Şimdi Ara

Otomatik Şanzuman Sorunu

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
9.654
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar öncelikle herkese ilgi ve yorumlarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederek cümlelerime başlamak istiyorum.
    Benim 2001 model Ford Focus 1.6 16v otomatik vites Brc Lpg kitli aracım var. Aracım yokuşlarda ve de 3ncü vitese kadar çıkabilecek çok dur kalklı yollarda giderken bir süre sonra arıza ışığı yakıyor, 3ncü viteste kalıyor ve 2ye atmıyor ve yığılma yapıyor. Kontağı kapatmadan durduğumda da 1nci vitese alıyor ve 1'den 2nci vitese geçerken 4bin - 5bin devir aralığına kadar çıkıp sonra vites değiştiriyor. Aracı durdurup kontağı kapatırsam arıza ışığı sönüyor ve normale dönüyor. Daha sonra da istenmeyen şartlar esnasında tekrar arıza ışığını süpriz olmayan bir şekilde tekrar yakıyor. Ford otosan yetkili servisinde ışık yanık haldeyken aracı arıza kodu için makinaya bağlattığımda da 2nci vites selenoidinden kaynaklanabileceğini belirtti. Masraf olarakta 1500-2000 ytl için şanzıman açmaktan başlar, daha yukarı doğruda arızaya bağlı olarakta çıkar dedi. Bugün benim aracıma benzer bir aracın şazumanına revizyon yapmışlar %25 ford indirimiyle 3072 tl tutmuş. Bunun için aracımı sanayide tamir ettireceğim.
    Biliyoruz ki sanayide işlerinin ehli, yılların ustaları bu bakım, tamir işini daha uygun ve de güvenilir bir şekilde yapabilecek olanları mevcut. Sakarya da bu büyük ustalardan birini buldum vede kendisiyle konuştum.
    Fakat yağ değişimi için usta castrol tq dexron 3 yağ kullanacak ve de fordun yağınında tam sentetik ömürlük yağ olduğunu vede gereksiz olduğunu söyledi. Ki yanlış bilmiyorsamda ford otomatik şanzuman yağları 45binde değiştiriliyor. Fakat benim şanzumanın spekti araştırmalarıma göre marcon 5 spektine uygun. Bu yağıda araştırdığımda epey bi pahalı,http://www.yeniservisim.com/FOCUS-1998-2005-OTOMATIK-SANZUMAN-YAGI-5-LT,PR-863.html

Ustanın koyacağı yağın aracımda sorun çıkartıp çıkartmayacağı epey bi kafamı kurcaladı. Hatta castrol türkiye ye telefon açtım. Ellerinde benim aracıma uygun spektlerde şanzuman yağı olmadığını, bu nedenle yetkili serviste değiştirsem daha iyi olacağını söylediler.

Benimde babam madeni yağ satışı yapmakta. Babam Mobilin yağlarının bölge satış sorumlusuyla beni konuşturdu. Bu kişide ellerinde benim aracıma uygun atf 320 yağ olduğunu ki bu yağ dexron 3 spektinde olduğunu söyledi. Ayrıca ford da daha öncesine kadar mobil yağları kullanırken şimdi yağlarını opet'e yaptırdığını ve bu yağları kullandığını söyledi.

Arada çok ciddi fiyat farkıda olunca çok kötü kafam karıştı. Arada neredeyse 4 kat fiyat farkı var.
    Bildiğim kadarıyla da sanayideki otomatik şanzuman ustalarının büyük bir çoğunluğuda bu dextron 3 yada atf320 sınıfı yağlardan kullanıyor. Ben aracıma fordun marcon 5 spektinde yağı değilde atf 320 yada dexron 3 yağ kullansam herhangi bir sorunla karşılaşır mıyım? Deneyimli ve de bilgi sahibi arkadaşlar paylaşımlarınız vede önerileriniz için çok teşekkür ederim.

