Şimdi Ara

Nvidia'dan genel amaçlı işlem platformu: Tesla

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
3.529
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Geçtiğimiz yıl yaşanan AMD-ATi evliliğinin daha doğrusu ATi'nin AMD tarafından satın alınma operasyonu sonrasında AMD'nin ATi ile birlikte ortaya koyduğu en önemli projelerin başında Fusion teknolojisi ve Stream Computing teknolojisi gelmekteydi. Fusion teknolojisi hakkında çok fazla şey konuşmaya en azından şimdilik gerek yok zira AMD detaylarını sır gib sakladığı yeni teknolojisi için 2009-2010 yılına yönelik olarak sıkı bir çalışma içerisine girmiş durumda. Fusion için sahip olduğumuz en geçerli veri, merkezi işlem birimi ile grafik işlem biriminin birleştirileceği ve bu teknolojinin ilk etapta ekonomik sistemler üzerinde kullanılacağına yönelik.

    AMD'nin ATi teknolojisi üzerine kurguladığı bir diğer önemli teknolojik atılım ise Stream Computing teknolojisi idi. Firmanın bu teknoloji ile amaçladığı temel hedefse, yüksek hesaplama güçleri ve sahip oldukları transistör sayıları ile işlemcileri bile geride bırakmayı başaran günümüz modern gpu'larının sahip olduğu potansiyeli farklı uygulamalarda da kullanabilmekti. AMD-ATi bu sayede gpu'ların yüksek işlem gücünü grafik tabanlı uygulamaların yanı sıra, farklı alanlarda gerek duyulan hesaplama gereksinimlerini karşılamak için de kullanmayı hedefliyordu. AMD-ATi'nin X1900 serisi ekran kartları ile kullanılabilir hale gelen Stream Computing teknolojisi bugün başlanan noktadan çok daha ileri bir konuma gelmiş durumda. Zira sektöre baktığımızda grafik işlemciler başta Folding @Home projesi olmak üzere farklı alanlarda kullanılmaya başlandı bile. AMD-ATi ikilisi özellikle R600'ün potansiyel hesaplama gücünü FASN8 platformu üzerinde yeni nesil işlemciler ile birleştirerek muazzam bir hesaplama gücünü kullanıcılarına da sunmak istiyor.

    NVIDIA Tesla C870

    ATi'nin AMD tarafından satın alınmasıyla muhatabı değişen ve iş yaptığı AMD'ye direk rakip olan Nvidia'dan sonunda Stream Computing teknolojisine cevap geldi diyebiliriz. Firma bir süredir üzerined çalıştığı ve Tesla adını verdiği genel amaçlı işlem platformunu resmen duyurdu. Nvidia'nın GPGPU olarakta bilinen teknolojik atılımı aslında somut olarak GeForce 8800 serisi ekran kartları ile başladı diyebiliriz. Firmanın GeForce 8800 serisi ile birlikte hazırladığı "Tamamlanmış birleşik aygıt mimarisi" Cuda mimarisini Nvidia direk olarak AMD'nin Stream Computing teknolojisine rakip olarak hazırlanmıştı ve bu teknolojisi sayesinde Nvidia'nın G80 gpu'su GPGPU odaklı platform olarak programlanabiliyordu. Hatta Cuda teknolojisi öyle bir noktaya geldiki sektör içinde deneyimli kimi uzmanlar Nvidia'nın bu adımının işlemci pazarına girebilmek için nabız yoklama çalışmaları olduğunu bile iddia ettiler.

    Nvidia bundan sonra hazırladığı GPGPU odaklı ürünlerini Tesla çatısı altında kullanıcılarına sunacak. Bu arada Nvidia'nın yeni ürünlerine neden Tesla ismini verdiği de merak konusu. Bu konuda bizim aklımıza gelen ilk seçenek, Sırp asıllı Amerikalı mucit bilim adamı Nicola Tesla oldu. Manyetik alan dönüşüşmleri üzerine çalışan Nicola Tesla özellikle geliştirdiği alternatif akım dinamosu ile bilim dünyasına adını alternatif harfler ile yazdırmayı başarmış saygın bir bilim adamıydı. Konumuza geri dönersek, Nvidia'nın Tesla adını verdiği yeni ürün gamı PCIe veri yolunu kullanan yüksek performanslı dahili ekran kartlarından ve açılımı high-performance computing yani yüksek performanslı hesaplama merkezi olan HPC sistemlerinden oluşacak. Bu noktada Nvidia'nın Tesla ürün gamına eklediği ilk ekran kartı C870 olurken ilk HPC sistemleri ise S870 ve D870 oluşturacak.

