Şimdi Ara

nVision 08 - Söz sırası Jen-Hsun'da (nVidia CEO'su)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
831
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • nVision 08- Jen-Hsun Larrabee, Mobil cihazlar, VIA ve daha fazlası hakkında konuştu
    26 Ağustos 2008
    Müellif: Anand Lal Shimpi


    nVidia’nın nVision’ındaki sunumda ilk anlatılan konu... hayalkırıklığına uğratıcıydı. Üzgünüm, ısınamadım işte. Gazeteciler bu yüzden Craig Barrett’in IDF’deki sunumundan sonra bunu görünce rahmet okudular, ama dürüst olmak gerekirse Larrabee ve Cuda’dan daha önemli konular hakkında konuşuyordu.

     nVision 08 - Söz sırası Jen-Hsun'da (nVidia CEO'su)

    https://store.donanimhaber.com/b2/44/50/b244505019d1d6d3407bc7868ec84d87.jpg

    Öbür yandan benim fikrimce Jen-Hsun’un (nVidia CEO’su) sunumu da çok iyi değildi, birkaç iyi gösteri vardı, Photosynth ve multi-touch gösterileri çok iyiydi ama geri kalanı hayalkırıklığıydı. Şükür ki, bunu sunumundan sonraki 30 dakikalık basın toplantısı ile telafi etti.

    Neden nVision?

    Jen-Hsun, Soru-Cevap kısmına neden nVision’u yapmak istediğini cevaplayarak başladı. Bu gösterinin asıl amacını anlayabildim mi emin değilim, nVidia’daki herkez bana diyor ki, bu bizim gibi insanlara yönelik değil (Anandtech’in kurucusu Anand Lil Shimpi gibi IT uzmanları için yani) , daha çok son kullanıcı, tüketici odaklı. Fakat ardından sunumlarda (ki tamamen son kullanıcı odaklı) , sunumu yapanlar, dinleyenler geliştiriciler ve bilimadamlarıymışcasına konuşuyorlar her zaman... öyle olmadıkları hâlde...

    Dürüst olmak gerekirse, ve biliyorum ki nVidia bunu duyduğuna nefret edecek, bu işin şekli daha çok IDF gibi olmalı (Intel Developers’ Forum) Intel, ilginç teknoloji ve gösterilerin sunumundaki mükemmel dengeye sahip, ki bu sayede bilmeyenler de eğleniyor, öğreniyor.

    Jen-Hsun ve nVidia’nin geri kalanı bunu, kendisinden önce bir show tarzına sahip olmayan Görsel Bilgi-işlem Pazarına bir geleneksel toplantı olarak görüyor, soru şu ki, buna ihtiyaç var mı? Bu noktada cevabı bildiğimden emin değilim. Fakat bazı birkaç görüşmeden sonra bir miktar iyi bilgi edinebildim.


    Larrabee sorusu

    Larrabee hakkında konuşalım.

    nVidia, Larrabee x86 kodlarının Intel’in diğer x86 işlemcileri ile aynı olmadığına (ki SSE lerden hiçbirini desteklemiyor) ve bu yüzden hiç avantajı olmadığına dikkat çekti.

    Dürüst olmak gerekirse, bugün Larrabee için x86 bir yük, en çok arzulanabilecek endüstri standart mimarisi (ISA) olmadığından bir nimet değil, sadece uyumluluk içi bir dayanak noktası. G2xx (GT200) ve Larrabee arasındaki fark programlama modeli, ISA değil. Yazılım geliştiricilerinin G2xx hakkındaki gerçekten yakındıkları şey ise iş parçacığı (thread) modeli.

    nVidia’nın dediğine göre, sadece yazılım geliştiriciliğine yeni bir yaklaşım gerekiyor – veri giriş ve çıkışına yoğunlaş, geleneksel yukarıdan aşağıya fonksiyon kodlamasından çok. (Tercümanın ara notu: Vay be merak ettim şimdi nedir CUDA, adam tamamen yeni birşeyden bahsediyor) Sorun şu ki, programcılar çalıştıkları tarzı değiştirmeye sıcak bakmıyor.

