Şimdi Ara

OC İle İlgili Temel Sorular???

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
427
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar ben de bu OC işinde yeniyim;

    1.)Aida 64'ün stres testini ne kadar süreyle yapmamız lazım, stabiliteye bakmak için? Bir de stabilitenin göstergesi sıcaklık mı bu tarz testlerde sadece, başka dikkat etmemiz gereken bir değer ya da gösterge var mı? Voltajla oynamadık mesela sadece MHZ'i yükseltiyoruz, onda da ısı değerlerimiz bozulur mu, o durumda stabiliteye nasıl bakacağız? Aida 64 dışında şu test daha iyidir bununla test et dediğiniz bir yazılım var mı?

    2.)Bunun dışında işlemciyi OC yaptık diyelim, örneğin bendeki işlemci, i7 4790K için konuşuyorum; 4.6 Mhz'e Oc yaptığımı varsayarsam, bu işlemci sürekli bu hızda mı çalışacak yoksa artık yeni Turbo Boost hızı mı bu olmuş oluyor, yani sistem gerektiğinde mi bu hıza çıkacak? Öyle olması için napmam lazım?

    3.)OC yaparken voltaj değiştirmeden MHZ'i kafamıza göre dikkatsizce arttırmamızın sistem açılmaması ya da BSOD dışında zararlı bir sonucu olur mu?

    4.)MSI Z97 Gaming 5 anakartı kullanıyorum. BIOS'ta OC Genie düğmesi var, onun haricinde MSI Gaming App'te de OC modu var, bu ikisi de aynı değerlerde mi OC yapıyor? Yaptıkları OC kalıcı mı, yoksa sistem yeniden başlayınca default ayarlara geri dönüyor mu? Bunlar voltajla oynuyor mu, neye göre OC yapıyor bir bilginiz var mı?

    5.)OC yaparken XMP'nin kapatılması gerektiğini söylüyorlar internette okuduğum yazılarda.(Kafam çok karıştı). XMP RAM'lerle ilgili bir ayar sanırım turboya alıyor, işlemciye yaptığımız OC ile ne alakası var neden kapatıyoruz?

    6.)Son olarak; i7 4790K 4.4 Mhz Turbo Boost'ta çalışan bir işlemci. Onu 4.8 Mhz yapmak bana oyunlarda ne sağlar? Bunca çabaya değer mi yoksa oyun için OC yapıyorsan hiç uğraşma, oyunlarda kayda değer bir fark alamazsın mı diyorsunuz? O zaman bunca insan neden OC yapıyor?

    İnternette çok sayıda OC kaynağı var ama dil ve anlatım maalesef basit değil, Donanımhaber'in rehberleri 2004 yıllarından kalma... Çok okudum ama şu yukarda sorduğum en basit soruların bile cevaplarını bulamadım. Atıyorum anakartın BIOS menüsünde bile birsürü Voltaj değeri var Core Voltaj dışında, onlardan bile doğru dürüst kimse bahsetmiyor. Tek söylenen şey OC işinin "çok basit" olduğu. Ama gel gör ki bilmeyen biri için çok karmaşık işte.

    Bu yazdığım soruların cevaplarını tartışırsak benim gibi bu işe yeni başlayan güncel cevaplar arayanlara da çok faydası olur diye düşünüyorum. Bilenlerin yardımını bekliyorum. Herkese iyi forumlar.



  • 1)Asgari 2 saat test yapılmalı. Sistem kararlılığının göstergesi ısıdan ziyade sistemin donmaması,mavi ekran vermemesi,aşırı ısıdan dolayı işlemcinin mhz düşürmemesi gibi şeylerdir. Tabi sıcaklık bazı sorunlara neden olabilir ama 60 ideal aman geçmesin gibi bir durum da yok. Ayrıca testten geçse de oyunlarda çakılabilir belli bir seviyeden sonra mavi ekran görülme sıklığı artabilir.
    2)Eğer EIST açarsanız gerektiğinde 4.6 ghz'e çıkıp gerekmediğinde 0.8ghz'e kadar düşebilir. Ayrıca win üzerinden de etkinleştirmeniz gerekir (Dm/güç seçeneklerinden dengeli seçilmeli). Hızaşırtma sonrası, özellikle de 4.5 üzeri sistem kararlılığı için ben kapatmanızı öneririm. 4.5 altı açılabilir. Ben 4690k 4.5ghzde açıyorum.
    3)Voltaj vermeden mhz artırmanın bir zararı olacağını pek sanmıyorum.
    4)Anakartların hazır o.c. seçenekleri birbirinden farklılık gösterebilir. Markası ne olursa olsun buluştukları ortak noktaları da var. Her işlemciye takoz işlemci muamelesi yapar ve fazla voltaj verirler. Ayarları kaydedip çıkınca siz düzeltene kadar öyle ayarları öyle kalır değişmez.
    5)Sistem kararlılığından emin olana kadar bence belleklere dokunmamak en iyisi. Ben 1600'ü xmp açıp 1866 yaptığımda bir sorun yaşamamıştım. Sonuçta anakartlar ram/fsb oranını kendiliğinden ayarlıyor bir sorun çıkacağını sanmıyorum.
    6)Bu işe sadece % olarak bakmamak lazım. 3.7ghzi 4.8ghz yapmak +%30civarı yapar ama ani fps düşüşlerini azaltmak açısından oldukça yararlı olur. Son yıllarda gpular iki adım iki adım ilerlerken işlemciler bir bir ileriliyor. Artık o.c. güncel oyunlar için bence şart. İşlemcinin canını çıkaran bir sürü oyun var.
    Güncel rehberlerin hazırlanması gerektiği konusuna ben de katılıyorum.
  • ugurr999 kullanıcısına yanıt
    Hocam uzun uzun yazmışsınız çok teşekkür ederim, EIST nedir? Bildiğimiz Turbo Boost ayarı mı?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle overclock başlığı altında ben ve takip ettiğim bir kaç arkadaş elimizden geldiğince herkese cevap vermeye soruşarı cevaplamaya çalışıyoruz bu sebeple rehberler kadar açılmış soru başlıklarını okumandada fayda var,başlıklarda verilen cevapları gördükçe sorucağın sorular azalıyor dolayısıyla bir sorun anında müdahale edebilmek için elin güçlenmiş oluyor.



