Şimdi Ara

Mühendisin 35-40 yasından sonra akıbeti ne oluyor? (15. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
409
Cevap
29
Favori
28.198
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ben mühendisim, tıbbın ileride ortalama geliri tabi ki daha fazla oluyor.

    Fakat büyük kurumsal yerlerde çalışan mühendisler ileride ailesine gayet iyi bakar rahat olun.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hukuk okumayi planliyordum sayisala mi gecsem

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • structuralengineer kullanıcısına yanıt
    dicle tıpı bitiren de hacettepe tıpı bitiren de doktor oluyor ve aynı maaşı alıyor. tıpın güzelliği burda işte

    tıpta bitirdiğin fakülte önemli değildir. hacettepe ingilizce mezunu arkadaşım güneydoğunun en lanet ilinde mecburi yapıyordu mesela. önemli olan tus dur. bizim kpss miz olarak da düşünebilirsin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: elkarun

    Kesinlikle ama kesinlikle en haklı cümlelerden biri şu; b.k var gibi her yere mühendislik fakültesi açtılar. Kardeşim yanlış anlamayinda 200binden me mühendisliği ? 50 bin de sınır olsa tıp gibi değerlenir. 15bin sınırı var tıpta giren ve kalan belli bir yerde. Tıpta derlerki her sene 8bin mezun var 5 sene sonra 40bin mezun olacak ve tıp artık doktora doyacak bir yerde. Yeni mezunlar direk doktor falan olmayacak diyorlar doğru ama müh te gençler hep var seni makamımdam edecek

    O da yetmezmiş gibi bir de dgs ile gelip mühendis olmak isteyenler var. Kendini geliştirdin geliştirdin yoksa işimiz zor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • MoneyTalks kullanıcısına yanıt
    Merhaba hocam, seneye kısmetse makina mühendisliği seçeceğim iyi bir üniversitede ve bu mesleği isteyerek seçmeyi düşünüyorum. İmkan olursa yurtdışına gitmeyi düşünüyorum ama dediğiniz gibi hiç girişken değilimdir, bu kafamı kurcalıyor. Ne önerirsiniz bana

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: deoksiriboz1000


    quote:

    Orijinalden alıntı: perSNN

    quote:

    Orijinalden alıntı: deoksiriboz1000


    quote:

    Orijinalden alıntı: perSNN

    quote:

    Orijinalden alıntı: Hippokrates


    quote:

    Orijinalden alıntı: saveyourself

    quote:

    Orijinalden alıntı: Sichern

    Edit:Dikkat ediyorum bu konularda surekli hangisini seviyorsan o ol,idealin neyse o ol deniyor tamam bende katılıyorum buna herkes kendi sevdigi meslegi secse daha guzel olur evet sonuna kadar katılıyorum ama türkiye idealistligin soktugu bir yer degil anlayın artık sunu biyolog olmak isteyen kac kisi ideallerinden vazgeciyor genetik okumak isteyen kac kisi okulunu bırakıyor kac meslek ölü durumda su an millet istese de gidemiyor ben ne kadar adam gordum isteyerek girdim bu meslege ama isler vahim gelme diyen bunları bir dusunelim, normal sartlar altındaki gibi karar veremiyoruz sunu idrak edelim artık yeter.



    Bir muhendis dusunelim itü,odtü mezunu makine,ee veya bilgisayar mühendisi olsun genc caglarında hayat guzeldir tamam ama 40 yaslarından sonra 50 lere dogru ne yapıyorlar?

    Doktorlar gitgide deger kazanırken mühendislerde durum ne oluyor?Bu konuda cok fazla bir bilgi yok hicbir yerde.

    Cogu kisi artık yaslandıgı icin bayagı sıkıntı cektiklerini analitik dusunme yeteneklerinin iyice koreldigini soyluyor.Muhendisligin genc caglarda iyi bir meslek oldugunu iler ki yaslarda uygun meslek olmadıgını bazı sanslı kisiler haricinde geri kalanların emir komuta zincirinde bir yasam surup pisman olarak emekli oldugunu dusunuyor peki gercekte durum bu mu degil mi?