• Geçmiş olsun.

Evet aracınızın şanzıamn yağı servis dışında (ki her serviste yoktur misal kocaeli esoto) ben göremedim. Bende aynı şanzıamna sahip focus kullanıyorum. Ve yağ değişimi için çok bakındım. Bir iiki yere sordum atf 320 yi yağ eksiltmesinde koyabilirsiniz dediler ve bana değişim önermediler (eğer periyodik değişim hiç yapılmadysa tabiki) Atf320 mobil mercoun son şartnamesine uygundur deniliyor. Ki Dexron III diye (GM nin Merconu gibi bişi :) ) atf 320 uygun sanayide bulabileceğiiz ve focusa koyulabilecek tek şanzımam yağı Atf 320 bence. Atf 220 daha eski nesil mondeo şanzıamnlarında kullan bir iki kişi biliyorum onlar sorunsuz kullanıyor. Ford opet yağını kullanmıyor aslında. Otosan Opet yağını kullanıyor sonuçta ikiside koç

Ayrıca servis %25 inidirimle ne revizyonu yapıp o kadar para aldı merak ettim. şanızmanını sıfırını geçn aylarda 7000 tl diye duydum. %25 inidirimi ona yapksa 5000 tl sıfırı oluyor nerdeyse.

Ustanız ne kadar fiyat biçti. ve atf 320 nin ben varilini buldum 3 litreliğini araştırıordum varilden alınırsa litresi 7 liraya geliyor 3 litreliği 40 lira civari fiyat vermişlerdi. litrelik şişede ise 15 civarı bişi olması laızm.

• Aracımı bugün otomatik şanzuman ustasına bıraktım. Bakalım sonuç ne olacak. Bekleyip görücez.
    Bu arada yağı kendim aldım. Mobil atf 320. Tamirden sonra deneyimlerimi aktarırım.

Orijinalden alıntı: akustika

Aracımı bugün otomatik şanzuman ustasına bıraktım. Bakalım sonuç ne olacak. Bekleyip görücez.
    Bu arada yağı kendim aldım. Mobil atf 320. Tamirden sonra deneyimlerimi aktarırım.

Cumartesi yani dün aracımın son durumu için servise gittiğimde ustanın aracımın test sürüşünde olduğunu söylediler. O arada bende personelle sohbete koyuldum. Çırak bana aracımdan çıkan balataları gösterdi. 2nci vites balatalarının yan yüzündeki çentikler nerdeyse kaybolmuş vede balatalar kararmış. Ustanın dediğine göre benden önceki sahibi, ki ben aracı 63 bin kmde almıştım), aracı şehir içinde çokça rokette kullanmış. Bense yakıtı çok diye hep ekonomik kullanırım.
    Usta sürüşten geldiğinde bana sorun gözükmediğini söylemişti. Bense tabiki kendim OK demeden tatmin olmam. Buraya kadar yapılan iş, aracın otomatik şanzuman yağı ATF 320 ile değişti, şanzuman filtresi değişti, şanzuman balataları değişti. Selenoidlerin ohm değerleri normal çıkmış. Onlarda bir sorun yok dedi. Roket denemeler yapmış araç olumlu sonuçlar vermiş. Fakat benim sorunum arac biraz yol gidip ısındıktan sonra 3ncü vitesten 2ye düşmemesi. Dolayısıyla yokuş çıkarken yada kasisten geçerken 2nci vitese düşmesi gereken durumlarda 3ncü viteste kalıp zorlanması vede arıza ışığı yakmasıydı.

