Şimdi Ara

NASA yıllar sonra Jüpiter’in uydusu Europa’nın yakın çekim görüntülerini paylaştı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.324
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • NASA yıllar sonra Jüpiter’in uydusu Europa’nın yakın çekim görüntülerini paylaştı



    Son dönemlerde oldukça popüler olan James Webb Uzay Teleskobu, NASA’nın tek silahı değil. 2016 yılında Jüpiter’e ulaşan Juno uzay aracı da önemli veriler sağlamış ve sağlamaya devam ediyor. Şimdi ise Juno, sistemimizin altıncı en büyük ayı olan Europa’nın çok yakınından geçerek çektiği görüntülerle büyülüyor.



    Buzu altında okyanus olan Europa NASA’nın hedefinde



    NASA yıllar sonra Jüpiter’in uydusu Europa’nın yakın çekim görüntülerini paylaştı



    Juno, 5 Ağustos 2011'de Cape Canaveral'dan fırlatıldı ve 5 Temmuz 2016'da Jüpiter'in yörüngesine ulaştı. 2021'de ise uzay aracı Jüpiter'in en büyük ayı olan Ganymede'nin ilk görüntülerini gönderdi ve rotasını Europa’ya ayarladı. 29 Eylül’de ise Juno, buzunun altında okyanus olduğu düşünülen Europa’nın sadece 352 kilometre yakınından uçarak detaylı fotoğraflar elde etti. Tamamen işlenmiş görseller ise yakında paylaşılacak.



    Ayrıca Bkz.NASA’nın DART uzay aracı asteroitle çarpıştı: Ortaya bu görüntüler çıktı!



    Europa esasında daha önce de 350 kilometreden daha alçak yörüngeden gözlemlenmişti. Buzlu ay, en sonra 2000 yılında NASA’nın Galileo sondası ile bu kadar yakından gözlemlenmişti. Juno ise yakın uçuşunda Europa’nın ekvator bölgesinin kuzeyinde yer alan Annwn Regio adlı spesifik bir konuma odaklandı.



    NASA yıllar sonra Jüpiter’in uydusu Europa’nın yakın çekim görüntülerini paylaştı



    Gezegen Bilimleri Enstitüsü'nde Candy Hansen, elde edilen görüntülerin yaklaşık 20 yıl önceki görüntüler ile kıyaslanacağını ve ayın yüzeyinin ne derecede değiştiğini belirlemek için kullanacaklarını belirtti. Ayrıca JunoCam tarafından çekilen yüksek çözünürlüklü görseller Europa’nın haritalandırılması için de son derece önemli olacak.



    Veriler Europa Clipper için referans olacak



    NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı - JPL, 2024 yılında fırlatılacak olan ve 2030 yılında Jüpiter’e ulaşması planlanan Europa Clipper göreviyle Europa’nın yüzeyinin altında yaşamı destekleyebilecek yerlerin olup olmadığını belirlemeye çalışacak. Ayrıca bilim insanları bu görev sayesinde ayın atmosferini, yüzeyini ve içini inceleyecek. Juno tarafından elde edilen veriler NASA'nın detaylı bir şekilde Europa'yı inceleyeceği asıl görev için bir temel oluşturacak.




    Kaynak:https://www.techspot.com/news/96159-nasa-shares-first-close-up-images-jupiter-moon.html







  • Bu saçmalıklara gerçekten inanıyor musunuz?

    Sadece şu yazdığın 1234 karakterden oluşan paragrafın ilk kelimesi olan "buzlarin" kelimesinin okuma yazma bilmeyen bir kişi tarafından yazılabilmesi olaslığı 500.246.412.961 (evet beş yüz küsür milyar) da 1 olasılık. Tamamının yazılması olasılığının ne kadar düşük bir ihtimal olduğunu ve matematiksel olarak bu kadar küçük bir sayının sıfır kabul edildiğini bilmen lazım.

    Şimdi sadece dna'da 3 milyarın üzerinde nükleotid mevcut. Şimdi tek bir nükleotidin oluşmasında gerekli atomların (ki bu atomlar kör cahil ilmi kudreti gücü olmayan atomlar), o tek bir nükleotidi oluşturabilme olasılığını hesaplamayı bırakalım. Ki o atomun oluşması olasılığını da bırakalım.

