Şimdi Ara

Oda termostatı, Yalıtım, Tanımlar ve diğer Tasarruf önerileri (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6.977
Cevap
143
Favori
503.983
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: auzdil


    değerli dostlar

    vermiş olduğunuz faydalı bilgiler ve bunları biz forumdaşlarınız ile paylaşımınızdan dolayı teşekkür ederim.

    Yanlız bende bu sayfaları okudukça, kararsızlık hakim olmaya başladı. Daha farklı kombi konularında görüşlerinizi almış olmama rağmen bu ingiliz sitesini inceledikten sonra verimlilik ve fiyat konusuna gelince karıştım kaldım. malumunuz Alarko seradans tam yoğuşmalı cihaz ile evimdeki 16 yıllık eskiyi değiştirme noktasındayım.

    Bu okuduklarımdan sonra 30-50 derecede 23.000 Kkcal lik petek ısıtacak premix yoğuşmalı kombiler arasında iyice kararsızlaştım.
    alarko seradens 36 kw ına 2500 TL yerine ECA confeo premix 30 a 1650 TL vermek sanki daha ekonomik ve mantıklı gibi görünmeye başladı.
    veya % 3-5 verim eksikliği ile GB 012 ye 1800 TL vermek arasında sıkıştım.

    Diğer bir öğrenmek istediğim nokta forumda Alarko ürünleri ile ilgili pek bir görüş de bulamıyorum ( sakın beni alarkocu veya methini yapan biri sanmayın , buna ek olarak aynı kapasitedeki , bedeldeki ve daha pahalı vaillant ecotec 346/3-5 30,6 kw 3.300 TL, Bosh Comfort condens 35 kw 3.300 TL, ve viesmann vitodens 100w 35 kw3.500 TL için bir çok öneri okumamam rağmen, servis ağı bu kadar geniş alarkodan hiç bahsedilmemesi bana ilginç geldi. inanın diğer formlarıda araltırdım durum aynı. Bunun sonucunda 10-15 yıl kullanacağım kombi markası konusunda karar vermekte çok zorlanıyorum.

    Ortada bir sıkıntı var, sizce nerde hata yapıyorum !!!! veya yapıyıruz?

    SEDBUK kuruluşunun yaptığı değerlendirme, laboratuvar ve ev koşullarında çalışması sonucundaki verimlilik ölçümlerine dayanmaktadır. Bazılarımız "İngiltere ile koşullarımız farklı diye dikkate alınmasına gerek yok" şeklinde düşünse de, İngiliz Hükümeti ile iş birliği içinde ciddi bir kuruluş olduğundan bence dikkate alınmalıdır. Burada küresel olmayan birçok firmanın ürünü değerlendirilmediği gibi, bilinen bazı markalar da listede yoktur. Bosch ürünleri de yoktur. Buderus'un ise 65 kW lık sadece 1 kombisi değerlendirilmiştir.
    http://www.homeheatingguide.co.uk/efficiency-tables.php?make=Buderus
    30-35 kWlık kombilere bakılırsa, Ferroli Econcept Tech, Ariston Genus Premium, ECA Confeo Premix, Vaillant, Viessmann modelleri değerlendirilmiştir. Alarko oldukça ciddi bir Firma. Siz de kullandığınızdan memnunsunuz. Ünlü Alman Firması Wolf ile iş birliğine gittiğini biliyoruz. 75 ve üzeri kW gücündeki kombi kazanlarını Wolf getiriyor, daha alt kategoriyi Alarko üretiyor. Wolf ürünlerine bakmanız verimlilik bakımından fikir verecektir.
    http://www.homeheatingguide.co.uk/efficiency-tables.php?make=Wolf
    Premix yoğuşmalı kombilerin verimliliğini % 89-91 düşünebilirsiniz. Condense yoğuşmalı olanları % 87-88. Bu bakımdan problem yaşayacağınızı sanmıyorum. BAzı bölgelerde servis sıkıntıları olduğunu okuyorum ama sizde bu problem yok. Hatta tercih etmenizin nedeni servisin ilgisi.
    Sonuç olarak; seçiminizi 2.500 TL ye 27-35 kW ALarko yapabileceğiniz gibi, önerdiğimiz üzere Ferroli Econcept Tech 35 kW, Ariston Genus Premium 30-35 kW düşünebilirsiniz. Bunlar dışındaki markaların(Vaillant-Viessmann-Buderus) fiyatı yüksektir. ECA konusunda benim tereddütüm, sesli çalışıp çalışmadığı. Bazı arkadaşlarımızın sesli çalıştığı, pompa sesini özellikle gece rahatsı edici düzeyde duydukları konusunda ifadeleri var. Sessizlik konusunda Bosch (32-36 db)örneğin iyidir. Ferroli, Ariston'un ses ölçümlerine de bakınız.
    Kolay gelsin.




