Şimdi Ara

NÜKLEER ENERJİ.......

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
200
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Nükleer Enerji Çevre Dostu Bir Teknolojidir, Çünkü;

    Nükleer santralların güvenlik değerlendirmesi bağımsız lisanslama kuruluşları tarafından son derece tutucu varsayımlara göre yapılmaktadır. Ayrıca bu santrallar işletmede oldukları sürede sürekli denetim altındadır. Bu nedenle nükleer santralların çevre ve insana zarar verebilecek şekilde kaza yapma riski, günümüzde kullandığımız diğer teknolojik ürünlere göre, yok denecek kadar azdır. Bir nükleer santralın çevresinde yaşayan insanlara yüklediği yıllık doz doğal radyasyonun çok altındadır.
    CO2 emisyonuna neden olmaz. Dünyada kurulu bulunan nükleer santraller yılda 2300 milyon ton CO2 emisyonuna engel olmaktadır.
    SO2 emisyonuna neden olmaz. Dünyada kurulu bulunan nükleer santraller yılda 42 milyon ton SO2 emisyonuna engel olmaktadır.
    NOx emisyonuna neden olmaz. Dünyada kurulu bulunan nükleer santraller yılda 9 milyon ton NOx emisyonuna engel olmaktadır.
    Atık kül üretimine neden olmaz. Dünyada kurulu bulunan nükleer santraller yılda 210 milyon ton kül üretimine engel olmaktadır.
    Nükleer enerji üretim zinciri, tümüyle ele alındığında sera gazı salımı konusunda en temiz seçenektir. Nükleer enerjinin iklim değişikliğine sebep olan atmosferdeki sera gazı konsantrasyonunun azaltılmasında büyük rolü vardır. Günümüzde nükleer santraller, elektrik sektöründen kaynaklanan sera gazı salımında yıllık olarak yaklaşık %17 azalmaya sebep olmaktadır. Yani bu santrallerin yerine fosil yakıtlı santrallerden elektrik elde edilseydi her yıl 1.2 Milyar ton karbon atmosfere verilecekti. Nükleer enerji üretimi sürecinde ortaya çıkan atıkların ve kullanılmış yakıtların yönetimi, gelecek nesillere fazla bir yük bırakmadan insan sağlığı ve çevrenin korunmasını amaçlamaktadır. Ancak nükleer atıkların (yüksek seviyeli atıklar ve kullanılmış yakıtlar) hala nihai depolanmasının uygulanmasına geçilememesi nükleer enerji açısından dezavantaj olmaktadır. Enerji kaynaklarının gelecek nesiller için de yeterliliği, sürdürülebilir kalkınma açısından önemli bir konudur. Özellikle fosil kaynak rezervleri kısıtlıdır. Nükleer yakıt hammaddesi olan uranyum ve toryum rezervleri ise oldukça fazladır.


    ALINTI:http://www.taek.gov.tr/bilgi/sss/cevredostumu.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi irish -- 16 Mayıs 2005, 2:55:57 >



  • bende hep bunu düşünmüştüm sonunda bilimsel bir yazı görünce emin oldum
    sadece bir sorun var nükleer artıklar nasıl temizleniyor yada koruma altında tutuluyor.
    bence en güzel enerji kaynağı sağlıklı bir denetleme ile hatta barajlardan bile daha sağlıklı
    en azından tarihi şehirler su altında kalmaz hasankeyf gibi
  • quote:

    Orjinalden alıntı: krushmut

    bende hep bunu düşünmüştüm sonunda bilimsel bir yazı görünce emin oldum
    sadece bir sorun var nükleer artıklar nasıl temizleniyor yada koruma altında tutuluyor.
    bence en güzel enerji kaynağı sağlıklı bir denetleme ile hatta barajlardan bile daha sağlıklı
    en azından tarihi şehirler su altında kalmaz hasankeyf gibi


    atıklarla ilgili;


    Nükleer enerji üretiminde kullanılan yakıtların yüksek radyoaktiviteye sahip uzun ömürlü izotopları içermesi, bu yakıtların atık olarak uzun seneler boyunca kontrollu olarak insana ve çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanmasını gerektirmektedir. Kullanılmış yakıtlar veya yakıt çevriminde oluşan radyoaktif atıklar sızdırmaz özel çelik kaplar içine konulduktan sonra geçici yer üstü ve yer altı depolarında muhafaza edilmektedir. Ancak son depolama için gelecekte jeolojik (yer altı) depolama teknolojisi kullanılacaktır. Bu konuda ABD'de ve Finlandiya'da önemli gelişmeler vardır.



