Şimdi Ara

Neden bi şey istiyoruz? İsteklerde özgür irade var mı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.454
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Atıyorum bugün kitap okumak istiyorum veya oyun oynamak istiyorum. Bunu nasıl istiyorum? Neden istiyorum? İsteyişimi ben mi karar veriyorum yoksa genlerimin veya beyindeki nöronların da etkisi var mı? İstediğim şeyi yapınca neden mutlu, yapmayınca neden mutsuz oluyorum?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Hocam bu tamamen vucudun salgiladigi hormonlar ile alakali. Depomin salgilalandiginda mutlu olmak iyi hissetmek gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • What?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İstisnasız tüm istekler direkt yada dolaylı yollardan evrimsel süreç ile sahip olduğumuz miraslarımıza dayanır. Özgür irade falan yok, bütün isteklerine genetiklerin(içgüdüsel) ve seni yine genetiklerine göre tepki verdiğin çevresel(edinimsel, kültürel etc.) faktörler karar verir.

    Temelde seni güçlü yapan ve hayatta tutan olgular, kısacası evrimsel açıdan avantajına olan olgular seni mutlu yapar.

    Bunların aksine davranırsan da mutsuz olursun, ki neslini sürdürme şansın artsın. "Mutluluk isteği" bizim hayatta kalmamızı sağlayan en temel faktörlerden biridir. Zira "istek"e sahip olmasaydık, neslimizi bugüne kadar sürdürebilmemiz imkânsız olurdu. Hayatta kalmamızı yaşama, mutlu olma, acıdan kaçınma gibi çok temel içgüdüsel arzularımıza borçluyuz.

    Kısacası doğamız gereği mutluluğun peşinden koşmaya programlıyız. Bununla ilgili bir ton konu açtım, yorum yazdım olum okumuyo musunuz burnunuzu kesicem artık




  • quote:

    İsteyişimi ben mi karar veriyorum yoksa genlerimin veya beyindeki nöronların da etkisi var mı?


    "Ben" dediğin şey beynin zaten

    Aslında sorduğun sorular gerçekten komplike, konuya yabancı olan insanlar tarafından cevapları kolay kolay anlaşılmayacak sorular.

    Mesela özgür irade. Aslına bakarsan özgür iradenin olmadığını anlamak için sadece nedensellik ilkesinin ne olduğunu kavramak yeterli. Evreni devasa bir mekanizma olarak düşün, biz ise bu mekanizmanın organik çarklarından ibaretiz.

    Robotları düşün. Robotları biz tasarladığımız için sahip oldukları tüm değişkenlere hakimiz, bu yüzden hangi koşullarda nasıl davranacaklarını biliyoruz değil mi? Robotların nasıl davranacakları belli olduğu için de, robotların özgür iradeye sahip olmadıklarını söylüyoruz. İşte aslında robotlarla bizim aramızdaki tek fark, bizim çok daha komplike ve organik varlıklar olmamız. Eğer bir "homo saphiens saphiens" bireyiyle ilgili tüm verilere sahip olsaydık ve bu verileri işleyebilseydik, insanların hangi koşullarda nasıl davranacaklarını da söyleyebilirdik.




  • Anlıyorum, bana sanki bazı şeylerde hür irademiz varmış gibi, fakat çoğu şeyde de yokmuş gibime geliyor. Mesela karar vermek gibi. Sana ister cevap yazarım ister cevap yazmam gibi.
    Cevapların için teşekkürler hocam, şahsen açtığın konuları görmedim Bu konu hakkında konularından link verebilirseniz sevinirim.

    @John Wick
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Prof.Celal Şengör

    Anlıyorum, bana sanki bazı şeylerde hür irademiz varmış gibi, fakat çoğu şeyde de yokmuş gibime geliyor. Mesela karar vermek gibi. Sana ister cevap yazarım ister cevap yazmam gibi.
    Cevapların için teşekkürler hocam, şahsen açtığın konuları görmedim Bu konu hakkında konularından link verebilirseniz sevinirim.

    @John Wick

    Yok dostum, hiçbir şeyde irademiz yok. "Hür irade" diye bi şeyin var olması bulunduğumuz evrenin kurallarına göre mümkün değil.