  • Termostat ile ilgili bu günlerde bazı sorular geliyor. Tekrardan aynı şeyleri yazmanın lüzümu yok @sserin arkadaşımızın öncülük ettiği ve bizimde zaman zaman destek verdiğimiz bu sayfanın güncel kalmasında fayda var diye düşünüyorum.
  • arkadaşlar ankarada uygun fiyatla termostatik vana (siemens marka) nereden alabiliriz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mercilless

    arkadaşlar ankarada uygun fiyatla termostatik vana (siemens marka) nereden alabiliriz?


    Biraz geç oldu ama ASKİ arkasında KAREL'den 28 TL ye alabilirsin.
  • arkadaşlar, evdeki banyo radyatörü hariç bütün radyatörlere eca termostatik vana alıp taktırdım.

    daha sonrasında kombinin kullanma klavuzunu okuduğumda, kombinin bulunduğu mahale termostatik vana takılmaması gerektiğini gördüm. bunun nedeni nedir?

    eğer sirkülasyonu önleyecek olması ise, vanayı sökmek yerine en son ayara getirsem, yine sorun olur mu?
  • mükemmel bir konu... teşekkürler...
  • Vaillant calormatic 392 oda termostatı modulasyonlu mu acaba bir turlu net bir bilgi bulamadım :(
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mercilless

    arkadaşlar, evdeki banyo radyatörü hariç bütün radyatörlere eca termostatik vana alıp taktırdım.

    daha sonrasında kombinin kullanma klavuzunu okuduğumda, kombinin bulunduğu mahale termostatik vana takılmaması gerektiğini gördüm. bunun nedeni nedir?

    eğer sirkülasyonu önleyecek olması ise, vanayı sökmek yerine en son ayara getirsem, yine sorun olur mu?


    tüm radyatörlere termostatik vana takıldığı durumda evin tamamı ayarlanan ısılara geldiğinde, su akışı durur.
    bu durumda pompalanan suyun kombiye geri dönüş yapması için by-pass valfi gerekir.
    bu durumu önlemenin bir diğer yolu da en azından bir radyatöre termostatik vana takılmamasıdır.
    kombiye en yakın olan radyatöre takılmamasının önerilmesi de by-pass ın kısa yoldan olmasını sağlamaktır.

    ayrıca oda termostatı bulunan mekana da termostatik vana takılmaz.

    termostatik vanayı her radyatöre değil de, güneş alan çok ısınan odalara, ayrıca bizim özellikle fazla ısınmasını istemediğimiz, banyo, mutfak, yatak odasına takmak yeterlidir.




  • arkadaşlar bosch classic condense yoğuşmalı kombi aldım,oda termostatı almak istiyorum fakat birtürlü net bir bilgiye ulaşamadım bayi servis heryere sordum bilgi kirliliği olduğunu gördüm farklı farklı cevaplar aldım!bu kombiye modülasyonlu programlı oda termostatı almak istiyorum ki modülasyonlu olması gerekli gibi geliyor bana kablolu olması iyi olur kablosuzlar çok pahalı,hangi oda termostatını almam gerekiyor yardım ederseniz çok sevinirim çünkü artık kafam allak bullak oldu...şimdiden teşekkürler
  • Kombiniz hayırlı olsun! Bosch Classic Condens ile uyumlu modülasyonlu kablolu oda termostatları, FR 10 (kombi.com fiyatı 128 TL) ile + proğram özelliği olan FR 100 (kombi.com fiyatı 343 TL) dir. Proğram için 200 TL'nin üstündeki farkı vermeye bence değmez. Eğer gündüz evde olmadığınız için proğramlı oda termostatı ile gündüz kombinin kapanmasını istiyorsanız -ki önermem- bunu evden çıkarken manuel olarak kendiniz yapabilirsiniz. Benim ve forum kıdemlisi arkadaşların önerisi Bosch C.Condens için öncelikle FR 10 olmuştur. Ama para ve tercih sizin...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: memint