    barajlarla ilgili;


    Küresel ısınma dünyanın geri kalanında deniz suyunun yükselmesine neden oluyor olabilir, ancak Akdeniz’de durum biraz farklı. Akdeniz’in su seviyesi, düşüyor. Akdeniz’de su seviyesi her yıl 1.4 milimetre azalırken, Karadeniz’de yılda 1.2 milimetre artıyor. Britanya Southampton Okyanus Bilimleri Merkezi’nden Dr. Michael Tsimplis, farklı iklim etkilerine ve barajlar nedeniyle Akdeniz suyundaki tuz oranının artmasına bağlıyor bu durumu. Hazır yeri gelmişken, enerji üretiminde "en çevreci" yöntemin barajlar olduğu da hayli tartışmalı. Baraj havzası, bitki örtüsünün çürümesine yol açarak büyük miktarlarda sera gazının atmosfere verilmesine neden oluyor çünkü. Küresel ısınmada barajların payı inkar edilemez yani. Baraj yapımında rekora koşan Türkiye’nin bu konuyu daha kapsamlı araştırmasında fayda var.

  • Bu konuyu, kültür ve bilm bölümüne yazsan daha iyi olurdu. burada kaybolup gider...
  • atıkların ne yapıldığı hakkında sadece bir seçenekde " kirli bombadır " . Kimyasal bomba böyle bişeydir işte
  • iyi de orda da kayboluyor gidiyor ki.....
  • atıklar kontol altında tutuluyor bişey daha söyleyeyim nükleer santral atıklarından atom bombası yapılabilir yani atık bomba :) diğer yönden o atığı elde etmek isteseniz çok masraflı olurmuş ama nükleer santral hediye olarak veriyor .

    nükleer santraller eğer standartlarına uygun yapılırsa çok iyi

    + not:) avrupa da bi ülkede sahil kenarında nükleer santral oldıuğunu duydum işte yapıyor adamlar
  • Aslında diğer seçenekler arasında tam anlamıyla doğru bir seçenek olduğu iddia edilemez.Ama bu enerji ile birlikte özellikle satratejik alanlar teknoloji geliimi de söz konusudur.Ama gene de birçok risk barındırır.Misal devletler milyonlarca yıl atıkları depolamıyorlar maalesef senin gibi ülkelere postalıyorlar.Bunun için o kadar çok yolları var ki ya gönderilen uranyumla sana postlıyorlar yada denizine bırakıp kaçıyorlar yada rüşvetle toprağına gömüyorlar.Hidroelektrik santraller geri dönüşümlüdür ve onlardan daha etkili olarak güneş ve rüzgar enerjisi faydalı olabliri.Su enerjisi için oluştulan barajların iyi yapılması koşuluyla çok temiz br enerjidir.Arkadaşın dediği bitki örtüsünü çürüterek sera gazı salımına neden oluyorun gerçekçiliği eğer küresel ısınma istemiyorsanız her evde bir tane keçi besleyin iddiası kadardır
    Ama şunu da unutmamak gerekir dünyanın en tehlikeli santrallerinin Bulgaristan'da ve ermenistanda olup hatta bulgaristandan parayla bu enerjiyi satın alman ve riskleri onun kadar üstlenmen misal İç Anadolu'da kurulacak bir santralin İstanbul için tehlikesinin Bulgaristan'daki santralden daha az olması da düşündürücüdür
  • quote:

    Orjinalden alıntı: meteceri

    atıklar kontol altında tutuluyor bişey daha söyleyeyim nükleer santral atıklarından atom bombası yapılabilir yani atık bomba :) diğer yönden o atığı elde etmek isteseniz çok masraflı olurmuş ama nükleer santral hediye olarak veriyor .

    nükleer santraller eğer standartlarına uygun yapılırsa çok iyi

    + not:) avrupa da bi ülkede sahil kenarında nükleer santral oldıuğunu duydum işte yapıyor adamlar

    zaten nükleer santraller nehir kıyısına yada deniz kıyısına yapılmalıdır çünki suyu reaktör ısısını düşürmek için kullanıyorlar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.