Şimdi Ara

Noterde boşanma imkanının getirilmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
347
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Daha önce bununla ilgili olarak boşanmak için dava gerekli mi diye bir konu açmıştım ve oradaki görüşleri ve sonucu burada toparlamak istedim.
    Evlenmek ve boşanmak kişilerin kendi kendilerine karar verdiği bir konu ve eşlerden birinin nafaka gibi herhangi bir itirazı veya talebi yani kısacası davalık bir meselesi olmadıkça boşanmak evlilik gibi davalık bir mesele değil ve buna eşler kendi iradeleriyle kendileri karar verirler. Zaten bu şekildeki anlaşmalı boşanmalarda hakimler noterin yaptığı işten farklı bir iş yapmazlar ve sadece boşanmalarına karar verilmiştir der. Yani bu durumda boşanma işinin mahkemede yapılmasının noterde yapılmasından bir farkı zaten yoktur. İşte bu nedenle bu durumdaki dava açmaya gerek duymayan insanların hem zaman hem maddi kayıplarını engellemek ve yargı ve hakimler üzerindeki yükün bir nebze azalmasını sağlamak için noterde boşanma imkanının getirilmesi gerekir. Avrupa birliği ülkelerinde bu durum zaten mevcut.

    Buna karşı olarak bazı nedenler ileri sürülüyor.
    1- Eşlerden bazılarının bazı konularda zorlanabileceği ve mahkemede bunun çözülebileceği söyleniyor
    Bunlar ayrıca yargı ile halledilmesi gereken meseleler, bir konuda zorlanan eşler bunu ayrıca yargıya taşımadığı sürece boşanma nasıl olursa olsun zaten sorun çözülmüş olmaz, ve zaten mahkeme ile boşanmada da aynı şekilde zorlamalara maruz kalabilir, ve zaten noterde boşanma olunca yargı kapanmıyor herkes dava açabilir, ve zaten şimdiye kadarda bu gibi çeşitli sorunlar çözülebilmiş değil, mahkemede boşanma zorunluluğu olduğu halde.
    Dahası evlilikte de zorlamalar olabilir ama mahkeme de evlenilmiyor, mahkeme de evlenilmesi de böyle bir sorunu çözmezdi zaten, zorlanan eş bunu yargıya taşımadığı sürece...

    2- Aile yapımız mahkeme de boşanmaya uygun deniyor.
    Öncelikle belli tek tip bir aile yapısından bahsedilemez o ayrı, zaten bunun aile yapısıyla değil bazı gereksiz prosedürlerin ortadan kaldırılmasıyla ilgisi var. İki tarafında davalık bir meselesi olmadıkça mahkemede boşanma ile noterde boşanma arasında zaten bir fark kalmıyor. Eşlerden biri bir şey talep eder veya itiraz eder, ozaman gider dava açar. Açmadığı sürece ortada davalık konu da yoktur bu nedenle bu durumun mahkemeye taşınmasına da gerek yoktur.







  • yukarı
  • zamanında söylediğim gibi böyle birşey olması söz konusu olamaz. evlilik çocuk işi değildir. salt noterde onaylama ile bitirilemez. bunun sınırları belirlenemez. suistimaller olur. sırf borçludan para kaçırmak için bile insanlar günü birlik evlenir boşanır. bu arada sizin şu boşanma işi bitsede sizde kurtulsanız yemin ederim kendi dosyalarımdan vakit ayırabilsem hayrına sizin boşanma işine ücretsiz bakıcam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: selvetarm

    zamanında söylediğim gibi böyle birşey olması söz konusu olamaz. evlilik çocuk işi değildir. salt noterde onaylama ile bitirilemez. bunun sınırları belirlenemez. suistimaller olur. sırf borçludan para kaçırmak için bile insanlar günü birlik evlenir boşanır. bu arada sizin şu boşanma işi bitsede sizde kurtulsanız yemin ederim kendi dosyalarımdan vakit ayırabilsem hayrına sizin boşanma işine ücretsiz bakıcam

