Şimdi Ara

Osmanlı bu kadar bilgisizliğe rağmen nasıl 600 yıl yaşayabildi? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
1
Favori
2.750
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: iwasmadeforthis

    Anladım sanırım aynı frekansa gelemeyeceğiz.
    Aynı frekansa da başka bir yere de gelme gibi bir derdim yok. Çünkü Osmanlı neden uzaya çıkmadı demekten farksız şeyler söylüyorsun. Lise kitabı ve internet palavralarından ibaret şeyler dışında bir argüman yok.
  • Kraven kullanıcısına yanıt
    Tamam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çünkü Osmanlı Orta Çağ'da kuruldu, Yakın Çağ'da yıkıldı. Ayrıca sonlara doğru tamamen bilgisiz değildi, Tanzimat ve matbaa ile aydınlanma hareketi başlatıldı ama yetersiz kaldı.
  • dışkısını yiyen adam değil mi bu ya?
  • Sen böyle bir başlık atarak kendi bilgisizliğini gösterdin bence. Biraz aç kitaplara bak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Osmanlı, 1774 Küçük Kaynarca'da aslında tarih olmuş, hükmü kalmamış bir güç. Öyle zayıflamıştı ki 1830'larda kendi Mısır valisini bile dış destekle durdurabildi.

    150 yıl daha yaşadıysa, sadece denge politikası yüzünden. İngiltere ile Rusya'nın çıkar çatışmalarını müthiş kullandı.

    Eğer 1.Dünya Savaşı'na girmeseydi, daha yaşayabilirdi de (ki İngiltere girmemesi için çok çaba vermişti)

    Osmanlı bilgisiz değildi. Batı, Osmanlı'dan çok daha fazla ve de yeni bilgiler edinip Osmanlı'yı geçti.

    Osmanlı da Hindistan'a gitmişti ama orayı kolonisi yapmadı. Osmanlı, Baharat ve İpek Yolu kara ticaretindeki rantı yemeyi ve derebeylerle krallardan vergi toplamayı tercih etti. Bundan beslendi. Bizans'ta da durum böyleydi.
  • Reavero kullanıcısına yanıt
    Bokunu yiyen bir adam diye bahsederek diğer tezlerini zaten bundan doğru bir fikir çıkmaz kafasında konuşuyorsun bunu böyle anlatmasan yazdıklarında samimi olduğunu düşünürüz. Bir insanın bize göre yanlış bir şeyini öne sürerek diğer fikirlerini çürütmeye çalışmak saçmalık bence. Yanlış anlamayın celalin dediklerine katılıp katılmama mevzusu değil anlatış biçiminiz konusunda konuştum.
  • Her yalan, bir gün son bulacaktır.. Osmanlı ve arabistan dini gibi. Bunu kimin istediği yada istemediği önemli değil yalanlar sonsuza kadar saklanamaz, insan aklı sonsuza kadar esaret altında tutulamaz.

    Eğer yalandan, beyin yıkamadan, sömürgeden beden bulmuş bir krallık uzun süre hayatta kalıyorsa bunun sorumlusu o kralları ve saltanat meraklısı köle efendilerini hayatta tutan halktır.

    Korku ve yalana boyun eğmişler, hiç araştırmamış, haklarını aramamış ve karşı gelmemişlerdir, ancak köleler hakkını aramaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokuba -- 17 Aralık 2020; 9:54:44 >
  • Osmanlı tarihini sana anlatmıyorlar ki, sanki bu ülkede bigbang 1919'da patladı daha öncesi diye birşey yok sanarsın. Osmanlı zamanındaki bilimadamlarını bir araştır, ilk röntgen aklıma gelenlerden biri ama bunu senin gibilerin bilmemesi normal yani senlik birşey yok, istenilen bu.

    Osmanlı bu kadar bilgisizliğe rağmen nasıl 600 yıl yaşayabildi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Osmanlı'nın bu kadar uzun yaşamasının en büyük nedeni Türk devlet yapılanmasının çok büyük bir bölümününden vazgeçerek Doğu Roma'nın devlet teşkilatlanmasını örnek almasıdır kendini Doğu Roma'nın devlet düzenine entegre ederek onunla birleştirerek Doğu Roma kadar uzun yaşamıştır yoksa tarihdeki diğer Türk devlet ve imparatorlukları gibi maksimum 200 senede yıkılır giderdi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Novagate

    Osmanlı tarihini sana anlatmıyorlar ki, sanki bu ülkede bigbang 1919'da patladı daha öncesi diye birşey yok sanarsın. Osmanlı zamanındaki bilimadamlarını bir araştır, ilk röntgen aklıma gelenlerden biri ama bunu senin gibilerin bilmemesi normal yani senlik birşey yok, istenilen bu.

