Şimdi Ara

Okulumuzun internet bağlantısı problemi(ÇÖZÜLDÜ)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
3.125
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar yeni okulumuzda internet bağlantı problemi var. Geçen sene yeni köy okulumuza taşındık. Okulumuzun fiziki mkanları süper ama teknik ve maddi sıkıntılarımız var. Bu işten çok anladığım için müdür bey beni görevlendirdi.

Telefon hattı müdür odasında. Müdür odasından kablosuz 4 portlu modem ve diğer odalara yayılan duvarın içinden bağlantı yerleri mevcut.

Kablosuz 4 portlu modemi aşağıdakiler kullanıyor.

1)Müdürün bilgisayar ı(yerel ağ) Bilişim sınıfı internete girmediği sürece sıkıntı yok
    2)Müdür yardımcısı bilgisayarı (yerel ağ) Sıkıntı yok
    3)Yukarı kata uzatılmış kablosuz modem. (kablosuz bu ağda sıkıntı yok- otomatik ip ile herkes bağlanabiliyor) Sıkıntı yok
    4)Bilişim sınıfı ( Bağlantı sıkıntıları mevcut)

İlk sıkıntımız şu. Müdür odasındaki bilgisayar otomatik ip alamıyor. Aşağıdaki numaralar ile internete bağlanıyor.
    ip
    195,168,1,5
    255,255,225,0
    192,168,1,1
    dns
    195,175,39,40
    195,175,39,39 olduğunda bağlantı sağlanıyor.

Fakat bilişim sınıfından bilgisayarlar açıldığınıda sadece müdürün bağlantısı kopuyor.

Bilişim sınıfındaki bilgisayarların bazıları otomatik ip ve dns ile interenete bağlanırken, kimi yine ip girerek (195,168,1,?) çalışıyor. Soru işareti hariç geri kalan numaraları aynı yaptık.

Fakat yinede bilişim sınıfında otomatik ve elle ip atanarak bile bağlanamayan pc ler var.

Bilişim sınıfında 15 pc 3 swich var.

Bağlantıyı nasıl yapılandırmalıyız. Kafanız karışmamıştır umarım.

Not: Bilgisayarlarımız vista işletim sistemi kullanıyor.

Ve ağ bağlantısı kurulsun dosya paylaşımı yapalım gibi bir derdimiz yok. Tüm pcler internete bağlansın yeter.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi biuu -- 11 Kasım 2010; 12:01:11 >

• merhabalar,

okulunuz için bir yardımım dokunursa çok mutlu olurum. müdürün bilgisayarının bağlantısının kopmasının çok muhtemel sebebi, elle manuel olarak verdiğiniz 192.168.1.5 IP'sini, adsl modeminizdeki dhcp sunucunun, bilgisayar labınızdaki pclerden bir tanesine atamasından kaynaklanıyor. yani müdürün pc'deki IP ile, modemin otomatik olarak labdaki pcye verdiği IP aynı, yani 192.168.1.5 ip'si oluyor. bu da müdürün bağlanamamasına sebep oluyor. Modem bu IP'yi otomatik olarak herhangi bir pc ye atamadığı sürece müdürün pc'si internete çıkar.

benim tavsiyem şu; eğer mümkünse tüm PC'lerinize el ile IP verin ve bu IP-PC eşlemelerini bir excel dosyasında kaydını tutun. bu işlemle birlikte, tüm pcleriniz statik IP lere sahip olacak ve internete aynı anda çıkabilecekler. Bu durumda artık modemin IP dağıtmasına gerek yok, dolayısıyla modemin LAN ayarları bölümünden DHCP'yi pasif hale getirirsiniz.

Ama eğer statik IP vereceğiniz PC'ler dışında, örneğin misafirlerin de wireless yada wired şekilde internete çıkması isteniyorsa, Modemdeki DHCP'nin aktif olmasını da istyebilirsiniz. Bu durumda, yine modemde LAN ayarları bölümünde DHCP IP Pool aralığı kısmında 192.168.1.150 - 192.168.1.250 IPlerinden oluşan ve PC'lere verdiğiniz statik IP'leri İÇERMEYEN bir aralık tanımlayabilirsiniz. böylece dışarıdan gelen notebooklar da IP alacağı zaman bu aralıktan bir IP'yi otomatik olarak alıp internete bağlanabilirler.

ufak bir tavsiye; 3 switch var demişsiniz, bunlar muhtemelen unmanagable switchlerdir, looptan kaçınmak için bunları birden fazla kablo ile birbirine bağlamayın.

onun dışında DNS adreslerini telekomun DNS adresleridir ve doğrudur.

umarım yardımcı olur.

• Öncelikle duyarlılığınızdan ötürü çok teşekkür ederim.

