Şimdi Ara

Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
3
Favori
2.276
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • NVIDIA Sürücü İndirmeleri içinde grafik sürücüsünden başka birçok uygulama da barındırıyor ve bunlar grafik sürücüsü ile beraber kurulup arka planda çalışıyorlar. Her ne kadar Nvidia sürücü kurulumunda Özel kurulum seçenekleri ile yüklenmesi tercihinize bırakılmış GeForce Experience (GFE), 3D Vision Denetleyici ve sürücüsü , HD ses sürücüsü, PhysX ve Temiz kurulum imkanı sunulsa da yinede bu uygulamalardan başka tercihinizin dışında bırakılmış olan ve kullanmadığınız özellikler açısından ele alırsak sisteminizde boşuna yüklenerek yer kaplayan ve arka planda çalışarak CPU’nuzu meşgul eden yüklemeler mevcut: Nvidia Telemetry, Nvidia Optimus, nView masaüstü yazılımı (NVIEW Desktop Managament Software), NVIDIA Virtual Audio Driver (NvVAD), PPC, NGXCore, NvCamera, Shield Wireless Controller, NVIDIA Enterprise Management Toolkit (NVWMI) ve Geforce Experience diğer yazılım bileşenleri (NvBackend, NvAbHub, ShadowPlay, Update.Core, Nodejs).

    Kimileri için bu uygulamalar ihtiyaç duyulmadığından kullanılmaz ve boşuna sadece sisteminde yer kaplar. Ayrıca bu uygulamaları kurmamak sisteminizi %1 bile rahatlatsa bu kazanc genel performansa da yansıyacaktır çünkü arka planda daha az gereksiz işlem yapılması sonuçta gecikmeyi ve genel performansı olumlu yönde etkiler... yani oyun sırasında daha az servis ve hizmet kullanılması nedeniyle stutter için olası bir azalma demek. Geforce Experience’ in her ne kadar genel bir durum olmasa da bazı oyunlarda sisteminizle ve oyunlarınızla etkileşime girmesi nedeniyle performansı düşürdüğü iddiası bilinmektedir.

    Her Nvidia Sürücü güncellemesinde diğer yazılımların güncellenmediğini yani Geforce Experience, HD ses sürücüsü, PhysX’in güncellenmediğini sürümlerinden anlamak mümkün bu da bu uygulamaların varsa daha önceki sorunlarının yeni sürücüde de devam ettiğini gösteriyor. Mesela Geforce Experience’in daha önceki sürümünde bir güvenlik açığı varsa bu yeni Nvidia sürücüsünü kurduğunuzda sürüm numarası değişmemişse aynen devam ediyor demektir.

    Gelin işe Telemetry servisini kaldırmakla başlayalım:


    Nvidia sürücüsünü indirdikten sonra Mouse ile üstünde sağ tıklayıp winrar uygulaması ile klasöre çıkar seçeneğini tıklayın. Aynı yerde aynı isimde bir dosya klasörü oluşturacaktır.


    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma

    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma



    Klasörü açın ve NvTelemetry yazan dosyayı silin. Sonra NvContainer dosyasını açın ve içinde NvContainerTelemetryApi.nvi bulup silin. Aynı yerdeki x86 ve x86_64 yazan dosyalarıda açıp içlerinden NvContainerTelemetryApi.dll öğelerini silin…


    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma


    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma


    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma


    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma



    Şimdi aşağıdaki gibi anadosya içine dönün ve en alttaki setup.exe’yi çalıştırın

    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma



    Eğer “Sistem belirtilen yolu bulamıyor” hata mesajını alırsanız setup.cfg dosyasını not defteri ile açın ve en alt satırlarına gelin ve aşağıdaki resimde görünen üç satırı silip kaydedin.


    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma


    Setup.cfg dosyasının en altındaki silinmesi gereken satırları silip kaydedip çıkın. Bu işlemden sonra setup.exe çalışıp yüklenecektir


    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma







    Şimdi gelelim en ideal ve en sade sürücü yüklemesine aşağıdakiler dışında hepsini silin ve sonra setup.exe’yi çalıştırın böylece Nvidia Driver ve Nvidia Denetim Masası yüklenmiş olacaktır.
    Dahada sadeleştirmek isterseniz sisteminizde VC_redist.x64_17 ve VC_redist.x86_17 kuruluysa MSVCRT dosyasınıda silebilirsiniz hatta Nvidia Inspector yazılımını kullanıyorsanız Nvidia Denetim Masasına da ihtiyacınız olmayabilir yani NvContainer dosyasınıda silebilirsiniz ( PhysX ve HDAudio kullanıyorsanız bu dosyaları silmeyebilirsiniz tabii yani size kalmış)


    Display.Driver: grafik sürücünün içerdiği klasör
    MSVCRT: Microsoft Visual C++ 2017 Redistributable yüklemelerinin olduğu dosya (sisteminizde yüklüyse silebilirsiniz)
    NvContainer: (Nvidia Denetim Masası kurulumu için gerekli ama Nvidia Inspector kullanıyorsanız silebilirsiniz)
    NVI2: (bu dosya Nvidia Kurulum Programının arayüzü için bize lazım)



    Özet Kurulum (10XX serisi öncesi grafik kartı kullananlara önerilir...)