    3 milyarın üzerinde nükleotidin dna'nın oluşması için gerekli dizilimle dizilebilmesi olasılığı öyle küçük bir olasılıktır ki bu da sıfır kabul edilir. Buraya hesabını yapmıyorum. Çıkan rakamı yazmak mümkün değil. Karakter sınırına takılır.

    Demem o ki bilimden bahsedip tamamen matematik bilimine aykırı böyle bir olasılıklar zincirine inanabilmek için insanın ya akılsız olması yada aklını kullanmaması lazım.

    Bir Allah dememek adına kainattaki zerreler adedince ilah kabul ediyorsunuz farkında değil misiniz? Ki böyle bir saçmalıkta olamaz orası da ayrı.

    Allah akıl fikir versin.
    buzlarin altindaki okyanusda yasam olmasi cok olasi, acikcasi yasam bulunmamasi benim acimdan daha buyuk supriz olur. gereken tum sartlar var, buz altindaki okyanusu uzayin radyasyonundan sogundan tum asiriliklarindan bir battaniye gibi koruyor. jupiterin cekim kuvvetinin yarattigi gelgitle uydunun cekirdegi isiniyor, volkanik hareketlilik var, dunyada okyanus tabanindaki volkan bacalari gibi volkanik bacalar suya surekli taze mineral ve enerji pompaliyor olmali. objektif gozle bakinca yasam icin dunyadan bile daha ideal bir ortam. yasam dunyada basladiysa ordada basliyabilir, baslamis olmasa dahi extromorphile archealar bir meteor carpmasiyla uzaya savrulup binlerce yil dolastikdan sonra sag kalabilir, bu dunyadaki deneylerde gosterilmis bir durum. dunyadan gelecek bir tas parcasi tum uyduya yasam tasiyabilir. ve hatta dunyadaki yasam orda baslayip buraya gelmis bile olabilir. keza dunya soguyup okyanuslarla kaplanir kaplanmaz cok kisa surede yasam basliyor. ya yasam uygun sartlar olusunca bir kac yuz milyon yilda ortaya cikabilen bir hadise yada gezegenlerden gezegenlere atlayarak bulasan bir olgu. her iki durumdada europada bir yasam olmasini beklerim. esas soru ordaki yasamin ne kadar kompleks oldugu. basit mikro organizmalardan mi ibaret yoksa karides benzeri eklembacakli ufak hayvanlardan mi yoksa buzun altinda dolasan dev balinalar mi. 4milyar yil hemen herseyin evrilebilmesi icin yeterli sure.

    cahil cesareti boyle bir sey oluyor. olasilik hakkinda 2 denklem bilmez, ordan burdan ezberledikleriyle olasilik dersi verir.


    olasilaga giris 101: ne kadar kucuk olasilik verilirse verilsin, yerterli sayida deneme varsa o olasilik gerceklesir.


    meali: 0 olmayan bir olasilik zikrettiginiz anda, ne kadar kucuk oldugunun onemi yok, o hadisenin olabilirligini kabul etmis olursunuz.


    su yaziyi yazarken karsi ciktiginiz seyin olabilirgini kabul ediyorsunuz farkinda bile degilsiniz. ne kadar kucuk rakam yazacaginizin onemi yok, bu iddianin orjinal kaynagini da biliyorum, muhtemelen 10 uzeri eksi rakamlardan anlamadiginiz icin olasiligini nakledemediniz, vereceginiz her dusuk rakam karsisinda neredeyse sonsuz sayida deneme var, biz gezegende kac tane atom var, kac tane molekul var hic dusundunuz mu? sadece 18gram suda 6,02 x 10^23 adet molekul var. bir damla suda bildiginiz milyar trilyon sayi sistemleriyle ifade edemiyeceginiz kadar cok molekul var. bunu koca bir gezegendeki atom sayisiyla carpin, uzerine yuz milyonlarca, milyarlarca yil tekrarlamayi ekleyin. onune koyacaginiz her kesirli olasilikdan daha buyuk olacaktir.