    Gerçek soru şu ki: Larrabee piyasaya dağıtılmaya başladığında, iş parçacığı programlama modeli G2xx’den kaydadeğer derecede daha kolay olacak mı? Bu aşamada konuşmak için çok erken, Intel öyle olacağını düşünüyor ve bunu doğrulamak için konuştuğum pek çok geliştirici de, fakat nVidia, Larrabee’nin programlama modelinin CUDA kadar farklı olacağını savunmaya devam ediyor ve nVidia’nin geçmişten gelen 15 yıllık GPU tasarım tecrübesinin de, kendiliğinden gelen doğal bir avantaj sağlayacağını söylüyor.

    nVidia, bir CPU entegre eder mi?

    David Kirk, nVidia’nın, zar üzerinde GPU’larından birisinin yanına bir CPU ekleme arayışına girip girmeyeceğini gayet iyi özetledi.

    Kirk’in bakışı şu ki, giriş seviyesi için CPU/GPU’ya yer var, onun bu entegrasyona bakışı (haklı olarak) ucuz maliyete oynayabilmek. “Müşterilerimizden hiçbirisi bizden daha az performans istemiyor, neden GPU’muzdan bir parça çıkarıp da içine CPU koyalım?”

    (Yine benim ara notum, geçenki tercüme ettiğim nVidia yazısına yazdığım bazı yorumları onaylar nitelikte gördüm bunları şimdi.)

    nVidia şu anda giriş seviyesindeki GPU pazarında 75 USD altı GPU ları ile rekabet ediyor ve onboard grafik içeren chipsetleri ile. Entegre CPU/GPU, nVidia’nın en çok satış yaptığı segmente zarar verme şansına sahip, ve görünen o ki nVidia’nın bununla rekabet edecek birşeyi yok, en azından x86 masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda. Eğer aldığınız her CPU ile, entegre grafik alabiliyorsanız, neden nVidia’ya entegre grafik çözümü içeren chipset için daha fazla para ödeyeceksiniz ki?

    AMD/Intel’in satacağı hybrid CPU/GPU’lar giriş seviyesinde gelecek vaadediyor, ve uç seviyede RV770 ve Larrabee, ve nVidia zaten chipset tarafında alan dışına itiliyor (Intel de, AMD de, kendi CPU larında iki numaralı üretici olmak istemiyor). En kötü senaryoya göre, eğer nVidia az önce bahsettiğim konularda her yandan sıkışırsa önümüzdeki birkaç yıl içinde, nVidia’nın ileriye dönük stratejisi ne olacak? Aslında, Jen-Hsun gidilebilecek bir yönü nazara verdi.

    nVidia’nın taşınabilir cihaz stratejisi: “Tamamen akıllı telefonlara odaklı”

    Jen-Hsun hiç yoktan, ondan duyduğum muhtemelen onun en önemli beyanlarıdan birisini ortaya attı, nVidia’nın taşınabilirler stratejisi tamamen akıllı telefonlara odaklanmak. (Yine araya ben giriyorum, aslında baya iyi fikir ülkemiz insanı 6 ayda telefon değiştiriyormuş, duyunca hayret ettim, dünyada bu işin pazarı bilgisayar pazarından büyüktür adet bazında. Zaten Tegra’yı duyurduklarında anlamıştım niyetlerinin kötü olduğunu :D )

    Jen-Hsun, nVidia’nın “Telefon bir sonraki kişisel bilgisayar (pc)” olacağına inandığını söyleyerek devam etti.

    Bu nVidia’nın önemli potansiyel bir stratejisine dikkat çekiyor. Eğer, Intel/AMD, nVidia’yı geleneksel PC pazarında, kendi GPU/Platform/CPU’ları ile minder dışına iterse, nVidia başka bir yere bakmalı: Cep telefonu pazarı ilginç bir satış yeri. IDF’deki slaytı hatırladınız mı?

