Şimdi Ara

OLDIES! '80 ÖNCESİ UNUTULMAZ YABANCI-TÜRK HAFİF-ANADOLU ROCK ŞARKILAR (28. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2.418
Cevap
28
Favori
228.015
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • What Have They Done To The Rain?

    "What Have They Done To The Rain?" şarkısını mutlaka duymuş, dinlemiş olmalısınız. Pek çok şarkıcı ve grubun seslendirdiği bu şarkının en çok duyulmuş olan versiyonu herhalde Joan Baez versiyonudur. Esther & Abi Ofarim, Marianne Faithfull ve The Searchers grubu da bu şarkıyı seslendirmişlerdir. The Searchers grubunun versiyonu 1964 yılında İngiltere'de ve 1965 yılında Amerika'da listelere girmişti.

    Bu şarkıyı besteleyen ve ilk söyleyen sanatçı Malvina Reynolds'ın inanılması güç bir hayat hikâyesi var. 1900 yılında doğan Malvina Reynolds, Amerika'nın ünlü Üniversitelerinden University Of California - Berkeley'den İngiliz dili dalında önce B.A. sonra M.A. dereceleri alıyor. Aynı Üniversite'de 1938 yılında Doktorasını tamamlıyor ve "Ph.D." derecesi alıyor.

    40'lı yaşlarının sonuna doğru, ünlü müzisyenler Earl Robinson, Pete Seeger ve diğer bazı önemli Folk müziği sanatçıları ile tanışıyor. Bu müziğe ilgisi artıyor. Aynı Üniversiteye dönerek "Müzik teorisi" dalında eğitim alıyor. Bundan sonra beste yapmaya ve şarkı söylemeye başlıyor. 60 yaşından sonra 4 albüm yapıyor. 1978 yılında hayata veda ediyor.

    Malvina Reynolds "What have They Done To The Rain?" şarkısını 1962 yılında (62 yaşında iken) besteleyip söylüyor. Bu şarkının sözlerini ve daha geniş hikâyesini "http://people.wku.edu/charles.smith/MALVINA/mr183.htm" adresinde bulabilirsiniz.


    What Have They Done To The Rain? - Malvina Reynolds




    Bu şarkıyı bir de "Esther & Abi Ofarim" çiftinden sunalım. Esther & Abi Ofarim çiftini daha önceki sayfalarda tanıtmıştık.

    What Have They Done To The Rain? - Esther & Abi Ofarim




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 13 Temmuz 2013; 17:44:20 >
  • 1971 , Ten Years After , Think About The Times ;




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi narissa -- 2 Haziran 2010; 21:11:00 >
  • 1971 , Ten Years After , I'd Love to Change the World ;




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi narissa -- 21 Eylül 2011; 19:06:39 >
  • @Narissa, BoraMT;

    Narissa'ya YouTube'a şöyle-böyle girilir öğütleri verirken aniden ben giremez oldum, ancak yeni hallettim sorunu!
    Hadi, itiraf edeyim katkıda bulunan çok sayıda arkadaş var 7-8 aydır, ama sizin isimleriniz çok farklı ve ben birazda tembellik edip tatil yaptım forumun başka taraflarında da olsa bu bahaneyle!
    Konuya güzel şarkılarınızın ve bilginizin katkısı büyük! Umarım çok uzun sürer!

    @BoraMT;
    Alttaki sizin ilgi alanınız galiba!
    Cherry Pink & Apple Blossom White, bu şarkıyı, radyodaki reklam sinyalini çok iyi hatırlıyorum ama reklam programı adını tam değil, Poyraz reklam, Yuki, birde dadılı birşeyler galiba aklımda kalanlar!
    Ama bunu başka bir yerden çok iyi tanıyorum asıl! O sıralarda ilkokuldaydım, oturduğumuz ilçedeki Yazlık sinemada film başlamadan tam 5 dakika önce her gece bunu çalarlardı yaz geceleri, 21:00'da bunu çalarlar ve 21:05'de film başlardı önce reklamlarla. Evimiz tek yazlık sinemanın 3-5 ev uzağındaydı, her gece bu müziği yaklaşık aynı saatte duyardık, sinemaya gideceksek ve uzaktaysak adımlarımızı sıklaştırır filme yetişirdik, salonun hemen dışındaysak içeri girer, yerlerimize oturur çekirdek yerken yerlerine geçenlere bakar tanıdık görmeye çalışırdık! Herkes değişik bir yerlerden hatırlıyor güzel müziği!

