Şimdi Ara

Oda termostatı, Yalıtım, Tanımlar ve diğer Tasarruf önerileri (70. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6.976
Cevap
143
Favori
524.936
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
11 oy
Sayfa: önceki 6869707172
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: sserin

Yalıtım, bizim gibi yakıtta dışa bağımlı ekonomilerde Devlet politikası olmalıdır. Bunun esas nedeni; kişisel ısı kayıplarının, global kayıplardan çok çok az olduğudur. Dış cephe dahil ciddi yalıtıma ödediğiniz para size ortalama 3-5 yılda geri dönebilir. Oysa ki Devletin kazancı inanılmazdır. Yakıta ödenen dövizler yüzünden çeşitli dönemlerde Ülke olarak büyük sıkıntılar yaşadık. Şimdilerde ise çıkarılan yasalarla eski binalarda yalıtım yapılması zorlanmakta ve ucuz, uzun vadeli kredilerle de desteklenmektedir.
    Burada önemli olan konu, biz ne yapmalıyız? Yalıtımlı binalarda oturuyorsak sorun yok. Ancak dış cephe yalıtımsız binalarda, yada zemin veya son katta oturuyorsak, Kat Malikleri Kurulunun insafına kaldık demektir. Yalıtımın ucuz bir tadilat olmaması nedeniyle biz de çekimser yaklaşırız. Çok katlı konutlarda sadece dış cephe yalıtımının 2.000-3.000 TL arasında olduğunu varsayarsak konu netleşmiş olur. Bunun dışında, çatı yalıtımı ve pencere doğramalarının değişmesi ayrı bir sorundur.
    İç cephe yalıtımını yaptırayım deseniz, yine ucuz bir tablo çıkmaz ortaya. Üstelik evin net kullanım alanı küçüleceği gibi 2-3 mm lik malzemelerle yada boyalarla "yalıtımı sağlar" kandırmacası ile karşı karşıya kalabiliriz. 2-3 cm kalınlığından fazla olan yalıtıma uygun malzemelerle yaptırmaya karar vermek için, yalıtım.com sitesine bakmanızı öneririm. Burada en azından TSE numaralarını alarak malzeme araştırırsınız. Aksi takdirde ödediğinize göre umulan yararı sağlamayan yada tüm modern dünyanın terk ettiği asbestli kanserojen yalıtım malzemelerine sahip olabilirsiniz.
    Bunlar pahalı ve karışık işler gibi geldiyse "alacağımız hiçbir önlem yok mu?" diyebilirsiniz. Bana göre tasarruf için alınması gereken basit, oransal ucuz ve yarar sağlayacak önlemleri şöyle sıralayabilirim. Bunların çoğunu uyguladığım ve uygulattığım için rahatlıkla yazabiliyorum. Bu öneriler başka bir yerden alıntı değildir.
    1- Pencere doğramalarınız aluminyum doğrama, PVC tabir edilen cinsten ve yeterli (çekmemiş) ise sorun yok. Benim gibi ahşap pencere doğramalarınız varsa, 2-3 yılda bir önce çürümeye karşı önlem alıp, mat vernikli boya ile boyamada sayısız yarar var. Daha sonra dıştan ve içten, doğramanın betonla kesiştiği noktaları şeffaf silikonlamak, ısı ve yağmur suyu yalıtımı konusunda etkili olmaktadır. Komşularımın çoğuna şiddetli yağmur yağdığında su girdiği halde, bizde böyle bir sorun olmamaktadır. Hatta bir adım ileri giderek cam ile doğramanın kesiştiği noktalara da şeffaf silikon(ucunu hiç kesip büyütmeden) çektim. Tabi bunları yapmayı sıcak havalara saklayın.
    Artık Avrupada çift cam pencereden 3 cam pencere üretimine geçilmiş olduğunu ve Devlet destekli İngiliz Gaz Şirketinin bunu önerdiğini belirtelim. Üç cam pencere üreticisinin linki ve resmi aşağıda broşürün 22.sayfasında.
    Üçlü Cam
    Üç cam için erken olduğunu söyleyip, bizlerin az bir masrafla en azından pencere yalıtımını yapmamız gerektiğini belirtelim.
    2- Benim gibi son katta oturuyorsanız, çatı arasındaki yalıtımı ortak yapmayı beklemeyin. En basit ve ucuz önlem, hemen üst bölümü tespit edip yeterli izocam çatı şiltesi alıp sermektir. Fiyatları (Koçtaş'ta) 12m2 si 25 TL civarında. Toptan fiyatları 4-5 TL KDV hariç. Ucuz bulduğunuz yerden alın.
    Koçtaş İzocam çatı şiltesi
    Çatı şiltesi toptan fiyatları
    Çatı şiltesine alternatif olarak taş yününü deneyebilirsiniz. 60x120 cm 5 TL Koçtaş'ta. Ucuz nerde varsa alın.
    Taş yünü Koçtaş fiyatı
    3- Zemin yada dışarıya kısmen zemini olan 1.katta oturuyorsanız, ısı ve su yalıtımını birlikte düşünmelisiniz. 1. katta oturanların, dışarıya denk gelen zemin altına dışardan izolasyon ödemesi, oransal olarak az bir rakama gelecektir. Katkısı ise fazla olur.
    4- Kat kaloriferli evde oturuyorsanız, öncelikle oda termostatı edinmekle işe başlayın. Kombinize uygunluğu onaylanan modelleri kullanın. Yada benim gibi 10 yıllık bacalı kombi yada konvansiyonel hermetik kombi kullanıyorsanız, Siemens oda termostatlarına bakınız. Garantisi bitmiş, modülasyonlu sistemi olmayan kombiye sahip olanlar aşağıdaki linktekini en azından edinmeliler. Her kombiye uyar. İstediğiniz ısıya geldiğinde kombiyi tamamen kapatması, gerekmedikçe yakmaması tasarrufu kanıtlamaktadır.
    Bu tür linkleri görsel amaçlı veriyorum. Tabi çevrenizde ucuz bulduğunuz yerden alın.
    Siemens dijital oda termostatı
    80+50 TL montaja mal olur. Şimdi taksanız, 2-3 ayda kendini amorti eder. Baharda (Mart-Mayıs) tasarruf oranı daha yüksektir. Bu durum zaman bakımından Şubat-Nisan aylarında sıcak yerler için de geçerlidir. Özellikle çocuklu aileleler için idealdir.
    5- Petek arkasından ısı kaybını önlemek, araştırmalardaki tüm olumlu sonuçlara rağmen bence psikolojik rahatlık sağlıyor. Oda termostatından önce yaptım, çok tatmin edici olmadı. Belirgin(ayda % 3 e yakın tasarruf dahi olmadı) bir yakıt tasarrufu gözlemlemedim. Yine de eski soba sistemi arkasındaki ısı yansıtan levha mantığına uygun edinebilirsiniz. Sobalarda yüksek ısı nedeniyle yansıma fazla olur. Petek arkası levhalardan böyle performans beklemeyin. Yaklaşık 100 TL na mal olur.
    6- Termostatik vana, çok katlı yada çok büyük evlerde az kullanılan her bölümde zorunludur. 180 m2 yi aşmayan evlerde ise az kullanılan ve güneş alan misafir odalarında ve oda termostatı olan yaşam odalarında yarar sağlar. Ortalama evlerde 2 adetten fazlası bence gereksizdir. Ben az kullandığım misafir odasının peteğini tam kapatıp 1 tur açarak bu sorunu giderdim. Böylece sıcak su ağırlıklı olarak kullanılan bölümlere gider, kısmen tasarruf sağlayabilir. Bu arada önemli bir not, hiçbir peteği tam olarak kapatmayınız. Odalar arasında yalıtım yetersizdir ve ayrıca kapı kenarlarından ısı kaçağını önleyemezsiniz. Yalıtıma uygun olmadığı gibi, örneğin 9 m'lik petek sistemini 6 m ye indirirsiniz. Bunun tasarruf bakımından mantığı olamaz. Tercih sizin. Kombi.com da ECA marka olanı 25 TL.
    Bu tür önlemlere zamanım oldukça değineceğim. Umarım yararlanırsınız.

