Şimdi Ara

Müteahhit iskana imza atmıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
111
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba, kendi arsamıza bina yaptırmak için müteahhit olacak bir insan müsveddesi ile anlaşma yapmıştık.

Binayı dikip, bize teslim etmesi karşılığında da yüzde yirmi pay alacaktı bizden.

İnşaat sözleşmesinde yüzde yirmi pay alacağı da yazılı, bize iskanlı teslim etmesi karşılığında.

Bu arada tüm masraflar da bize ait inşaat için.

Fakat bu müteahhit bize vaat ettiği hiç bir sözü gerçekleştiremedi, inşaata zamanında başlayamadığı için maddi olarak çok zor duruma düştük.

İnşaat başlar başlamaz bizden ikiyüz bin lira para istedi, bizde kendisine biraz beklemesini söyledik.

Neyse, kaba inşaatın yarısında müteahhit inşaatı bıraktı. Bıraktı diyorum, resmiyette var lakin hiç bir şekilde inşaata gelmemeye ve ilgilenmemeye başladı.

Biz inşaatı kendi imkanlarımız ile el aleme sora sora, oradan buradan yardım alarak, danışarak inşaatı bitirdik.

Tabii bu sürede maddi olarak çok içeri girdik.

Neyse, iskan aşamasına geldik, bu müteahhit olacak müsvedde, (iskanda hem müteahhit hem mimari proje müellifi hem de şantiye şefi olarak görünüyor) müteahhit ve mimari proje müellifi kısmına imza attı, fakat şantiye şefi kısmına imza atmadı.

Yapı denetim aracılığı ile bize haber gönderiyor, utanmadan bir de benle ne zaman iletişime geçecekler diye..

Maksadı para kopartmak..

Bende belediyeye dilekçe ile başvurdum, şantiye şefi iskana imza atmadığı için iskanı alamıyorum, abonelikleri açtıramıyorum, tarafıma iskan belgesi verilmesi diyerek..

Bu arada müteahhit'e dörtyüzbin lira da ödeme yaptım belli aralıklarla..

Maksadı daha para kopartmak..

Sizce belediye bana iskanı verir mi bu adam imza atmaz ise?

• Yapı ruhsatı kapsamında hem yüklenici (müteahhit) hem de şantiye şefi sıfatıyla sorumluluk üstlenen kişinin iskan (yapı kullanma izni) sürecinde ilgili formlara imza atmaması, teknik olarak iskan alınmasını engelleyebilir; zira Yapı Denetim Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca, şantiye şefi, inşaatın ruhsat ve projeye uygun olarak tamamlandığını teknik olarak beyan etmekle yükümlüdür. Ancak müteahhitin inşaatı yarım bırakarak yükümlülüklerini yerine getirmemesi, şantiye şefliği görevini fiilen terk etmesi ve bu durumu kötü niyetli olarak suistimal ederek sizden para talep etmesi halinde, hem Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde sözleşmenin ihlali, hem de haksız fiil hükümleri gündeme gelebileceğinden, bu kişi hakkında hem ceza hukuku hem de özel hukuk yollarına başvurabilirsiniz. Belediyeye sunduğunuz dilekçede, müteahhitin yükümlülüklerini yerine getirmediğine dair belgelerle birlikte başvurmanız ve varsa noter ihtarnameleri, ödeme belgeleri, yapı denetim raporları gibi evrakları da eklemeniz durumunda, ilgili belediyenin teknik işler müdürlüğü tarafından “şantiye şefi değişikliği” veya “belediye teknik eleman görevlendirme” gibi istisnai idari çözümler sunulabilir. Nihayetinde, iskan alınmasının önünde tek engelin imza atan şantiye şefinin keyfi tutumu olması durumunda, belediyenin makul süre içinde çözüm üretmemesi halinde idare mahkemesinde dava açma ve aynı zamanda bu kişi hakkında noterden ihtar çekerek sorumluluğuna dayalı tazminat talebinde bulunma haklarınız var

• avukatfatihozdemir kullanıcısına yanıt

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

şöyle bir durum var, bu vatandaş 1 senedir inşaata bile uğramadı.