    Not: Arasıra 3 mesaj konulması problem değil, diğerleri zaten 1 'er YouTube linki koyarak dengeliyorlar, bu olmazsa olmaz bir kural değil yalnızca sayfanın yavaş açılmasına karşı bir tedbir!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neommy -- 29 Ekim 2010; 18:51:36 >
  • Answer Me

    Bir önceki sayfada Frankie Laine'den söz açıldığında, şarkıcının "Answer Me" adındaki şarkısının 1953 yılının Kasım ayında İngiltere'de #1 numaraya yerleştiğini ve yıl sonuna kadar aralıksız 7 hafta #1 numarada kaldığını belirtmiştik.

    Bu şarkının sözleri "Cevap ver bana, Tanrım..." diye başlıyor ve Tanrıyı hedef alıyor. Bu nedenle şarkı, fazla din ağırlıklı bulunuyor ve BBC tarafından yasaklanıyor. Ama bu arada haftalarca liste başında yer almış bulunuyor. Daha sonra bu şarkının sözleri "Cevap ver bana, Sevgilim..." şeklinde değiştiriliyor ve Tanrı yerine Sevgili hedef alınıyor. Bu yeni sözlerle, 1954 yılında şarkıyı Nat "King" Cole plâk yapıyor. Frankie Laine'de bu yeni sözler ile yeniden plâk yapıyor. Ama bu yeni haliyle Nat'ın versiyonu daha başarılı oluyor.

    Answer Me - Frankie Laine



    Bu da Nat "King" Cole yorumu. Hangisinin daha güzel olduğuna siz karar verin.

    Answer Me - Nat "King" Cole

  • Nat "King" Cole

    Bu kadife sesli şarkıcının bıraktığı eserler için başlıbaşına özel bir forum açmak gerekir. Birbirinden güzel onlarca şarkı arasından seçim yapmak bile zordur.

    Too Young, Unforgettable, Mona Lisa, Sturdust, Fascination, Nature Boy gibi şarkıları nasıl unutabiliriz?

    Nat "King" Cole, İngilizce dilindeki şarkılarının yanında (İspanyolca dilinde) Latin müziği dünyasının çok önemli şarkılarını da söylemiş ve 1959 ile 1962 yıllarında, sadece Latin müziği şarkılarından oluşan iki özel albüm yapmıştır. Bu şarkılardan ikisini seçelim:

    Quizás, Quizás, Quizás - Nat "King" Cole




    Yo Vendo Unos Ojos Negros - Nat "King" Cole



    Bu güzel şarkıyı, bir de, daha önce "Augustia" adındaki şarkısını sunduğumuz Lucho Gatica'dan dinleyelim. İki muhteşem ses, iki farklı yorum, iki farklı tat. İkisi de birbirinden güzel.

    Yo Vendo Unos Ojos Negros - Lucho Gatica




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 13 Temmuz 2013; 20:58:15 >
  • Müziğin filmi (?)...

    Önceki sayfalarda bazı ünlü film müziklerinden örnekler koyduk. Neommy ve Narissa'nın koyduğu örnekler de var. Ama acaba siz hiç Müziğin Filmi (!) örneklerine rastladınız mı?.

    Böyle bir gariplik, ünlü "Tom Dooley - The Kingston Trio" şarkısının çok çarpıcı başarısı üzerine yaşanıyor.