sayın sserin size başka başlık altında yazmıştım ama soruma tam cevap alamadım( ya da ben anlayamadım) greenguard fanfold14 die bir mazemeyi evimin tüm tabanına serdim üzerinede laminant parke yaptım(tuvalet-banyo hariç tabii) bu mazeme 6mm kalınlıgında ama bana 3 cm foamboartın yaptıgı yalıtımı yapar dediler bende aldım ama evin tabanı soguk oluyor bu laminatları tekrar söküp green guardı kaldırıp onun yerine 3 cm 32dns foamboard serip tekrar parkeleri yapayım diyorum yerlerin soguk olmaması için. sizin bu mazeme hakkında bir bilgi,niz varmıdır acaba zemin katların en fazla sınacagı miktar bu kadarmdır aslında mezeme işini yapmakta olup benmi fazlasını beklemekteyim sizce bana bir fikir vereblrmsiniz.

not: mazemeyi hiç duymadı iseniz bir araştırma yapmanız mümkünmüdür bu konu çok önemli benim için evimni satacagım yoksa şimdiden teşerküler..

• quote:

Orijinalden alıntı: dincerZ

quote:

Bazı arkadaşlarım e mail adresime doğrudan mesaj gönderiyor ve ben cevap veriyorum. Ancak sanırım mesaj gitmemiş oluyor ki tekrar aynı soruyu yineliyor.
    buyrun2005 email adresinden gelen mesajı verdiğim cevabı burdan yayınlıyorum. Kime aitse incelesin. Ben bulamadım.

""Merhabalar sserin bey yardımlarınız için çok tşk ederim sizin önerinizle vailant 242-3-5 modelini aldım sorunsuz olarak kullanıyorum. oda termostadı konusunda hangi modeli önerebilirsiniz ? oturma odasına koyucam evliyiz bir tek akşamları kullanıcaz birde sabah uyandıgımızda otomatşk yanması için ilginiz için teşşekürler

quote:

Hayırlı olsun. İyi günlerde kullanın. Aslında modülasyonlu oda termostatı diyeceğim Calormatic 392 modeli modülasyonlu olan kablolu, fiyatı en uygun modeldir. Fiyatı piyasada 350 TL den aşağı değildir. Yüksek gelmezse düşünebilirsiniz. Bu pahalı gelirse, Firmadan izin alarak Sİemens RDE10.1 yada REV17 modülasyonsuz modelini 100-145 TL den alabilirsiniz.
    Kombi azami ısısını şimdilerde 45, havalar biraz daha soğuyunca 50, kara kış koşullarında 55 dereceye ayarlayın.
    Modülasyonlu oda termostatını kullanacaksanız kombi azami ısısını Vaillant Servisinden 55 dereceye getirmelerini isteyin. AKsi halde 65 yada 70 dereceye ayarlarlar. Kombi dijitalinde değiştirseniz de siz kumanda edemezsiniz. Yine 65 dereceye kadar yakar ve fazla harcarsınız.
    Oda sıcaklığını da 22 dereceyi baz alarak ayarlayabilirsiniz.
    Kolay gelsin.""

Hocam merhaba tekrardan.. Ben bu sefer bir arkadaşım için soru sormak istiyorum.. Arkadaşımın evi yaklaşık 100 110 m2.. Bursa'da yaşıyor.. Viesmann vitopend 100 kombi var.. Termostatı yok.. Yalıtım da yok.. Hep 1 de yakıyorlar.. Sanırım 40 derece oluyor o da.. Ev bazı zamanlar bunaltıcı sıcak oluyor.. Ancak kombinin en düşük ayarı olan 1 de yakıyorlar.. Günlük tüketim de 10-11 m3 ü buluyor.. Ne önerirsiniz ?

Kombinin 1. ayarında böyle olması normal midir ?

