Şimdi Ara

OTOMOBİL ELEKTRONİĞİ....Projeyi Uygulayabilecek PIC bilen arkadaşlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
1
Favori
1.466
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu projeyi bir kaç yıldır düşünüyor ancak bir türlü hayata geçiremiyordum
    Kendi elektronik bilgimle de yapabilirdim
    Ancak hem devrenin daha kararlı çalışmasını istemem
    hem de zaman azlığı sebebiyle hiç başlamadım
    Bir de devreyi sadece trasistor kondansatör vb devre elemanları yerine
    PIC le yapılması gerektiğini düşündüm Genel çalışma mantığını bilmeme rağmen
    PIC işine şu ana kadar hiç girmedim. Zaten konuyu buraya açma sebebim de budur

Yıllardır araç kullanırken yaşadığım en büyük sorun düz vitesli araçlarda
    sol ayağın vites değişiminden sonra ayağın debriyaj pedalında sürekli kalması...
    Ayağı debriyaj pedalından çekmeyi unutursan İster istemez bir miktarda olsa
    debriyaj pedalına baskı uygulanması sebebiyle debriyaj balatasına verilen zararın önlenmesi
    Bu konuya çözüm getirecek bir devre tasarlayıp araca yerleştireyim diye düşünürken
    aracımda kemer ikaz uyarı sistemi olmamasını da düşünerek aynı devreye
    bu fonksiyonu da ilave etmek istemem ile konu biraz daha karışık hale geldi.

Devrenin kısaca bağlantısı şöyle gerçekleşecek
    Debriyaj pedalının arkasına yerleştirilecek Micro Swich den alınacak uç ve
    Kemer tokalarının takıldığı noktaya bağlayacağım micro swich lerden alınacak uç
    devreye bağlanacak

Devrenin beslemesi kontak anahtarına bağlanacak ve ilk çevrildiğinde gelecek
    Besleme ile ararlanabilir gecikme süresi sonunda hoparlörden 1 SES duyulacak
    Eğer bu gecikme süresi esnasında swichlerden komut alınırsa ses hiç duyulmayacak

Debriyaj ikazında ise Debriyaj swichinden ikaz belli bir süre boyunca
    (ki bu süre ayarlanabilir olacak) alınırsa 2.SES duyulacak.
    Debriyaj pedalına basılmazsa bırakıldığında swich den gelen sinyal kesileceği için
    ses de kesilmiş olacak

ŞİMDİ GELELİM SAADETE....
    Bu devreyi çalışır vaziyette yapıp ,
    uygun bir ücretle teslim edecek arkadaşlar bana PM ile ulaşabilirler
    Veya bu projenin geliştirilmesi konusunda yardımcı olacak arkadaşların da
    fikirlerini bekliyorum

• Dostum zaten sorun da bu.. Yıllardır vites değişikliğinden sonra debriyaj pedalından ayağımı çektikten sonra ayağı sol kısma götürmeyi unutuyorum ve ayak pedal üzerinde kalıyor. Tam basmasam da ayağın kendi ağırlığı ile pedal bir kaç cm aaşağı iniyor Ve bu alışkanlıktan bir türlü kurtulamadım. Bu devreyi uygulayıp Araca takmak istemem de bu yüzden .. En azından uyarı alınca farkına varır ayağımı çekerim diye düşünüyorum..
    Bu arada çevremde bu tarz unutma alışkanlığı olup aynı sıkıntıyı yaşayan bir kaç kişi daha var ama forumda sanırım böyle bir sıkıntı yaşayan yok :))

-Mekanik swhic olmaz bunu yerine Ir ile olur ancak özel bir IR sistem yapılması gerekir debriyajın mesafesine göre IR algılama ayarı yapılacak Debriyaja basıldığında sistem hazırol da bekleyecek debriyajı yavaş yavaş bırakma anıda Ir devreye girip ayarlanan mesafe algılanınca ır çıkışındaki Low sinyali alıp istediginiz gibi işleyeceksiniz ne yapmak istiyorsanız tabiki.