    Mesela "ister yazarım, ister yazmam" diyosun ya, işte senin bunu yazacağın varlığın başından beri belliydi. Kaderinde varmış gibi düşün Bu konuyu daha iyi kavramak istersen Determinizm ve nedensellik ilkesini bi araştır.

    Sağ kalan konularımdan atayım bikaç tane, adminler boş zamanlarını benim konuları kapatarak değerlendirdiklerin için konularımın ömrü pek uzun olmuyor

    "Anlık bir hata oluştu.

    Microsoft SQL Server Native Client 11.0 (0x80004005)
    SHUTDOWN devam ediyor.
    /searchpro.asp, line 685

    Browser Type:
    Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/57.0.2987.133 Safari/537.36

    Page:
    GET /searchpro.asp


    Time:
    Sunday, April 30, 2017, 8:48:11 PM"

    hatası geçsin atıcam, şu an göremiyorum açtığım konuları




  • +İsteyişimi ben mi karar veriyorum yoksa genlerimin veya beyindeki nöronların da etkisi var mı?
    -isteyen sensin ama sen, genlerin ve beynindeki nöronlarsın. her istediğini sandığın şeyi yapamıyorsun eline fırsat geçmesine rağmen. çünkü bilinçte duyumsayamadığın, bilinçten daha baskın süreçler de yaşıyorsun beyninde. duyumsadığın biçimde çalışan bir iradeye sahipsin işte. iradeni, özgür/zorunlu gibi kalıplara sokarak kendini kısıtlamak zorunda değilsin.

    +İstediğim şeyi yapınca neden mutlu, yapmayınca neden mutsuz oluyorum?
    -mutlu ve mutsuz olmak, koşullayıcı bir mekanizmaya benzetilebilir. istemediğin bir durum söz konusuysa mutsuz hissedersin. böylece bir önlem alma gereği duyup varlığını tehdit edebilecek şeyleri savuşturursun. sana iyi gelen bir şey yaşadığında ise mutlu olur, böylece o gibi şeyleri korumak/ tekrar kazanmak üzere yaşamını düzenleme ihtiyacı duyarsın. çoğu canlının neden bu mekanizmayı taşıdığını anlamak çok kolay: 100 insandan 10'u mutlu-mutsuz olabiliyor, 90'ıysa olamıyor olsun; öyle durup duruyorlar, dünya yansa umurlarında değil yani. bizim 10 kişiyse bir şeyler yapıyor, gelişiyor, önlem falan alıyorlar yüz yüze geldikleri problemleri çözmek istiyorlar. bu 100 kişiden sence hangileri hayatta kalır ve kendilerine benzeyen çocuklar yetiştirirdi? hangileri ölür ve ortadan kalkardı?

    +Bunu nasıl istiyorum? Neden istiyorum?
    okuduğun kitaptaki bir şey sana iyi geldiyse, ya da okurken zihinsel bir güç duyumsadıysan kendinde, okumayı iyi bir şey olarak görürsün artık. sevdiğin ya da gıpta ettiğin bir kimsenin elinde gördüğün bir kitapta yol açmış olabilir buna, izlediğin bir film de. bunlar defalarca olup, iyice içselleşmesine yol açabilir istencin. içine baktığında, okumayı iyi bir şey olarak görüyorsan o, sen için gerçekten de iyi bir şeydir. bir şekilde onu yaparak mutlu olman güzeldir, anlamlıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ricoeu -- 30 Nisan 2017; 21:14:53 >




  • Noronlar

    Beyinin duyguyla sorumlu bolumu

    Hormonlar



    Nedeni bunlar dostum .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bence özgür irade yok dendiğinde, karşıdaki insan yok yere karamsarlaşabiliyor. çünkü moral bozan, yıkıcı bir söylem bu. sen çoğu insanın hayal ettiği gibi özdeksel, bağımsız bir irade yok demek istiyorsun ki ben de aynı fikirdeyim. ve bunu ifade etmenin en kolay yolu gerçekten de özgür irade yok demek. ama bunu böylece birden pat diye duymak, depresyona bile sokuyor bazen insanı. irade, çeşitli işleyişler sonucu hayat bulan bir şey. ve duyumsadığımız biçimde var olan; bize ait gibi gelen; ki gerçekten de bize ait olan, hoş bir mekanizma. salt kimyasal tabana sahip olduğu için, bize hissettirdiği her şeyi yokmuş gibi resmedersek yok yere acı çektirmiş oluruz insanlara.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ricoeu