    Bazıları da artık yönetici olduklarını ve hayatlarının iyilestigini soyluyor.Yonetici olmasa bile iyi bir maas alarak refaha eristiklerini dusunuyor.

    Bu konuda yardımlarınızı, yorumlarınızı,dusuncelerinizi bekliyorum.

    Not:Kural dısı bir konu degil yoneticilerden ricam konu silinmesin lutfen.


    EDIT:Kafamı karıstıran bir yazı örnegi:


    "Arkadaşlar ben 14 yıllık bir elektronik mühendisiyim. İTÜ mezunuyum ben girdiğimde puanım hacettepe Türkçe tıbbı tutuyordu.
    Şu anki aklım olsa gözüm kapalı Tıp yazardım. Kafanız attı mı istifayı basabileceğiniz tek meslek doktorluktur.
    Mühendislik önemsiz bir meslek demiyorum kesinlikle Tıptan daha önemlidir , doktorların kullandığı aletleri de mühendisler tasarlıyor sonuçta.
    Ama ülkemizde mühendislik yok, biz mühendislik yapmıyoruz bizim yaptığımız teknisyenlik... Benim ne kadar mühendis arkadaşım varsa hepsi pişman.Keşke Tıp yazsaydık diyorlar.
    Mühendislik 30 yaşına kadar krallıktır. 30 dan sonra Tıp yazan akranlarınız birer birer uzman doktor olup 20-30 bin liraya imza atmaya başladığında anlarsınız anyayı konyayı.
    Mühendisler aç geziyor biraz fazla abartılı bir yaklaşım, Allah adam gibi çalışan herkese rızkını verir.
    Ama türkiyede doktorluk mu iyi mühendislik mi derseniz cevap açık ve nettir o da doktorluktur.
    "Bir de mühendis olucam yurtdışına gidicem" yaklaşımı çocukca. insan belli yaşını geçti mi memleketinde olmak ister.
    Ben Amerika,Çin,Danimarka ve Fransada bulundum. Amerikadan iş teklifi aldım ama gitmedim benim kaç tane arkadaşım ne hayallerle yurtdışına gitti
    çoğu da geri döndü, eğer Dininizi ve Milliyetinizi unutmak sizin için problem değilse, "ne olacak canım Amerikalı olurum" diyorsanız yurtdışında yaşayabilirsiniz. Öyle arkadaşlarım da var yıllardır Amerikada,İngilterede olan. Yüzleri gavur yüzü gibi olmuş orda kala kala.
    Tıbbın 6 yıl olması sizi korkutmasın. Tıbbın zorluğu 3 yıldır, ilk 3 yıl teorik biter sonra pratik başlar. Pratikte de hocalarınızın suyuna giderseniz kimse sizi sınıfta bırakmaz... Korkmayın iki dakka Adam olun TIP yazın diyorum :)."

    Bir baska yazı örneği"

    athensaus adlı arkadaşın yazdıkları (elektrik elektronik mühendisi)



    "2002'de sayisal 368. olup 2006'da odtü elektrik-elektronik mezunu olan biri olarak net bir şekilde söyleyebilirim hacettepe tıp yazmadığıma çok pişmanım.Açık ve net. Nokta.Tıp artık her şekilde mühendisliği döver maalesef.