Ustadan rica ettim ve meşhur bi yokuşa gidelim dedim. Tepeye tırmanan uzun ve dik bir yokuş. Daha beraber yola yeni çıkarken arıza ışığı yaktı. Hemen servise geri döndük ve makinaya bağladık. Arıza kodu PO732 (2ncd Gear Incorrect Ratio) yani 2nci vites hatalı çevrim oranı. Sonra ıvır zıvır bişeyler yaptılar aletle, ki bana göre hiç bişey yapmadılar... Sonra direksiyonda usta, yan koltukta elinde anlık okuyucuyla kalfa, ben arka koltukta başladık yokuşa gitmeye...
    Ordan abidik gubidik değerleri okuyorlar ama özellikle şanzumanın sıcaklık değeri üzerinde duruyorlar.

Araç yokuş çıkarken 3ncü viteste giderken başlıyor devir düşmeye. Aracın dolayısıyla orada 2'ye alması gerekiyor. Ama usta orada roket yapıyor alt viteste üst devire zorlanıyor. Halbuki orada roket yapmasak araç 3ncü viteste zorlanıp 2'ye düşmeyecek ve arıza ışığı yakacak.
    Roket yapmak da benim işime gelmiyor. Çünkü aracım LPG'li. Focuslarda uzun süre yüksek devirlerde LPG ile kullanınca aracın subapları yanıyor. Bu nedenle uygun viteste düşük devirde gitmek istiyorum.
    Neyse, daha sonra ben servise ustayla kalfayı bıraktım vede pazartesi gününe kadar test yapıp tekrar geri bırakıcam, sorunun çözülmesi için.
    Bu arada arıza ışığı arada bir yanmakta. Arabayı sürerken 3ncü viteste tekrar takıldığı anlaşılıyor. Bu arada da balatların yeni olmasından mıdır, yoksa mastik contanın sıcakla gösterdiği reaksiyondan mıdır bilmem ama arabayada ufaktan ufaktan yanık kokusu geldi. Otomatik şanzuman çubuğundaki yağı kokladığımda da bu kokuyu aldım.

Arabayı tekrar yarın servise bırakacağım. Buraya kadar olan şeylerden sonra şu ana kadar çıkan maliyet şimdilik 1.300 tl imiş. Ben birazcık kazıklanıyormuşum hissine kapılıyorum. Ayrıca arabanın yağıda benden. Balataların 450 tl tuttuğunu söyledi.
    2 hafta önce ford otosanda tüm şanzuman revizyonu yapılan bir focus 3072 tl'ye mâl olmuş.

Buraya kadar uzun uzadıya yazdım. Şimdilik durum böyle.... Arızanın sürekliliğinin sebepleri, araçtan gelen koku ve de arızaya bağlı olarak aracın beyni vede selenoid ilişkileri hakkında yapacağınız yorumlar hakkında çok teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Ayrıca aracın LPG ile çalışmasının otomatik vites'in çalışma düzeninde bir olumsuz etkisi olup olmadığı hakkında yorum yaparsanız sevinirim. Çünkü usta bununla ilgili de birşeyler söyledi. Hatta işin özünde level atladı, selenoid ohm'larını da etkilediğini söyledi...
    Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

• quote:

Ayrıca aracın LPG ile çalışmasının otomatik vites'in çalışma düzeninde bir olumsuz etkisi olup olmadığı hakkında yorum yaparsanız sevinirim. Çünkü usta bununla ilgili de birşeyler söyledi. Hatta işin özünde level atladı, selenoid ohm'larını da etkilediğini söyledi...
    Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

lpg sisteminin şanzımanla doğrudan alakası yok. ama lpg tesisatıyla alakalı bir kbaloyu tutup şanzımanın elktroniğine bağlamadılarsa.( wss yani hız sensörünüe lpg bağlayaı duyunca olması muhtemel)

yağda kablo yanığı kablo kokusu varsa bu şanzımanla lakalı bir sorun diyorlardı. yaşamadığım için pek bilgim yok.
    vitsteki tepkisizlik yani motor gücü yetmediğinde düşmemesi bence yanlış birşeyler yapıldığını gösteriyor. kick down yapmdan vites düşürmek istiyorsanız gaz pedalından ayağınızı bir miktar kaldırıp eskisinden biraz fazla tekar bsın. (dibine kadr değil) o zamanda vites düşürme eğiliminde olması lazım araç.( tabi rampada)

şanzıman indirilmişken komple elden geçmesi daha iyi olurdu. sanıeım siz sadece balata değiştiniz.