    NVIDIA Tesla S870 quad GPU HPC

    Nvidia'nın Tesla için geliştirdiği ilk ekran kartı olan C870 sizinde tahmin edebileceğiniz üzere GeForce 8 temelli bir ekran kartı. Çalışabilmek için çift PCIe güç konnektörüne ihitiyaç duyan ekran kartının güç tüketiminin ise 170 watt olduğu ifade ediliyor. Nvidia'nın iddiasına göre bu ekran kartı toplamda 518 Gigaflop'luk GPGPU hesaplama gücünü kullanıcılarına sunabiliyor. Nvidia'nın hazırladığı bir diğer ürünse S870. Bu harici sistem aslına bakılırsa Nvidia'nın geçen sene duyurduğu ve özellikle iş istasyonları ile tasarım stüdyoları için hazırlanan, çok sayıda gpu'nun kullanıldığı QuadroPlex sistemine son derece benzer bir yapıya sahip. Nvidia'nın sunucu odaklı hazırladığı HPC S870 paketi üzerinde firmanın GeForce 8 serisi için hazırladığı 4 adet grafik işlemci hazır olarak bulunuyor. Nvidia'nın iddiasına göre, Tesla HPC S870 topalmda 2 teraflop'luk hesaplama gücünü kullanıcılarına sunabiliyor. Sistemin güç tüketimi ise 800 watt olarak ifade ediliyor. Nvidia'nın Tesla ailesinin bir diğer üyesi ise D870. Tesla D870 üzerinde iki adet GeForce 8 tabanlı grafik işlemci bulunuyor. Nvidia'nın iddiasına göre, 1 teraflop'luk hesaplama gücüne sahip olan D870 sisteminin güç tüketiminin ise 550 watt olduğu belirtilmekte. Ayrıca bu sistem Tesla S870'den farklı olarak sunucu pazarında 1U olarak ta bilinen daha farklı bir kasaya sahip.

    NVIDIA Tesla D870 dual GPU 1U HPC

    Gelen bilgilere göre, Nvidia'nın S870 ve D870 HPC sistemlerini diğer iş istasyonları ile harici PCIe Gen2 x16 veri yolu üzerinden bağlayabilmenin de mümkün olduğu ifade ediliyor. Ayrıca sistemlerin üzerinde yer alan PCIe anahtaları sayesinde daha fazla sistemi zincirleme çalıştırabilmenin de mümkün olduğu bildirilmekte. Bu noktadan hareketle en azından teorik olarak müşteriler çok sayıda Tesla GPGPU sistemi alarak performans artışı elde edebilecekler. Nvidia'nın grafik işlemcilerinden aldığı güç ile hazırladığı Tesla ailesini özellikle sağlık araştırmaları ve veri ambarları için kullanılmak üzere dizayn ettiği belirtilmekte. Ama CUDA teknolojisinin esnek yapısı ürünlerin farklı alanlarda da kullanılmasını mümkün kılıyor. Fiyatlara gelirsek, Tesla S870, C870 ve D870 için telafuz edilen yaklaşık fiyatlar; $12,000, $1,499 ve $7,500.


    Sayfanın Linki : http://www.dailytech.com/NVIDIA+Announces+Tesla+General+Purpose+Processor+Platform/article7772.htm








  • yuh bunedir yaa Nvidia artık kim tutar seni.
  • 870 serisi fiyatlar uçuk,
    bahsedilen fusion teknolojisi ise sanırım hız olarak başı döndürecek, merkezi işlem birimi ile grafik işlem biriminin birleştirilmesi de yazıldığı gibi ekonomik fiyatlar getirebilir.
  • ESLA S870, C870 ve D870 için telafuz edilen yaklaşık fiyatlar; $12,000, $1,499 ve $7,500.

    Ohaaaa akşam akşam pc başında fazlamı oturmaktan yanlış görüyorum.
    Harni nVidia aldı başını gidiyor. Yakında araba bile satarlar baksana 12.000$ diyorlar.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: murders

    ESLA S870, C870 ve D870 için telafuz edilen yaklaşık fiyatlar; $12,000, $1,499 ve $7,500.

    Ohaaaa akşam akşam pc başında fazlamı oturmaktan yanlış görüyorum.
    Harni nVidia aldı başını gidiyor. Yakında araba bile satarlar baksana 12.000$ diyorlar.


    artık ekran kartı alana araba bedava die kampanya başlar
  • Denildiği gibi 3. işlemci firması bize zarfmı atıyor nedir ? Şahsen seviniriz değilmi ;)
  • -1 teraflop-
    nasıl bu kadar kolay telafuz edebiliyorlar?
    ya bence fiyatlar çokta uçuk değil. bunu satın alacak firmaların gücü bunlardan intenet kafe zinciri açabilecek kadar. eğer ben olsaydım daha uçuk fiyatlar koyardım.

    ---sakın kimse bunları bilgisayarın neresine takıoz diye sormasın



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CanTasci -- 21 Haziran 2007; 1:19:02 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ahmetcantasci

    -1 teraflop-
    nasıl bu kadar kolay telafuz edebiliyorlar?
    ya bence fiyatlar çokta uçuk değil. bunu satın alacak firmaların gücü bunlardan intenet kafe zinciri açabilecek kadar. eğer ben olsaydım daha uçuk fiyatlar koyardım.