    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma




    1000 veya 2000 serisi ekran kartı kullanıyorsanız NGXCore ve PPC dosyasını da silmeyin.

    Not: Ayrıca NvContainer dosyasının içindeki NvContainerTelemetryApi.nvi ve aynı yerdeki x86 ve x86_64 yazan dosyalarıda açıp içlerinden NvContainerTelemetryApi.dll öğelerini silmeyi unutmayın…

    Küçük bir uyarı olarak ayrıca PPC klasörünü silmeniz 2000 serisi kartlarda USB-C çıkışınız olmasa bile Aygıt yöneticisinde bilinmeyen aygıt uyarısı ile karşılaşmanıza sebeb olabilir.

    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma




    1000 ve ya 2000 serisi kart kullananlara Geforce Experince ve bileşenleri lazım olabilir …

    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma






    Bunlardan başka bu iş için program çalışmaları da yapılmış. Güzel bir örnek çalışma NVIDIA Driver Slimming Utility gayet basit ve pratik bir program.

    İndirip içindeki NVSlimmer çalıştırılınca beraberinde Nvidia Driver Package diye özel bir pencereside açılıyor (açılmazsa sol üstte Load..butonuna basarsınız) ve daha önce indirmiş olduğunuz Nvidia Driveri bulup sağ alttaki aç butonuna basınca programa yüklemesini yapar ve en sade kurulum için yani default olarak Klasör seçimlerinide yapmış olur siz extra uygulama eklemek isterseniz ilgili klasörü temsil eden kutucuğu tiklemeniz yeterli Benim burada dikkat edeceğiniz gibi önerim Nvidia denetim masası arayüzüne erişimi sağlayan NvContainer klasörünü işaretleminiz olacak fakat burada program içindeki telemetry bileşenlerini silmiyor bunu elle yapmanız gerekecek bunun içinde Repackage butonuna tıklayınca çıkan iletişim kutusunda Evete basın ve size yeni kurulum dosyasını .exe uzantılı olarak oluştursun sonra bu oluşturduğu .exe uzantılı dosyayı winrar ile klasöre çıkarın ve telemetri bileşelerini silin (86 ve 86_64 klasörünün içindeki telemetri bileşenlerini silmeyi unutmayın ) ve setup.exe’yi çalıştırıp sürücüyü yükleyin. (Uyarı olarak programda oluşturma işlemi bittikten sonra eğer bu noktada iken programın üzerindeki Install tuşuna basarsanız oluşturduğu yeni dosya üzerinden direkt olarak kurulum başlar ve NvContainer içindeki daha önce anlattığım telemetri öğelerini silemeden kuruluma geçmiş olursunuz.)


    Detaylı Konusu
    https://forums.guru3d.com/threads/nvidia-driver-slimming-utility.423072/#post-5586979


    NVIDIA Driver Slimming Utility indirme linki:
    https://www.dropbox.com/s/anhorauvq4uo5hq/NVSlimmer_v0.5.zip?dl=0


    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma


    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma


    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma


    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma






    Nvidia Klasöründe Bulunan Dosyaların Ne Oldukları ile İlgili Kısa Açıklamaları:



    Nv Telemetry: Tıpkı Windows’taki telemetri gibi, arka planda herzaman çalışır ve saatlik olarak kontrollerini yaparak raporlarını hazırlar yani kullanıcı verilerini toplayarak iletir. Windows’tan farklı olarak NVIDIA Telemetry Container’i Hizmetlerde (services.msc) çalışmasını durdurup devre dışı bırakabilirsiniz. Bu hizmetin amacı esasen sürücü veya diğer uygulama uyumluluğu hatalarını düzeltmek için gerekli olan verileri günlüğe kaydetmek gibi görünsede kullanıcıya özel başka verileride toplayabilir çünkü bunu yaparken en azından bizim onayımızı almıyor veya bu durumla ilgili herhangi bir bilgilendirme yapmıyor.