    Keske Almanyali Wilhelm Conrad'tan da bahsetseydin. Olmamis bu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Osmanlı bilgisiz mi? Millet teorik bilgiyle içgüdüsel bilgiyi birbirine karıştırıyor. Osmanlı bilgisiz değildi koca bir imparatorluk bilgisiz yürür mü? Osmanlı bilimsel gelenek üretemeyip Batı ile yarışamıyor sadece. Avrupa haricindeki öyle başka imparatorluklardan dönemin insanlarının da Osmanlı'dan daha bilgili olduğunu zannetmem.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 16 Ocak 2020; 22:9:53 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Avrupada büyük kıtlık, hastalıklar ve iç karışıklıklarında bunda etkisi olmuştur...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cunki özgür düşünce başladı..Avrupa bilim ve felsefeyi ayırıp ana belirleyici yi matematik seçti..Fizik bilmindeki gelişmelerde din ve felsefeye büyük darbeler indirdi tam da burda osmanlı çöküşü başlar...Avrupa bilim ve felsefeyi ayırıp daha doğrusu aristo düşüncesinden sıyrılıp devrimler yaptığında bile osmanlı bu gelişmeleri çok geriden takip edemiyordu bile...Osmanlı bazı fermanlarla yenilikçi hareketlere yeltensede avrupa çoktan sanayi devrimini gerçekleştirmişti bile...Yani insanlar özgürce düşünmeye başlayıp bilimi de bu düşüncenin yanına katip matematigide dil olarak kabul ettiler..Ancak osmanlı aynı şeyi yapamazdı bulunduğu rejim buna müsaade edemezdi...Cunki osmanli da insanlar padişahlarının sözünden cikamazlardi..hilafet sayesinde dini gucu de elinde tutuyordu..Misirdaki firavunun yönetim şeklinden bana göre bi farkı yok...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Esaretin Nedeni

    Cunki özgür düşünce başladı..Avrupa bilim ve felsefeyi ayırıp ana belirleyici yi matematik seçti..Fizik bilmindeki gelişmelerde din ve felsefeye büyük darbeler indirdi tam da burda osmanlı çöküşü başlar...Avrupa bilim ve felsefeyi ayırıp daha doğrusu aristo düşüncesinden sıyrılıp devrimler yaptığında bile osmanlı bu gelişmeleri çok geriden takip edemiyordu bile...Osmanlı bazı fermanlarla yenilikçi hareketlere yeltensede avrupa çoktan sanayi devrimini gerçekleştirmişti bile...Yani insanlar özgürce düşünmeye başlayıp bilimi de bu düşüncenin yanına katip matematigide dil olarak kabul ettiler..Ancak osmanlı aynı şeyi yapamazdı bulunduğu rejim buna müsaade edemezdi...Cunki osmanli da insanlar padişahlarının sözünden cikamazlardi..hilafet sayesinde dini gucu de elinde tutuyordu..Misirdaki firavunun yönetim şeklinden bana göre bi farkı yok...
    Şimdi bazı meselelere açıklık getirmek gerek. Anahtar kelime “Özgürlük” , nedir Özgürlük ya da şöyle sorayım Avrupalıyı Doğuluya göre daha özgür yapan ne? Rejim mi? İddia ettiğiniz aksine Mutlak Monarşi (Absolute monarchy) Avrupa’da yaygındı ve Hükümdara kutsallık yükleme 18.yy ikinci yarısına kadar devam etti. Avrupa’nın makası açmaya başladığı dönemler yine Mutlakıyet Çağı(Age of Absolutism) denilen dönemle aynı dönemdir.(17. Ve 18. yy)

    Sorumuza tekrar dönelim Avrupalıyı Doğuluya göre daha özgür yapan ne? Cevap Coğrafyada gizli. İki medeniyetin yaşadıkları coğrafya onların üretim kapasitelerini buna bağlı olarak yaşam biçimlerini ve gelişim farklılarını kısaca kaderlerini etkiledi. Anadolu’nun coğrafyası engebeli, toprağı verimsiz iklimi kuraktı. Bundan dolayı bir araziyi tarıma uygun hale getirmek için bir köy dolusu insanın organize olması gerekiyordu; işbu organize olma olayı şirinler köyündeki gibi gerçekleşmedi. Fakir köylüler silahlı bir zenginin altında serfleştiler yani hayatta kalmak için özgürlüklerini feda ettiler. Avrupalı ise Anadolu köylüsünün aksine kimsenin emrine girmeden daha az iş gücü ve emek ile daha verimli arazileri tarıma uygun hale getirebiliyordu. Harcadığı emeğe karşı eline geçen değer Anadolu köylüsüne göre kat kat fazla oldu. Bu Avrupalıyı bireyselliğe yönlendirirken Anadolu’nun yapısı insanı serfliğe, haraç vermeye mecbur bırakıyordu. İşte Avrupalıyı Doğuluya göre daha özgür yapan buydu. Yiyecek üretimiyle uğraşmayarak kendi işine yoğunlaşabilecek (kısaca refaha erişmiş) uzmanların ortaya çıkışı, Avrupalının Bilimsel-Kültürel alanda atılım yapmasını sağlayan en önemli nedenlerinden biridir.