    1958 yılında, o tarihlerde hiç tanınmayan bir grup olan "The Kingston Trio" grubu bir albüm çıkarıyor. Bir Radyo istasyonu bu albümden aldığı "Tom Dooley" şarkısını sürekli ve arka arkaya çalmaya başlıyor. Ülkedeki diğer bazı radyolara da haber salarak aynı uygulamayı yapmalarını sağlıyor. Tom Dooley şarkısı birden çılgınlık haline dönüşüyor. Plâk satışları çok kısa süre içinde önce bir milyonu, sonra iki milyonu aşıyor.

    Şarkı aslında bir Kuzey Karolina folk şarkısı. Amerikan iç savaşında yer alan bir konfederasyon askeri olan "Thomas Dula"nın gerçek hikâyesine dayanıyor. Thomas Dula nişanlısını öldürmekten yargılanıyor, suçlu bulunuyor ve asılıyor. Fakat geniş bir kitle Thomas'ın masum olduğuna inanıyor ve âdeta bir efsane doğuyor.

    Ancak, The Kingston Trio, bu fenomen sayesinde akustik Amerikan folk müziğinin öncüsü oluyor. Bu müzik türü 50'lerin sonunda ve 60'ların ortalarına kadar fırtına gibi esiyor.

    Bu şarkının başarısından faydalanmak isteyen Amerikan film endüstrisi de Tom Dooley şarkısının sözlerini genişletip, bir senaryo gibi kullanarak "The Legend of Tom Dooley" (1959) filmini yapıyor. Baş rolde "Küçük Ev" dizisinden tanıdığımız Michael Landon oynuyor. Vasat bir film ortaya çıkıyor ve fazla başarı kazanmıyor.

    Tom Dooley - The Kingston Trio (1958)





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 13 Temmuz 2013; 17:45:52 >
  • 196. , Sylvie Vartan , La Plus Belle Pour Aller Danser ;



    1959 , The Fleetwoods , Come Softly To Me ;




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi narissa -- 28 Kasım 2011; 15:04:56 >
  • 1969 , Engelbert Humperdinck , Take my Heart ;




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi narissa -- 7 Haziran 2010; 17:30:16 >
  • @Narissa ve @Neommy

    Övgüleriniz ve içten duygularınız için teşekkürler. Benimle aynı tutkuyu paylaşan iki dost kazandığım için mutluluk duyuyorum.


    @Narissa

    Birkaç gündür Sylvie Vartan'ın "La Plus Belle Pour Aller Danser" adındaki şarkısını Foruma koymayı düşünüyordum. Bu şarkı benim Sylvie Vartan şarkıları arasında çok öne çıkardığım bir şarkı. Görünce çok şaşırdım. Çok yaşayın. Xavier Cugat şiiri için de teşekkürler.

    ***
    Foruma koyduğum şarkıları seçerken, en fazla tanınanlar ve göz önünde olanlardan çok, "Belki bu şarkıyı, bu melodiyi, çok çalınmadığı için unutmuş olabilirler,
    bir katkım olsun..." mantığı ile hareket etmeye çalışıyorum. Yoksa marjinal bir kişiliğim yok. Hani bazı insanlar vardır, herkesin sevdiği bir şeyi sevmemeyi marifet sanırlar. Ben öyle değilim. Çok önemli şarkıcıların, grupların çok meşhur olan şarkılarını da çok severim. Zaten bu şarkılar çok güzel olmasalar neden meşhur olsunlar.
  • Üsküdar'lı Lemi (?)...

    Fecri Ebcioğlu, 60'lı yılların başlarında ve ortalarında İstanbul Radyosu'nda Pazar sabahları sadece yarım saate sığdırdığı muhteşem bir program yapardı. Türkiye'de bu tür müziğin çok sevilmesinde çok büyük katkısı vardır. Fecri, sezgileri çok güçlü olan, Türk toplumunun hangi parçaları sevebileceğini hisseden bir DJ idi. Kendi ülkelerinde tanınmayan şarkıları, şarkıcıları keşfetmiş ve bize tanıtmıştır. "Not Responsible", "Stop The Music", "A Place Where No One Goes", "Don't Walk Away", "Rebecca" ve birçokları. Bunları zaman zaman size hatırlatmaya çalışacağım.

    Kendisine çok şey borçluyuz. Çok erken aramızdan ayrıldı. Nur içinde yatsın.