Oda termostatı almak durumunda. Tabi ev ısısnınca kombiyi otomatik kapatır ve sarfiyat 8-9 m3 bandına belki de biraz daha aşağıya geriler. Bunun için biliyorsunuz Siemens RDE 10.1 yada REV17 öneriyorum. Demirdöküm PR5005 de 73 TL fiyatıyla iyi görünüyor. Zaten Viessmann modülasyonlu OT ile çalışmaz.
    1: Samsung 46B650, Digiturk HD, Teledünya HD, Sony STR-DB 940 QS A/V Receiver, LG Bluray 550, Samsung HD860, Sony CDP-308ESD, Front JBL LX-55, Center Pio S-CR39, Sur.Wharfedale WH20, Sub Pioneer SW-110S.
    2: Samsung 50Q92, Sony STR-DB925 QS Receiver, Samsung HD870, Atlanta HD, Front Technics SB-A33, Sub-Center-Rear JBL TLX 125 + Rear Sony SS-E 317V

• quote:

Orijinalden alıntı: blk_55

Nihayet Kablosuz REV 24 oda termostatımı (TR 21 RF) taktırabildim. Tıkır tıkır çalışıyor şimdilik sorun yok. Algılama da da herhangi bir problem yok. Takan kişi alıcıyı kombinin içine yerleştirdi. Kombi balkonda ve en uzak odadan dahi gönderilen sinyali rahatlıkla alıp kombiyi ateşliyor. Algılama sıcaklığı fabrika ayarı olan +-0.2 derece. 22 ye ayarlıysa 22.2 derecede duruyor, 21.8 derecede kobiyi ateşliyor. Gün içerisindeki sıcaklık ayarlarımı da yaptım. Haftanın 5 günü gece 24 den akşam 16 ya kadar sıcaklık 20.5 dereceye, 16-24 saatleri arasında ise 21.6 dereceye ayarlandı. Hafta sonları için sabah 7 den gece 24 e kadar 22 dereceye, gece 24 den sabah 7 ye kadar 20.5 dereceye ayarlandı. Kombi şimdilik 45 derecede yanıyor. Tespitlerime göre termostat set edilen sıcaklığı hissedip kapat komutu gönderdikten sonra kombi duruyor. Ancak peteklerdeki sıcaklık etkisiyle 0.2 derecelik bir artış daha oluyor. Yani aslında ben termostatı 21.6 dereceye ayarlamışken + 0.2 derece frekans aralığı ile kombi 21.8 derecede kapanıyor, ancak ev peteklerin sıcaklığı ile 0.2 derece daha ısınmaya devam ediyor. Böylelikle oda sıcaklığı 22 derecelere ulaşıyor. Şimdilik deneme aşamasındayım. Konfor ve tüketim bir kaç güne netleşir. Selamlar...

Oda termostatı takılalı bu gün 5. gün ve banyo+mutfak+ısınma için harcanan 23 metreküp. Gece 21, gündüz 22 dereceye ayarlı. Kombi 47 derecede yanıyor. Isı algılaması çok hassas ve yüzde yüz doğrulukla ölçüyor. Şimdilik havalar yumuşak. Asıl tüketim değerini önümüzdeki ay görebiliriz. Ancak oda termostatı büyük rahatlık. Kombiyle artık işim olmuyor, herşeyi oda termostatım sağolsun hallediyor :)

• quote:

Orijinalden alıntı: kartalacar

quote:

Yalıtım, bizim gibi yakıtta dışa bağımlı ekonomilerde Devlet politikası olmalıdır. Bunun esas nedeni; kişisel ısı kayıplarının, global kayıplardan çok çok az olduğudur. Dış cephe dahil ciddi yalıtıma ödediğiniz para size ortalama 3-5 yılda geri dönebilir. Oysa ki Devletin kazancı inanılmazdır. Yakıta ödenen dövizler yüzünden çeşitli dönemlerde Ülke olarak büyük sıkıntılar yaşadık. Şimdilerde ise çıkarılan yasalarla eski binalarda yalıtım yapılması zorlanmakta ve ucuz, uzun vadeli kredilerle de desteklenmektedir.
    Burada önemli olan konu, biz ne yapmalıyız? Yalıtımlı binalarda oturuyorsak sorun yok. Ancak dış cephe yalıtımsız binalarda, yada zemin veya son katta oturuyorsak, Kat Malikleri Kurulunun insafına kaldık demektir. Yalıtımın ucuz bir tadilat olmaması nedeniyle biz de çekimser yaklaşırız. Çok katlı konutlarda sadece dış cephe yalıtımının 2.000-3.000 TL arasında olduğunu varsayarsak konu netleşmiş olur. Bunun dışında, çatı yalıtımı ve pencere doğramalarının değişmesi ayrı bir sorundur.
    İç cephe yalıtımını yaptırayım deseniz, yine ucuz bir tablo çıkmaz ortaya. Üstelik evin net kullanım alanı küçüleceği gibi 2-3 mm lik malzemelerle yada boyalarla "yalıtımı sağlar" kandırmacası ile karşı karşıya kalabiliriz. 2-3 cm kalınlığından fazla olan yalıtıma uygun malzemelerle yaptırmaya karar vermek için, yalıtım.com sitesine bakmanızı öneririm. Burada en azından TSE numaralarını alarak malzeme araştırırsınız. Aksi takdirde ödediğinize göre umulan yararı sağlamayan yada tüm modern dünyanın terk ettiği asbestli kanserojen yalıtım malzemelerine sahip olabilirsiniz.
    Bunlar pahalı ve karışık işler gibi geldiyse "alacağımız hiçbir önlem yok mu?" diyebilirsiniz. Bana göre tasarruf için alınması gereken basit, oransal ucuz ve yarar sağlayacak önlemleri şöyle sıralayabilirim. Bunların çoğunu uyguladığım ve uygulattığım için rahatlıkla yazabiliyorum. Bu öneriler başka bir yerden alıntı değildir.
    1- Pencere doğramalarınız aluminyum doğrama, PVC tabir edilen cinsten ve yeterli (çekmemiş) ise sorun yok. Benim gibi ahşap pencere doğramalarınız varsa, 2-3 yılda bir önce çürümeye karşı önlem alıp, mat vernikli boya ile boyamada sayısız yarar var. Daha sonra dıştan ve içten, doğramanın betonla kesiştiği noktaları şeffaf silikonlamak, ısı ve yağmur suyu yalıtımı konusunda etkili olmaktadır. Komşularımın çoğuna şiddetli yağmur yağdığında su girdiği halde, bizde böyle bir sorun olmamaktadır. Hatta bir adım ileri giderek cam ile doğramanın kesiştiği noktalara da şeffaf silikon(ucunu hiç kesip büyütmeden) çektim. Tabi bunları yapmayı sıcak havalara saklayın.
    Artık Avrupada çift cam pencereden 3 cam pencere üretimine geçilmiş olduğunu ve Devlet destekli İngiliz Gaz Şirketinin bunu önerdiğini belirtelim. Üç cam pencere üreticisinin linki ve resmi aşağıda broşürün 22.sayfasında.
    Üçlü Cam
    Üç cam için erken olduğunu söyleyip, bizlerin az bir masrafla en azından pencere yalıtımını yapmamız gerektiğini belirtelim.
    2- Benim gibi son katta oturuyorsanız, çatı arasındaki yalıtımı ortak yapmayı beklemeyin. En basit ve ucuz önlem, hemen üst bölümü tespit edip yeterli izocam çatı şiltesi alıp sermektir. Fiyatları (Koçtaş'ta) 12m2 si 25 TL civarında. Toptan fiyatları 4-5 TL KDV hariç. Ucuz bulduğunuz yerden alın.
    Çatı şiltesine alternatif olarak taş yününü deneyebilirsiniz. 60x120 cm 5 TL Koçtaş'ta. Ucuz nerde varsa alın.
    Taş yünü Koçtaş fiyatı
    3- Zemin yada dışarıya kısmen zemini olan 1.katta oturuyorsanız, ısı ve su yalıtımını birlikte düşünmelisiniz. 1. katta oturanların, dışarıya denk gelen zemin altına dışardan izolasyon ödemesi, oransal olarak az bir rakama gelecektir. Katkısı ise fazla olur.
    4- Kat kaloriferli evde oturuyorsanız, öncelikle oda termostatı edinmekle işe başlayın. Kombinize uygunluğu onaylanan modelleri kullanın. Yada benim gibi 10 yıllık bacalı kombi yada konvansiyonel hermetik kombi kullanıyorsanız, Siemens oda termostatlarına bakınız. Garantisi bitmiş, modülasyonlu sistemi olmayan kombiye sahip olanlar aşağıdaki linktekini en azından edinmeliler. Her kombiye uyar. İstediğiniz ısıya geldiğinde kombiyi tamamen kapatması, gerekmedikçe yakmaması tasarrufu kanıtlamaktadır.
    Bu tür linkleri görsel amaçlı veriyorum. Tabi çevrenizde ucuz bulduğunuz yerden alın.
    80+50 TL montaja mal olur. Şimdi taksanız, 2-3 ayda kendini amorti eder. Baharda (Mart-Mayıs) tasarruf oranı daha yüksektir. Bu durum zaman bakımından Şubat-Nisan aylarında sıcak yerler için de geçerlidir. Özellikle çocuklu aileleler için idealdir.
    5- Petek arkasından ısı kaybını önlemek, araştırmalardaki tüm olumlu sonuçlara rağmen bence psikolojik rahatlık sağlıyor. Oda termostatından önce yaptım, çok tatmin edici olmadı. Belirgin(ayda % 3 e yakın tasarruf dahi olmadı) bir yakıt tasarrufu gözlemlemedim. Yine de eski soba sistemi arkasındaki ısı yansıtan levha mantığına uygun edinebilirsiniz. Sobalarda yüksek ısı nedeniyle yansıma fazla olur. Petek arkası levhalardan böyle performans beklemeyin. Yaklaşık 100 TL na mal olur.
    6- Termostatik vana, çok katlı yada çok büyük evlerde az kullanılan her bölümde zorunludur. 180 m2 yi aşmayan evlerde ise az kullanılan ve güneş alan misafir odalarında ve oda termostatı olan yaşam odalarında yarar sağlar. Ortalama evlerde 2 adetten fazlası bence gereksizdir. Ben az kullandığım misafir odasının peteğini tam kapatıp 1 tur açarak bu sorunu giderdim. Böylece sıcak su ağırlıklı olarak kullanılan bölümlere gider, kısmen tasarruf sağlayabilir. Bu arada önemli bir not, hiçbir peteği tam olarak kapatmayınız. Odalar arasında yalıtım yetersizdir ve ayrıca kapı kenarlarından ısı kaçağını önleyemezsiniz. Yalıtıma uygun olmadığı gibi, örneğin 9 m'lik petek sistemini 6 m ye indirirsiniz. Bunun tasarruf bakımından mantığı olamaz. Tercih sizin. Kombi.com da ECA marka olanı 25 TL.

sayın sserin size başka başlık altında yazmıştım ama soruma tam cevap alamadım( ya da ben anlayamadım) greenguard fanfold14 die bir mazemeyi evimin tüm tabanına serdim üzerinede laminant parke yaptım(tuvalet-banyo hariç tabii) bu mazeme 6mm kalınlıgında ama bana 3 cm foamboartın yaptıgı yalıtımı yapar dediler bende aldım ama evin tabanı soguk oluyor bu laminatları tekrar söküp green guardı kaldırıp onun yerine 3 cm 32dns foamboard serip tekrar parkeleri yapayım diyorum yerlerin soguk olmaması için. sizin bu mazeme hakkında bir bilgi,niz varmıdır acaba zemin katların en fazla sınacagı miktar bu kadarmdır aslında mezeme işini yapmakta olup benmi fazlasını beklemekteyim sizce bana bir fikir vereblrmsiniz.

not: mazemeyi hiç duymadı iseniz bir araştırma yapmanız mümkünmüdür bu konu çok önemli benim için evimni satacagım yoksa şimdiden teşerküler..

Ev içinden 1-1,5 cm silikon benzeri malzeme ile 3 cm karbonlu EPS nin yalıtımı sağlanamaz Bunu daha önce defalarca yazdım. Hatta komşum Doç. arkadaşıma, akrabası ev içine ve duvarlara da yapmıştı. Uyarmama rağmen çok para harcadı. Umulan fayda sağlanamaz. Ancak artık kesinlikle sökmeyin tabanı,değiştirmeyin ve hiç ellemeyin. Yapabiliyorsanız alt katın tavanına 4-5 cm karbonlu EPS uygulayınız. Ev içine de (koridorlar dahil) halı seriniz. Artık çok ucuzları var.
    1: Samsung 46B650, Digiturk HD, Teledünya HD, Sony STR-DB 940 QS A/V Receiver, LG Bluray 550, Samsung HD860, Sony CDP-308ESD, Front JBL LX-55, Center Pio S-CR39, Sur.Wharfedale WH20, Sub Pioneer SW-110S.
    2: Samsung 50Q92, Sony STR-DB925 QS Receiver, Samsung HD870, Atlanta HD, Front Technics SB-A33, Sub-Center-Rear JBL TLX 125 + Rear Sony SS-E 317V

