Şimdi Ara

Osmanlıcılık Edebiyatı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
1
Favori
429
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İktidar partisinin pek çok yerde Osmanlıyı öven sözler sarfettiğini görmek zor değil. Zaten iktidar partisinin partizanlarının partinin Osmanlı imparatorluğunu dirilteceği gibi garip fikirlere sahip olduğunu bilmeyen yoktur. Ama pratiğe baktığınızda iktidar partisinin Osmanlıyla pekte alakası olmadığı görülebilir. Hatta dahada ileri gidip iktidar partisinin Osmanlının mirasını ve devlet geleneğini tahrip ettiği bile söylenebilir.

    Herşeyden önce şunu bellemek gerekir: Türkiye Cumhuriyeti Osmanlıya zıt bir yapıya sahip değildir. Türkiye Cumhuriyeti gökten zembille inmemiş, yoktan varolmamıştır. Cumhuriyet, Osmanlının kurumları üzerine Osmanlılı bürokrat ve askerler tarafından kurulmuştur. Bundan ötürü Cumhuriyet, Osmanlıdan bir kopma değildir, politik ve toplumsal yapının evrimsel sürecinin bir devamıdır. Yani Cumhuriyet Osmanlının çocuğudur.

    Osmanlı devletini karakterize eden en büyük özellik devletin aristokratlardan oluşmayışı, bürokraside ve askeriyede liyakatın ağırlıkta oluşudur. Osmanlının zamanlarında avrupa devletlerine bakıldığında bürokratların ve askerlerin genelinin yetkilerine o yetkilere sahip olmaya layık olduğu için değilde sırf soylu olduğu için sahip olduğu görülebilir. Osmanlı devletinde ki bürokrat ve askerlere bakıldığında ise birisinin kim olduğundan çok o işi yapmaya ehil oluşunun, o yetkilere layık olup olmayışının önemsendiği görülebilir. Bundan ötürü bürokraside ve askeriyede liyakatın varoluşu Osmanlının devlet geleneğidir denilebilir.

    Bürokraside ve askeriyede liyakatın önemsenişi Cumhuriyet döneminde de devam ettirilmiştir. Ta ki günümüze kadar. Günümüzde devlette ağır bir nepotizm* baş göstermiş, devletin neredeyse her kademesi iktidar partisinden olan kodamanların yakınları tarafından işgal edilmiştir. Osmanlının Cumhuriyete bıraktığı bürokrasi ve askeriyenin liyakat ile varolması geleneği günümüzde büyük hasar almış ve neredeyse tüm bürokratlar ve askerler işinin ehli olduğu için değilde, iktidar partisinden bir yakını olduğu için o işe alınmıştır.

    Ayrıca Osmanlı Türkiyeye parlamenter bir yapı miras bırakmıştır. Osmanlının son döneminde parlamenter sistem ortaya çıktığı açıktır. Parlamenter sistem için Osmanlıda temeli atılan kurumlar Cumhuriyette gelişim göstermiştir ve düşe kalkada olsa Türkiyeyi taşımayı bilmiştir. Günümüzde ise iktidar partisi Osmanlıda oluşmaya başlayıp Cumhuriyette kök salan parlamenter sistemi yıkmaya çabalıyor ve başkanlık sistemi adı altında yasama ile yargının yürütmenin güdümüne sokulduğu bir dikta rejimini ortaya çıkartmaya çalışıyor. Bu sistem değişikliği Türk milleti için attan inip eşeğe binmeye benzer. Kuvvetlerin ayrı olduğu ve ülkenin bir şekilde yürüdüğü mevcut sistemimizden kuvvetler ayrılığının olmadığı, devlet başkanının istediği herşeyi yapıp sorgulanamayacağı ve denetlenemeyeceği gibi özelliklere sahip, mevcut sistemden de beter bir sistemle değiştirmek anlamsızdır.

    Günümüzün Osmanlıcılık edebiyatı yapan devlet adamları ile Osmanlının devlet adamları arasında karakter farkıda vardır. Osmanlının devlet adamları pragmatik kafaya sahip, ülkeyi ayırıcı değil bütünleştirici ve birleştirici adımlar atan kişilerdi. Günümüzde ki devlet adamları ise konuşmalarında yok şu Ermeni yok bu çapulcu gibi kutuplaştırıcı söylemlerde bulunmaktadır. Devlet bu tip kişilerin elindeyken yinede şöyle yada böyle varlığını sürdürebiliyor çünkü mevcut Cumhurbaşkanı karizmatik kişiliği ile tek başına işleri yürütebiliyor. Onun gidişinden sonra bize miras kalacak Türkiyenin nasıl bir yer olacağını Allah bilir.

    Her ne kadar mevcut iktidar partisi Osmanlıcılık edebiyatı yapsada gerçekte Osmanlıyla pekte alakası olmayan bir karaktere sahiptir ve dahada kötüsü Osmanlıdan Cumhuriyete miras kalmış kurum ve gelenekleri de ortadan kaldırmaktadır. Günümüzde Osmanlıcılık edebiyatı sıradan insanın gözünü boyamaktan başka bir anlam ifade etmemektedir.

    https://libertevonskepticus.wordpress.com/

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.