    1- Tıp mezunları mı daha çok saygınlık görüyor toplumda yoksa mühendisler mi? Bizim ülkede bir hakimlere bir de doktorlara sorgusuz itaat veya inanma saygı hürmet gösterme var nedenini bilmiyorum (sorgulamıyorum da belki haklı nedenleri vardır) ben sadece aleni bir gerçeğe dikkat çekiyorum. Dolayısı ile seneler geçtikçe artan bir şekilde doktorken saygınlığınız artarken mühendislik için aynı şey geçerli değil en iyi okuldan da mezun olsanız da her sene daha gençleri ve sizden daha çok potansiyel vadedenleri geliyor mühendis mum gibidir yandıkça potansiyeli azalır gibi düşünün. Tıpsa damlayan musluğun altındaki göl gibidir(Atasözündeki gibi zaman geçtikçe gölünüz hem maddi ham manevi anlamda büyür)
    2- Tabi ki maddiyat ve gelir en nihayetinde hepimiz geçinmek için çalışıyoruz bu noktada kendi işini kurup inovasyon yapmayanlarımız (Sonuçta her ay bir Steve Jobs çıkmıyor memlekette) dışında biz mühendislerin tıptaki doktor arkadaşları yakalamamız zor görünüyor.
    3- İş hazzı diyeceksiniz ben de buna kanıp lisede matematik olimpiyatçısıyım matematiği seviyorum diye mühendislik yazdım. Ancak gerçekler acıdır iş hayatında çoğu zaman üniversite de gördüğünüz bir dersin bir ünitesinin bir alt konusu sizin işiniz olur ve öğrendiğiniz bildiğiniz kalan bütün şeyler gereksiz olur. Şu an o kadar aldığım accelerated calculuslar iş hayatında hiç bir anlam ifade etmiyor. Ha bilgisayar opsiyonu mezunu idim mikroişlemcisine kadar bilgisayar anlattılar zorladılar ben şu an sadece bilgi güvenliği ile ilgili çalışıyorum. Yani alınan onca mikroişlemci manyetik modern fizik calculus telekom sinyal circuit digital electronics analag electronics gibi dersler hayatımın dört yılını harab etmekle kaldılar işime yaramıyorlar (Çoğunluk için böyle). Aselsan TAİ için bile böyle. Tıptakiler ise öğrendiklerini net bir şekilde işlerinde kullanıyorlar zannımca.


    Son olarak kısadan hisse benim ile aynı sene Hacettepe tıpa giden bir dönem arkadaşım ingiltere'de kaliteli bir okulda uzmanlığını alıp şu an USA'da kanser üzerine çalışıp gününü gün ederken (yaşam standardı yğksek bir yaşantı sürerken) ve yüzbin dolarlar cinsinden birikim yapmış iken (dikkatinizi çekerim 2008 hacettepe mezunu henüz) ha ben de kendime göre hayatla ilgili istediklerimi her ne kadar maddi anlamda elde etsem de gelecek kaygısı iş garantisi anlamında geleceğe umutla bakamıyorum. Açıkçası maddiyat olarak ta arkadaşa yaklaşamam ama şükür TR ortalamasının çok üzerindeyim. Lakin objektif karşılaştırma yaptığımda yukarıdaki nedenlerden ötürü tıp mühendisliği dövüyor zannımca arkadaşlar.
    Sadece bir doktora muayeneye gittiğinizde annenizin doktora gösterdiği hürmete bakın bir de iş yerinde başarılı bir şekilde imkansız bir projeyi tamamladığınız halde patronun tatmin olmamasını düşünün veya aldığınız aferinin hiç bir anlamı olmamasını. Veya bindiğiniz arabalara bakın ben Toyota'ya binerken tıp mezunu arkadaşlar BMW'den şaşmıyor."



    Bir baska örnegi

    enrichment adlı arkadaşın yazdıkları



    "bazı arkadaşlar bu soruyu soran arkadaşa çok kızmış ama aslında sorusunun haklılık payı var...
    bana tıpla bilgisayar mühendisliğini karşılaştırmasını istediğim boğaziçi mezunu bir bilgisayar mühendisi şunu demişti;
    doktorluğun mühendisliğe göre en büyük avantajı yaşlandıkça tecrübesi arttıkça doktor değerlenir ama bir bilgisayar mühendisi yaşlandıkça insanın doğası gereği analitik düşünme hızı azalır eskiden 1 saatte yazacağı programı 3 saatte yazar hale gelir ve en büyük tehlike onun arkasından ondan daha genç daha hızlı düşünen bilgisayar mühendislerinin yetişmesidir demişti...valla bu direk söylediğim kişinin beyanı...benim düşüncem bir bilgisayar mühendisi 40 yaşına gelene kadar yönetici olamazsa geçmiş olsun...olur da 40 yaşında bir bilgisayar mühendisi işsiz kalırsa iş bulması çok zor olur..."




