2017 yılında Sinema Bileti Fiyatı 14 tl 2017 yılında Asgari Ücret 1404 tl Toplamda 117 bilet alabiliyoruz. 2025 yılında Sinema Bileti Fiyatı 325 tl 2025 yılında Asgari ücret 22.000 Toplamda 67 bile alabiliyoruz. NAS Politikasının yarattığı sürekli enflasyon ortamı alım gücmüzü neredeyse yarı yarıya azaltmış halde ve para ve faizle oyuncak gibi oynamanın fiyatlama davranışlarını bozması sonucu dünyanın en pahalı ülkelerinden biri haline geldik. https://www.youtube.com/watch?v=-lVmMh22Z-M&feature=youtu.be < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 29 Mayıs 2025; 22:16:7 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Nas Politikasının Gerçek Hayata Etkisi / 2017 - 2025

-
-
2018 yılından itibaren bunun böyle olacağını pek çok kez yazdım ama bunun nedeni nas politikası değil kamu bütçe açığıdır . Kamu ücretlerin enflasyona belirlenmesidir... 2018 yılına kadar yüksek cari açık vardı ve branson olayı sonrası bir miktar devalusyon oldu bundan dolayı da enfkasyon oluştu devlet memur ve emekli maaşını enfkasyon + refah payı olarak verdiği için enflasyon kronik hale geldi ... Bunun olacağını ve bundan kurtulmanın yolunun ise devlet 1 sene hiç bir şey zam yapmamasıyla çözülebileceğini yazdık ama çok tepki gördük haliyle. %10-15 enflasyon var millet açmı kalsın denildi hep oysa 1-2 sene geçince 2018den daha iyi olunabilirdi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 29 Mayıs 2025; 22:43:39 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Eğer iktidar değişirse ve yerine gelen iktidarlar geçmişi dürüst bir şekilde tarih kitaplarına yazdırırsa, ibretlik koysalar kitabın adını bu kadar uyar...
Bir halk nasıl bile bile zengine ezdirilir, bir servet nasıl zengine doğru transfer ettirilir, bir halkın alım gücü nasıl diğer ülkelerin gerisine koşar adım düşürülür...
-
Otomobil fiyatlarından dem vurursanız durum çok daha vahim.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Şimdi chomarın biri çıkar sinemaya gitmek zorunda değilsiniz der, sanki derdimiz burada sinema bileti fiyatlarını konuşmakmış, sanki konu ekonomik kriz değilmiş gibi. Geçmişte bunu defalarca dediler. Bilmem neyi almak zorunda değilsiniz, bilmem ne zararlı zaten almayın, mevsiminde yiyin şimdi alırsanız çok pahalı vs. Bunlar hep chomar oğlu chomar argümanlarıydı. Amaç konuyu değiştirmeye çalışmak konunun odağını başka yöne kaydırmak, şark kurnazı chomarlarım benim.
Neyse yukarıdaki arkadaşın dediği gibi otomobilde durumda daha da kötü, ev fiyatlarında da öyle, kiralar da aynı şekilde. Altın almaya kalksan da aynı. Veya herhangi bir gıda fiyatına endeksleyin, gramaj ve kalite hilesi yapılmayanlara bakılabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 30 Mayıs 2025; 14:42:19 >
Bahsettiğiniz insanların kendinlerine bile faydaları yok kaldı ki ülkeye dokunsundu. Yıllardır bu ülkenin ekmeğini yiyip verdiği vergiden başka ülkeye gram faydası dokunmayan ziyan sürüsü hepsi. Bunların babaları zamanında ekmek karneyle dağıtılıyordu derler, savaş nedir ne şartlarda yapılır bilmez cahil oğlu cahiller. Kendisi gibi çocuklarını da bu şekil yetiştirdiler: Hurafelerle, yalan ve yanlışlarla, baştakinden ve öncesinde ait olduğu yerden duyduklarıyla. Şimdi görüyoruz sokakta 40 lı, 50 li fakir ve orta kesimin halini ve ne söylediklerini. Halen aynılar. Bu ülkeyi bu insanlar gördüğümüz hale getirdiler, sayıları azalmadıkça ertesi gün çıkar bunun gibi yeni birisi daha başa da yeni nasları görürüz.
