Şimdi Ara

Mursi Öldü (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
312
Cevap
2
Favori
20.501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
32 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: doyourenouncesatan

    Sözde hümanist,medeni,çağdaş,modern solcu cephe nefretini kusmuş ölüye.Sol cephenin sevip saydığı biri ölse,islamcılar nefret kusunca gerici yobaz oluyor.Asla ileri gidemeyeceksiniz
    Gerici biri olduğu için olabilir. İlerici biri neden bir gericinin ölümüne üzülsün?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.
  • Arkadaslar neden sasirdiniz ki, karsi cephedekiler de diger cenahtan birisi olunca mesela Levent Kirca oldugunde Akit "Ünlü alkolik tiyatrocu" oldu diye haber yapmisti...

    Siz neden kendinizi hic suclamazsiniz ki ?

    Kendinizi puru pak hic hata yapmayan dava adamlari olarak mi goruyorsunuz ?


    Yooo, ne ekiyorsaniz, karsiligini buluyorsunuz.

    Insanlara iyi davranin, kul hakki yemeyin ki, sonra size de boyle davranilsin. Yoksa "dava" deyip her turlu haksizligi yapmak olmuyor. Once kendinizi elestirin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mitokondrioglukadayi -- 17 Haziran 2019; 22:26:42 >
  • delton D kullanıcısına yanıt
    Bizde esad konusunda amerikanın kumpasına düşmedik mi sence ? Esadla birlik olsaydık esad her defasında Türkiye ile teröristler konusunda berabere çalışabiliriz diyordu sonra Türkiye amerika maşası demeye başladı niye acaba.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sandik ile geldi diye bu demokrasi ve bu aksiyon demokratik bir eylem olmuyor

    "Allah allah bu bana bir ulkeyi hatirlatti,hangisi idi acaba"

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Allah rahmet eylesin. Şehid olmuştur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu işler böyle olmaz. Bir ülkede anayasa değiştireceksen ilk önce orduyu kontrolüne geçireceksin. En büyük hatası kendini Erdoğan gibi zannetmesiydi. Bazı radikal kararları vermekte acele etti. (Örneğin; Erdoğan bile yönetim şeklini değiştirmek için 15 yıl bekledi.)
    Ama olsun. Bazı ülkelerde birşeyler olabilmesi için birilerinin kendini feda etmesi gerekir.
    Kendisinin vefatı tüm cesaret haylazlarına ders olsun.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • paradiso35 P kullanıcısına yanıt
    Sisiden gram farkları yok, emin ol buna.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Demokrasiyle geldi diyenler, iktidardayken bunlar değilmiydi ölen kadınla ilişkiye girilir diye fetva verenler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Allah rahmet eylesin. işkence görüyordu ve asla bitmeyecek sözde bir mahkeme ile ekstrs eziyet ediliyordu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jack! kullanıcısına yanıt
    Sap-saman

    Falan yerdeki hoca ile mursinin ne alakası var. Ki bu laf mursiden sonraydı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mısırın geçmişinde demokrasi tecrübesi neredeyse hiç yoktur.1953 yılına kadar Hidivlik ve Krallık yönetimi ile yönetilmiştir.1953 yılından kurulan Mısır Arap Cumhuriyetinde de demokrasi lafta kalmıştır.Sürekli darbeler ve savaşlar ülkenin gündeminden hiç düşmemiştir.Dahası 1981 yılında dönemin Mısır Devlet başkanı olan Enver Sedat'ta askeri geçit töreni esnasında bir grup askerin protokole yönelik gerçekleştirdiği silahlı saldırı sonucunda öldürülmüştü.

    Enver Sedatın ölümünden sonrada başa Hüsnü Mübarek geçti.1981-2011 yılları arasında 30 sene boyunca ülkeyi demir yumrukla yönetti.Daha sonra 2011 yılında Tunusta Zeynel Abidin Bin Ali yönetimine karşı başlayan protesto gösterileri genel olarak Arap Dünyasında mevcut yönetimlere yönelik bir isyana dönüştü.Mısırda bundan payını aldı ve Hüsnü Mübarek rejimi yaklaşık bir buçuk ay direndikten sonra kendi isteğiyle yönetimden çekildi.Tabi bu çekilme kendiliğinde olmamış yüzlerce hatta binlerce Mısırlı protesto gösterilerinde hayatını kaybetmişti.

    Bundan sonra tarihinde hemen hemen demokrasi anlayışı olmayan Mısırda demokrasi rüzgarları esti.Herkes Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra Mısırda Batılı tarzda bir demokrasinin kurulacağı yanılgısına düştü.Nitekim uzun yıllar boyunca ilk defa özgür bir şekilde gerçekleşen seçimler sonucunda Müslüman Kardeşlerin adayı olan Mursi uzun yıllar sonra Mısır yönetimine halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olarak geçti.

    Mursi muhtemelen tecrübesizliğinden dolayı iktidarında dengeleri gözetmeden hareket etti.Söylemleri Mısırı bir ''İslam Cumhuriyeti''ne dönüştürmek üzerineydi.Dahası Mısır yönetim kadroları da hızlıca radikal düşüncede olan İslami grupların temsil ettiği kişilere verilmeye başlanmıştı.Burada da büyük dengesizlikler yaşanmaya başlanmıştı.Bu da Mısırdaki seküler kesimi tahrik etmeye yetiyordu.Yine Mursi tecrübesizliğinden olsa gerek bir anda ordunun siyasete olan ağırlığını ortadan kaldırabileceğini düşündü.Halbuki Mısır ordusu yüzyıllardır Mısır yönetiminde ağırlığı olan bir oluşumdu.Önceden de belirttiğim üzere Mısırda demokrasi geçmişi hemen hemen hiç gelişmemişti.Sürekli olarak hidivler,Krallar ve asker kökenli dahası ordu tarafından desteklenen başkanlar tarafından yönetilmişti.Doğal olarak Mursinin Mısır Ordusunun yapısını hedef alması Mısır ordusunu bir anda siyasetin dışına itmeye çalışması ordu içinden kendisi aleyhine düşüncelerin güç kazanmasına neden olmuştu.

    Yine Mursi dış politikada da çok tecrübesiz birşekilde hareket etti.O dönem sadece Türkiye'nin verdiği gazla herkese diklenebileceğini düşünerek hareket etti.İsrail ile Enver Sedat döneminde kurulan iyi ilişkileri bozma emareleri gösterdi.Yine Suriyede ÖSO'yu resmi hükümet olarak tanıyarak Rusya'nın ve İranında olası desteğini kaybetti.Bölgede yönetimlere yönelik gerçekleşen hemen hemen her protestoyu ve direnişi destekledi.Bu da kendisini bölgede yalnızlaştırdı.Kısacası yönetime geçtiği andan itibaren var olan dengeleri bir anda bozabileceği ve yeni bir denge oluşturabileceği yanılgısına düştü.Bu da sonunu getirdi.

    Kısacası ölümü trajik oldu.Kendisinin düşüncelerini desteklemiyordum fakat böyle ölmesi de trajik oldu.Sonuçta onun yerine geçen Sisi çok mu demokrat?Muhtemelen bir 30 sene de Mısırı Sisi idare edecek zamanı geldiğinde de ya Hüsnü Mübarek gibi zorla yönetimden indirilecek ya da Enver Sedat gibi bir suikastle öldürülecek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Long Nightt -- 18 Haziran 2019; 0:10:10 >




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.