    Fecri programını sunarken, bazı DJ'ler gibi kuru kuruya sunmaz, içine espriler de katardı. Bir programında "Şimdi size bizim Üsküdar'lı Lemi'den bir parça sunacağım..." gibi bir espri ile bir şarkı çalmıştı. Üsküdar'lı Lemi dediği şarkıcı önemli bir Fransız şarkıcısı olan Leny Escudero'dur.

    Hangi şarkıyı çaldığını hatırlamıyorum. Muhtemelen bizde en çok tanınan şarkısı "Stephanie" dir. Bunu bildiğinizi sanıyorum.

    Ben burada size iki güzel ve romantik şarkısını sunuyorum. Bazı şarkıcılar vardır, hak ettiği değeri bulmamıştır. Bence Leny Escudero da bunlardan biri.

    Ballade à Sylvie - Leny Escudero (1962)




    A Malypense - Leny Escudero
    (1962)




    Not: 9 Ekim 2015'de sessiz sedasız vefat etmiş. Çok güzel şarkılar bıraktı. Toprağı bol olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 18 Ekim 2015; 20:57:57 >
  • Kadın Şarkıcılar... (1)


    Della Reese

    Della Reese, "On parmağında, on marifet" denilen sanatçılardan biri, Müzik, Sinema ve TV dünyalarında çok önemli çalışmalara imza atmış ve hâlâ da atmaya devam ediyor.

    Aslında çok önemli bir şarkıcı olan Della Rees'i de bana tanıtan Fecri Ebcioğlu'dur. 1963 yılında "Forbidden Games" adındaki şarkıya programında yer vermiş ve şarkı "Haftanın En Sevilen Plâkları" listesinde yer almıştı. "Forbidden Games" Amerika'da pek bilinmez. Della Reese ile ilgili araştırma yaparsanız bu şarkının adının geçmediğini görürsünüz. Yıllarca çok aramıştım. Şansımız varmış ki bir hayırsever Youtube'a koymuş (!).

    Forbidden Games - Della Reese (1963)



    Bu da Della Reese'in en çok tanınan ve 1959 yılında #1 numara olmuş şarkısı: "Don't You Know" (Bu şarkı Puccini'nin "La Bohème" adındaki eserinden adapte edilmiştir)

    Don't You Know - Della Reese (1959)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 6 Mayıs 2015; 7:58:58 >
  • Kadın Şarkıcılar... (2)

    Elsa Quarta


    İtalya'dan Arjantin'e kadar geniş bir yelpazede tanınmış olmasına rağmen, Elsa Quarta'nın değerini bulmamış şarkıcılardan biri olduğunu düşünüyorum. 1964-1965 yıllarında iki şarkısı bizde çok tutulmuş ve listelere girmişti. Bunlar "Esta Noche" ve "Quattro Chitarre" dir. Bu şarkıları da son yıllara kadar bulamamıştım. "Esta Noche" birden 4 ayrı klip halinde Youtube'a düşüverdi ve beni çok memnun etti.

    Belki hatırlarsınız, Elsa Quarta, diğer bir şarkısı olan "Prima di Perdere"yi Türkçe sözlerle, "Bir Yabancı Gibi" adı altında plağa okumuştu.

    Esta Noche




    Quattro Chitarre




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 13 Temmuz 2013; 21:03:42 >
  • Kadın Şarkıcılar... (3)

    Patricia Carli

    "Demain Tu Te Maries" adındaki şarkıyı kim hatırlamaz (!). Patricia Carli de bence tam değerini bulmamış şarkıcılardandır. Bu ünlü şarkıyı, evlilik eşiğinde iken kendisi için yazmıştır.