-
herhangi başka bir ürün - hizmeti de karşılaştırırsanız %99 aynı sonuçla karşılaşacaksınız.
-
Ya faizi ya da kurları kontrol edebilirsiniz. Aynı anda ikisi birden olmaz. Piyasayla gereksiz inatlaşılmaz.
Enflasyon en büyük hastalıktır ama en çok ücretli çalışan kesimi etkiler. Onlar işverenin insafına kalmıştır.
İşadami, sanayici, esnaf maliyetim arttı diye zammı yapıştırır, kendisini korumaya alır ama çalışan hiçbirşey yapamaz.
İşadamı sanayici esnaf maliyetim arttı diye zam yaptığında yine satış yapıyorsa tekel konumundadır oysa bugün Arçelik gibi firmalar da zarar açıklıyor . Yurticine farklı yurtdışına farklı fiyat açıklayan Arçelik bile zarar ediyorsa ( 2025 ilk çeyrek 1.6 milyar lira ) demek ki mevcut durumdan sadece sabit maaşlı kimseler zarar görmüyor. Çünkü Arçelik olsun Tofaş olsun Vestel olsun büyük firmalar halka ürün satıyor halkın alım gücü düşmüşse bunlar zarar etmekte ve işçi çıkarmakta
Evet haklısın, enflasyonda uzun vadede herkes zarar görür. Bu bir hastalıktır. İşadamı bir süre kendisini koruyabilir fiyat artışı ile ama sonuçta malını satacağı kesim fakirlestikce onlar da kaybetmeye başlar. Ihracat yapan daha az etkilenir. Vestel ihracat yapan bir firma aslında ama onlar bile zarar etmiş.
Ücretlinin hiç savunması yoktur. Tuik'in açıklayacağı orana ve işverenin iradesine bağlıdır. Devlet tuik'e göre zam veriyor, kağıt üzerinde çalışanını enflasyona ezdirmiyor görünüyor ama hissedilen enflasyon daha farklı olduğu için fakirleşme kaçınılmaz oluyor.
Ben bunu bariz hissediyorum mesela. Her alışverişe çıktığımda, "eskiden bunları alırdım rahat rahat" diyorum. 1 takim elbilse almaya gidip, 4 tane birden almıştım 10 sene evvel. Yanında gömlekler, kravatlar, ayakkabı vs. Şimdi 1 tane bile almak zor geliyor.
Nas politikası değil adamın kendi dünyasında kendi ideolojisinde kendi nefretlerinde böyle bir sistem vardı gerçekleştirdi ve olmadığını koca 80 milyonluk ülke üzerinde anladı olan vatandaşa oldu o yine sarayinda oturuyor ne farkeder ki?
Sinema bileti yemiyoruz. Vatandaş kırmızı etin, balığın ne olduğunu unuttu. Gıda üzerinden bir örnek verilseydi çok daha fazla çıkardı.
-
Nas iyidir ama nas ekonomisine dönmeden önce haber edin
hazırlıkları yapalım
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tekno moomce -- 31 Mayıs 2025; 19:52:4 > -
hocam bizde ücretler çok dengesiz bir tarafta 14,5 emekli 22 asgari ücretle yaşam savaşı veren insanlar var ( doguda 22 veren bile yok )
diğer tarafta 3-4 asgari ücret alan memur belediye çalışanı v.s ve bu kesimin sayısı hiçte az değil daha bunun üzerine çok iyi para kazanan esnaflar var böyle dengesiz ücretler olunca altta kalanların geçinme şansı kalmıyor piyasada herşeyin fiyatı bu kesimin alım gücüne göre şekilleniyor
avrupada çok fazla akrabam var hepsiyle geldiklerinde bu konular üzerine sohbet ediyoruz
avrupa ülkelerinde maaşlar arasında denge var elbette farklar var ama bizdeki gibi 3* yada 4* asgari ücretler gibi değil
örnek verelim fransada bir polisle kafede çalışan arasında bizdeki gibi 3* asgari ücret farkı yok
bana inanmayan araştırsın bunu diğer meslekler ilede karşılaştırabilir sonuç hep aynı
devletin ne yapıp edip önce bunu çözmesi gerekiyor
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
bazen düşünüyorum da bu işte asıl kazananlar kim.
yandaş esnaf, muhalif esnaf ve işini bilen esnaf para kaldırdı bu son 10 yılda.
batan maaşlı çalışan oldu.