    Ayrıca şu hususu belirtmekte fayda var ki Bilimsel-Kültürel alanda ilerleme bir devleti süper güç yapamaz. İlerleme her zaman güçlenme demek değildir. Osmanlının yıkılma sebebi de Bilimde geri kalmasından ziyade İktisadi-İdari problemlere çözüm üret(e)memesidir.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheAberrant

    Şimdi bazı meselelere açıklık getirmek gerek. Anahtar kelime “Özgürlük” , nedir Özgürlük ya da şöyle sorayım Avrupalıyı Doğuluya göre daha özgür yapan ne? Rejim mi? İddia ettiğiniz aksine Mutlak Monarşi (Absolute monarchy) Avrupa’da yaygındı ve Hükümdara kutsallık yükleme 18.yy ikinci yarısına kadar devam etti. Avrupa’nın makası açmaya başladığı dönemler yine Mutlakıyet Çağı(Age of Absolutism) denilen dönemle aynı dönemdir.(17. Ve 18. yy)

    Sorumuza tekrar dönelim Avrupalıyı Doğuluya göre daha özgür yapan ne? Cevap Coğrafyada gizli. İki medeniyetin yaşadıkları coğrafya onların üretim kapasitelerini buna bağlı olarak yaşam biçimlerini ve gelişim farklılarını kısaca kaderlerini etkiledi. Anadolu’nun coğrafyası engebeli, toprağı verimsiz iklimi kuraktı. Bundan dolayı bir araziyi tarıma uygun hale getirmek için bir köy dolusu insanın organize olması gerekiyordu; işbu organize olma olayı şirinler köyündeki gibi gerçekleşmedi. Fakir köylüler silahlı bir zenginin altında serfleştiler yani hayatta kalmak için özgürlüklerini feda ettiler. Avrupalı ise Anadolu köylüsünün aksine kimsenin emrine girmeden daha az iş gücü ve emek ile daha verimli arazileri tarıma uygun hale getirebiliyordu. Harcadığı emeğe karşı eline geçen değer Anadolu köylüsüne göre kat kat fazla oldu. Bu Avrupalıyı bireyselliğe yönlendirirken Anadolu’nun yapısı insanı serfliğe, haraç vermeye mecbur bırakıyordu. İşte Avrupalıyı Doğuluya göre daha özgür yapan buydu. Yiyecek üretimiyle uğraşmayarak kendi işine yoğunlaşabilecek (kısaca refaha erişmiş) uzmanların ortaya çıkışı, Avrupalının Bilimsel-Kültürel alanda atılım yapmasını sağlayan en önemli nedenlerinden biridir.

    Ayrıca şu hususu belirtmekte fayda var ki Bilimsel-Kültürel alanda ilerleme bir devleti süper güç yapamaz. İlerleme her zaman güçlenme demek değildir. Osmanlının yıkılma sebebi de Bilimde geri kalmasından ziyade İktisadi-İdari problemlere çözüm üret(e)memesidir.

    Alıntıları Göster
    Modern çağda bilim teknolojinin ayrılmaz bir parçası olduğu için bir devleti süper güç yapabiliyor. Eskiden mesele öyle değildi çünkü nazari bilimler ile teknik bilimler birbirinden çok ayrıydı. Osmanlı teknolojisine devrim getirebilecek deneysel bir bilim üretemiyor ama bu kültürü ile alakalı. Osmanlı uhrevi bir Ortaçağ devletiydi, kısmi despotik aydınlanma ve bir yeniden yapılanma Japonya'da olduğu - Meiji - gibi Osmanlı'da gerçekleş(e)medi. Avrupa'daki fikri liberalizm deneysel bilimlere daha geniş bir konuşma sahası verdi ama beraberinde birçok sorun da yarattı. Avrupa mutlak monarşi yönetimleri ile bir dünya devi oldu ama bu konuda haklısınız. Avrupa mutlak monarşileri ancak hiçbir zaman tamamen monarşi değildi aristokrasinin varlığı onları hep bir commonwealth veya gerilimli çıkarlar ittifakı yaptı. Nazari ilim altyapısı olarak Osmanlı Aristo'nun seviyesinde bile değildi ne yazık ki. Ortadoğu molla kültürü Aristo'yu dahi dışlayıp yüksek saray kültürünün parçası verimsiz bir metafizik oldu. Avrupa metafiziği hızla moderniteye ve deneysel bilimlere evrilirken Osmanlı kültürel dünyasında hapsoldu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 17 Ocak 2020; 23:45:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheAberrant

    Şimdi bazı meselelere açıklık getirmek gerek. Anahtar kelime “Özgürlük” , nedir Özgürlük ya da şöyle sorayım Avrupalıyı Doğuluya göre daha özgür yapan ne? Rejim mi? İddia ettiğiniz aksine Mutlak Monarşi (Absolute monarchy) Avrupa’da yaygındı ve Hükümdara kutsallık yükleme 18.yy ikinci yarısına kadar devam etti. Avrupa’nın makası açmaya başladığı dönemler yine Mutlakıyet Çağı(Age of Absolutism) denilen dönemle aynı dönemdir.(17. Ve 18. yy)

    Sorumuza tekrar dönelim Avrupalıyı Doğuluya göre daha özgür yapan ne? Cevap Coğrafyada gizli. İki medeniyetin yaşadıkları coğrafya onların üretim kapasitelerini buna bağlı olarak yaşam biçimlerini ve gelişim farklılarını kısaca kaderlerini etkiledi. Anadolu’nun coğrafyası engebeli, toprağı verimsiz iklimi kuraktı. Bundan dolayı bir araziyi tarıma uygun hale getirmek için bir köy dolusu insanın organize olması gerekiyordu; işbu organize olma olayı şirinler köyündeki gibi gerçekleşmedi. Fakir köylüler silahlı bir zenginin altında serfleştiler yani hayatta kalmak için özgürlüklerini feda ettiler. Avrupalı ise Anadolu köylüsünün aksine kimsenin emrine girmeden daha az iş gücü ve emek ile daha verimli arazileri tarıma uygun hale getirebiliyordu. Harcadığı emeğe karşı eline geçen değer Anadolu köylüsüne göre kat kat fazla oldu. Bu Avrupalıyı bireyselliğe yönlendirirken Anadolu’nun yapısı insanı serfliğe, haraç vermeye mecbur bırakıyordu. İşte Avrupalıyı Doğuluya göre daha özgür yapan buydu. Yiyecek üretimiyle uğraşmayarak kendi işine yoğunlaşabilecek (kısaca refaha erişmiş) uzmanların ortaya çıkışı, Avrupalının Bilimsel-Kültürel alanda atılım yapmasını sağlayan en önemli nedenlerinden biridir.

    Ayrıca şu hususu belirtmekte fayda var ki Bilimsel-Kültürel alanda ilerleme bir devleti süper güç yapamaz. İlerleme her zaman güçlenme demek değildir. Osmanlının yıkılma sebebi de Bilimde geri kalmasından ziyade İktisadi-İdari problemlere çözüm üret(e)memesidir.

    Alıntıları Göster
    Daha özgür yapan nedir sorusunun cevabı insanlarda gizli mesela galileo..Bu ıtalyan bildiğimiz modern fiziğin temellerini attı..Dini dogmalara ağır darbeler indirdi..Böyle bir insanın osmanlı imparatorlugunda çıkmamasının nedeni sorunun asıl cevabı.oysaki osmanlı ekonomisi hiçte kötü değildi bir çok yerden vergi alan ana ticaret yollarını tutan koca bir imparatorluktan değilde orta çağ karanligindaki avrupa dan bol e bi düşünür çıkması konunun ekonomiyle ilgili olmadığını tamamen fikir özgürlüğüyle alakası olduğunu gösteriyor..Evet galileo yargılandı klise tarafından ama bu adam osmanli da ortaya çıksaydı kellesi vurulurdu..osmanli da padişah sadece devletin başı olarak görülmüyordu aynı zamanda dini lider statüsü vardı..Yaratıcı tarafından seçilmiş kişi sayılırdı..Asla ona karşı gelinemezdi..Avrupada daha şeffaf ve güç dengeleri vardı..Bu da insanlar ozgurlesmesini sağlayıp galileo gibi insanları ortaya çıkardı..özgürlüğü tadan insanlar ondan biraz daha istedi devamında fizik deki başarılar geldi sonrasında newton faraday derken avrupa çağ atladı..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.