    Demain Tu Te Maries - Patricia Carli





    Sanırım "Acusée levez-vous" ve "Je Suis a Toi" adındaki şarkılarını da hatırlayacaksınız. Ancak ben size çok sevdiğim bir başka şarkısını sunuyorum:

    Non - Patricia Carli





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 13 Temmuz 2013; 17:52:15 >
  • @BoraMT ;
    Siz de "Ballade à Sylvie"yi koymakta benden önce davrandınız.! Ben şarkıyı farkedeli 3-5 sene olmuştur;daha fazla değil..YouTube'da
    orjinal kaydı bulamadığım için bekliyordum şimdilik..Söylediğiniz gibi hak ettiği değeri bulamamış bir şarkıcı Leny Escudero.
    Bu arada sözünü ettiğiniz "Don't Walk Away" hangisi acaba?YouTube'da aynı isimde bir sürü şarkı var,ama benim aradığım değil hiçbiri..
    Grubun adını bilmiyorum..Sözlerinden de yalan-yanlış şöyle bir şeyler kalmış aklımda:

    (3) Don't walk away..
    You... ...............
    Far away,
    Far away from me
    I Know how I ...
    I know .............
    ........................
    .........................
    Please set me free
    Please.................
  • @Narissa

    "Don't Walk Away" şarkısını söyleyen grup The Idols adını taşıyan bir İngiliz grubudur. Bu grup İngiltere'de başarılı olamamış. Ancak bizde 1965 yılında haftalarca liste başı olduğu için plağı basılmış. Bazı yerli sitelerde bu şarkının 45'lik plağını satıyorlar. Ne yazık ki, Youtube'da veya başka bir video sitesinde yok. Geçen yıl birileri Youtube'a koymuştu. Yakın zamanlara kadar duruyordu. Geçenlerde baktığımda mevcut olmadığını gördüm.

    "Please set me free..." bu şarkıdan.
  • @Narissa, BoraMT;

    Biraz konuda bulunuyor olmanızın keyfini süreyim!
    Ben yalnızca iyi niyetli, masum bir müzik dinleyicisiyim! Her türden güzel müziği severim ama ikinizde olan müzik bilgisi veya varsa bir müzik aleti çalma yok bende maalesef! Durum böyle olunca sık sık birinizin peşine takılabilirim, şöyle ki;
    Yukarda Narissa'nın Titanic'ten aldığı şarkıyı görünce biraz araştırdım, ve alttaki şarkılar, herbirisi Türkiye Listelerine zamanında giren şarkılar, böylece Narissa sayesinde ortaya çıktılar. Hepsi zamanında zevkle dinlediğim, ama sonra isimlerini unuttuğum şarkılar! Konuda siz olmasanız bu şarkıları bulmam bir tesadüf olmazsa yılları bulabilirdi!
    Bu yüzden uyarayım, bir şarkıcı vs. ismi ipucu gelirse değerlendirilir hemen! Kimse bana " tam ben koymaya hazırlanıyordum" demesin!


    1972, Titanic, Rain;



    1971, Titanic, Sultana;




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neommy -- 10 Mayıs 2012; 18:20:41 >
  • @ Neommy - Nostalji (1)

    Sevgili @ Neommy, Foruma koyduğunuz son mesajınızda anılarınızdan bahsederken, dokunduğunuz birkaç konu benim anılarımda da fırtınalar kopardı.

    Dadı - Uğurligiller - Selçuk Kaskan

    Eminim ki hatırlıyorsunuzdur. "Dadı" karakteri, Türk popüler kültürünün eşsiz bir eseri olduğunu düşündüğüm "Uğurlugiller" dizisinin bir karakteriydi. Bu dizi 60'lı yıllarda İstanbul Radyosu'ndaki Reklam kuşaklarında, muhtelif reklam programları tarafından paylaşılarak haftada 3 veya 4 gün bir Radyo Tiyatrosu dizisi halinde yayınlanırdı. Baş rollerde Yıldız kenter, Müşfik Kenter, Şükran Güngör, Çolpan İlhan ve "Dadı" rolünde çok başarılı bir erkek sanatçı (!) Tevfik Gelenbe oynardı. Dizi, çok tutulmuş, tiryakilik yaratmıştı.