• Merhaba arkadaşlar ! Eca confeo premix s yoğuşmalı kombim için termostat aldım eca nın modülasyonlu ve haftalık ayarlı olanından. Kablosu çekilmiş olduğundan servis geldi bağladı 30 tl sini aldı gitti .Ayar konusunda size fazla yardımcı olamayacağım klavuzunu okuyun yapın dedi.Bu sizce normal bir davranışmıdır? (İlk defa kombi kullanıyorum ).haftalık ayar yapabilmem için kullanan arkadaş bilgilerini paylaşırsa sevinirim tşkr.
    Taban alanı 75 m2 olan mantolaması olmayan ancak çatı yalıtımı kiremit altı 2 cm xps ile yapılmış bir binada 10,5 m petek boyu ve 20000kcal demirdöküm neva ile yeterli ısınma için geçen ay 256 tl fatura ödemek durumunda kaldım. Kullanılmayan odalarda vanalar kısık olmasına rağmen. Kombiyi değiştirmek dahil olmak üzere önerilerinizi rica ediyorum. Binada mantolama olmaması dolayısıyla yoğuşmalı kombiden verim alınabilirmi ve termostatik vana ve/veya oda termostatı uygulamasının mevcut kombi ile bir faydası olurmu.
    Katkı sağlayacak olan herkese teşekkür ederim.
    Süleyman
  • sserin hocam size bir sorum olacak bende ferroli econcept 25 var .birde modülasyonlu oda termostadı var. 23 dereceye ayarlı.. bu modülasyon olayını tam olarak anlayamadım. evin içi 23 derecenin altına düşmüyor fakat. kombi saatte 4-5 kere kapanıp açılıyor. modülasyon olayında alevi kısıp sürekli yanması lazım değilmi? yoksa böyle bir kapanıp bir açılıyormu?
    bu arada 23 derecede 24 saatte 11m3 yaktı normalmıdır? ev 225m2 yalıtımlı arakat.

Orijinalden alıntı: seyyah69

Merhaba,
    Taban alanı 75 m2 olan mantolaması olmayan ancak çatı yalıtımı kiremit altı 2 cm xps ile yapılmış bir binada 10,5 m petek boyu ve 20000kcal demirdöküm neva ile yeterli ısınma için geçen ay 256 tl fatura ödemek durumunda kaldım. Kullanılmayan odalarda vanalar kısık olmasına rağmen. Kombiyi değiştirmek dahil olmak üzere önerilerinizi rica ediyorum. Binada mantolama olmaması dolayısıyla yoğuşmalı kombiden verim alınabilirmi ve termostatik vana ve/veya oda termostatı uygulamasının mevcut kombi ile bir faydası olurmu.
    Süleyman

Yukarda geniş şekilde bu cevapları vermiştim. Kombiniz yeterince eskiyse değiştirilebilir. Yakıt tutatırınızdan 45-50 dereceyi geçmeden ısındığınız anlaşılıyor. Buna göre 55 dereceyi geçmeden yoğuşmalı kombi yaklaşık % 20 tasarruf sağlar. Oda termostatı ve termo vanalarla birlikte bu tasarruf % 30-35 lere yaklaşabilir. Binanın nasıl olduğunu anlamadım. Siz çatı katında mısınız? Tabanla ne işiniz var? Bina müstakil yada çatı dubleks mi? 2 cm XPS yada EPS ile yalıtım yetersiz olur. Bazı arkadaşlarımız asma tavan yaparak yaıtım sağladıklarını burada resimli paylaştılar, araştırın.

• quote:

quote:

quote:

Üçlü Cam
    Taş yünü Koçtaş fiyatı

Ev içinden 1-1,5 cm silikon benzeri malzeme ile 3 cm karbonlu EPS nin yalıtımı sağlanamaz Bunu daha önce defalarca yazdım. Hatta komşum Doç. arkadaşıma, akrabası ev içine ve duvarlara da yapmıştı. Uyarmama rağmen çok para harcadı. Umulan fayda sağlanamaz. Ancak artık kesinlikle sökmeyin tabanı,değiştirmeyin ve hiç ellemeyin. Yapabiliyorsanız alt katın tavanına 4-5 cm karbonlu EPS uygulayınız. Ev içine de (koridorlar dahil) halı seriniz. Artık çok ucuzları var.

sserin bey ilginize alakanıza çok teşekür ederim aslında şu an iki arada bir derede kalmış durumdayım :) yalıtım anlamında akla ne geliyorsa yaptım duvarları içten 3 cm xps ile kaplattım tabandan bahsetmiştim zaten birde şöyle akıldanışayım:

kulanalan alanlar

oturma odası:3m*4,80m=14,4metre kare kulanulan petek=600*1800

çocuk odası=3,30*3,30=10,89metre kare-- kulanulan petek=600*1200

mutfak=2,70*3,40=9,18 metre kare--kulanulan petek=600*600

y.odası=4m*3*m=12metre kare kullanılan petek=600*1000

koridor=12m*1,20m=14,4 kulanılan petek=1)600*1200--2)600*600 (koridor biraz uzun 2 radyatör koydum)

şimdi evin banyo tuvalet camları dışarıya bakyor(bina boşluguna degil) evim 3 cepheli salon güney oturma odası dogu geri kalanı kuzey cephe ev L şeklinde L nin uzun tarafı kuzey cephe. ev hiç güneş almıyor mlsf (belki salon alıyor ama kışın kapatyoz zaten alsada az alıyor oturma odası ise sabahları alıyor ama çok az) evin altı boş kapalı garaj üst kat almancı kışın yok mlsf pencereler ahşap lakin çift cam üfürme yok fitil ve silikon çektim.

BU ŞARTLARDA HAVA SICAKLIGI4/5 DERCE İKEN EVİN İÇ SICAKLIGI 20-21 DERECE DE GÜNLÜK 7,5-8 METRE KÜP GAZ YAKIYORUM( YERLER SOGUK TABİİ KONFORLU ISNAMYOZ HALİYLE) BU TÜKETİM NASIL SİZCE.

TÜM ŞARTLARI YAZDIM SİZCE BENİM YAPABİLECEGİM + BİR İŞLEM VARMDIR BU ARDA AKLIMA GELDİ KORİDORLAR HALI ):):

• quote:

Orijinalden alıntı: erencan70

Merhaba arkadaşlar ! Eca confeo premix s yoğuşmalı kombim için termostat aldım eca nın modülasyonlu ve haftalık ayarlı olanından. Kablosu çekilmiş olduğundan servis geldi bağladı 30 tl sini aldı gitti .Ayar konusunda size fazla yardımcı olamayacağım klavuzunu okuyun yapın dedi.Bu sizce normal bir davranışmıdır? (İlk defa kombi kullanıyorum ).haftalık ayar yapabilmem için kullanan arkadaş bilgilerini paylaşırsa sevinirim tşkr.