Okulumuzda 2 adet kablosuz tp link modem var. Biri zaten müdürün odasında. Diğer modemde üst katta bu modemin portlarından biri ile çalışıyor.

Yukarıda yazmadım ama Sınıflarda bulunan bilgisayarlarda kablosuz olarak int.e bağlanıyor. Haliyle dhcp yi aktif bırakacağımı anladım.

Modemin driverı müdürün bilgisayarına yüklenmemiş . Bir şekilde driver a ulaşıp dedikleriniz yapmaya çalışırım.

Şimdi müdür beyin bilgisayarının ip si : 192.168.1.5 olarak kalıp. Diğer pclerde sırasıyla ip Son hanesi 6-7-8.... olacak şekilde ayarlarsam sıkıntı olmayacağını anladım.

Kablosuz bağlanacak bilgisayarlar olduğu içinde için kablosuz pclere ip ataması yapmayacağım. Ayrıca modemden bu pcler bağlansın diye aralık belirleyeceğim.

Kendi modemimden resim ekliyorum hata yapmamak için.

*Her pc de telekomun Dns sinin aynı olmasının bir sakıncası yok sanırım. Bu dns lerin otomatik olmasını istediğimde bazı pclerde int. bağlantı sorunu oluyor.

*Geçen sene pc sayısını karşılayacak kadar switch aldırılıp, servis çağrılıp bağlatıldı. Bağlantı hataları geç fark edildi. Merkezede 80 km uzağız. Servisi bir daha çağıramıyoruz.

Lab. bağlantı şu şekilde. Demek istediğinizi anlayamadım. Bir hata var mı?

* Son olarak meb herşeyi engellediği için ultrasurf kullanılabiliyor. Ama ben ultrasurf programına pek güvenemiyorum. Bildiğiniz güvenli bir program var mı?

• Tekrar merhaba,

Yanlış anlaşılan bir kaç ufak nokta var. Müdürünüzün bilgisayarına herhangi bir modem driver yüklemeniz gerekmiyor. sadece IP adresini el ile verin yeterli.

Ayrıca sınıflardaki wireless bağlanan bilgisayarların da IP adreslerini yine el ile verebilirsiniz, bunda da bir sıkıntı yok. Benim dhcp açık kalabilir dediğim, mesela müdürünüzün bir arkadaşı misafiri geldi diyelim, laptopuyla internete bağlanmak istedi. bu durumda o laptopa ip vermekle uğraşmak yerine, dhcpden otomatik olarak almasını tercih edebilirsiniz. ama okulun içinde bulunan, kablolu yada kablosuz tüm bilgisayarlarınıza el ile IP verebilirsiniz ki bu daha sağlıklı bir çözüm olur. Hangi bilgisayara hangi IP adresini verdiğinizin kaydını da bir yerde tutarsanız, mesela laba yeni eklenen bir bilgisayarı internete çıkaracağınız zaman, o tuttuğunuz listede olmayan bir IP adresi vererek internete çıkarabilirsiniz. Aynı anda 2 bilgisayar aynı IP adresine sahip olursa internete çıkamazlar.

DNSlerin aynı olmasının sakıncası yok, tam tersine zaten aynı olması gerekiyor tüm bilgisayarlarınızda. bu kısmı otomatik al şeklinde bıraktığınızda sorun yaşıyorsanız, modeminizin dhcp ile IP dağıtmasında sorun demektir. Bu yüzden en temizi yukarıda anlattığım gibi kablolu kablosuz farketmez tüm bilgisayarlarınızın IP lerini el ile verin ve hepsine aynı DNS adreslerini yazın.

Switch yapınız bus topoloji dediğimiz yapıda uçtan uca bağlı. En sondaki switche bağlı bilgisayarlar biraz yavaş çalışabilir internete çıkarken. ama hızlı yavaş yeterki çalışsın diyorsanız bu şekilde çalışır.

Ultrasurf yada benzeri programlar hakkında malesef bilgim yok.

umarım yardımcı olur.

• Merhabalar,
    Dhcp nin açık kalması şart. Her gelen konuk için ip ayarlaması yapmamız zor olur. Dhcp ayarları içinde modem drieverini yüklememiz gerekmiyor mu? Driver yüklemeden bu ayarı yapmak mümkün mü? Eğer yüklenece ise, müdürün bilgisayarına yüklemek de en mantıklısı gibi geldi.
  • Modemin ip sini nasıl bulabiliriz. Tp-link 4 portlu kablosuz modem. Şuan tam model no veremiyorum.Geçen sene 75 tl civarı bir fiyata alınmıştı sanırım.
    Daha Fazla Göster
  • Sanırım modemin ip adresi 192.168.1.1

Bunu girerek bazı ayarlar yapmamız gerekiyor.

http://forum.teknodonanim.com/network-wireless-adsl-63/91129-tp-link-td-w8901g-kurulum-kilavuzu.html

Yukarıdaki resimde ayarların nasıl yapılacağı yazılmış.