    bence özgür irade yok dendiğinde, karşıdaki insan yok yere karamsarlaşabiliyor. çünkü moral bozan, yıkıcı bir söylem bu. sen çoğu insanın hayal ettiği gibi özdeksel, bağımsız bir irade yok demek istiyorsun ki ben de aynı fikirdeyim. ve bunu ifade etmenin en kolay yolu gerçekten de özgür irade yok demek. ama bunu böylece birden pat diye duymak, depresyona bile sokuyor bazen insanı. irade, çeşitli işleyişler sonucu hayat bulan bir şey. ve duyumsadığımız biçimde var olan; bize ait gibi gelen; ki gerçekten de bize ait olan, hoş bir mekanizma. salt kimyasal tabana sahip olduğu için, bize hissettirdiği her şeyi yokmuş gibi resmedersek yok yere acı çektirmiş oluruz insanlara.

    İrade bize ait de, biz bize ait değiliz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • pariah
    dier konuyu kitlemişler
    buraya yazıyorum

    neler söylediğinin bilincinde deilsin
    sana bu saatten sonra düşünmeyi öğretecek deilim
    sadece olurda yazdıklarımdan birşeyler anlarsan
    doğmayacak çocuğunun karına olur.....

    quote:

    Sen kendi fikrini yani ureneyi reddetmeyi evrimin sonucu veya ust akil gibi garip ifadelere baglayip kendine bir konum elde etmekten baska birsey yapmiyorsun. Halbuki yaptigin tek sey dusunup bir yargida bulunmak. Bu evrimin sunun veya bunun bir sonucu degil bu senin oznel yargin diyorum sana.


    evrimin sonucu deil benim öznel yargımmış
    öylemi

    neyimki ben?
    evrimin dışında kendi özerk kararlarını alabilen bir ruhmu.
    sen kendini böylemi birşeymi olarakmı tasavvurr ediosun

    sen daha düşünmeyi öğrenmemişsin
    kusuruma bakma.....

    quote:

    Cocuk sahibi olup olmamak bir tercih meselesidir bir seylerin zorlamasinin sonucu degil.


    yapabildiğin tüm tercihler
    varoluş durumuna
    yada
    kendi zekandan çıkan vizyonal özelliklerine şartlıdır
    bunlarıda hayat şartları ileri getirir.....
    tecrübende olmayan bilinçler üzerine
    zaten tercih yapamazsın.

    senin burada benimle tartışmanın olgusu bile
    bir hayat şartıdır
    evrimsel bir olgudur.
    anlıyormusun.

    belli coğrafii zaman ve bölgelerde dinler
    neden daha çok insanı tahakküm altına alabiliyor
    çünkü din inancının ne olduğunu anlayabilecek
    bilinç seviyesine erişemiyorlar

    bunun sebebi
    dier herşeyin sebebi gibi evrimsel şartlardır
    genetik olsun, konuştukları diller olsun, ekonomik şartlar, kültür olsun
    her ne olursa olsun

    sayısız faktörlerden bahsediyorum.....

    hepsi evrimsel süreçtir. ve evrimsel süreç
    her var oluş biriminde farklı sonuçlar yaratır
    bazı sonuçların içerdiği bilinç ise daha çok görü olanağı yarattığından
    diğer bilinçleri aşar durumdadır

    aradaki farkı ve bu farkın yarattığı anlamı kavra.
    yoksa benide anlayamazsın.

    quote:

    Kusura bakma zma sen en temelde kendi fikrine guvenmiyorsun arkadasim. Kendi fikrini yalin bir bicimde ortaya koyacagina surekli konuyu bu sekilde bulandirip beni kiskirtiyorsunuz.


    daha ne kadar yalınlaşabilirim.....