    2inci ders, self assembly. doganin temel ozelliklerinden bir tanesidir. micro dunya sizin yasadiginiz macro dunyanin kurallariyla calismaz, okumazsaniz arastirmazsaniz bilmezsiniz. micro dunyada atomlar molekuller kendi kendilerine duzenli yapilar olusturabilirler. havadaki yuksek entropili su buharinin kendiliginden bir araya gelip kar kristalini olusturmasi bunun en guzel orneklerindendir. sizin elle cizemiyeceginiz kadar duzgun hekzagonal simetride hepsi birbirinden farkli sekilde kristaller. nasil olustuklarini bilmeseniz cehalet icinde bir sanatcinin eseri olduklarini, kendi kendilerine var olamiyacaklarini iddia edersiniz ama var oluyorlar. tipki yasam gibi.

  • orada mars gibi boş çıktı büyük ihtimal

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • çizimler sanki pergel kullanılmış kadar iyi duruyor. hiç mi yamukluk yok bu europa'da.. NASA yıllar sonra Jüpiter’in uydusu Europa’nın yakın çekim görüntülerini paylaştı 

  • buzlarin altindaki okyanusda yasam olmasi cok olasi, acikcasi yasam bulunmamasi benim acimdan daha buyuk supriz olur. gereken tum sartlar var, buz altindaki okyanusu uzayin radyasyonundan sogundan tum asiriliklarindan bir battaniye gibi koruyor. jupiterin cekim kuvvetinin yarattigi gelgitle uydunun cekirdegi isiniyor, volkanik hareketlilik var, dunyada okyanus tabanindaki volkan bacalari gibi volkanik bacalar suya surekli taze mineral ve enerji pompaliyor olmali. objektif gozle bakinca yasam icin dunyadan bile daha ideal bir ortam. yasam dunyada basladiysa ordada basliyabilir, baslamis olmasa dahi extromorphile archealar bir meteor carpmasiyla uzaya savrulup binlerce yil dolastikdan sonra sag kalabilir, bu dunyadaki deneylerde gosterilmis bir durum. dunyadan gelecek bir tas parcasi tum uyduya yasam tasiyabilir. ve hatta dunyadaki yasam orda baslayip buraya gelmis bile olabilir. keza dunya soguyup okyanuslarla kaplanir kaplanmaz cok kisa surede yasam basliyor. ya yasam uygun sartlar olusunca bir kac yuz milyon yilda ortaya cikabilen bir hadise yada gezegenlerden gezegenlere atlayarak bulasan bir olgu. her iki durumdada europada bir yasam olmasini beklerim. esas soru ordaki yasamin ne kadar kompleks oldugu. basit mikro organizmalardan mi ibaret yoksa karides benzeri eklembacakli ufak hayvanlardan mi yoksa buzun altinda dolasan dev balinalar mi. 4milyar yil hemen herseyin evrilebilmesi icin yeterli sure.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkaura -- 2 Ekim 2022; 10:54:38 >




  • haykoatmaca kullanıcısına yanıt

    Su, dolayısıyla buzdan oluşan dev bir uydu olduğu için yamukluk olmaması normal olsa gerek.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mikro organizma düzeyinde yaşamın olduğunu düşünüyorum

  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Bu saçmalıklara gerçekten inanıyor musunuz?

    Sadece şu yazdığın 1234 karakterden oluşan paragrafın ilk kelimesi olan "buzlarin" kelimesinin okuma yazma bilmeyen bir kişi tarafından yazılabilmesi olaslığı 500.246.412.961 (evet beş yüz küsür milyar) da 1 olasılık. Tamamının yazılması olasılığının ne kadar düşük bir ihtimal olduğunu ve matematiksel olarak bu kadar küçük bir sayının sıfır kabul edildiğini bilmen lazım.

    Şimdi sadece dna'da 3 milyarın üzerinde nükleotid mevcut. Şimdi tek bir nükleotidin oluşmasında gerekli atomların (ki bu atomlar kör cahil ilmi kudreti gücü olmayan atomlar), o tek bir nükleotidi oluşturabilme olasılığını hesaplamayı bırakalım. Ki o atomun oluşması olasılığını da bırakalım.