    Sen neden bahsediyorsun kardeşim 30-40 altın çağıymış da analitik düşünme bitiyormuş da bilmem ne

    Mühendisler için hayat asıl 40 yaşından sonra başlar. Sen doktor olucam diye bütün lise hayatın boyunca ineklersin. İlk senende kazanamaz 2. sene de ineklersin kazanırsın tıpa gidersin. 6 sene eşek gibi çalışır ezberler beynini yersin. Benim kaç tane tıp kazanıp gençliğini ders çalışmakla geçiren ve bırakmayı düşünen arkadaşım var neyse.

    6 sene sonunda tıpı bitirsin işe hoop bide karşına çıkarırlar TUS diye bir sınav. Bu da eşek gibi çalışırsın inekler saçını başını yolarsın. Sonuç olarak 30 yaşında anca adam gibi para kazanmaya başlar yeni yeni ısınırsın.

    O sırada ben mühendis olarak 22 yaşında mezun olurum. İlk senelerde piyasada sıkıntı çeker 2-3 bin liraya çalışır tecrübe kazanırım (Tıpçılar gibi kitap başında beyinimi yemem). 30 yaşıma geldiğimde ise 8 senelik tecrübemle güzel şirketlerde güzel işler yapmaya başlarım. Bu 8 sene boyunca kazandığım para zaten 3000*8*12=288.000 gibi bir para ediyor (8 sene boyunca maaş tabiki artacak ama ben min. hesaplıyorum).

    Mühendis yaşlandıkça tecrübelendikçe değeri artar analitik düşünme ne demek ya . 10 senelik tecrübe sahibi kendini geliştirmiş bir mühendis çok kolaylıkla bir şirkette yöneticilikle başlayıp 10-12 bin lira maaş alabilir (Daha fazla alan abilerim var).

    Neyse belli bir süre yöneticilikten sonra kendi şirketimi kuracak kadar tecrübe edinir ve o kadar sene biriktirdiğim parayla ve tanıdığım o kadar kişi sayesinde kendi şirketimi kurabilirim. İşi kurduktan sonra şansım ve tecrübemin de yardımıyla devam eder ve kendime bir doktor tutabilirim. Bunlar hayal değil bunu yapan okulumda çok sayıda hoca tanıyorum.

    Ayrıca benim fikrime göre takım elbise giyip iş yapmak, yurtdışına gidip gelmek, üst düzey ingilizce konuşmak vs. gibi şeyler, hastalara bakmaktan, orasında burasında iltihap çıkmış insanları incelemekten vs.'den daha cazibeli geliyor açıkçası.
    Burda doktorların yaptıkları işleri küçük gördüğüm sonucu çıkmasın onlar bizim başımızın tacıdır ve yaptıkları iş çok zor. Ben şahsen zor işleri pek sevmeyen hayatı yaşamaya çalışan bir adam olduğum için doktorluğun bana göre olmadığını düşünüyorum. Şu anda otomotiv mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Lisede çok güzel bir hayatım vardı ve hiç ineklemedim. Üniversitede de dersleri fazla çalışmadan kafayı yemeden geçtim ve üniversite hayatım da süperdi. Erasmusla Polonya'ya gittim ve 5 ülke gezdim ileri derecede ingilizcem var. Okulu bitirdikten sonra tekrar Polonya'ya gidip kendi paramı kazanıp Fiat-Crysler fabrikasında çalışacağım (anlaşmam hazır) ve sonrasında İtalya'da burslu yüksek lisansı bitirdikten sonra orada belli seneler çalışıp yüksek miktarda para kazanıp Türkiye'ye dönmek ve öğretim görevlisi olup aynı anda şirketimi kurmak istiyorum ve bunları yapmak hiç de zor şeyler değil açıkçası. Ve işin güzel yanı bu kadar çok şeyi yaptıktan sonra Türkiye'ye döndüğümde max. 30 yaşında olacak olmam


    Ne okuduğunu bilmiyorum dostum ama gerçekler bunlar. Kendini geliştirememiş, vizyonsuz insanlardan örnek vermene gerek yok. Zira sui misal emsal teşkil etmez

    Bunu okuyan mühendis arkadaşlar da varsa onlara tavsiyem atılgan ve girişken olmaları. Mühendislik yapılabilecek en güzel ve en temiz işlerden birisidir. Kendinizi geliştirip güzel insanları kendinize rehber seçtiğiniz zaman önünüzde kapılar bir bir açılacaktır.