Sanırım Lago FB OT var sizde. Bu OT ile denemeleri yapan arkadaşlarımız var. Size tek tek izah etmek burada zor. Biraz forumu okuyup, uğraşarak öğrenmelisiniz.
    İl başta kombi azami ısısını 55 yada yöreniz çok soğuk değilse 50 yapın, aşağıdaki şekilde:

uzman ayarlardan
    „B“ konum seçme düğmesi „Mode“ konumuna
    „C“ konum seçme düğmesi ile uzman seviyesini seçin => Gösterge: „PL“
    „B“ konum seçme düğmesi ile parametreyi seçin (No. 08 Azami HS sıcaklığı)
    „C“ konum seçme düğmesi ile istediğiniz değeri (50 yada 55 derece) ayarlayın. Bence bugünlerde (yada yöreniz soğuk değilse) 50 de yapabilirsiniz.
    Uzman ayarlardan çıkmak için.
    Uzman seviyesinden çıkış:
    „B“ konum seçme düğmesi ile ileri/geri gitme parametresini seçin (No. 00 veya 18=> Gösterge sadece „PL“)
    „C“ konum seçme düğmesi ile uzman seviyesinden çıkın.
    kolay gelsin.

• quote:

Arkadaşım dediğin malzeme güzel ilk başta güzel satıcı 3 tona dayanıklı diyor fakat altı ay sonra çok basılan yerler eziliyor yaylanmaya başlıyor hiç hoş değil. sserin.in dediği gibi atltan bodrum tavanını kapla...İlla yapacaksan 2 santim tahta kapla sonra üzerine ince kapron ve parke olur ama baya zahmetli olur...ayrıca parkeler söküldükten sonra tekrar aynı şekil yapılabilirmi oda şüpheli.

• quote:

Orijinalden alıntı: intererdem

quote:

Arkadaşım dediğin malzeme güzel ilk başta güzel satıcı 3 tona dayanıklı diyor fakat altı ay sonra çok basılan yerler eziliyor yaylanmaya başlıyor hiç hoş değil. sserin.in dediği gibi atltan bodrum tavanını kapla...İlla yapacaksan 2 santim tahta kapla sonra üzerine ince kapron ve parke olur ama baya zahmetli olur...ayrıca parkeler söküldükten sonra tekrar aynı şekil yapılabilirmi oda şüpheli.

arkadaşım alttan yapmak bizim binada mantıklıd egil nasıl anlatsam binanın arkasında 3 metr bir boşluk oluyorya oranın altıda kapalı garaj ( aynı garaj ve orası açık oraya kar düşüyor 3 m sonra benim evin duvarı başlıyor şimdi bende düşünüyorum ben altına yalıtım yapacam ama 3 m lik kısma kar düşüyor sonuçta tabla betonunu yine buz gibi yapacak anlatabildimmi bilemyorum bende bu sebeblerden evin içine yapmaya çalıştım yalıtımı şimdi ben bu işin maliyet ve zahmetini geçtim ev, satma noktasındayım çünki ben ısınsam evi satmayacam starsam 60 bin lazımki katta bir ev alayım buda en az 7 yıl kredi çekmem lazım demek ( bu evin kredisi bile bitmedi hala 1,5 yıl falan var) bunuda istemiyorum açıkcası bu oturdugum evde ısınsam bana yeter ama ISNAMYORUM ARKADAŞ SİNİR OLUYORUM

• quote:

quote:

Merhaba,
    Süleyman

Yukarda geniş şekilde bu cevapları vermiştim. Kombiniz yeterince eskiyse değiştirilebilir. Yakıt tutatırınızdan 45-50 dereceyi geçmeden ısındığınız anlaşılıyor. Buna göre 55 dereceyi geçmeden yoğuşmalı kombi yaklaşık % 20 tasarruf sağlar. Oda termostatı ve termo vanalarla birlikte bu tasarruf % 30-35 lere yaklaşabilir. Binanın nasıl olduğunu anlamadım. Siz çatı katında mısınız? Tabanla ne işiniz var? Bina müstakil yada çatı dubleks mi? 2 cm XPS yada EPS ile yalıtım yetersiz olur. Bazı arkadaşlarımız asma tavan yaparak yaıtım sağladıklarını burada resimli paylaştılar, araştırın.

Cevap için teşekkür ederim,kombi 45-52 dereceler arasında çalıştı. Bina 2 katlı müstakil her katı 75 m2. son 5-6 sayfayı okuma fırsatım oldu biraz daha gerilere giderek okumaya çalışacağım. farklı başlık altında çok ciddi bilgi kirliliği var bazı yerlerde mantolaması olmayan binalarda termostatik van ve yoğuşmalı kombilerin faydadan çok zararı olacağına dair görüşler var.benim kullanmakta olduğum20000 kcal kombinin bina yapısına ve 10,5 m petek boyuna göre yetersiz olduğunuz ve mutlaka değiştirilmesi gerektiğini söyleyenler var ...Szin mesajdan anladığım kadarıyla O.T,termostatik vana ve kombi değişiminin mutlaka faydasının olacağı yönünde.26 000 lik yoğuşmalı ECA kombi sizce doğru bir tercih olabilirmi? toplamda %25 lik bir tasarruf için dahi değiştirmeye değer gibi gözüküyor....

• quote:

Orijinalden alıntı: tuğberk23

sserin hocam size bir sorum olacak bende ferroli econcept 25 var .birde modülasyonlu oda termostadı var. 23 dereceye ayarlı.. bu modülasyon olayını tam olarak anlayamadım. evin içi 23 derecenin altına düşmüyor fakat. kombi saatte 4-5 kere kapanıp açılıyor. modülasyon olayında alevi kısıp sürekli yanması lazım değilmi? yoksa böyle bir kapanıp bir açılıyormu?
    bu arada 23 derecede 24 saatte 11m3 yaktı normalmıdır? ev 225m2 yalıtımlı arakat.