    Kombiniz hayırlı olsun! Bosch Classic Condens ile uyumlu modülasyonlu kablolu oda termostatları, FR 10 (kombi.com fiyatı 128 TL) ile + proğram özelliği olan FR 100 (kombi.com fiyatı 343 TL) dir. Proğram için 200 TL'nin üstündeki farkı vermeye bence değmez. Eğer gündüz evde olmadığınız için proğramlı oda termostatı ile gündüz kombinin kapanmasını istiyorsanız -ki önermem- bunu evden çıkarken manuel olarak kendiniz yapabilirsiniz. Benim ve forum kıdemlisi arkadaşların önerisi Bosch C.Condens için öncelikle FR 10 olmuştur. Ama para ve tercih sizin...
    yardımlarınız için çook teşekkürler selamlar..
  • Selamlar. Forum topiğini okuyabildiğim kadarıyla okudum ama teknik konulardan anlayamadım bazı durumlarını. Bu başlıkt yazan bzı rkadaşlarımdanda özelden fikir sormuşluğum vardır. Buna dayanarak E.C.A Confeo Plus Hermetik Konvansiyonel Kombi (20640kcal/h) satın alıp taktırdım. Evim genel itibariyle kuzeye bakıyor. Sabah güneşini kapalı bir duvar ve çocuk odası alıyor. Oda öğlen 11-12 arasında kayboluyor. Zemin katta oyuruyorum. Döşeme altın 5 cm izocam kaplattırmıştım önceden. Üst katım yanıyor. 145 m2 ev. 7 adet petek bulunuyor. Bayburt' da ikamet ediyorum. Burada kış şartları çok ağırdır. Nerdeyse Erzurum kadar olur. Evin kuzeye bakmasından ötürü Ekim15-Mayıs15 arası ısıtma yapma zorunluluğum genelde oluyor.
    Aldığım kombiye göre uygun bir oda termostadı tavsiye edebilirmisiniz ?
    Termostatik vana takmam fayda getirirmi ?
    Almış olduğum kombi modülasyonlu oda termostadı yada vana takarsam hngi oranlarda çalıştırmamda fayda vardır ?
    Şİmdiden cevaplarınızı bekler, Teşekkürlerimi sunarım...
    Saygılar...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bamsı Beyrek

    Selamlar. Forum topiğini okuyabildiğim kadarıyla okudum ama teknik konulardan anlayamadım bazı durumlarını. Bu başlıkt yazan bzı rkadaşlarımdanda özelden fikir sormuşluğum vardır. Buna dayanarak E.C.A Confeo Plus Hermetik Konvansiyonel Kombi (20640kcal/h) satın alıp taktırdım. Evim genel itibariyle kuzeye bakıyor. Sabah güneşini kapalı bir duvar ve çocuk odası alıyor. Oda öğlen 11-12 arasında kayboluyor. Zemin katta oyuruyorum. Döşeme altın 5 cm izocam kaplattırmıştım önceden. Üst katım yanıyor. 145 m2 ev. 7 adet petek bulunuyor. Bayburt' da ikamet ediyorum. Burada kış şartları çok ağırdır. Nerdeyse Erzurum kadar olur. Evin kuzeye bakmasından ötürü Ekim15-Mayıs15 arası ısıtma yapma zorunluluğum genelde oluyor.
    Aldığım kombiye göre uygun bir oda termostadı tavsiye edebilirmisiniz ?
    Termostatik vana takmam fayda getirirmi ?
    Almış olduğum kombi modülasyonlu oda termostadı yada vana takarsam hngi oranlarda çalıştırmamda fayda vardır ?
    Şİmdiden cevaplarınızı bekler, Teşekkürlerimi sunarım...
    Saygılar...


    Öncelikle kombiniz hayırlı olsun. Bayburt'ta oturduğunuz evin ısıtma alanı net 145 m2 ise kombi kapasitesi çok sınırda olmuş. Umarım soğuk kış gecelerinde yüksek kazan sıcaklığında yakmak zorunda kalmazsınız. Kalorifer devresini 60-65 derece veya üstündeki sıcaklıklarda çalıştırmak zorunda kaldığınızda, oda termostatı kombiye beklenenden daha az tasarruf yaptırabilecektir. Zira, kombi yüksek derecelerde yanacak ve oda sıcaklığı zar zor örneğin 22 derece olacak ve seçtiğiniz oda sıcaklığı ne kadar yüksekse termostat kombinizi o kadar geç kapatabilecektir. Umarım teknik hesaplamalar işi bilenlerce yapılmıştır.