-
çıkmaz. yerli milli diye amerikan çöpleri üzerinden reislerini övüyorlar ...
-
Benim yıllardır dediğimi popüler biri de demiş
En sonunda uzman birisi tek cümleyle enflasyonun nedenini anlatmış . 2018 yılından beri yazıyoruz ama uzman yazınca ciddiye alınır mı yada işine gelmeyen çoğunluk yine görmezlikten gelip yine yok faiz yok esnaf yok ev sahipleri enflasyonun nedeni demeye devam mı eder acaba ?
https://x.com/senolbabuscu/status/1928711422323613702?t=516YW8xV-2xvkb3ne8UzzA&s=19
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 31 Mayıs 2025; 22:25:50 >
-
Şu politikaya süper diyorlar.
-
Emir nerden ve nasıl geliyorsa öyle papağan gibi tekrar ediyorlar. Kendilerine ait bir fikirleri bile yok ki. TV'de pompalanan hiçbir şeye çözüm olmayan propagandayı sana bana satıyorlar veya başkalarını suçluyorlar. İlk başta kriz yok diyorlardı, algı dediler. Sonra Covid var dediler, sonra dünyada da böyle dediler. Sonra marketleri vs suçladılar. Bu sırada dikkatleri başka yönlere çekmeye gençleri suçlamaya filan başladılar. Yıllar sonra bir kriz olduğunu kabul edip acı reçete goygoyu yaptılar. Sonra depremi bahane ettiler. Arada yerli milli bir şeylerin haberleri yapıldı vs. Bu arada artan kiralar ve ev fiyatları için önce mal sahiplerini suçladılar, servet sahiplerini hedef gösterdiler, sonra sözde birtakım uygulamalarla kiracıları korudular(?) Sonra kiracılar ev bulamaz, bulsa da tutamaz hale geldi. Sonra kriz mriz unutuldu sözde. Şimdi de suyu bulandırıp ABD-Çin gerilimini, dünyadaki bazı devletler arasındaki gerilimleri bahane ediyorlar. Hiç Türkiye'deki ekonomik vaziyet konuşulsun istenmiyor. Bakalım sıradaki emirler ne olacak.
-
Benim bildiğim para basmak neden enflasyon sonuç çünkü devletlerde borç öderler ödememek için para basarlar
En Beğenilen Yanıtlar

Şimdi chomarın biri çıkar sinemaya gitmek zorunda değilsiniz der, sanki derdimiz burada sinema bileti fiyatlarını konuşmakmış, sanki konu ekonomik kriz değilmiş gibi. Geçmişte bunu defalarca dediler. Bilmem neyi almak zorunda değilsiniz, bilmem ne zararlı zaten almayın, mevsiminde yiyin şimdi alırsanız çok pahalı vs. Bunlar hep chomar oğlu chomar argümanlarıydı. Amaç konuyu değiştirmeye çalışmak konunun odağını başka yöne kaydırmak, şark kurnazı chomarlarım benim.
Neyse yukarıdaki arkadaşın dediği gibi otomobilde durumda daha da kötü, ev fiyatlarında da öyle, kiralar da aynı şekilde. Altın almaya kalksan da aynı. Veya herhangi bir gıda fiyatına endeksleyin, gramaj ve kalite hilesi yapılmayanlara bakılabilir. |
Eğer iktidar değişirse ve yerine gelen iktidarlar geçmişi dürüst bir şekilde tarih kitaplarına yazdırırsa, ibretlik koysalar kitabın adını bu kadar uyar... Bir halk nasıl bile bile zengine ezdirilir, bir servet nasıl zengine doğru transfer ettirilir, bir halkın alım gücü nasıl diğer ülkelerin gerisine koşar adım düşürülür... |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X