    3 milyarın üzerinde nükleotidin dna'nın oluşması için gerekli dizilimle dizilebilmesi olasılığı öyle küçük bir olasılıktır ki bu da sıfır kabul edilir. Buraya hesabını yapmıyorum. Çıkan rakamı yazmak mümkün değil. Karakter sınırına takılır.

    Demem o ki bilimden bahsedip tamamen matematik bilimine aykırı böyle bir olasılıklar zincirine inanabilmek için insanın ya akılsız olması yada aklını kullanmaması lazım.

    Bir Allah dememek adına kainattaki zerreler adedince ilah kabul ediyorsunuz farkında değil misiniz? Ki böyle bir saçmalıkta olamaz orası da ayrı.

    Allah akıl fikir versin.





  • darkaura kullanıcısına yanıt

    hesap patlatmasına iddaya girelim... hayat vs yok. DNA gibi bir gerçek var. üretildin işte ateist kardeş. zorunuza giden nedir?

  • hani uzaylılar nerde

  • pskillercheto kullanıcısına yanıt

    Kutsal kitapların birinde "DÜNYA DIŞINDA BAŞKA HAYAT YOKTUR" diye bir ifade mi var? O gezegende mesela balık yaşaması Tanrının olmadığını mı kanıtlayacak? Yada yer çekimi kanunu sana göre Allah mı yarattı? Evrim kanunu da vardır ve bunu da Allah yaratmıştır demek hangi dinin neresine ters düşüyor? Orta Çağ Avrupa'sının kilise görüşlerini savunmayı bırakın artık. Avrupa'da dün onu yapanlar bugün ABD'de evrenin sonsuz olmadığını, genişlediğini bilim ile kanıtlayarak evrim teorisine (Tanrı yoktur şeklinde evrimi anlatanlara) en büyük darbeyi vurdu.


    Ha bir dindaşın da matematik hesabı yapmış. Arkadaş aynı zamanda mühendismiş. Bakalım Nasa mühendisi ne diyor? Yıldızların yüzde birinin etrafında gezegen olsa. Bunlardan yüzde biri dünya gibi yıldızdan yaşam olacak kadar uygun uzaklıkta olsa. Bu gezegenlerin yüzde birinde atmosfer gibi hayatın oluşması için gerekli şeyler olsa. Yine bunların oluştuğu gezegenlerin yüzde birinde hayat olsa. Bu hayat olan gezegenlerin yüzde birinde akıllı yaşam formu olsa... Ortaya çok büyük sayı çıkıyor.





  • denn.zent D kullanıcısına yanıt

    rastlantı olarak diyorum. yaratılmışız işte ...

  • Nevfel kullanıcısına yanıt

    Bu dediklerin tanrının varlığını ispatlar Allahın değil

  • Nevfel kullanıcısına yanıt

    Hocam dünyadan oraya bir taş gidice bile oraya yaşam taşınabilirmiş. Orada yaşam gelişip sonra hooop diye tekrar dünyaya zıplayabilirmiş.


    Dünyadan uzaya gönderdiğimiz araçların % 80-90 civarı yakıtla dolu.

    Yer çekimine karşı koyup sırf aracın ucundaki başlıkta bulunan kişileri veya her neyse onu gönderebilmek için böyle inanılmaz miktarda yakıt harcanıyor.

    Ama bizim "gezegenler arası yaşam taşıyan taş" sanki evin çatısından yandaki binanın çatısına atlıyor mübarek.

    Taş buradan bir fırlıyor abi, taa jüpiterin oradaki europaya iniş yapıyor.

    Orada yaşamı iyice geliştirip hoooop yine dünyamıza taşıyor.


    İşte bunlar hep bilim 😂


    Bilim diye insanlara neleri neleri yedirdiler.

    Arkadaş emek verip ne güzel yazmış senaryoyu. Bunu da yeseniz ölür müsünüz yani?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djoz -- 2 Ekim 2022; 22:5:54 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • djoz kullanıcısına yanıt

    Taş durduk yere fırlamıyor hocam, tamamen saçmalamışsınız burada. Dünyaya çarpan büyük bir göktaşı dünyanın yüzeyinin dışarı saçılmasına neden olur.