    kendi fikrim
    güven kavramına bile ihtiyaç duymamaktadır
    çünkü salt olarak, yoruma ihtiyaç duymaksızın doğru.

    quote:

    Zenginlerin az cocuk fakirlerin cok cocuk yapmasi evrimsel degil sosyolojik ve psikolojik bir olgudur.


    iice zıçtın artık.....

    sosyolojik, psikolojik denen şeyler
    insan türüne ait kültürel yöntemsel kavramlardır

    yani algıladığı olguları bi şekilde yorumlayıp
    bu sosyolojik, bu psikolojik
    diye isimler verir insan

    bunların hepsinin temeli
    EVRİMDİR

    insanın evrilen vücuudundan başka bir varlığı olmadığı gibi
    kavramlarını oluşturanda vücudun var oluş şartları
    yani maruz kaldığı maddi ilişkilerdir.

    sen olgu yorumlarının
    evrilen biyolojik varlıktan yalıtık bir ruhtamı üretildiğini sanıyorsun

    psikoloji, sosyoloji dediğin zamansal şeyler
    bedensel aktivitelerin tümelleri üzerine üretilen
    akış halindeki kavramlardır.....

    ne konuştuğunu bilmeden
    daha fazla ne kadar saçmalamaya çabalayacan
    merak etmeye devam ediorum.

    quote:


    Burada sosyoloji ve psikoloji bilimine basvurmak zorundasin. Ozellikle bilinc duzeyi matematiksel veya dogrudan bakis acisi ile su ana kadaf aciklanamsmis bir cok sureci kapsar.


    hayır
    sosyoloji ve psikoloji bilimi
    bana başvurmak zorunda

    bilim adamları bi konuda cahil diye
    beni suçlayamazsın

    onların açıklayamadığı şeyleri
    ben tutarlı şekilde açıklıyorum çünkü...

    quote:

    Eger sosyoloji ve paikoloji ve daha oek cok bilimi gormezden gelip sadece evrim ile bu konulari zciklamaya calisirsaniz dogrularinuz sadece disardan bakinca dogru gibi gozuken seyler olur.


    bu anlamsız zırvaları bırakta
    evrim ne demek onu öğren önce

    sana bi ipucu

    EVRİM
    EVREN DEMEKTİR.

    quote:

    Aci mutlak degildir. Hayat sadece acidan olusmaz. Hayat aci mutluluk ofke ve dinginlik ve benzeri bir yigin farkli duygunun bir bilesimidir. Mutlulugun bir sure sonra bitecek olmasi mutlulugu benim icin anlamsiz kilmaz sizin icin anlamsiz kiliyorsa bu sizin oznel dusuncenizdir bunu bir fizik formuluymus gibi soylemeyi birakirsanuz bu yorucu tartismayi sonlandirabiliriz.


    acı mutlaktır
    çünkü hayat
    acıdan kaçmak üzerine kurgulanan çabalardan ibarettir

    mutluluğun senin için anlamlı olması
    acı çekilip ölündüğü gerçeğini değiştirmiyor

    sen mutlu ol
    ama başka birisini daha acıya ve ölüme keyfi şekilde mahkum etme diyorum.
    çünkü zorunluluğun yok.

    sadece kendi anlamsız anlamlılıklarını dayanak alıp
    buna hakkın olduğunu da söyleyemezsin....

    çünkü ne yaptığını bilmiyorsun.
    ve umarsızlığınla sonsuz riskleri var ediyorsun.

    quote:

    Benim kendi dusunceme gore hayat dogru yasanirsa yasanmaya deger harika bir deneyim sunabilir. Evet sonunda olum var , evet bunun icinde aci kotu anlar var ama hayattaki guzelliklerin gorulmeye deger oldugunu dusunuyorum.


    hayat doğru yaşanır yada yaşanmaz
    doğrular yanlışlar mutlak deil
    senin doğruların senin doğrularındır

    ayrıca hayatın nasıl yaşanacağı
    senin fantazmik dünyanda da belirlenmiyor.

    her canlı şeyin hayatı kendinedir.

    sen riskleri ortadan kaldırmadan
    ki kaldıramazsın
    salt kendi çocuksu imanından yola çıkarak
    olmayan birşeyi var edip
    bu risklerin kucağına atıyorsun

    sonundada acı ve ölüme mahkum ediyorsun.