Bunca büyük alan için sarfiyat bence çok iyi. 2 adet 110 m2 daireyi kaç m3 ile ısıtabilirsiniz?
    OT modeli nedir? Romeo mu? Honeywell oval mi?
    Çalışma şekli hakkında o zaman bir şeyler söyleyebiliriz.
  • quote:

arkadaşım alttan yapmak bizim binada mantıklıd egil nasıl anlatsam binanın arkasında 3 metr bir boşluk oluyorya oranın altıda kapalı garaj ( aynı garaj ve orası açık oraya kar düşüyor 3 m sonra benim evin duvarı başlıyor şimdi bende düşünüyorum ben altına yalıtım yapacam ama 3 m lik kısma kar düşüyor sonuçta tabla betonunu yine buz gibi yapacak anlatabildimmi bilemyorum bende bu sebeblerden evin içine yapmaya çalıştım yalıtımı şimdi ben bu işin maliyet ve zahmetini geçtim ev, satma noktasındayım çünki ben ısınsam evi satmayacam starsam 60 bin lazımki katta bir ev alayım buda en az 7 yıl kredi çekmem lazım demek ( bu evin kredisi bile bitmedi hala 1,5 yıl falan var) bunuda istemiyorum açıkcası bu oturdugum evde ısınsam bana yeter ama ISNAMYORUM ARKADAŞ SİNİR OLUYORUM

Ozaman alttan ısıtma ve yoğuşmalı kombi çözüm olur.

• Orijinalden alıntı: seyyah69

Merhaba,
    Süleyman

Cevap için teşekkür ederim,kombi 45-52 dereceler arasında çalıştı. Bina 2 katlı müstakil her katı 75 m2. son 5-6 sayfayı okuma fırsatım oldu biraz daha gerilere giderek okumaya çalışacağım. farklı başlık altında çok ciddi bilgi kirliliği var bazı yerlerde mantolaması olmayan binalarda termostatik van ve yoğuşmalı kombilerin faydadan çok zararı olacağına dair görüşler var.benim kullanmakta olduğum20000 kcal kombinin bina yapısına ve 10,5 m petek boyuna göre yetersiz olduğunuz ve mutlaka değiştirilmesi gerektiğini söyleyenler var ...Szin mesajdan anladığım kadarıyla O.T,termostatik vana ve kombi değişiminin mutlaka faydasının olacağı yönünde.26 000 lik yoğuşmalı ECA kombi sizce doğru bir tercih olabilirmi? toplamda %25 lik bir tasarruf için dahi değiştirmeye değer gibi gözüküyor....

Yoğuşmasız olması çok yakacağına işaret eder. 20.000 kcal/h (24 kW) kombiler 12 m. ye kadar peteği sorunsuz besler, prblem olmaz. Müstakil binalarda bu tarz sorunların yaşanması doğal. Müstakil binada oturan biraz fazla yakmaya katlanacak tabi ki. 256 TL fahiş gibi görünmüyor bana. Yine de kombi değişimi ile 200 TL biraz altına çekilebilir. Kombi düşünürken Ariston 24 yada 30 kW Genus Premium Evo yu da listeye alın. Ariston firması gelsin 24 yada 30 olur desin. Ona göre uygun yerden alınız.
    Daha önce yazdığım önlemleri sizin için tekrar yazıyorum.

TASARRUFLU ISINMANIN YOLLARI

Birçok arkadaşa çeşitli amaçlarla verdiğim cevapların bir arada olması için bir toparlama yaptım. Eklemelerle iyi bir kılavuz olduğunu düşünüyorum. Aklıma geldikçe yeni maddeler eklerim. Sizler de katkıda bulunun.
    Yalıtımın önemini hepimiz biliyoruz. Çatı ve zeminden yaklaşık % 15'er, duvardan % 13, pencereden ise hepsinden fazla % 37 lik ısı kaybı tahmin edilmektedir. O zaman dış duvarlar dışında yapabileceklerimiz de var.

http://www.poldeko.com.tr/dokuman/yalitim-ansiklopedisi/isi-yalitimi-univ-raporu.pdf

Hepinize kolay gelsin.

1- Önce yalıtımın iyi olması gerekir. Dış yalıtım belli koşullara (çoğunluk onayına) bağlı olduğundan içten yapılacaklara önem vermeliyiz.

a) Pencere doğramalarının duvar ile birleştiği ve cam ile doğramanın birleştiği kısma dıştan ve içten ince şeffaf silikon çekilmesi,

b) Pencerelere ve kapılara (balkon ve dış kapı) kaliteli kauçuk bant çekilmesi,

www.renksan.com.tr
    Page Not Found
    http://www.renksan.com.tr/tr/tr6303.htm

c) petek arkalarına İzopan ısı yansıtıcı,
    http://www.koctas.com.tr/product/Izopan-Radyator-Arkaligi/1819-3605/

d) son kat ise çatıya (varsa bile) 2. kat cam yünü yada biraz paranız varsa cam yününün altına beton kısmına taş yünü serilmesi,
    http://www.koctas.com.tr/izolasyon-malzemeleri/izocam-cati-siltesi-tip-400-folyolu/6177-10970/
    http://www.koctas.com.tr/izolasyon-malzemeleri/izocam-tas-yunu-ara-bolme-levhasi/2848-5641/

e) Zemin yada 1. kat ise ciddi yalıtım güç olacağından tabana pvc yada halı kaplatılması,

f) iç duvarların önemli bölümünü etkiliyorsa, balkonların cam balkonla kapanması,
    http://www.kayasehirdusakabin.com/cam-balkon.html

Son madde hariç hepsi düşük maliyetli ve uzun ömürlü önlemlerdir.

2- Kombiye uygun, mutlaka saat-gün-haftalık programlı, olabildiğince hassas (en azından -+ 0,5 derece) oda termostatı kullanmalıyız. Çok katlı evlerde kablosuz olabilir.

3- Kullanılmayan yada oransal sıcak olan bölümlerdeki peteklere termo vana takmalıyız. Odalar arası ısı yalıtımı olmadığından, sarfiyatı az azaltmak uğruna konforu yok etmemek için hiç bir peteği tamamen kapatmamalıyız. Sessiz ve sorunsuz Siemens olabilir.

4- Evi havalandırırken pencereleri ardına kadar tam açıp 10-15 dakika içinde tamamen kapatmalıyız. Pencereleri az açıp uzun süre havalandırmak kış için uygun değildir.