şanzıamna kaç litre yğ koyuldu

• araca 7 litreye yakın yağ koyuldu

biraz sonra tekrar tepe tırmanışı yapıcam, kick down yapmadan bakalım vites düşürmasi nasıl olacak.
    Daha Fazla Göster
  • arkadaşlar konuyla pek alakası yok ancak yeni başlık açıp konu kirliliği yapmak istemedim otomatik lpgli focusu olanlar yazarsa sevinirim aracınız 100 km de kaç lt lpg tüketiyor benim focusun tüketimi 15.7 lt ...

Orijinalden alıntı: Mustafa-T

9-11 arası kocaeli içi tüketim.

1.77 den lpg alıyorum 28 kuruş yakıyor ne yapıcağımı şaşırdım

Ayrıca aracımın LPG tüketim değerleri 100 km için;
    şehir için 11-12 lt
    karma 10.5 lt
    şehirler arası 95-98 km çoğunlukta olmak üzere sadece otoban rampa yukarı 125 km hızla ortalama 8 lt

Orijinalden alıntı: akustika

Otomatik şanzıman sorunum halen devam etmekte, araç serviste.

Ayrıca aracımın LPG tüketim değerleri 100 km için;
    şehir için 11-12 lt
    karma 10.5 lt
    şehirler arası 95-98 km çoğunlukta olmak üzere sadece otoban rampa yukarı 125 km hızla ortalama 8 lt

anlaşılan o ki benim araçta bir sorun var ne yapıcam bakalım işlerde çok yoğun servise ne zaman giderim bilmiyorum,lpg ci büyük ihtimalle herşey normal diyecek servis herşey yolunda der araki bulasın sorunu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: dayıcım
    quote:

Orijinalden alıntı: Mustafa-T
    9-11 arası kocaeli içi tüketim.
    1.77 den lpg alıyorum 28 kuruş yakıyor ne yapıcağımı şaşırdım

Selamlar,

Hava - yakıt karışımı kontrolü yapılmalı, LPG dönüşümündeki en büyük detlerden biri sisteme hangi devirde ne kadar yakıt miktarı vericeğini tanımlamak oluyor. Tabi ki bunun farklı kullanım şartlarındaki ( yüke binme durumuna göre) tanımıda ayrı dert.
    Bence tekrar kalibrasyonu yapılmalı. Aynı marka dönüşüm kitinin montajını yapan başka bir servisede danışın.

Focus I ve II ler lpg li kullanımda subaplara zarar verdiğini uzun zamandır biliniyor ama bu genelde ilerleyen km de olduğu için kimse umursamıyordu. Şimdi lpg geçiş yapmış ve uzun süredir kullanılan araçlarda bu olay ortaya çıkmaya başladı.
    Bu durumu 3-4 sene öncede bu forumda yazdık ama bir çok kişi elde edilen tasarrufdan dolayı dikkate almadı.
    Fazla detaya girmeden kısaca bu konuda ; bu tür yakıt kullanan hangi marka araç olursa olsun fabrikasyon üretimlerinde piston ve subap başta olmak üzere bir çok parça daha dayanıklı üretiliyor. Bunun sebebi ise lpg nin alt ısıl değerinin benzindne daha yüksek olmasıdır.