    "İmam osurursa cemaat s*çar" misali, biri bilime karşı bir laf edince siz de s*çmışsınızNASA yıllar sonra Jüpiter’in uydusu Europa’nın yakın çekim görüntülerini paylaştı 

  • Nevfel kullanıcısına yanıt

    cahil cesareti boyle bir sey oluyor. olasilik hakkinda 2 denklem bilmez, ordan burdan ezberledikleriyle olasilik dersi verir.


    olasilaga giris 101: ne kadar kucuk olasilik verilirse verilsin, yerterli sayida deneme varsa o olasilik gerceklesir.


    meali: 0 olmayan bir olasilik zikrettiginiz anda, ne kadar kucuk oldugunun onemi yok, o hadisenin olabilirligini kabul etmis olursunuz.


    su yaziyi yazarken karsi ciktiginiz seyin olabilirgini kabul ediyorsunuz farkinda bile degilsiniz. ne kadar kucuk rakam yazacaginizin onemi yok, bu iddianin orjinal kaynagini da biliyorum, muhtemelen 10 uzeri eksi rakamlardan anlamadiginiz icin olasiligini nakledemediniz, vereceginiz her dusuk rakam karsisinda neredeyse sonsuz sayida deneme var, biz gezegende kac tane atom var, kac tane molekul var hic dusundunuz mu? sadece 18gram suda 6,02 x 10^23 adet molekul var. bir damla suda bildiginiz milyar trilyon sayi sistemleriyle ifade edemiyeceginiz kadar cok molekul var. bunu koca bir gezegendeki atom sayisiyla carpin, uzerine yuz milyonlarca, milyarlarca yil tekrarlamayi ekleyin. onune koyacaginiz her kesirli olasilikdan daha buyuk olacaktir.


    2inci ders, self assembly. doganin temel ozelliklerinden bir tanesidir. micro dunya sizin yasadiginiz macro dunyanin kurallariyla calismaz, okumazsaniz arastirmazsaniz bilmezsiniz. micro dunyada atomlar molekuller kendi kendilerine duzenli yapilar olusturabilirler. havadaki yuksek entropili su buharinin kendiliginden bir araya gelip kar kristalini olusturmasi bunun en guzel orneklerindendir. sizin elle cizemiyeceginiz kadar duzgun hekzagonal simetride hepsi birbirinden farkli sekilde kristaller. nasil olustuklarini bilmeseniz cehalet icinde bir sanatcinin eseri olduklarini, kendi kendilerine var olamiyacaklarini iddia edersiniz ama var oluyorlar. tipki yasam gibi.





  • Megaladon var mı acaba o okyanusta? Ne tarz hayvanlar var çok merak edilen bir yer uzay ve diğer gezegenler. Dünya daha çok ilkel hala birbirimizle savaşıyoruz tüm ülkeler 1 ülke olmalı birleşip. O sayede yıldızlararası seyahatlar mümkün olur.

  • New world order meraklısı amma insan varmış be.

    Biri tek dünya devleti ister, öteki karbon ayak izi köleliğine dünden razı.


    Hapla beslenmek isteyenler kimler? Hadi varsa el kaldırsın.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Halikarnas Şakşakçısı kullanıcısına yanıt

    Sabırlı biri olsaydım, sana yer çekimini de, atmosferin meteorlar üzerindeki etkisini de uzun uzun açıklayıp öğretirdim.


    Ama kusura bakma, bende o sabır yok.

    Hiç bir şey bilmeyenlerin kafasına bilgi sokmakla uğraşacağım vakti, kendim yeni şeyler öğrenmek için harcarım daha iyi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • djoz kullanıcısına yanıt

    Aman hocam, biraz daha kirletip konuyu kokutmanıza gerek yokNASA yıllar sonra Jüpiter’in uydusu Europa’nın yakın çekim görüntülerini paylaştı 

  • Nevfel kullanıcısına yanıt

    Allahcı da gelmiş. NASA yıllar sonra Jüpiter’in uydusu Europa’nın yakın çekim görüntülerini paylaştı Huri hesaplamasını yap sen. Bilime kafanı çok yorma.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.