    İyi forumlar

    Boş hayaller. Devlette zor alırsın o parayı mezun olunca. Ayrıca öyle bir konuşmuşsun ki sanki Tus Allah'ın emri... Kimseyi zorla kulağından tutup Tus'a sokmuyorlar.

    Sen 22 yaşında mezun ol. Doktor da 25 yaşında yeni mezun acilde doktor olsun. Arada üç sene fark var. Sen 3k alırken o 7k alacaktır. Sen iki senede 72.000 kazanmış olurken adam bir senede 84.000 lira kazanacak. İlla uzman veya asistan olmaya gerek yok anlayacağın. Doktorun her türlü gideri var.

    Eski kız arkadaşım tıp doktoruydu, ayda 7 kez 24 saat aralıksız nöbet tutuyordu devlet hastanesinde ve gecede baktığı hasta sayısı 100'lerle ifade ediliyordu, gündüzleri de evrak işler oluyordu, 7k almıyordu, ay sonunda aldığı 3k idi 6 ay önce, hadi şimdi de olsun 3,5k.. .Onun da gözü benim internetten haybeye kazandığım paradaydı. haklıydı da... Arıza olmasa terk etmezdim yine de... Kim ne desin çok karizma oluyorlar, bence ayda en az 30k'yı hak ediyorlar...

    Bizim millet "ben neden az kazanıyorum?" diye kendisine sorduğu zaman ve işini iyi yapmadığını fark edip işini iyi yapmaya başladıktan sonra halen az kazanıyorsa "demek ki bana hakkımı vermiyorlar" dediği zaman gelişmeye başlayacak... Aksi taktir de yatıp yatıp "o benden çok kazanıyor"diye 30 yaşına kadar ineklemiş insanları kıskanmaya devam ettiği sürece gerilemeye devam ederiz ve ayaklar baş,başlar ayak olur...

    Sözüm meclisten dışarıdır. Üstünüze alınmayın lütfen. Yazacak yer arıyordum yazayım dedim :D Haklıyım da...

    Dostum kız arkadaşın salt maaşını söylemiş. Ona bir de performansı sabit döneri de eklemen lazım ama haklısın acil çekilecek çile değil. Ben de istifa etmiştim acilden. Allahtan her mezun olan acilde çalışmak zorunda olmuyor. Tsm hekimi olup 8-5 çay içebilir yada 112 hekimi olup telefon doktorluğu da yapabilirsin.

    TSM hekimleri salt maaş dışında döner falan almaz ama....Ha ayda 3,5k'ya oturup çay kahve içmek de güzel fikir ama ben o kadar kazanmasam onun istediği evdir arabadır(BMW) alamazdım... Hoş en güzeli aklı başında birini bulmak... Parası öneli değil, bir pratisen doktor ne kadar çalışsa da kazanacağı en fazla 10binigeçmez,mühendis çalışır kendini geliştirirse 40bin de kazanabilir, geliştirmezse 2bin de de kalabilir.

    Ama bana sorarsan en güzel iş inşaat, adamlar 6 ayda binayı dikiyorlar 1 trilyona, sonra her katı 1 trilyona satıyorlar... Üstelik 5 parasız inşşataa başlayıp, daha inşaata başlamadan 1 katını satıp binayı öyle yapıyorlar... Böyle bir iş yok.. Okumaya da gerek yok...

    En zevkli iş ise nette takılıp para kazanmak :D

    bir de forum da herkes ayda 10-15bin kazanmaktan bahsetmiş, çoğu 1 liralık çikolata için markette sıra bekliyor sıcak fırsat diye...