    Intel, 2012 yılında 200 milyon masaüstü işlemcisi, 360 milyon notebook işlemcisi, ve yaklaşık 200 milyon Atom işlemcisi satacağını tahmin ediyor. Mobil CPU pazarı, mobil GPU pazarı kadar büyük, fark şu ki, kâr marjı daha düşük. Fakat gayet makul ki, nVidia gelirinin hatırı sayılır derecede büyük kısmının bu pazardan geldiğini görebilir, bu yüzden bu pazardan çıkarılmak istenebilir. Ama şuna dikkat çekmeye değer ki, Intel/AMD/nVidia GPU savaşının ne olduğunun görülebilmesi en az 3-5 yıl alacak.

    nVidia’nın yaklaşımı, ayrıca Intel’in x86’yı, Atom ile taşınabilir cihazlara sokmasını gerçekten güçleştirebilir. nVidia, kendi GPU teknolojisini, mevcut CPU üreticisi/mimarı firmalarla (mesela: ARM) birleştirebilir, böylece Intel’in rakiplerini, Intel ile rekabette eli çok daha güçlü hâle getirir.

    Jen-Hsun VIA hakkında konuştu

    Bir muhabir, Jen-Hsun’un VIA hakkındaki fikirlerini sordu, nVidia’nın CEO’su VIA’nın gerçekten iyi bir chipe (Nano) sahip olduğunu ve Geforce GTX ile biraraya geldiğinde üst seviye oyun tecrübesi yaşatabileceğini söyledi. Jen-Hsun, VIA’ya iki yönden destek olmayı üstlendi:

    “Bütün yazılımlarımızı Nano için iyileştireceğiz.”
    “Bütün Nano platformları için uyumluluk testleri yapacağız.”

    nVidia, Nano için ne kadar sürücü iyileştirmesi yapabilir emin değilim, fakat bu duyurudan öncesine göre büyük bir iş, nVidia bugüne kadar sürücü ve yazılımlarını sadece AMD ve Intel için iyileştirdi (optimize etti). VIA Nano için böyle birşey henüz olmadığını da düşünerek, iddiaya girerim ki, Nano için bu ‘iyileştirme’nin maliyeti çok az.

    Uyumluluk testi ise tartışılabilir şekilde daha önemli, çünkü nVidia GPU’larının hangi Nano platformu piyasaya girerse girsin çalışacağı anlamına geliyor. Masaüstü bakımından Intel’in Atom platformunu kötürüm bırakmaya meyilli olmasından, nVidia’nın desteği VIA’ya, Nano masaüstü bilgisayarlarla ek başarı sağlayabilir.

    Kusurlu chipler hakkında

    nVidia’nın notebooklarda, beklenenden daha fazla arıza ile ilgili sorunları olduğunu duymuşsunuzdur. Etkilendiği görünen kısımlar G84/G86 tabanlı GPU lar ve arıza GPU’nun fiziksel üretimi ile ilgili birşeye bağlı olduğuna benziyor.

    Inquirer’dan bir muhabir, Jen-Hsun’dan üretim sorunundan ötürü başka hangi GPU’ların etkilenmiş olabileceğine açıklık getirmesini istedi, ve basit olarak daha açık olmak gerekirse, hangilerini kullananlar bu arızanın başına gelmesini umabilir.

    Jen-Hsun bu sorunun varlığını ilk kabul edenin kendisi olduğunu, yapılması gereken muhtemel tamirler için 200 milyon dolar ayırdığını söyledi. Sorunu şu şekilde açıkladı:

    “Bizim chiplerimizden ötürü oluşan bazı arızalar olduğunu biliyoruz. Bunun, chipin bazı özel kombinasyonlarıyla ilgili olduğunu biliyoruz, notebookun dizaynı... oluşan ısının dağıtılmasına yönelik çözüm dizaynına dayanarak... ve onun üzerinden geçen bütün yazılımlara göre... bazen arıza veriyor. Çoğu notebook iyi durumda, bazı notebookların ise bu problemi var.”