    Display.Optimus: Dizüstü bilgisayarlarda yüke göre yani sistemin boşta iken onboard GPU’ya yükte iken diğer güçlü GPU’ya geçişini yaparak enerji tasarrufu sağlıyor(iGPU ile eGPU arasında geçişi sağlıyor). Başarısız olduğunda dizüstü bilgisayarın onboard GPU’dan sistemin diğer güçlü GPU’suna geçişi yapmasında sorun çıkarabilyor.
    Detaylar için:https://www.enpedi.com/2010/10/nvidia-optimus-test-tool.html

    Display.Nview: NVIDIA nView masaüstü yazılımı ile ekran çalışma alanınızın verimli bir şekilde yönetilmesi sağlanıyor. NVIDIA nView yazılımını kullanan profesyoneller, maksimum esnekliğe ve çalışma alanları üzerinde gelişmiş kontrole sahip oluyorlar.

    NGXCore: “NVIDIA NGX ( Neural Graphics Framework) , grafikleri, fotoğrafları görüntülemeyi ve video işlemeyi doğrudan uygulamalara hızlandıran ve geliştiren AI tabanlı özellikler sunan yeni, derinlemesine öğrenmeye dayalı bir teknoloji yığınıdır. NVIDIA NGX özellikleri, çalışma verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için Tensor Cores kullanır ve RTX özellikli bir GPU gerektirir.” Volta ve Turing üzerindeki tensör çekirdeklerine erişimi sağlayan API'dir.
    https://developer.nvidia.com/rtx/ngx
    https://thetechrevolutionist.com/2018/10/nvidia-ngx-the-beginning-of-neural-real-time-graphics.html

    NVIDIA Virtual Audio Driver (NvVAD) ve HD ses sürücüsü: NVIDIA ‘daki HDMI ses içindir. Hepsini Aygıt Yöneticisi'nde devre dışı bırakabilirsiniz. Yüksek Tanımlı Ses Aygıtı genellikle bilgisayarın sesidir (örneğin Realtek gibi ve eğer Realtek sürücüsünü yüklemediyseniz Windows’un genel yüklü sürücüsüdür). Realtek veya Asus Creative gibi ses kartlarını kullanıyorsanız Nvidia HD ses sürücüsü Aygıt Yöneticisi'nde de devre dışı bırakılabilir. Devre dışı bırakmak en iyi seçenektir.

    PPC: USB-C HDMI sürücüsü Bu HDMI bağlantısı üzerinden ses ve görüntü çıkışı yapmak istiyorsanız gerekli olabilir…

    NVIDIA Enterprise Management Toolkit (NVWMI): “NVIDIA NVS ve NVIDIA Quadro ürünlerinde bulunan NVIDIA grafik sürücüsüne WMI tabanlı bir arayüzdür. Son kullanıcıların ve BT Yöneticilerinin, WMI aracılığıyla çeşitli grafik ve ekran özelliklerini ve NVIDIA yazılım bileşenlerini yapılandırmalarını ve izlemelerini sağlar. NVWMI, herhangi bir WMI uyumlu uygulamaya bağlanır. NVWMI, ekran sürücüsü paketinin bir parçası olarak da bulunur.”
    Desteklediği grafik kartlarına aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.
    https://www.nvidia.com/object/nvwmi-win10-win8-win7-x64-2.33-driver.html


    NvvHCI: Nvidia Virtual USB Host Controller Driver. Shield cıhazındaki usb portları ile etkileşim için


    Display.Update: Yeni bir sürücü çıktığında sizi bilgilendirerek ve siziwww.nvidia.com.tr adresindeki sürücüye yönlendirerek PC'nizin güncel kalmasını sağlar.Kişisel olarak belirlenebilen bilgiler toplamaz. Tarama, doğru sürücü güncellemesini önermek için grafik donanımı, işletim sistemi, dil ve mevcut sürücü sürümü gibi verileri toplar. Otomatik olarak çalışacak şekilde ayarlanmış arka plan denetleyicisi hizmeti ekler. Yazılım İnternete bağlanmak için tasarlanmıştır ve müdahale etmeden bunu yapmak için bir Windows Güvenlik Duvarı istisnası ekler.