    Benim anladığım en zor ve en az ücret alanlar ise askerler ve öğretmenler, öğretmenler özel derslerle falan bolbol da tatil yaparak asker kadar kazanabiliyor, askerler hiçbir şekilde başka bir yapamıyor, hoş zaten zamanları da yok,işleri de yeterince yorucu... Ellerine geçecek para 5bini geçmez her ikisinin de 40 yaşından sonra bile... Ne kadar eğitimli olurlarsa olsunlar... Pilot veya hakim değillerse... Bence devler bir anca, asker, öğretmen, doktor hepsine asgari ücrete yaptığı gibi %30 zam yapmalı, hem geçen seneki enflasyon da o kadar zaten...

    şu netten para kazanmayı nasıl yapıyorsun dostum peki anlatsana bana da. özel mesaj da yollayabilirsin

    PM gönderdim :)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Wolffe

    Ben de bilgisayar muhendisligi okuyorum yurt disinda doktora yapabilirsem akademiye yonelicem.Alttan surekli saglam gencler yukselecek acikcasi ozel sektorle ugrasmak istemiyorum onun yerine gomulu sistemler veya yapay zekada uzmanlasirim.Boylelikle yaslandigimda hala saglam bir degerim olacak maasim da fena olmaz.

    Pc akademisyen maaşları ne kadar birde lisansı nerde yaptığına bakarlar mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: perSNN

    quote:

    Orijinalden alıntı: deoksiriboz1000


    quote:

    Orijinalden alıntı: perSNN

    quote:

    Orijinalden alıntı: deoksiriboz1000


    quote:

    Orijinalden alıntı: perSNN

    quote:

    Orijinalden alıntı: Hippokrates


    quote:

    Orijinalden alıntı: saveyourself

    quote:

    Orijinalden alıntı: Sichern

    Edit:Dikkat ediyorum bu konularda surekli hangisini seviyorsan o ol,idealin neyse o ol deniyor tamam bende katılıyorum buna herkes kendi sevdigi meslegi secse daha guzel olur evet sonuna kadar katılıyorum ama türkiye idealistligin soktugu bir yer degil anlayın artık sunu biyolog olmak isteyen kac kisi ideallerinden vazgeciyor genetik okumak isteyen kac kisi okulunu bırakıyor kac meslek ölü durumda su an millet istese de gidemiyor ben ne kadar adam gordum isteyerek girdim bu meslege ama isler vahim gelme diyen bunları bir dusunelim, normal sartlar altındaki gibi karar veremiyoruz sunu idrak edelim artık yeter.



    Bir muhendis dusunelim itü,odtü mezunu makine,ee veya bilgisayar mühendisi olsun genc caglarında hayat guzeldir tamam ama 40 yaslarından sonra 50 lere dogru ne yapıyorlar?

    Doktorlar gitgide deger kazanırken mühendislerde durum ne oluyor?Bu konuda cok fazla bir bilgi yok hicbir yerde.

    Cogu kisi artık yaslandıgı icin bayagı sıkıntı cektiklerini analitik dusunme yeteneklerinin iyice koreldigini soyluyor.Muhendisligin genc caglarda iyi bir meslek oldugunu iler ki yaslarda uygun meslek olmadıgını bazı sanslı kisiler haricinde geri kalanların emir komuta zincirinde bir yasam surup pisman olarak emekli oldugunu dusunuyor peki gercekte durum bu mu degil mi?

    Bazıları da artık yönetici olduklarını ve hayatlarının iyilestigini soyluyor.Yonetici olmasa bile iyi bir maas alarak refaha eristiklerini dusunuyor.

    Bu konuda yardımlarınızı, yorumlarınızı,dusuncelerinizi bekliyorum.

    Not:Kural dısı bir konu degil yoneticilerden ricam konu silinmesin lutfen.


