Şimdi Ara

NASA'nın uzay aracı, çarpıştığı asteroidi kuyruklu yıldıza dönüştürdü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
961
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • NASA'nın uzay aracı, çarpıştığı asteroidi kuyruklu yıldıza dönüştürdü
    Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve diğer kuruluşlardan gökbilimciler, yaklaşık iki hafta önce test edilen Dünya için gezegen koruma sisteminin testinin sonuçlarını paylaşmaya devam ediyorlar.



    Ayrıca Bkz.NASA'nın uzay aracı, asteroit ile başarılı bir şekilde çarpıştı: İşte o görüntüler



    Eylül ayı sonlarında, Çift Asteroit Yönlendirme Testi (DART) kamikaze sondası, Dimorphos asteroidi ile çarpışarak yörüngesini değiştirdi. Çarpışmanın sonucunda asteroit bir kuyruklu yıldıza benzemeye başladı ve bu durum Amerikalı astronomlar tarafından rapor edildi.



    Çarpışmanın incelemeleri sürüyor



    Güney Astrofizik Araştırma Teleskobu'nun yardımıyla uzmanlar, asteroidin DART sondasıyla çarpışmasının ardından oluşan parça bulutunu tespit etmeyi başardı. Goodman Yüksek Verimli Spektrograf sayesinde kuyruk uzunluğunun yaklaşık 10.000 km olduğu tespit edildi.



    NASA'nın uzay aracı, çarpıştığı asteroidi kuyruklu yıldıza dönüştürdü



    Gökbilimciler asteroidi gözlemlemeye devam edecek. Bilim insanları uzay cisminin yüzeyinin doğasını bilmek istiyor ve Dimorphos ile DART'ın çarpışması sonucunda ne kadar maddenin saçıldığını belirlemeyi planlıyor.




    Kaynak:https://noirlab.edu/public/news/noirlab2223/







  • Şimdi bazı bilim adamları uzayda düz gitsin bir şeye çarpma ihtimalin çok düşük diyor evren o kadar büyük yani bunlarda asteroid bulup çarpmışlar he bide uzayda oksijen sıfır sen oraya patlayıcı yüklü uydu mu gönderdin de çarpma ile patladı vs sonra kuyruklu yıldız oldu, nasa ya en az inan amerikanın kendi vatandaşlarıdır, en çok inanlar ise daha yeni gelişmekte olan ülke ve insanları..

    -edit-
    forumdaki bilim adamları kendilerini ifşa etmişler, teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vozy -- 10 Ekim 2022; 10:22:10 >
  • O değil de "Neo klasik ekonomi düşüncesinden, epistemolojik bir kopuşu temsil eden, heteredoks yaklaşım " .... sonucu Çarpmayacak astreoti dünyamıza çarptırmasalar bari :)

  • İnşallah düzeni bozarlar da ondan sonra olacakları görürler

  • Yörüngesinde giden astroidin yörüngesini niye değiştirirsiniz arkadaş. İnsanoğlu gerçekten en kötü canlı. Bilim için hayvanları bile denek yaparız.

  • Tamam kuyruklu yıldıza dönüştü. Peki bu çarpışmada dağılan parçalar o hızla farklı yönlere gitmeleri gerekmiyor muydu. Neden hepsi bir bütünün peşine takıldı. Büyük kütlenin çekim kuvveti mi? İlgili arkadaşlar açıklarsa sevinirim

  • Yorumları okuyunca, bilgi düzeyinin ne kadar yüzeysel olduğunu görüyorsunuz. Maalesef. :(

  • g_boz kullanıcısına yanıt

    Bu bildiğin kelebek etkisi

  • Mantarın Başı kullanıcısına yanıt

    Anladım 1 günlük. Tekrar yörüngesine girmiştir o zaman.

  • vozy kullanıcısına yanıt
    Aslında işin özü yine E=mc2 de yatıyor. Birincisi çarptırılan astroid zaten çok küçük bir astroid ve hatta başka daha büyük bir astroidin yörüngesinde dönen bir astroidti.