-Buradaki bütün espiri debriyaj mesafesini IR ile algılattırmak ancak ilk debriyaj basıldıgında IR algılama yapmayacak pedal uzaklaşmaya başladıgında IR çalışacak

-Elektronik bilginiz iyi ise kolayca yaparsınız ancak araç için de çalışacak bir sistem olduğu için büyük olasılıkla parazit olayaları yaşayacaksınız bunu önlemen içinde dediğim gibi elektronik bilgin iyi derecede olması lazım.

Umarım yardımcı olmuşumdur takıldığın yer olursa yazarsın

kolaygelsin

• Switch e basıyorsanız zaten debriyaja tam basıyorsunuz demektir. Başka şekilde switch nasıl konumlandırılabilir bilmiyorum. Yukarıdaki IR tavsiye yerine ultrasonik mesafe algılayıcı da olabilr. Fakat sistemin pratik bir kullanımı olacağını sanmıyorum.

Nitekim büyük buluşlar icat aşamalarında hiçbir zaman hakettiği değeri görmemiştir. Siz uğraşmaya devam edin. Belki de otomobil üreticilerine satacak bir patentiniz olur : )

senin sistemin Radar gibi çalışmak zorundadır yani bir sinyal verilecek yaklaşan bir obje ue çarpıp geri gelen sinyali işleyeceksin Tv kumnadaları gibi direk karşısından tutmayacaksın alıcı ve vericiler yan yana durmak zorunda ,

Dolayısı ile ulturasonic ile olmaz bu iş,

kolaygelsin
    Pedalın bağlı olduğu gövde bölümüne monte edilecek bir micro swich Pedal-1 konumunda iken basılı vaziyette
    Vites değişiminde Peldal-3 konumunda iken zaten bırakır vaziyette
    Hatta Pedal-2 konumunda yani sıkıntıyı yaşadığım ve ayağımı pedalda unuttuğum kısımda bile
    pedal swich i bırakıyor vaziyette olacak ve zaten devreye bir sinyal gidecek
    Hatta ilk yazıma eklemediğim bir husus var ki bunu ilerleyen aşamalarda luzum olursa gündeme getireceğim
    Zemine bağlanacak başka bir swich koyup Pedal 3 konumunda yani en aşağıda iken buna basabilir ve yanlış alarm
    almanın önüne geçilebilir
    ..........
    Ki sadece swich ile değil yerine bir RED Anahtar koyulup pedala da bir mıknatıs bağlanarak da çözülebilir bu sorun
    Hatta hiç birisinin hassasiyeti beğenilmez ise pedalın tam dönüş kısmına bir Potansiyometre bağlayıp direç değişilkiği ile bile
    bu çözüm sağlanabilir.. Yeni nesil araçlarda gaz pedalı eski sistemlerdeki gibi tel sistemi ile germe yerine
    bu şekilde altına bağlanan bir potansiyometre direncini değiştirerek motora giden benzin karışımını elektronik olarak ayarlıyor
    -------
    Elktronikle uğraşmaya başlayalı 20 seneyden fazla oldu ve bir sürü macera var bunların içinde
    Patent (Aslında teknik olarak alınacak belge TPE de faydalı model olarak geçer) alma ve üretme konusunda da bir sürü deneyimim oldu
    Özellikle de otomobil VE elektronik konusunda bir sürü proje yaptım çalıştırdım
    Yağ Az , Su Az , Benzin Az , Kapı Açık , Bagaj Açık , Farı Kapa ....vb bir sürü uyarıyı Türkçe ve Yazılı olarak
    yapıp çalıştırdığım ve zamanın efsanesi Ford Tanus 2000 bağladığım günler geldi aklıma bu yazıyı yazarken
    Sanırım Sene 1992 idi.....Ve o zamanların maddi ve teknik imkansızlıklarıyla üstelik
    Hatta bu projeyi yaptıktan bir kaç sene sonra aynı projeyi uyarıları Sesli ve Türkçe olarak veren bir cihazı
    bir akıllı uzak doğuda yaptırıp piyasaya çıkardı Sanırım parayıda götürdü Belkide hala satılmaktadır
    Maceralar bitemez.......

Bu arada sanırım kimsenin aklına şu soru gelmiyor
    Bu devrede tek hoparlör var ve ya 2 uyarı birden aynı anda alırsa nasıl bir SES tonu duyulacak :))))

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.