    EDIT:Kafamı karıstıran bir yazı örnegi:


    "Arkadaşlar ben 14 yıllık bir elektronik mühendisiyim. İTÜ mezunuyum ben girdiğimde puanım hacettepe Türkçe tıbbı tutuyordu.
    Şu anki aklım olsa gözüm kapalı Tıp yazardım. Kafanız attı mı istifayı basabileceğiniz tek meslek doktorluktur.
    Mühendislik önemsiz bir meslek demiyorum kesinlikle Tıptan daha önemlidir , doktorların kullandığı aletleri de mühendisler tasarlıyor sonuçta.
    Ama ülkemizde mühendislik yok, biz mühendislik yapmıyoruz bizim yaptığımız teknisyenlik... Benim ne kadar mühendis arkadaşım varsa hepsi pişman.Keşke Tıp yazsaydık diyorlar.
    Mühendislik 30 yaşına kadar krallıktır. 30 dan sonra Tıp yazan akranlarınız birer birer uzman doktor olup 20-30 bin liraya imza atmaya başladığında anlarsınız anyayı konyayı.
    Mühendisler aç geziyor biraz fazla abartılı bir yaklaşım, Allah adam gibi çalışan herkese rızkını verir.
    Ama türkiyede doktorluk mu iyi mühendislik mi derseniz cevap açık ve nettir o da doktorluktur.
    "Bir de mühendis olucam yurtdışına gidicem" yaklaşımı çocukca. insan belli yaşını geçti mi memleketinde olmak ister.
    Ben Amerika,Çin,Danimarka ve Fransada bulundum. Amerikadan iş teklifi aldım ama gitmedim benim kaç tane arkadaşım ne hayallerle yurtdışına gitti
    çoğu da geri döndü, eğer Dininizi ve Milliyetinizi unutmak sizin için problem değilse, "ne olacak canım Amerikalı olurum" diyorsanız yurtdışında yaşayabilirsiniz. Öyle arkadaşlarım da var yıllardır Amerikada,İngilterede olan. Yüzleri gavur yüzü gibi olmuş orda kala kala.
    Tıbbın 6 yıl olması sizi korkutmasın. Tıbbın zorluğu 3 yıldır, ilk 3 yıl teorik biter sonra pratik başlar. Pratikte de hocalarınızın suyuna giderseniz kimse sizi sınıfta bırakmaz... Korkmayın iki dakka Adam olun TIP yazın diyorum :)."

    Bir baska yazı örneği"

    athensaus adlı arkadaşın yazdıkları (elektrik elektronik mühendisi)



    "2002'de sayisal 368. olup 2006'da odtü elektrik-elektronik mezunu olan biri olarak net bir şekilde söyleyebilirim hacettepe tıp yazmadığıma çok pişmanım.Açık ve net. Nokta.Tıp artık her şekilde mühendisliği döver maalesef.

    1- Tıp mezunları mı daha çok saygınlık görüyor toplumda yoksa mühendisler mi? Bizim ülkede bir hakimlere bir de doktorlara sorgusuz itaat veya inanma saygı hürmet gösterme var nedenini bilmiyorum (sorgulamıyorum da belki haklı nedenleri vardır) ben sadece aleni bir gerçeğe dikkat çekiyorum. Dolayısı ile seneler geçtikçe artan bir şekilde doktorken saygınlığınız artarken mühendislik için aynı şey geçerli değil en iyi okuldan da mezun olsanız da her sene daha gençleri ve sizden daha çok potansiyel vadedenleri geliyor mühendis mum gibidir yandıkça potansiyeli azalır gibi düşünün. Tıpsa damlayan musluğun altındaki göl gibidir(Atasözündeki gibi zaman geçtikçe gölünüz hem maddi ham manevi anlamda büyür)
    2- Tabi ki maddiyat ve gelir en nihayetinde hepimiz geçinmek için çalışıyoruz bu noktada kendi işini kurup inovasyon yapmayanlarımız (Sonuçta her ay bir Steve Jobs çıkmıyor memlekette) dışında biz mühendislerin tıptaki doktor arkadaşları yakalamamız zor görünüyor.
    3- İş hazzı diyeceksiniz ben de buna kanıp lisede matematik olimpiyatçısıyım matematiği seviyorum diye mühendislik yazdım. Ancak gerçekler acıdır iş hayatında çoğu zaman üniversite de gördüğünüz bir dersin bir ünitesinin bir alt konusu sizin işiniz olur ve öğrendiğiniz bildiğiniz kalan bütün şeyler gereksiz olur. Şu an o kadar aldığım accelerated calculuslar iş hayatında hiç bir anlam ifade etmiyor. Ha bilgisayar opsiyonu mezunu idim mikroişlemcisine kadar bilgisayar anlattılar zorladılar ben şu an sadece bilgi güvenliği ile ilgili çalışıyorum. Yani alınan onca mikroişlemci manyetik modern fizik calculus telekom sinyal circuit digital electronics analag electronics gibi dersler hayatımın dört yılını harab etmekle kaldılar işime yaramıyorlar (Çoğunluk için böyle). Aselsan TAİ için bile böyle. Tıptakiler ise öğrendiklerini net bir şekilde işlerinde kullanıyorlar zannımca.