5- Kombiyi açık balkona monte ettirmeyiniz. sarfiyatı önemli ölçüde (% 10-15 gibi) arttıran faktördür. Mecburi ise balkon kapama + dolap yaptırınız. Dışarda kalan kombi borularını yalıtım malzemesi ile sardırınız.

6- Kombi tesisatını en azından 5 yılda 1 kez su ve vakumla temizletiniz. Kimyasal kullandırmayınız.

7- Kombiyi yılda 1 bakımını yaptırınız. Becerikli iseniz siz yapınız. Elektrik süpürgesi ile yanma odasını temizleyip kalıntıları yok edebiliyorsanız ve problemi yok ise olabilir. Kışa girerken ilk çalıştırmada 60 derecede 10-15 dakika yakın, tüm petekler açıkken kontrol edin. Hepsine sıcaklık gidiyorsa tesisatta sorun yok demektir. Bazılarında ılıklık varsa o zaman kirlilik yada ters bağlantıdan şüphelenilebilir.

8- Ayrıca dönüş suyu filtresini (ve soğuk su giriş filtresini) yılda 1 kez temizletiniz yada öğrenip temizleyiniz. Bina yeni ise ilk yıl 2-3 kez olabilir. Kombi çalışıyor ve sıcak su üretiyor ama peteklere gitmiyorsa ilk basit iş dönüş suyu filtresini temizlemektir. Buna rağmen çözülmezse üç yollu vana sıkışması olabilir. Bunu tamirciye bırakın.

9- Yeni kombi alırken mutlaka (premix yada condense) yoğuşmalı, şikayet sitelerinde ve özellikle çevrenizde fazla şikayet almayan, yakın çevrenizde alanların memnun oldukları servisi olan, arızaya anında müdahale eden, garantisi pamuk ipliğine bağlı olmayan, sadece kağıt üzerinde değil uygulamada da az yakan, sessiz, SEDBUK verimliliği iyi (A yada B) düzeyde olan kombileri seçin. Kombileri seçerken oda termostatı dahil fiyatlarını kıyaslayın. Ucuz görünenler pahalıya mal olabilir. Yoğuşmalı kombi + oda termostatı ile tasarruf % 25 i geçecektir.

10- Yeni tesisat yaptırıyorsanız tesisat boruları mutlaka oksijen bariyerli olsun. Bunun amacı; tesisata oksijen geçirimini azaltmak, kireç-pas oluşmasını önleyerek kombi ve tesisatın uzun ömürlü olmasını ve daha az sarfiyatla ısınmayı sağlamaktır. Dizayn, Fırat, Kalde, Sanica olabilir.

11- Radyatör seçiminde titiz olun. Özellikle garantisi belli şartlara bağlı olanları almayın. Şikayet sitelerinde buna benzer sıkıntı yaşayanlar var, inceleyin. Demirdöküm Plus, Demirdöküm 33mm hatveli, Alurad vs olabilir. Bunlarda 10 yıl garantili geniş hatveli ve ucuz olanları tercih edin. Geniş hatveli radyatörlerdeki verim çok daha yüksek olacaktır. Garantisi problem olan ürünlerden uzak durun.

• sn@sserin,

tavsiye edebileceğiniz bir şeffaf silikon tipi/markası ve kauçuk bant var mıdır? fikir vermesi açısından ürün linki atarsanız çok memnun olurum..

teşekkürler..

Orijinalden alıntı: oprema

sn@sserin,

tavsiye edebileceğiniz bir şeffaf silikon tipi/markası ve kauçuk bant var mıdır? fikir vermesi açısından ürün linki atarsanız çok memnun olurum..

teşekkürler..

Henkel Firmasının Sista (akvaryum için olanı) en iyisi 7-10 TL gibi sanırım. 2 yıl bozulmuyor. Ceresit iş görür, daha ucuz. Son kullanma tarihine bakın öyle alın.
    örnek link
    Koçtaş, Praktiker, Tekzen gibi yerlerde satılan ürünler olabilir. Tesamoll iyi sayılır. Önemli olan açıkta satılanlardan soğuk-sıcakta fazla beklemiş ve kolay yapışmayan olmasın. Bir de bunların 1-3,5 mm aralık için olanları var. Pencere açıklığını bilmediğimizden sizin tahminen almanız gerekir. Pencereyi kapattığınızda çok fazla aralık yoksa 1-1,5 mm için olanı yeter. Fazla olması pencerenin kapanmasını güçleştirebilir. Zamanla alışır tabi.
    Bunları uygularken zemini kuru bezle siliniz. Silikon uygulanacak yeri de iyice siliniz. Islak bez olmasın.

• sserin verdiginiz bilgiler için çok teşekürler saygılar..

Bu gün 1 aylık faturam geldi.67,50 tl. 66m3 yakmışız. günlük 2,2

Ev 70 m2 Toplam 4 m petek ve havlupan mevcut.

sserin arkadaşımızın tavsiyesi ile siemens rde.10.1 oda termostatı 3 haftadır aktif.ilk hafta manuel olarak çalıştırdım kombiyi

Bursa da 2 kişi olarak evde ikamet ediyoruz.Bitişik Nizam Müstakil Evin en alt katı.Kuzey -Güney cephe.iki yanım ve üstüm dolu.Dolayısı ile mantolama ya ihtiyaç yok.Yapabileceğim yerde yok.Petek arkaları ısıpan.Camlar pvc ısıcam.Kombi arka bahçe de kombi dolabı içinde.(dolabın içini strafor ve kapı fitili ile izole etmeye çaşıltım.Açıkta olan borular zaten dolap içinde onları da yalıtım yaptım.Sanırım daha da fazla yapacak bir şey yok.

Çok takıp da belli bir yerden sonra balata sıyırmaya gerek yok sanırım :)) yalıtım işi bir noktadan sonra hastalık haline dönüşüyor.

Konfor modu 21,5c ekonomi modu 20,5c( bu güne kadar 20,5 altına kombi hiç yanmasa da düşmedi.yani eko modundayken çaşıltığını hiç görmedim)

Hafta İçi(cumartesi dahil)

06.00-08.00 arası Konf
    08.00-17.00 arası Eko
    17.00-23.00 arası Konf
    23.00-05.00 arası Eko

Pazar

09.00-23.00 arası Konf
    23.00-05.00 arası Eko

• 
Sayfa: önceki 6869707172
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.