    Astroidi bulmak derken? Zaten astroid takip ediliyordu. Bunların hareketleri de artık zaten bilgisayarlar tarafından otomatik matematikleştiriliyor, en uygun hız, açı, zaman hesaplamaları yapılıyor ve o şekilde fırlatılıyor. Daha sonra yaklaşırkende canlı yayında da gördüğümüz üzere kendi sistemi üzerinden hedefe kilitlenip sadece hafif manevralar veriyor yine otomatik olarak. Bu otomatik hedefe kilitlenip yönlenmeyi artık zaten füze sistemleri de ve hatta kendiniz satın alabileceğiniz basit drone'lar dahi yapıyor. Misal drone ekranına araba hedefini koyup, belli mesafeden arabayı takip etmesini sağlayabiliyorsunuz. Yani mit bir teknoloji değil. Hatta 360 derece güvenlik kameraları da motion detect ettiğinde o objeye doğru otomatik dönebiliyor.

    Çarpma ile patlama kısmına gelirsek, başta da belirttiğim gibi e=mc2 den dolayı. Yine amatör gözlemciler dahi yeni teknoloji teleskoplar ile ay'a düşen astroitleri gözlemleyebiliyor. Ve oradan da görebileceğiniz üzere herhangi bir oksijene ya da patlayıcıya gerek olmadan ay'a düşen meteorlar, kütle ve hız çarpımının sağladığı enerji ile ay'a çarptığında, ay'ın çekim kuvvetinin de düşüklüğü ile beraber uzaya kadar çok ciddi parçaların fırlamasına sebep olabiliyor.

    Yani 69'da o teknoloji ile ay'a inilememiştir deseniz hani tamam üzerine düşünülebilir ama günümüz teknolojisinde bir astroide uydu çarptırmak inanılmaz bir olay değil. Ha Nasa çalışanlarına göre bile inanılmaz bir olaydı, heyecanla alkışladılar ama ben onlardan daha sakin bekliyordum başarıyı :)

    Şimdi burada merak edilen bu çarpma sonucundaki matematiksel değerler. Hangi hızla hangi kütleye hangi açıdan çarptı ve sonucunda yörüngesinden ne kadar saptırdı. Buna dayanarak ileride dünyayı hedefleyen ciddi boyutta meteorlara karşı ön hesaplamalar ile hareket edilebilecek.

    Bunun yanı sıra ileride, çok nadir elementler taşıyan astroitler olduğunda ya da çok uzak yıldız sistemlerinden gelen astroitler olduğunda, sırf bunları inceleyebilmek ya da madeninden faydalanabilmek adına yörüngesi saptırılarak kasıtlı olarak Ay'a düşürülebilir. Daha sonra Ay'da kurulacak üsler yardımıyla o madenden hem orada hem de dünyaya taşınarak dünyada yararlanılabilir.





  • Spider_hip kullanıcısına yanıt

    Bu şahıslarla uğraşmanıza gerek yok hocam, adam uzayda oksijen yok patlama olmaz diyor siz izah yapıyorsunuz, şu yorumları okuyunca sinirlerim bozuluyor gerçekten. Bırakın cahil cahilliği ile kalsın.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • g_boz kullanıcısına yanıt
    Dart projesinin bilimsel bir çok amacı var. Hem ileride dünyaya karşı tehditlerde bu yöntem kullanılabilir mi diye araştırılıyor. Bu çarpışma sonucunda ortaya çıkacak matematiksel değerler ileride daha yüksek boyutlu ve dünyayı tehdit edebilecek meteorlara karşı önemli, hem de yakın gelecekte Ay'da üs kurulduğunda, hem Ay da gelişime destek hem de dünyaya kaynak desteği olarak, değerli ya da nadir elementler bulunduran astroitler bu civarda gezerken, kasıtlı olarak Ay'a düşürülmesi sağlanarak onların etinden sütünden yararlanılabilecek. Zira alternatif olarak planlanan, direk astroitlerin üzerine konarak yapılacak astroit madenciliği daha zahmetli. Hala daha her 1 kilo objenin Ay'a kadar taşınması inanılmaz masraflı. Diğer yandan üretimde ya da enerjide kullanılabilecek 100 ton elementi barındıran bir astroit yakınlarda fark edilirse ve bu şekilde dart gibi bir proje ile yörüngesi Ay'a doğru çevrilip düşürtülürse, bir anda inanılmaz kârlı bir şekilde Ay'da ciddi kaynak oluşmuş olur.