    ---sakın kimse bunları bilgisayarın neresine takıoz diye sormasın


    bunu bilgisayarın neresine takıyoz
  • quote:

    Orjinalden alıntı: lonewarrior


    quote:

    Orjinalden alıntı: ahmetcantasci

    -1 teraflop-
    nasıl bu kadar kolay telafuz edebiliyorlar?
    ya bence fiyatlar çokta uçuk değil. bunu satın alacak firmaların gücü bunlardan intenet kafe zinciri açabilecek kadar. eğer ben olsaydım daha uçuk fiyatlar koyardım.

    ---sakın kimse bunları bilgisayarın neresine takıoz diye sormasın


    bunu bilgisayarın neresine takıyoz


    bilmem bende nası olsa biri söyler diye bilmişlik taslamıştım :D

    ---çok çabuk belli ettim dimi?




  • çok ilginç bir olay bu. kafamı kurcaliyordu bu kadar büyük işlem gücü var ekran kartlarimizda atıl kalıyor diye geçen gün okudum öğrendim ki tek benim kafami kurcalamiyormuş.

    grafik işlemcinin hesaplayabileceği şekilde yazılmış özel programlar ile atıl kalan bu işlem gücü program çaliştirmakta kullanilabiliyor. fakat çok çeşitli GPU olduğundan ve hepsine ayrı ayrı program yapmak gerektiğinden pratikte en azindan şu anda çok zor. ATI nin bazı kartlari için anti-virüs programi bile var ekran karti tarafindan çaliştirilan. 3d uygulamalar açik olmadiği zamanlar, bazi programlari ekran kartinin üzerine almasi bilgisyari uçurur.

    burada tabi tıbbi amaçlar vb de devreye giriyor masaüstü kullanicisinin ötesinde çok değişik amaçlar için de kullanilabiliyor bu güç. nitekim nvidia terraflop terraflop göstermiş nasil kullanilabileceğini:)




  • OHO BUNLAR TERAFLOP PETAFLOP EXAFLOP YOTTAFLOP DİYE GİDER
  • render hızlandırıcı kartlar zaten vardı yenı bır sey degıl buarad yenı haberı yapılıyor o kadar bu tur donanımların son kullanıcıya gelmesı 15 seneyı bulur kı o zaman bu adamalr ne duruma gelır Allah bılır buyuk fırmalar ıcın guzel bır urun
  • Quad-Core Intel® Xeon® 5355 62Gigaflops ,

    bizim evlerede uyarlasalar :D herkes 3-4 kıtalar arası füze kontrol eder artık
  • Mühendislerin kullandığı tek kullanıcı lisansı 10.000 Euro olan programlar olduğunu düşününce fiyatları çokta abartı değil.Tabiki CUDA nın kütüphanesini kullanan programlar olduğu müddetçe.Başta elektronik olmak üzere bu derece büyük güçlere ihtiyaç duyan birçok mühendislik alanı var.Oldukça güzel gelişmeler.ATI dende benzer uygulamaların çıkması herkese yarar sağlaycaktır.Bu yaklaşım yeni teknolojiler gelişene kadar önemini koruyacaktır.
  • fx57 haber için sağolda bizim gibi cahiller için bizim anlayacağımız basit cümlelerle genel amaçlı işlem platformu nedir?normal kullandığımız sistemlerden farkları nelerdir
    kısaca bi bilgi versen çok makbule geçecek.....ne demişler bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp....
  • quote:

    Orjinalden alıntı: El_domingo

    fx57 haber için sağolda bizim gibi cahiller için bizim anlayacağımız basit cümlelerle genel amaçlı işlem platformu nedir?normal kullandığımız sistemlerden farkları nelerdir
    kısaca bi bilgi versen çok makbule geçecek.....ne demişler bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp....

    Biliyormuş gibi yap

    GPU teknolojisi acayip iş yapıyor bakalım Ati-AMD'de Plasma Tech. felan çıkarır buna




  • bunun monitör çıkışı nerede en üsteki 8800gtx e çok benziyo ama monitor çıkışı yok



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TANER 82 -- 21 Haziran 2007; 13:52:31 >
  • Benim anladığım amd merkezi işlemciye görüntü işlemlerini yaptırmaya çalışırken nVidia tam tersini yapıyor gibi. Görüntü işlemcilerine merkezi işlemcinin işlerini yaptırıyor.. Şimdi AMD-ATI'den biri demez mi nVidia'ya, "millet gider Mersin'e, Siz gidiyonuz tersine" diye.. :D
  • ben bunu aldım diyelim şu an kullandığım 3d Max programını direk olarak bu işlem gücü yüksek makinada kullanabilir miyim?
  • hani deneyler? Oyun performansı nasıl?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.