    Termostatik vana uygulaması, sadece güneş aldığı ve/veya küçük olduğu için çok ısınan oda(lar) ile sınırlı tutulmalı. Evinizde bu özellikte oda(lar) olma ihtimali yok gibi görünüyor. Bence öncelikle modülasyonlu oda termostatını düşünün. Kışın çok ısınan oda olursa, petek vanalarını yarım kapatırsınız. ECA Confeo Plus ile uyumlu modülasyonlu oda termostatı olarak Lago fb ot (Kombi.com, bykombi.com sitelerinde 180 TL civarı) kullanabilirsiniz. Termostat alırsanız, mümkünse salona değilse kombinin bulunduğu alana bitişik en büyük odaya monte ettirin. Oda sıcaklığı olarak 20-22 dereceler arası set etmeniz yeterli olur. Termostatın bulunduğu odada sıcaklık bu değerlere gelince, diğer küçük odalarda ise en az bu derecelerde veya daha fazla olacaktır. Konfor tercihlerinize göre ayar yapabilirsiniz. Ama gereksiz seçilen her 1 C derecenin faturaya + %5-10 yansıdığını unutmadan...

    Kolay gelsin!




  • Sayın @memint üstad.

    Cevabınızdan ötürü çok teşekkür ederim. Bu gün servis kombinin kullanılamasını gösterip garanti belgesini onayladı. Cevabınız okumadan önceydi ve ben oda termostadı ne kullanabilirim diye sordum.
    Kısaca bana aldığım kombi' nin zaten modülasyonlu olduğu için tekrardan modülasyonlu bir oda termostadı almama gerek olmadığını ve kendilerinde mevcut bulunan 50-60 TL fiyatı olan aç kapa oda termostadının işimi göreceğinden bahsetti.
    Sizce de bu dediği doğrumudur. Yoksa bahsettiğiniz Oda Termostadını almamda tasarruflar açısından fayda görülebilir ?
    Saygılar...
  • Kombinizin zaten modülasyonlu olduğu için modülasyonlu oda termostatına gerek olmadığı bilgisi yanlıştır. Kombinin oda socaklığına göre modülasyon yapabilmesi, yani oda sıcaklığı ile termostat üzerinda ayarlanan sıcaklık arasındaki fark azalıp belirli bir değere indiği andan itibaren, 0,1-0,5 derecelik adımlarla kapasitesini gittikçe düşürmesi (alev boyunu kısması) için, modülasyon yaptırma özelliği olan bir termostatla kullanılması zorunluluktur. (Kaldı ki ECA'nın kendi internet sitesinde Confeo Plus için uyumlu modülasyonlu termostatlar belirtilmiş.) Termostat belirli bir standartta veri göndersin ki kombi bunu algılayıp oda sıcaklığına göre modülasyon yapabilsin. Aç/kapa denilen termostatlara aç/kapa denmesi bence eksiktir. Zira, bu termostatlar da kombiyi seçili/mevcut oda sıcaklığı farkına göre yöneten cihazlardır. Ama bir farkla: Modülasyonlu termostatların 0,1-0,5 derece hassasiyetle kombiye yaptırdığı kapasite azaltma işlevini, daha büyük adımlarla gerçekleştirirler. Sonuçta daha az tasarruf sağlarlar ama fiyatları da düşüktür. Bu farkın rakam olarak neye karşılık geldiğini bilememekle birlikte, modülasyonsuz (aç/kapa) termostatın düşük fiyatıyla değil de, modülasyonlu termostatın daha yüksek fiyatına rağmen, kullanımda daha tasarruflu olması nedeniyle tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Zamanla kendini amorti edecektir. Tabi ki para ve karar sizin...Bu arada, eviniz net 145 m2 ise, toplam petek boyunun, PKKP tip 60 cm yüksekliğinde, 10-11 metre olması, kombinizin ısısını ortama yayması için gerekli görünüyor.




  • Sayın @memint üstad.

    Evim brüt 145 m2. Sanırım net alan 130 m2 civarı. 3+1 oda şeklinde ve toplam 7 petekle ısıtılıyor. Toplam petek uzunluğu 8-8,5 metre olması lazım.(ölçmüştüm) Duvarlar çift tuğla ve ortası köpüklü. Genelde izalasyon sorunu yok. Am yaygınlaşan mantolama işlemini apartman sakinleri olarak tam anlaşamadığımız için henüz yaptırtamadık. Kombiye en uzak peteğe yaklaşık olarak 10 metre boru kullanılmış.
    Bir şeyi yaparken en iyisini yaparak bir defa yapmak taraftarıyım. Bilgileriniz beni bu konuda çok aydınlattı. Modülasyonlu bir Oda termostadı alacağım.
    Bayburt ta benim evin emsali evlerde geçen yıl en soğuk ayda 240-280 TL civarı bir doğalgaz tüketimi olduğunu biliyorum. Sanırım Yapacağımız bu işlemlerle % 15-20 lere varan tasarruf yaparım diye umuyorumki buda Oda termostadına vereceğim ücrwti ilk yılda çıkarır. Pencerelere silikon çektim. Dış kapıyıda yapışkan süngerlerle takviyeledim.
    Son sorum şu olack üstad;
    Az kullanılan Salonun peteklerini kısmam Bu sistemde tasarruf getirirmi ?
    Şimdiden teşekkür ederim.
    Saygılar...