    Şimdi bende elimden geldiğince sorularını cevaplamaya çalışıyım,



    1)Aida64 kullanman yerine intelburntest tavsiye ederim,sebebi ise aida64 biraz hafif bir test.

    İntelburntest i maximum ayarlarda başlattığında program bir dizi testler yapıp işlemciye yüklenip daha sonra sana stabil veya değil diye bir bilgilendirme mesajı veriyor bu bakımdanda daha kullanışlı ve süreside belirli test bittiğinde süre dolmul oluyor,

    Çıkabilicek stabilite problemlerini yukarıda arkadaşımız yazmış.

    Sıcaklıkları güvenli sınır olarak maximum 80 olarak kabul etmeni tavsiye ederim güvenli bir sıcaklık derecesi çünkü oda sıcaklığına yaz kış olması gibi unsurlara göre bu sıcaklık -/+ olarak değişiyor.



    2)Burada ki durum kişisel tercihe göre değişiyor,işlemcinin base hızını ellmiyerek sadece turboboost hızını yükselterek işlemcinin ihtiyaç duyduğu zaman belirlediğin hıza turboboost yapmasını normaldede standart hızda çalışmasını sağlayabilirsin,

    Diğer seçenek ise işlemciyi sürekli örnek veriyorum 4,5 ghz ve 1.3v de çalıştırmak içinde ayarlayabilirsin,

    Bir diğer seçenekte ise arkadaşın belirttiği benimde kullandığım eist durumu var eist'i kısaca ekonomi modu olarak açıklayabilirim şöyle ki eist açtığımızda işlemci boştayken 800mhz ve yine 0.8v değerine düşüyor ki buda hem elektrik faturasından kar ettiriyor hemde ihtiyacımız olmayan bir gücü boşyere kullanmamazı dolayısıyla işlemcinin daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor. (işlemci ömrü ortalama 20 senedir overclock işlemci ömründen %25 bile kaybettirse ki kaybettirmez bu oran kalan işlemci ömrünü 15 sene olarak bize geri veriyor 15 sene önce ki işlemciler ise günümüzde efektif olarak kullanılmamakta yani korkacak birşey yok dahada özetlemem gerekirse şuanda akıllı telefonlarda ki işlemciler 15 sene önce ki bilgisayar işlemcilerinden daha güçlü)



    3)Evet,çünkü anakartınız size ilk geldiğince voltaj modu işlemcinin ihtiyaç duyduğu voltajı otomatik olarak çekebilmesi için otomatik modda olur bu durumda örneğin işlemcinizi 5 ghz hızına yükselttiğinizde işlemciniz büyük ihtimal 1.5v gibi aşırı yüksek voltajlar çekebilmesine sebep verir modern işlemcilerde voltaj,ısı koruma sistemleri entegre olarak fabrika çıkışlı oluyor ancak otomatik modda örneğin 5 ghz hızına yükseltmiş bir işlemcinin 1.5V elektrik çekme ve ani bir yanma ihtimaline karşı kimse kesin bir yargı veya garanti veremez,dolayısıyla overclock işine gireceksek voltaja müdahale etmemiz daha sağlıklı oluyor,birde şöyle bir durum var sizin işlemciniz altın tabir edilen kaliteli serilerdende çıkmış olabilir bu durumda 4,5 ghz ve 1.2V ile çok daha düşük sıcaklıklarda kullanma imkanı varken ayarlarla uğraşmaktan çekinip aynı hızda daha yüksek elektrik ve sıcaklıklarda kullanmakta anlamsız oluyor.



