Şimdi Ara

NASA başardı! Güneş yelkenleri uzayda açıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
528
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • NASA başardı! Güneş yelkenleri uzayda açıldı
    NASA'nın Gelişmiş Kompozit Güneş Yelken Sistemi (ACS3) 23 Nisan'da Rocket Lab'in Electron roketi ile uzaya fırlatılmıştı. Yaklaşık mikrodalga fırın boyutundaki uydu, Dünya yüzeyinin yaklaşık 966 kilometre üzerinde yer alan Güneş'e senkronize yörüngede dönüyordu. NASA, bu aracın yelkenlerini açmakta zorlanıyor ve sorunlar yaşıyordu. Ancak kısa bir süre önce NASA, güneş yelkenlerini başarıyla açtığını açıkladı.



    Uzayda yelkenler açıldı



    NASA, yelkenlerini açan ACS3 görevini önümüzdeki birkaç hafta boyunca teste tabi tutacak. Henüz araçtan bir görüntü gelmedi ancak 4 Eylül tarihinde uydunun üzerinde bulunan dört kameradan ilk görüntülerin gelmesi bekleniyor. Bilim insanları şimdi aracın manevra kabiliyetlerini gözlemleyecek. Buradan elde edilecek değerli bilgiler gelecekteki görevlere büyük katkıda bulunacak.



    [youtube=https://x.com/NASA_Langley/status/1829232152367505417]



    Güneş yelkeni fikri bir süredir bilim dünyasında olsa da bu, ilk kez uzayda test ediliyor. Gemiler gezegenimizin denizlerinde binlerce yıldır birincil itici güç olarak rüzgarla çalışan yelkenleri kullanarak yol aldılar. Güneş yelkenleri de uzayda itkiyi oluşturmak için yine bir nevi rüzgarı kullanacak. Elbette buradaki rüzgar, Güneş rüzgarından başkası değil. Güneş’ten gelen fotonların yelkene çarpıp basınç oluşturmasıyla tahrik oluşturuluyor.



    Ayrıca Bkz.Boeing'in Starliner uzay aracı astronotlar olmadan Dünya’ya dönüyor



    Bu da herhangi bir yakıt olmadan uzay aracının hareket etmesini sağlayacak. NASA'ya göre, Güneş ışığının yelken üzerindeki kuvveti, avucunuzda duran bir ataşın ağırlığına eşdeğer. Ancak bunun sürekli olması özellikle Güneş Sistemi içindeki yolculuklarda büyük potansiyele sahip.



    ACS3 görevindeki uzay aracı, yelkenini açmak için esnek polimer ve karbon fiber kompozit bomlar kullanıyor. Yelken açıldıktan sonra yaklaşık 80 metrekarelik bir alana ulaşılıyor.




    Kaynak:https://www.techspot.com/news/104523-nasa-solar-sailor-successfully-deploys-sail-fuel-free.html







  • 80 m2 yüzeyden bir ataşın ağırlığı kadar itme gücü çok az. gaz çıkartsan daha fazla itiş gücü elde edersin. bunun yerine astronotlara kuru fasulye yedirmelerini tavsiye edrim.
  • Yelkenli uzay gemileri :) Nasa hala Nasa, binlerce (10bine yakın) araştırmacısı ile devrimsel işlere imza atıyorlar...
  • Bilimkurgudan 30 sene sonra falan gerçekleşmiş. Dünyanın koruyucu manyetik alanı olmasa da güneş rüzgarındaki partiküller kafaya düşse durumun ciddiyeti anlaşılır. Mars için Elon Musk düşünsün.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi justbejust -- 2 Eylül 2024; 22:35:49 >
  • SeniorGrandMaster kullanıcısına yanıt
    Bu ufak olduğu için öyle ama ileride devasa yelkenlerle yapacaklar ve roket sisteminde belli bir süre ateşleme yapabilirken bunun sayesinde devamlı bitmeyen bir itiş söz konusu o sayede inanılmaz hızlara yavaş yavaşta olsa çıkabiliyor.
  • Güneş yelkeni fikrinin taslak çizimlerine o kadar aşinayız ki haberi okuyunca bu zaten yok muydu dedim, meğer ilk defa gerçeği yapılıyormuş.

  • gun kullanıcısına yanıt
    belki ileride birim alandan daha çok verim alırlar. bir işte kullanılabilir ama işin gerçeği galakside dolaşmak için ışık hızı bile yetmez. hayal edebilmek için solucan delikleri, yıldız kapıları gibi bilim kurgusal örneklerle baktığımızda daha çok gerideyiz. antik medeniyetlerden veya uzaylılardan gelen teknolojiler olsa hızla ilerleriz. böyle gıdım gıdım keşiflerle yolumuz uzun. bakalım yapay zekanın etkisi nasıl olacak.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.