    Bu resmi bir ürün toplatma değil, eğer notebookunuz arıza yaparsa ve nVidia’nın sorunlu olabileceğini kabul ettiği bir GPU’ya sahipse, üretici firmanız notebookunuzu sizin için tamir etmeli.

    Jen-Hsun’un yanıtlamadığı soru şu: Hangi GPU’lar bu sorundan etkileniyor ve masaüstü ve taşınabilir olmak üzere bütün G8x GPU larına kadar uzanıyor mu?

    Jen-Hsun sorunun, şartlarına göre özel olduğunu ve bir müddet süre geçtikten sonra beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabileceğini ima etti. nVidia’nin rakipleri sorunu bilirken, hiçbirisi bu sorundan etkilenmişe benzemiyor (ki hatta onlar nVidia ile aynı tesislerde üretim yapıyor) , nVidia’ya özel bir soruna benziyor.

    Kimi suçlamalı? Jen-Hsun’a göre, hem nVidia, hem de OEM işortakları bu konuda suçlu, buna rağmen TSMC’yi suçlayacak kadar ileri gitmedi, ki chiplerini bu firma üretiyor.

    Ya Lucid hakkında?

    nVidia, Lucid ve Hydra hakkında ne düşünüyor? Biraz iyi, biraz kötü şeyler. Elbette ki sorduğum kişilerden hiçbirisi bana eğer Lucid başarılı olursa SLi nasıl etkilenir diye bir cevap veremedi. Ayrıca bundan kaçınmanın iyi bir yolu da yok, her zaman başka şeylerin peşine düşerek konuyu değiştirme girişimi ile bitiyor...

    Bazı insanlar ise teknolojinin hakkında konuşmaya biraz daha razı idi, platform açısından nasıl etki yapacağına değinmeseler de...

    Jen-Hsun açıkca, Lucid’in, kendi çözümlerinin iş yükünü etkin bir şekilde bölebileceğine, ve bir şekilde doğrusal ölçeklendirme elde ederek ve sadece API’yi hesaba katarak (uygulama önemsiz) bu işi yapacaklarına inanmalarını, Lucid’in naifliği olarak düşündüğünü söyledi. İnanıyor ki, özel uygulamaları ayarlamalısınız ve yüksek uyumluluk ise zor, bırakın çoklu-GPU ölçeklendirmesini.

    David Kirk mesele hakkında benzer görüşlere sahip ama biraz daha derinlere indi. Onun meselesi şu ki, iş yükünü bölebilseniz bile, her GPU’nun bir sahnedeki şeyleri düzgün şekilde render edebilmesi için kaynaklara ihtiyacı olacak. Dokular, küp haritalar ve diğer bazı şeyler olarak render edilenler, renderı ayrıştırılamaz hale getirir. Bütün GPU’lar üzerinde meydana gelmesi gereken bazı şeyler var ve bu performansı doğrusal olarak ölçeklendirilemez yapacak.

    Kulağa anlamlı geliyor. Fakat Lucid’dekiler oyundan bağımsız olarak, kendi donanımlarını kullanan herhangi platformda doğrusal ölçeklendirme elde edebileceklerini söylemeye devam ediyorlar. İmkansız gelse de, hoş geliyor kulağa. IDF’de iki oyun gösterdiler, fakat gerçekten daha fazlasını görmek isterdik, ki destansı ölçeklendirme iddialarını test etme şansımız olsun.

    Söylemesi zor, nVidia mı çok horozlanıp bir firmanın yapabileceği şeyin olmayacağını düşünerek kesip atıyor, yoksa nVidia’nın mantıksal örgüsü kaya gibi sağlam da endişelenmelerine gerek mi yok. Elbette ki cevabını zaman verecek.