    Yani hayvan deneyleri ile arasında çok fark var. Hayvan deneylerinin etikliği ve lazımlığı çok tartışmalı elbette. Bir çok ilaç ve genetik gelişimine ışık tutuyorlar lakin diğer yandan seçim şansı olmayan hayvanlar telef olmuş oluyorlar. Hatta bu işin diğer ucu vejeteryanlığa kadar da gidiyor. En sonunda hatta müslümanlıktaki Kurban'a kadar gelmiş oluyor. Ama tabi ona gelene kadar, zevk için İspanya'da işkence ile öldürülen boğa güreşleri var.





  • Siz dalga geçin sadece, 3-5 fasükul Popular Science okuyup 3-5 bölümde NASA TV izleyen, olumsuz eleştiriyi tahamülü olmayan, insanları cahillikle suçlayan ve dalga geçen bilginler, bu iş astroid madenciliğine benzemez. Bence okuduğunuz dergi ve izlediğiniz belgeselleri bir daha gözden geçirin. Çok küçük bir astroid bile olsa yörüngesinden çıkarsa "olabilecek kuramlar" (olur demiyorum) nedir?

    Olumlu şeyleri, duymak istediklerinizi araştırmayın, tamam sizin kadar bilemesemde güneş sisteminden neptüne kadar 1000km'den küçük, 1.2M belki daha fazla astroid ten biri, dünya yı çarpmak üzere olan astroid tatbikatı, dünya kurtaracak vs. Ama biraz araştırın en azından What If diye sorun.

  • Eğer bu yazdığın ironi değilse "kelebek etkisi" nedir onu bir araştır.

  • asteroidi parçalamak için ne kullanıldı. nükleer bir patlama mı bu?

  • g_boz kullanıcısına yanıt

    Merak, deney, deneyim, ar-ge, gelişim, vizyon...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mantarın Başı kullanıcısına yanıt

    Olur.

  • vozy kullanıcısına yanıt

    @vozy adlı kullanıcının, yanıtlanan mesajı:

    Şimdi bazı bilim adamları uzayda düz gitsin bir şeye çarpma ihtimalin çok düşük diyor evren o kadar büyük yani bunlarda asteroid bulup çarpmışlar he bide uzayda oksijen sıfır sen oraya patlayıcı yüklü uydu mu gönderdin de çarpma ile patladı vs sonra kuyruklu yıldız oldu, nasa ya en az inan amerikanın kendi vatandaşlarıdır, en çok inanlar ise daha yeni gelişmekte olan ülke ve insanları..


    Evet klasik Türkiye vatandaşı herşeye yorumu var ama hiç bir şeyi tam bilmiyor


    Çarptığı astroidde buz halinde su var ise oksijende vardır , zaten çoğu kuyruklu yıldızın oluşum şekli böyledir , içindeki sıvı güneşe yaklaştıkça buharlaşır ve kuyruk şeklinde arkasında görünür , yörüngesine göre güneşe uzaklaştıkça içindeki sıvı tekrar donar ve astroid olarak görünür


    Çok eskiden araştırıp okumuştum bunu , neden kuyruğu var demiştim senin gibi yorum yapmak yerine neden niçin demiştim


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • anlatılmayan gizli bir deney olabılır bence 10 bın km nedır cok buyuk bir alan

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.