İskan hazır, gel imzanı at diye yapı denetimci arkadaş kendisini aradığı zaman ancak haberi oldu bu durumdan.

Belediyede, iskan bölümündeki arkadaş ile görüştüm kendisi dilekçe ile başvur, şantiye şefine gel imzanı at diye mektup gider, bir hafta içinde imzasını atmaz ise, imzadan imtina etmiştir denilerek, belediye tarafından, bana iskan verilir dedi.

Zaten, inşaat yüzde yüz bitmiş.

belediye ve yapı denetimde resmi olarak seviyeler onaylanmış, her seviye onayında imzalar atılmış, en son iskan kontrolüne gelen belediye yetkilisi onay vermiş ki, iskan belgesi hazırlanmış.

ayrıca, sgk borcu yok, yapı denetim harcı ödemesi de yapılmış.

İş bir tek imzaya kalmış, müteahhit olacak vatandaş, mimari proje müellifi ile proje müteahhiti kısmına imzayı atmış, bir tek şantiye şefi kısmına imza atmamış.

Hani, bir bildiği var da, sadece şantiye şefi kısmına imza atmaması, benim iskan belgesi almama engel mi?

Aklıma şu geliyor, mimari proje müellifi kısmına ve müteahhit kısmına imza atmaması önemli değil, şantiye şefi kısmı daha önemli, bu zaat bunu bildiği için bu bölümü boş bıraktı ve iskanı almamı engelledi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapınızda iskana engel bir durum yoksa,belediye ve yapı denetim uygunluk verdiyse imzadan imtina eden mimar,müteahhit,şef kim varsa noterden ihtar çekin.süresinde atmazlarsa yapı kullanma izin belgesini idare düzenler.Mimari proje müellifi yerine başka kimse imza falan atamaz,yeni evrak düzenletin başınız sonradan ağrımasın.Gerisi borçlar hukuku…

• plateau kullanıcısına yanıt

Zaten belediye şantiye şefine yazı gönderdi 7 gün içinde imzanı gel at anlamında.

eğer o 7 gün içinde gelip imza atmazsa, belediye tarafıma iskanı verecek. Bunu bana belediyedeki iskan bölümündeki memur dedi.

Ama yine de tereddüt içindeyim, adam yazıya bir cevap verip iskanı almama engel olabilir mi diye..

yazı posta ile gönderildiği için tebliğ edilmesi bir hafta on günü bulur diye düşünüyorum.

mimari proje müellifi, şantiye şefi, ve yapı müteahhiti aynı kişi hocam.

• john mclane kullanıcısına yanıt

Şantiye şefi sıfatını taşıyan kişinin yaklaşık bir yıldır inşaatla fiilen ilgilenmemesi, tüm yapı seviyelerinin zamanında onaylanmış ve belgelenmiş olması, SGK borcunun bulunmaması, yapı denetim yükümlülüklerinin eksiksiz yerine getirilmiş olması ve belediye teknik personelinin yerinde yaptığı denetim sonucunda yapının iskan verilebilir durumda olduğuna kanaat getirmesi dikkate alındığında, yalnızca şantiye şefi bölümüne imza atılmaması nedeniyle yapı kullanma izin belgesinin verilmemesi, açıkça hakkın kötüye kullanımı niteliği taşır. Bu nedenle belediyenin, sizin de belirttiğiniz gibi, ilgili kişiye resmi tebligatla imza için süre tanıdıktan sonra, yasal sürede imzanın atılmaması halinde imzadan imtina edildiği varsayımıyla ve takdir yetkisini kamu yararı doğrultusunda kullanarak iskan belgesini düzenlemesi hukuken mümkündür. Bu kapsamda, belediyeye sunacağınız dilekçeyle birlikte süreci başlatmanız yeterli olup, aksi takdirde idare mahkemesinde iptal ve tazminat talepli dava açma hakkınız saklı

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Müteahhit iskan ruhsatı almazsa?
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.