Şimdi Ara

opamp ile yapılan zaman gecikme devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
8.972
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • slm arkadaşlar proje ödevi aldım projenin adı "opamp ile yapılan zaman gecikme(turn off) devresi"bugün mazlemeleri aldım devreyi delikli pertinaksa yerleştirdim bağlantılar doğru yaptım ama led sürekli yanıyo butona basınca bir süre yanıp sönmesi gerkiyo ama sürekli yanık kalıyo.proteusta devrenin aynısını çizdim ordada çalışmadı aynı şekilde yanık kalıyo nerde yanlış yapmışım yardım edermsiniz.resim koydum yardımlarınızı bekliyorum

• Devreyi doğru kurduğunu ve komponentlerin de sağlam olduğunu varsayarsak,
    Q1 in beyz-emiter arasına 1K direnç ilave etmeni ve LED e seri olan R1 direncini de
    1K olarak değiştirmeni öneririm...
  • dediğini yaptım led başta sönük yanması için butona basınca hata veriyo

• Devre önerdiğim haliyle %100 çalışır...nerede hata yaptığını bulmaya çalış...
  • Opamp'ın dc offset geriliminden kaynaklanıyordur. Ledi direkt çıkışa bağla. Yok illa da transistörlü tasarım kalsın ben başka şeyler de çalıştıracağım dersen o zaman dc offset gerilimini ölç, bu gerilimin üstünde düşeceği kadar seri diyot bağla, ya da ters yönde zener diyot, o da olmadı led bağla hallolur.
  • @lui kang

offset ayarı yapılsa aynı durum olmaz mı acaba merakımdan soruyorum sadece. 100uf olan kondansatörü daha büyük bir kondansatörle değiştirmeni önebilirim bende daha yavaş şarj olacığından hareketle
  • 741'in null offset ayarı girişler için. Burdaki problem ise çıkıştaki DC seviye. Daha önce kendim bir devre tasarlarken yüzleştiğim bir problem.

Çıkıştaki DC seviyeden kastım yukardaki devrede çıkışın ideal olarak 0 olması gerektiği durumda belli bir hata gerilimine sahip olması. Bu gerilim 0.6 voltu aşıyor ki transistör her durumda tetiklenmiş durumda. Yani kondansatör veya direnç değişiklikleri fayda etmez. Seri diyot veya paralel direnç (gerilim bölücü) işe yarar. İdealde tam 12 volt olması gereken şartlarda da 12'den bu hata gerilimi kadar düşük olacaktır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bir çeşit anahtarlama devresi
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • direnç ekledim kondansatörün değerini 47u ya düşürdüm pot u kaldırdım devre çalıştı ama bir kaç kez deneyince yine hata veriyo lütfen resime bi bakarmısınız nerde hata yapmışım

• 1K direnci beyz-emiter arasına bağlamanız gerekiyordu.Yine 100uF paralel deşarj potunu kullanmalısınız..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ustura2 -- 7 Aralık 2008; 12:05:43 >
  • üstad yaptım çalıştı teşekkürler
    quote:

Orjinalden alıntı: ustura2

1K direnci beyz-emiter arasına bağlamanız gerekiyordu.Yine 100uF paralel deşarj potunu kullanmalısınız..

• proteus programında integral alıcı devreyi çizmem gerekiyo fakat programı indiremedim bile:(
  • vay be yıllar olmuş konuyu hortlatmışsınız,kendi mesajlarımı okurken yabancı birinin mesajlarını okuyormuş gibi hissettim.
    pm kutunuza bakın program için
  • 2 numaralı bacaktaki 100klık dirençleri 10klık yap , transistörün beyz emiter bacakları arasına 1.8k lık direnç bağlanırsa bu devre çalışır
    hadi kolay gelsin
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.