    4) oc genie ayarını ben kullanmıyorum ve tavisyede etmiyorum durum şöyle her işlemci birbirinden farklı olduğu için birinde mükemmel işleyen oc genie diğerinde kararsızlıklara sebep verebiliyor,

    Msi gaming app'e gelirsek o program üzerinden oc kurcaladığım zamanlarda bios'ta ki ayarlarla programın girdiği ayarların çakışmasından dolayı çok sefer kararsızlık yaşadım ve hatalar aldım hatta bir dönem bu programa o kadar kızmıştım ki direk bilgisayarımdan kaldırmıştım :)



    5)XMP ile ilgili bir çok bilgi kirliliği mevcut ve dolayısıyla bende tam olarak neyin ne olduğuna emin olaçmuş değilim ancak yine kendi tecrübemden örneklemem gerekirse bilgisayarımı hem xmp ile ram oc'li hemde bios ayarlarından işlemci oc 'li şekilde kullanıyorum ve hiçte bir problemle karşılaşmadım hatta şöyle birşey söyliyebilirim işlemcinin hızını karşılayamayan bir ram olması durumuda kararsızlık ve hatalara sebep oluyor.



    6)Oc yapmamızın amacı şu şekilde binlerce lira para vererek aldığımız parçalardan alabildiğimiz en iyi performansı almaya çalışıyoruz,yine bir örnek vereyim kullandığın i5 işlemciyi overclock yaparak bir önceki nesil i7 işlemciden daha fazla performans almak bence güzel bir keyif.

    Oyunlardan bahsedicek olursak evet yaptığımız overclock oyunlarada etki ediyor benim için işlemcimi sağlıklı ve tehlikesiz birşekilde overclock ederek alabileceğim örneğin 10 fps'lik kayda değer bir gelişme ve mutluluk kaynağı.

    Burada olay işlemcinin ekran kartına cevap vermesinden kaynaklanıyor şöyle ki kullandığın ekran kartına işlemcin güçsüz geliyor ise yaptığın overclock ile ekran kartını daha iyi besleyebilir dolayısıyla kayda değer bir gelişme yaşayabilirsin,yada işlemci ağırlıklı bir oyun oynarken daha güçlü bir işlemci daha iyi bir performans demektir tabi.



    Bitirmeden önce son sorunu tekrar cevaplıyım,



    Eist'e turboboost değilde işlemci ekenomik mpdu desek daha doğru olur :)



    Kolay gelsin overclock'tan çekinme iyice araştır ve uygulamayı yaparken değerleri herzaman azar azar arttır,



    Örneğin 4.5 Ghz ve 1.2V,1.25v,1.27v gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • B.goodies B kullanıcısına yanıt
    Ellerinize kollarınıza sağlık, 1080Ti Custom soğutmalı modellerin gelmesini bekliyorum geldiğinde 4790K ile 4.8'i görmeye çalışacağım. Kaç voltajla başlamamı önerirsiniz? Yani önce hiç voltaj arttırmadan direk 4.6'ya çıkıp bir denesem mi? Nasıl bir yol izlemeliyim?

    Bir de Turboo Boost hızını OC yapmak için napmam lazım? EIST dediğiniz şeyi aktive etmek için napmam lazım? Ben de boşta düşük hıza geçmesini tercih ederim yani stock hızda olsun, oyunlarda da Turbo Boost edince benim OC yaptığım değere çıksın. Bunu nerden ayarlayacağım?
  • 4.6 Ghz'de otomatik voltajla deniyebilirsin ama gereğinden fazla voltaj çekiceği için yine gereksiz bir sıcaklık değeri alırsın.



    4.8Ghz az denecek bir hız değil hatta yüksek bir değer ancak yinede tavsiyem 1.20V ile başlaman çünkü durum şöyle örneğin 1.22V değerinde 4.8 hızına çıkabilicekken direkt olarak 1.30'da başlamana gerek yok birkaç kere daha fazladan uğraşıp minimum voltaj değerinden başlaman daha sağlıklı olacaktır.



    Şahsen ben turboboost overclock'u çok tercih etmediğim için kesin yargılarla birşey söyliyemiyorum,



    EİST ise şöyle oluyor bios'tan overclock ayarlarına giriyorsun turboboost'u kapatıp işlemciyi eist moduna geçiriyorsun genelde eist ile turboboost alt alta olur zaten boştayken 800mhz ve 0.8v gibi gerçekten çok düşük değerlerde çalışır yaptığın işleme görede değerleri otomatik olarak yükseltir benim tercihim genelde bu yönde oluyor sebebi şöyle masaüstünde ben hiç bir işlem yapmazken işlemcimin stok hızda dahi çalışmasına gerek yok neden 3.7ghz de çalışsın ki zaten ihtiyacı olduğundan istediği değere kendisi çıkıyor.



    Dediğim gibi overclock olayları hep deneme yanılma tekrar etme yöntemiyle oluyor bu sebepten dolayı mümkün olduğunca düşük hızda başla 4.8 için 1.20 ile başla büyük ihtimal mavi ekran verecektir ama yılmaz yok 1.23 yap yine sorun olursa 1.26 1.28 1.30 böyle böyle git zaten sonucu bulursun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • B.goodies B kullanıcısına yanıt
    En kısa zamanda söylediklerinizi uygulayıp burda da sonucu paylaşacağım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.