Şimdi statik ip ler yazılı bilgisayarlar ve kablosuz misafir pcler için aralık tanımlayacağımız için hangisini seçmeliyiz.

• 5-4-3 kuralına aykırı geliyorsun sanırım. 4 den fazla repeater oldugu zaman collision domain büyüyor ve bağlantıda kopmalar olabilir.
    topolojiyi değiştirmeyi denesen ?

quote:

4 den fazla repeater oldugu zaman collision domain büyüyor

Daha doğrusu bu konularda hiç bilgim yok. Mecbur kalınca yavaş yavaş öğreniyoruz.

Bu konuyu baside indirgeyip anlatabilir misiniz?
    ağ üzerinde aynı anda birden fazla paket transfer edilemez, aynı anda tansfer edildiğinde paketler çarpışırlar. bu da dosyanın tekrar baştan gönderilmesini gerektirir. bir de bilgisayarlarda TCP protokolu kullanıldığı icin giden her paket icin vardığı yerden de o paketin varıp varmadığını bildirmek icin ACK (yani cevap ) gelir.
    sizin sisteminizde, bilişim sınıfınız ile mudurun odası (merkez) birbirlerine en uç noktadalar. ve bilişim sınıfındaki 15 tane PC aynı anda merkezle iletişime gecmesi sonucunda trafik baya artacaktır. kurala aykırıysa sistem muhtemelen sorun cıkacaktır.

sen sistemin şeklini bir çizermisin ayrıntısı ile ? ben olmasam da başkaları baktığı zaman daha iyi anlayacaktır.
  • yukarıda arkadaşın bahsettiği 5-4-3 kuralı half duplex çalışan yapılar için geçerli. Halfu duplex, yani verinin gönderildiği ve alındığı tek bir yol olduğu durumlarda CSMA/CD dediğimiz teknoloji kullanılır, buna göre ağa bağlı cihazlardan aynı anda en çok 1 tanesi data transferi yapabilir, aksi takdirde tek yol olduğundan çarpışma yani collision meydana gelir. dolayısıyla böyle bir ağda data transfer edecek olan bir cihaz önce ağda veri olup olmadığını dinler ve ağ boşsa data gönderir. şimdi siz çok sayıda bridge yada repater ile bu ağı uzatırsanız,data transferi yapmak için ağı dinleyen cihaz, ağda data transferi olmadığını zannetse de, uzunca yapılandırılmış ağın öbür ucundan bir cihaz henüz transferi başlatmış olabilir. bu durumda bu iki data yolda çarpışacak ve kaybolacaktır. çarpışmayı ilk duyan cihaz ağa bir "sessiz olun" uyarısı yaparak diğer cihazları çarpışma konusunda bilgilendirecektir. bu bilgiyi alan bütün cihazlar, rastgele bir süre belirleyip beklerler, o süre dolunca yeniden transfere başlarlar. bu şekilde işleyen bir sistemde 4 ten fazla hub kullanıldığından bahsettiğim sorun gerçekleşir ve iletişim sağlıklı gerçekleşmez, ama aşırı yavaş da olsa çalışır.. full duplex çalışan yapıda ise collision olmayacağından o kuralın geçerliliği de kalmıyor. zaten artık en dandik 8 port switchler bile full duplex çalışıyor.o yüzden burada böyle bir durum söz konusu değil.

biuu,

sizin yapı bu şekilde çalışır sorun olmaz. tek sorun şu olur, en uçtaki switche bağlı olan pcler, modeme daha yakın switchteki pclerin oluşturacağı trafikten ötürü, modemle switch arasındaki yoğunluktan dolayı bir yavaşlama yaşayabilirler. bu yüklü miktarda dosya kopyalama vs gibi durumlarda hissedilir.

bahsettiğiniz modemi daha önce kullanmadım. ama dhcp ayarlarını yapacağınız kısım LAN kısmıdır. orada bir kurcalayarak bulmanız gerekecek.

• Yardımcı olan tüm üye arkadaşlarımıza çok ama çok teşekkür ederim.

Tüm bilgisayarlara farklı ip numaralarını elle atayarak ve telekomun dns'sini tüm bilgisayarlara girerek internet bağlantı problemini çözdüm.

Bağlantı problemi yaşayan bir tek pc bile kalmadı.

Tüm bilgisayarlar internete bağlandığında interenet hızında tabiki düşme oluyor. Bunu ülkemizdeki alt yapı eksikliğine bağlıyorum.

Bazı bilgisayarlarda da diğerlerine oranla daha yavaş çalışma problemi var, ama bunada şükür. Zaten böyle sonuç ile karşılaşabileceğimiz yukarıda belirtilmişti.

Emeği geçen her üyemize teşekkürü bir borç bilirim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.