Şimdi Ara

Mukavemeti bulunca ne oluyor? (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
1.710
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    pardon, siz burkulma yazmışsınız ben 'burulma' görmüşüm. dönel kuvvet (tork veya moment)ten de bu sebeple bahsettim.

    bundan ayrı olarak, eğilme ile burkulma farklı zorlanma tipleridir. yani bir cisim sırf eğilmeye veya sırf burkulmaya zorlanabilir, ikisi mutlaka beraber olur gibi bir kaide yok.
  • Doğrudan PL^3/3EI yapmak yerine kuvvetin kesme etkisinide göz önünde bulundurarak enerji metodu kullanmak daha doğru sonuç verir.
  • enerji yöntemi de aynı sonucu vermiyor mu? Superposition tablosu aynı sonuçları tablo edip kısa yoldan sonuç almak için. SOnuçlar yanlış değil diğer yöntemle aynı sadece formüle edilmiş ve tablo adedince sonuca uyarlanabilir.
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Enerjiden yapıldığı takdirde PL^3/3EI + 6FL/5AG formülü kullanılmalı. Süperpozisyon tablosundaki formül sadece eğilme etkisi göz önüne alınarak euler yöntemiyle hesaplanmış eğer kesme etkisinide göz önüne alırsak benim yazmış olduğum formül daha doğrudur.
  • Superposition tablosu sonuç itibari ile kestirme bir hesap yöntemi. Bu yanlış olduğu anlamına gelmez. Superposition tablosundaki formül de diğer yöntemlerdeki gibi herşeyi kaposayan biçimde kulanılabilir. Yani tablo edilmiş olması eksik formül olacağı anlamına gelmez, yine tastamam hesaplayabilirsiniz.

    Kullanılan yöntem integral yöntemidir. Yani superposition tabloısunu kullanmazsanız integralle elde hesaplarsınız. O yöntemde de sizdeki eklenti yok. Yani tablo sorun değil sadece birkaç pratik hazır çözümdür. Kullanmak eksik hesap demek olamaz, hesabın gerekli tüm özelliklerini kullanabilirsiniz.

    Konuyu daha da derinleştirebiliriz. Buyrun;
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    hesap yanlış değil sadece eğilme göz önüne alınmış. Tablo Beer and Johnston kitabından. Kitapta önce sehim yöntemleri sizin dediğiniz gibi integral alma yoluyla yani euler metoduyla hesaplanıyor ancak burada kuvvetin sadece eğilme etkisi alınmış ancak görüldüğü gibi kuvvetin kesme etkisi de var.

    Kitapta daha ilerleyen bölümlerde Castigliano teoremi altında kuvvetin eğilme ve kesme etkileri dikkate alınarak deflection hesaplanmış. Yani demek istediğim atıyorum eğilme ile sehim 0,60mm ise bileşik gerilme durumunda 0,70mm yapar. bu etki eleman için hesaplandığında ihmal edilebilir mi edilemez mi dikkat edilmeli.
  • Lisans mühendislikte sadece bu yöntem kullanıldığına göre kesinlikle yeterli. %10 fark olmasının imkanı yok.

    Evvela superposition tipi tablolaşmanın hesap hatası sebebi sayılamayacağını hatırlatalım. Bazı temel hallerde direk formül yazılmış. Bunun hiçbir mahsuru yok.

    Kesme etkisi dediğiniz; kuvvetin bükme-eğme şeklinde esnemesinin yanında dikine kuvveti karşılamasından dolayı dikine esnemesi midir? İskambil kağıtlarının dizi halinde dururken yan yana her kağıdın aşşağıda olması gibi, kesme kuvveti(shear force) un da çubuğun yan yana kesitlerini aşşağı kaydırması mıdır?
  • arkadaşlar, görsel kullanmadan kafamızdakini tam anlatmak imkansız. paintte bile olsa cismi ve üstüne gelen kuvvetleri çizsek birbirimizi daha iyi anlarız diye düşünüyorum.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.