    Bu dizi, 80'lerde aynı kadroyla TV'ye uyarlandı. Ama, TV'nin emekleme dönemine rastladı ve sanırım biraz naif kaldı. Zaten, Radyo Tiyatrosundaki "hayal gücü" TV'de yoktu. TV dizisinin pek başarılı olmadığını hatırlıyorum. Ama Radyo'daki başarısı, bence üzerinde doktora tezleri hazırlanmasını gerektirecek kadar önemlidir.

    Dizinin yazarı olan Selçuk Kaskan da birçok açıdan çok önemli bir kişiliktir. Google'da adını yazarak biraz araştırsanız, Selçuk Kaskan hakkında, Uğurlugiller dizisi ve Orhan Avşar Tango Orkestrasında solistlik yaptığına ilişkin çok sayıda nostalji yazısına rastlarsınız.

    Benim açımdan ise Selçuk Kaskan'ın çok önemli bir özelliği daha var. Bu özelliğin, sözünü ettiğim nostalji yazılarında hiç yer almaması beni çok şaşırtmıştır. Herhalde bu özelliğin farkında olan tek kişi ben olamam. Bu özellik şudur. Selçuk Kaskan, çok derin Latin müziği bilgisi sayesinde İstanbul İl Radyosunda yıllarca Latin müziği programı yapıp sunmuştur. Bu program 70'li yılların ortalarında hâlâ devam ediyordu. Yaptığı programlar muhteşemdi. Bizzat kendisinin eşsiz bir uslûp ve çok tatlı bir ses tonu ile sunduğu programlar bir Latin müziği hazinesi ve ansiklopedisi niteliğindeydi.

    Bu progamların bantları mevcut ise ve bugün yeniden yayına konulsa, eminim ki, Selçuk Kaskan'ın hayatta olmadığını bilmeyenler asla yadırgamaz. Sanki yeni hazırlanmış programlar olduğu düşünülür. Benim Latin Müziği sevgimin derinleşmesinde bu programların dev bir rolü vardır. Kendisine minnettarım ve rahmetle anıyorum.

    Onun anısına, Foruma çok ünlü bir Tango şarkısı daha koyuyorum. Tango'nun babası, herşeyi, efsane şarkıcı Carlos Gardel'in kendi sesinden çok ünlü bir Tango şarkısı: "Caminito"

    Caminito - Carlos Gardel




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 6 Mayıs 2015; 8:01:34 >
  • 1973, Titanic, Macumba;



    1970, Titanic, Something On My Mind;




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neommy -- 4 Haziran 2010; 17:47:52 >
  • @ Neommy - Nostalji (2)

    Yazlık ve Kışlık Sinemalar

    Benim çocukluğumun geçtiği ilçede de sizin tarif ettiğiniz gibi yazlık ve kışlık sinemalar vardı. Kışlık sinemalardan biri, beni çok etkilemiş olan ünlü Cinema Paradiso filmindeki sinemaya (dış görünüşü itibariyle hiç değil) iç görünüşü itibariyle ikiz kardeş kadar benzerdi. Bu sinemada, aynı filmdeki çocuk gibi ve onun yaşlarında iken tutkuyla neler izlemedim ki. Gigi, Kamelyalı kadın, Tarzan'lar. King Kong'lar. Ama, Kristin filmini (Alain Delon, Romy Schneider, 1958) hiç unutamam.

    Sonra İstanbul'daki kışlık sinemalar hayatıma girdi. Başta "Emek" olmak üzere, Nişantaşı Konak, Beyoğlu "Yeni Melek", "Dünya", Şişli "Site" sinemalarında neler izlemedik neler. West Side Story, Alcatraz Kuşçusu, Elmacı Kadın hemen aklıma gelenler. 1966 veya 1967'de gördüğüm ve hiç unutamadığım, Jean Seberg'in oynadığı "Moment To Moment" filmi de yıllardan beri peşinde olduğum, aradığım ama bir türlü bulamadığım bir film.

    İşte Cinema Paradiso'dan derlenmiş sahneler ve büyük besteci Ennio Morricone'nin bestelediği müzik:

    Cinema Paradiso - Ennio Morricone




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoraMT -- 14 Temmuz 2013; 9:16:01 >
  • 
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.