Bir hafta önce kartal sanayide c-max kontrol için götürmüşdüm, gelen bir focus I SW araç yeni başlayan, beyaz duman atmakdan şikayetçi idi LPG
    aracı kontrol ettiler ve motor açıldıkdan sonra kesin olarak belli olmakla , motor yapılmasının bile gerekeceği konuşuldu.
    Yakın zamanlı bir örnek.
    LPG ye karşı olmamakla beraber uygun olmayan araçlarda kullanılmasına karşıyım.
    Lenovo Legion i7 11800H RTX 3060 17",HP OMEN i7 11800H RTX 3070 17", SAMSUNG JU7000 TX65" 3D 4K LCD, PANASONIC TXP50G20 PLASMA TV, LG 50PH670S 3D PLASMA TV, 2018 OPEL ASTRA K 1.6 DIESEL AT6, 2019 PEUGEOT 3008 GT LINE 1.5 DIESEL EAT8

• .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qazokmubec -- 6 Eylül 2010; 23:21:05 >

Öncelikle otomatik şanzıman konusuyla ilgili olarak şunu söyleyeceğim. Sanayide kime sorsanız herkes profesör, hatta herkes ordinaryus profesör. Sonunda işinin erbabı gerçek ustayı buldum. İsterseniz reklam kokan hareket deyin ne derseniz deyin ama işin özü şu ki;
    - Eğer bir ustanın adı gerçekten iyi diye anılıyorsa ve de siz fazla para alır diye korkuyorsanız sakın ama sakın korkmayın direkt o adamı gidin bulun!!

Ben bu korkuyla 2000 TL'ye yakın boş yere para harcadım. Meğerse sorunum 200 TL ama sana 170 TL olur cinsten ve de üstüne değil aylarca yatmalık sadece 13:00-17:00 arasında test dahil herşeyin tamamlandığı bir arızaymış. Değişen parçada resimdeki gibi servo adında bir parça.

Sağolsunlar gittiğim zaman öğle yemeğine rastladığı için beni orada bir lokantada yemeğe bile aldılar. Bu kadar sıcak kanlı çalışanları var.

Otomatik Şanzuman Sorunu

Resimde ki parçanın komplesi 3 adet parçadan oluşuyor.
    1- alttaki tabak
    2- tabağın çevresindeki fitting sızdırmaz conta
    3- sap gibi duran mil

Sorunun kaynağı ise;
    3 nolu mil ile 1 nolu tabak birbirine kafa şişirme şeklinde çakılı. Fakat benim komplede bu mil tabaktan çıkmış. Bu kadar basit bir sorun.
    Çalışma mantığı ise şu; bu parça tabağın altından gelen basınç ile 2nci vitesin çalışması için 2-4 bantına mil ile baskı yapıyor ve 2nci vitesi aktif hale getiriyor. Fakat benim parçada mil yerinden çıktığı için basınç için gelen hidrolik sıvı milin oturduğu yerden sızıp çıkıyor ve basınç oluşmuyor. Parça değişti ve tüm sorunlarım bitti.

Yaptırdığım yerin web adresiwww.otomatiksanzuman.net
    Avni gün sahibidir, gerek kendi gerekse yetirdiği personel açısından profesyonel olarak çalışıyor ve her markaya yanıt verebilecek bir çokta çıkma şanzıman var elinde. Şanzıman konusunda sorun yaşayan varsa hiç düşünmeden buraya uğrasın.

Bir önceki şanzımancıda 2000 TL gibi harcamayla rezil de oldum, arabamdan da soğumuştum. Beyindendir deyip arabaya ECU bile aldırdılar. Ama sorun sadece herşey dahil 170 TL'ye bir parçadaymış.

Avni Bey'e ve personellerinden Veli Bey'e buradan teşekkürlerimi bir borç bilirim.

Saygılarımla.

• geçmiş olsun.
  • e36 320ci aracım var. aracım istop edip biraz beklediğimde 1 ile kalkıyor 2-3-4-5 atıyor. kasise veya hehangi bir durumdan ötürü durdugumda veya bayıra geldiğimde 3. vitese kadar düşüp daha fazla düşmüyor ve araç yığılıyor acaba benim problemimde sizinkisi ile aynımı ? :( vites geçişlerinde vuruntu sallantı rahatsız edici bir ses yok.
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.