    Bilgi için soruyorum, borçludan para kaçırmak için nasıl evlenilebilir anlayamadım? Evlenince borç değişmez ki durur. Başka nasıl suistimaller olabilir söyleyebilirsiniz.
    Benim durumum şöyle, ben adalet sarayına giderek durumu öğrendim. Avrupada boşanıyorum burada tanınma ve tenfiz davası açmam gerekiyordu ama yeni getirilen kanunla artık gerekmiyor. Kanun geçmiş resmi gazetede yayınlanmış ama yeni olduğu için tam şekillenmemiş, Nüfus il müdürlüğüne belgeleri götürerek tanınma işlemi gerçekleşiyormuş. Yinede 1-2 ay içinde durum belli olur dediler. Avrupada aslında davalık bir durum yoksa noterden mi nerdeyse artık boşanma işlemi gerçekleştiriliyor ama Türkiye'de dava ile boşanıldığından belki ben Türk vatandaşı olduğum için dava açmamız gerekiyormuş. Buradaki sorun çözülmüş görünüyor ama avrupada dava açmamız gerek yani benim için oradan bir avukat arkadaşınız varsa ücretsiz bakabilen o da olur Ama burada davasız boşanma imkanı olursa zaten komple kökten çözüm olur
    Ya arkadaşlar evlilik ve boşanma bırakın kolaylaşsın insanları bilmez etmez görmeyin kadınlarda erkeklerde hakkını aramayı öğrenmeli ve öğrenebilir yoksa sizin mantığınıza göre evlenirkende hakime başvurulsun ozaman da suistimal olabilir insanlar kendi karar verir evlenip boşanmaya, arada birinin talebi itirazı olur dava açar yine, suistimale haksızlığa uğrama durumu olursa dava açabilir zaten dava yolu kapanmıyor ki.




  • borçludan mal kaçırmak için boşanılıyor demek istedim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: selvetarm

    borçludan mal kaçırmak için boşanılıyor demek istedim.

    Sadece bu mudur yani? Bu nasıl oluyor bilmem bu amaçla boşanılıyorsa şu anda buna engel olan ne ki? Bunun çözümü boşanmanın maliyetini ve zamanını arttırmak mıdır? Bu sorunun çözümü buna uygun yasaların çıkarılmasıdır boşanmayı zorlaştırmak değil çünkü boşanmak yine zaten mümkün.
    Ayrıca boşanma dava ile olmadığı zaman basitleşmesi gibi bir algı var galiba bu da yanlış, dava olunca sadece avukat gibi maliyeti zaman kaybı artıyor sadece.
    Ayrıca Boşanma sırasında bir borç akacak gibi bir sorun oluyorsa ayrıca dava açılır buna engel nedir?

    "10bin tl avukata para ödemek zorunlu olsunda insanlar öyle başka amaçlarla boşanamasın" demek pek hukuki değil kusura bakmayın.
    500.000tl kaçırabilen biri için 10bin tl hiç bir şey olmaz mesela. Ayrıca boşanınca para nasıl kaçırılıyor onu da anlamadım ne alakası var?
    Bundan dolayı bunun çözümü yasalardır hukuktur, herkesi etkileyen şekilde zorlaştırma ve maliyet arttırma değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ledie -- 10 Mayıs 2017; 19:29:15 >




  • Yukarı.

    Tartışma ortadadır. Boşanma durumunu kötü ve çıkar amacıyla kullanmak isteyenler için mahkeme bir engel taşımıyor çünkü zaten bu şekilde boşanılıyor hakimde boşanamazsınız demez. Taraflardan birinin itirazı olması demek zaten bir tarafın dava açması demek, bu durumda dava açılır. Dolayısıyla eşlerin kararı ve rızasıyla davalık durumun olmadığı boşanma davasında hakimin çiftin bu isteklerini onaylayan bir noterden veya bir devlet memurundan farkı kalmıyor. Dolayısıyla bu durum ya notere ya belirlenen bir devlet birimine devredilebilir ve bu şekilde hem devletin mahkemelerinin yükü az veya çok ama kesinlikle azalır, hem de vatandaşların işi kolaylaşır, zaman kaybı azalır.

  • < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.