  • Sn Bamsı Beyrek,

    Nazik üslubunuz için teşekkür ederim. Öğrendiklerimizi paylaşmak mutluluk verici. Korkut Ata öykülerinden çıkıp gelen "nick"inizle, merak uyandırmadınız değil...

    Salonu az kullanacak olsanız bile, zaten salon sıcaklığı diğer odalardan biraz düşük olacağı için, bence petekleri kısmaya gerek yok. Kısarsanız sıcaklık biraz daha düşecek, bu defa salonla diğer odalar arasında sıcaklık farkı büyüyeceği için, salon daha sıcak olan diğer odaların ısısını fazlaca çekecektir. Bu seferde diğer alanlar soğumaya başlayacak, derken oda termostatını daha yüksek derecelere ayarlama ihtiyacı hissedebileceksiniz. Sonuç itibariyle, salon peteklerini kısmakla yaptığınız tasarruf, kombiyi daha fazla çalıştırmakla uçacaktır. Önemli olan evin tüm alanlarının ısıl dengede olacağı sistemi kurmak ve sürdürmektir. Az kullanılan ve zaten sıcak olmayan alanları daha da kısarak değil; oda termostatında set sıcaklığı, evde üşümeden yaşayabileceğiniz en düşük değere ayarlayarak tasarrufu temin etmek doğru yaklaşımdır. (Gündüz-akşam 21, gece 19 derece gibi)

    Sağlıcakla kalmanız dileğiyle...




  • Bilmukabele üslubunuzdan ve yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim Üstad.
    Nick olarak kullandığım DedeKorkutumuzun destan kahramanlarından birisidir. Mezarıda yaklaşık iki km ötededir.
    Kışın kombi kullanımlarımla olan tecrübelerimi acizane siz üstadlarla paylaşacağım İnşaALLAH.
    Saygılar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bamsı Beyrek -- 8 Eylül 2011; 20:45:34 >
  • Antre ve banyo hariç bütün odalara termostatik vana taktım. Bu vananın çalışma mantıgını biliyorum. Ama kombi ayarı nasıl yapılmaalı. yani kışın kombi kaç derecede çalışmalı, yoksa en yüksek derecede mi çalışmalı bunu çözemedim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bayay

    Antre ve banyo hariç bütün odalara termostatik vana taktım. Bu vananın çalışma mantıgını biliyorum. Ama kombi ayarı nasıl yapılmaalı. yani kışın kombi kaç derecede çalışmalı, yoksa en yüksek derecede mi çalışmalı bunu çözemedim.


    Güneş alması ve/veya peteklerin fazla konması nedeniyle fazla ısınan odalara termostatik vana konmasını anlarım. Tüm odalarınıza niçin koyduğunuzu anlamadım. Eğer hepsi de fazla ısınıyorsa veya böyle bir ihtimal varsa, kombiyi kısarsınız. Yok, odaların kullanılmama ihtimalini düşünerek böyle bir uygulama yaptıysanız, peteğini termostatik vana ile kısacağınız odayı, diğer alanlardan ısıca tamamen yalıtabilecekmisiniz merak ettim. Makul olanı tüm evi tek bir hacim olarak -ki zaten öyle- kabul edip ısının homojen dağılımını sağlamak diye düşünüyorum.

    Kombi ısıtma devresini ayarlamaya gelince...Eğer oda termostatı kullanacaksınız, evinizin petek hesaplamaları da uygun yapıldıysa, kombi ısıtma devresini 50-60 derecelere getirmeniz yeterli olacaktır. Çoğu zaman kombi, kazan sıcaklığı 60 derece olmadan istenen oda sıcaklığına ulaşacak ve kendini kapayacaktır. Naditen, çok soğuk gecelerde belki 60 derecenin üstüne çıkarsınız. Tabi ki bu dediklerim, petek-ısı hesaplarınız doğru yapıldıysa geçerlidir. Oda termostatı kullanmayacaksınız, kışa girerken 40-50, kışın 50-60, kış sonu yine 40-50 dereceleri seçersiniz. Gerekirse arttırırsınız.




  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.