    dolaysıyle yaptığın bu şeyin adı
    bellidir.

    quote:

    Sizin aksinjze hayati bir korku filmi gibi gormuyorum. Bu hayata bir birey getirmek tamamen benin kararim onu getirmek gibi bir imkanim var ve bunu kullanarak getirebilirim geldigi hayattan memnun olmazsa ben suclu mu oluyorum orasindan emin degilim : )


    emin ol
    çünkü sen suçlu oluyorsun

    ama bunun hiç bir anlamı yok
    ok yaydan çıkmışsa
    anlamı olsa ne olacak.

    söylediğim gibii
    sadece penisiniz yada vajinanız var diye
    parazitik faaliyetlerde bulunmak zorunda deilsiniz. evrim size bu faalietleri aşma bilincini sağlamış
    yani bu tarihsel şeyi engelleyecek bilince erişme olanağınız var
    (bunuda sizin şahsınızda yazıyorum, benimle karşılaşıp tartıştığınız için)

    quote:

    Ben bu adimdan sonra onemli olanin yolun sonu degil yolun kendisi oldugunu dusunerek asmayi deniyorum. Siz ise yolun sonunda kalmis durumdasiniz.


    yolun sonunu görmek
    biraz vizyon ister de ondan.

    herkeste yoktur bu görü.....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi razor6247 -- 1 Mayıs 2017; 2:46:20 >




  • razor6247 kullanıcısına yanıt
    Konusma uslubun bozuk. Sanki beni linc etmeye calisiyormus gibi bir havan var.



    Ben bu tarz konusmalardan zevk alan biriyim ama is bu tarz Melih Gokcekvari laf sokma yarisina donunce inan cok sevdigim bi tartismalardan igrenmeye basliyorum.



    Ben dusuncemi spyledim sende dusunceni soyledin. Keske bu kadar cirkinlesmeseydi. En azindan belli bir seviyenin ustunde oldugunu iddia eden bizim gibi insanlar icin.



    Her neyse ben daha fazla seninle bu konuyu konusmayacagim kırıcı sozler spylediysrm ozur dilerim umarim ayni olgunlugu sende gostetirsin ve bu konu cogu farkli konunun aksine tatliya baglanir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam yapmayın herşey deterministik değil.
    Mesela 2 bilardo topu çarpıştığu zaman nereye gideceklerini hesaplayabilirsin.
    Ama 3 -4 -5 tane olduğu zaman bilemiyorsun.
    Bide evren deterministik değil. (Buda farklı bi sorun çıkarıyor deterministik değilse tanrı nasıl tasarlıyor )
    Tanrı zar atmaz geyiği var.
    Ona bir bakın
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Eskel

    hocam yapmayın herşey deterministik değil.
    Mesela 2 bilardo topu çarpıştığu zaman nereye gideceklerini hesaplayabilirsin.
    Ama 3 -4 -5 tane olduğu zaman bilemiyorsun.
    Bide evren deterministik değil. (Buda farklı bi sorun çıkarıyor deterministik değilse tanrı nasıl tasarlıyor )
    Tanrı zar atmaz geyiği var.
    Ona bir bakın

    Cahil cahil konuşma olum ne demek her şey deterministik değil, bizim hesaplayamıyo olmamız her şeyin belirli olmadığı anlamına gelmez ki



    Hatalı bi örnek vermişsin ama Heisenberg'ün Belirsizlik ilkesini diyosan, o bizim her şeyi gözlemleyemeyeceğimizi söyler her şeyin belirli olmadığını değil



    "Tanrı zar atmaz" Determinizm'in geçerliliği üzerine söyleniyor zaten

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Eskel




    Biliyorum knk üzücü bi gerçek ama yapacak bi şey yok
  • hak yol agnostisizm
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Eskel

    hak yol agnostisizm

    Bilemedin, ateizm
  • Periah kullanıcısına yanıt
    üslubumu takma

    sana aktarmak istediim anlamı alabildiysen
    benim için yeterli.

    tartışmaya zaman ayırdığın için
    teşekkür ederim.....
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.