    Şahsen ben büyük düşünmeyi severim. Ama Lucid hakkında kuşkucu olmak kolay çünkü iddiaları çok şaşırtıcı, heyecanlandırıcı. Gerçek olmak için çok iyi olan birşeyden bahsediyorlarmışcasına... Ama gerçekten, birisinin bana anlatmasını isterim, SLi ve nVidia’nın chipset işine ne olacak eğer Lucid’in ürünü gerçekten vaadedileni verebilirse?

    Son sözler

    Şimdiye kadar nVision’dan çok etkilenmedik, fakat Jen-Hsun ve David Kirk gibileriyle konuşma şansı yakalamak buna değdi.




    ----

    Jen-Hsun Çin'e başbakan bile olur Adam propagandayı iyi biliyor, tipik çağımız Çinli idarecisi. İmaj herşeydir hesabı...

    http://www.anandtech.com/tradeshows/showdoc.aspx?i=3391



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi saidakkas -- 28 Ağustos 2008; 9:34:28 >







  • up
  • Teşekkürler hocam, elinize sağlık
  • @saidakkas
    Eline sağlık hocam
  • Jen-Hsun konuşuyor, beni de konuşturuyor, ne güzel AMD yetkilileri gibi sessiz kalsana. Bu haber kaçmaz tarzı olanları vaktim olduğunca yapmaya çalışıyorum. Tek yakındığım şey var, anadili İngilizce olmayanlar az kelime ile çok şey anlatmak istedikleri karışık cümle kurmak istediklerinde bazı hatalara düşüyorlar, onların dil mantığına sahip olmayınca anlamak zor oluyor, çünkü dediklerinin anlamını anlatabilecek yazılı hiçbir eser yok. Öbür türlü benim için de zevk.
  • Hocam çok uzun hepsini okuyamadım ama :) Teşekkürler...
  • 6 habere yetecek malzeme var orada, gün içinde parça parça okursun
    Hani Şahan Gökbakar, Acun Ilıcalı'nın gezi programını tiye almıştı ya o hesap. "Abi şu yandaki kısmı çekme, orasıyla bir program daha çekecez"
  • quote:

    “Bütün yazılımlarımızı Nano için iyileştireceğiz.”
    “Bütün Nano platformları için uyumluluk testleri yapacağız.”

    beni ilgilendiren buydu c7 1.8ghz 3,5watt modelinin crysis oynattığını gördüğümden beri aklım ordaydı

    nvidia sli sertifikasını alınca intele yanaştı via ı sattı olayını yalanmış oldu bu durum.

    tekrar vurgulamak istiyorum dünya çapında enerji piyasası bu kadar yüksek seyirdeyken ve Yüce T.C. enerjide dışa bağımlıyken böyle şeylere önem vermemiz lazım
  • yazı için teşekkürler okumak çok zevkli
  • Teşekkürler hocam , her soruda daha da heyecanlandım.
  • Adam hareket mi çekiyor ne
  • Çevir için elinize sağlık

    “Bizim chiplerimizden ötürü oluşan bazı arızalar olduğunu biliyoruz. Bunun, chipin bazı özel kombinasyonlarıyla ilgili olduğunu biliyoruz, notebookun dizaynı... oluşan ısının dağıtılmasına yönelik çözüm dizaynına dayanarak... ve onun üzerinden geçen bütün yazılımlara göre... bazen arıza veriyor. Çoğu notebook iyi durumda, bazı notebookların ise bu problemi var.”

    Hangi hangi markanın hangi model Notebook'larmış bunlar?

    O kadar kararsız konuşmuş ki; Nvidia chiplerinde mi hata var, notebooklarda mı hata var belli değil. Şimdiye kadar olan arızları nasıl tespit ettiler hayret
  • haber arşivimden diğer habere bakın, bütün 65nm ve 55nm chipler kusurlu diye başlığı var
  • Teşekkürler.

    Nvidia'nın mobil CPU ve mobil GPU işlerini ciddiye alması çok güzel bişey.Cep telefonlarında kaliteli oyun-video istiyorsak Nvidia'nın bu yaklaşımının kıymetini bilmemiz gerekir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.