    Update.Core:

    NvProfileUpdater64: NVIDIA sürücü profili güncelleyici

    NvSHIM (shşm uygulamalrı), NvTmMon, NvTmRep: Nvidia Crash Dumps'a erişme, video görüntü bağdaştırıcısı özelliklerini sorgulama ve WinSAT Formal Değerlendirmesine erişme (daha fazla sistem bileşeni bilgisi ve performansı)

    >> Windows Görev Zamanlayıcı'da Görevler olarak aşağıdaki gibi oluşturulur:

    NvTmMon:
    NVIDIA Telemetri Monitörü
    Görev bu konumdan işlem çalıştırarak:
    C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\Update Core\NvTmMon.exe


    NvTmRep:
    NVIDIA Telemetri Raporu
    Görev bu konumdan çalışır süreçte daha:
    C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\Update Core\NvTmRep.exe

    NvTmRepOnLogon:
    Oturum Açmada NVIDIA Telemetri Raporu
    Görev bu konumdan işlem çalıştırarak:
    C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\Update Core\NvTmRep.exe --logon

    Bu Yukardaki telemetri görevleri, verileri GeForce Experience Programının 3.0 sürümünden itibaren gerçek zamanlı olarak elde etmek için birlikte çalışır.

    Yani özetle Update.Core klasörü Görev zamanlayıcısında ki aşağıdaki resimde görünen arka planda çalışan hizmetleri yükler.

    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma


    Nodejs: Nvidia Web yardımcısı


    NVI2: Bu dosya “Nvidia Kurulum Programı”nın arayüzü için bize lazım (Resimdeki programı başlatır)

    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-84B7F5BB9 -- 17 Nisan 2019; 14:6:38 >







  • Bilgi ve paylaşımınız için teşekkürler hocam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • boss06 kullanıcısına yanıt
    Ben teşekkür ederim. Biraz karışık gibi görünüyor ama oldukça basitleştirmek için resimleri bolca kullandım. NVIDIA driver slimming utility v0.5 programı da gayet pratik ama NvContainer klasöründeki telemetri bileşenlerini atlıyor onu da nasıl yapılacağını uyarı diye belirttim...

    Guru3d'de ayrıca indirilebilen bir sayfası daha varmış:
    https://www.guru3d.com/files-details/nvidia-driver-slimming-utility.html
  • Konu için çok teşekkürler
  • teşekkürler
  • yine döktürüyorsun eline sağlık
  • Elinize sağlık.
  • Siz de sağ olun.
  • Elinize sağlık gerçekten çok faydalı bir konu olmuş baya bir işime yaradı, elinize sağlık. Burayı okuduktan sonra biraz daha araştırma yaptığımda ben de NVCleanInstall diye bir uygulama buldum. Aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.


    https://www.techpowerup.com/nvcleanstall//


    Bu uygulama NVSlimmer'dan daha detaylı bilgiye ulaşmanızı sağlıyor. Kaldırılabilecek bileşenleri sıralıyor ve hangisini ne işe yaradığını gösteriyor. Bu sayede uygulama üzerinden silmek istemiyorsanız manuel olarak da gereksiz bileşenleri silebilirsiniz.


    Konuda çoğunluk masaüstü kullanıyor sanırım. Eğer laptop kullanıyorsanız Display.Optimus klasörünü silmenizi tavsiye etmem. Optimus OnBoard ve NVIDIA GPU arasında geçiş yapmaya yarıyor. Laptop'unuzun güç tüketimi oldukça yükselecektir.


    NVIDIA GeForce GTX 960M ekran kartlı bir makine kullanıyor. Aşağıdaki görseldeki klasörleri bırakarak kurulumu yaptım, şu an için bir sorunla karşılaşmadım.

    Nvidia Sürücü Ayıklama/Kırpma

    Yukarıda silinebilineceği söylensede HDMI üzerinden televizyona bağlandığım için HDAudio klasörünü, cihazımda USB Type-C girişi olduğundan da PPC klasörünü silmedim. Setup.cfg'de sizin yukarıda ilettiğiniz şekilde değişiklik yaptım.


    NVPCF'nin "NVIDIA Platform Controllers and Framework" olduğunu öğrendim ama ne işe yaradığına dair bir bilgiye ulaşamadım. Gereksiz olduğuna dair bir bilginiz var mıdır? Varsa onu da silmekten çekinmem.


    Bir de Display.Driver klasörü içerisinde "NvCamera", "NVCPL" ve "NVWMI" klasörlerine rastladım. Eski sürümlerde bu klasörler de Display.Driver klasörü dışında yer alıyormuş ama daha sonra ekran kartı sürücüsüne dahil etmişler. Bir forumda silinmesi halinde sürücünün bozulduğunu okudum ama kesin bir bilgiye ulaşamadım. Acaba bu klasörleri de silebilir miyiz bilginiz var mıdır?


    Konuyla alakalı böyle de bir video buldum. İzlemek isteyen olursa buraya da ekliyorum.

    Umarım söylediklerimin bir faydası olmuştur. Konuda ilettikleriniz için teşekkür ederim.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.