    Son olarak kısadan hisse benim ile aynı sene Hacettepe tıpa giden bir dönem arkadaşım ingiltere'de kaliteli bir okulda uzmanlığını alıp şu an USA'da kanser üzerine çalışıp gününü gün ederken (yaşam standardı yğksek bir yaşantı sürerken) ve yüzbin dolarlar cinsinden birikim yapmış iken (dikkatinizi çekerim 2008 hacettepe mezunu henüz) ha ben de kendime göre hayatla ilgili istediklerimi her ne kadar maddi anlamda elde etsem de gelecek kaygısı iş garantisi anlamında geleceğe umutla bakamıyorum. Açıkçası maddiyat olarak ta arkadaşa yaklaşamam ama şükür TR ortalamasının çok üzerindeyim. Lakin objektif karşılaştırma yaptığımda yukarıdaki nedenlerden ötürü tıp mühendisliği dövüyor zannımca arkadaşlar.
    Sadece bir doktora muayeneye gittiğinizde annenizin doktora gösterdiği hürmete bakın bir de iş yerinde başarılı bir şekilde imkansız bir projeyi tamamladığınız halde patronun tatmin olmamasını düşünün veya aldığınız aferinin hiç bir anlamı olmamasını. Veya bindiğiniz arabalara bakın ben Toyota'ya binerken tıp mezunu arkadaşlar BMW'den şaşmıyor."



    Bir baska örnegi

    enrichment adlı arkadaşın yazdıkları



    "bazı arkadaşlar bu soruyu soran arkadaşa çok kızmış ama aslında sorusunun haklılık payı var...
    bana tıpla bilgisayar mühendisliğini karşılaştırmasını istediğim boğaziçi mezunu bir bilgisayar mühendisi şunu demişti;
    doktorluğun mühendisliğe göre en büyük avantajı yaşlandıkça tecrübesi arttıkça doktor değerlenir ama bir bilgisayar mühendisi yaşlandıkça insanın doğası gereği analitik düşünme hızı azalır eskiden 1 saatte yazacağı programı 3 saatte yazar hale gelir ve en büyük tehlike onun arkasından ondan daha genç daha hızlı düşünen bilgisayar mühendislerinin yetişmesidir demişti...valla bu direk söylediğim kişinin beyanı...benim düşüncem bir bilgisayar mühendisi 40 yaşına gelene kadar yönetici olamazsa geçmiş olsun...olur da 40 yaşında bir bilgisayar mühendisi işsiz kalırsa iş bulması çok zor olur..."




    Sen neden bahsediyorsun kardeşim 30-40 altın çağıymış da analitik düşünme bitiyormuş da bilmem ne

    Mühendisler için hayat asıl 40 yaşından sonra başlar. Sen doktor olucam diye bütün lise hayatın boyunca ineklersin. İlk senende kazanamaz 2. sene de ineklersin kazanırsın tıpa gidersin. 6 sene eşek gibi çalışır ezberler beynini yersin. Benim kaç tane tıp kazanıp gençliğini ders çalışmakla geçiren ve bırakmayı düşünen arkadaşım var neyse.

    6 sene sonunda tıpı bitirsin işe hoop bide karşına çıkarırlar TUS diye bir sınav. Bu da eşek gibi çalışırsın inekler saçını başını yolarsın. Sonuç olarak 30 yaşında anca adam gibi para kazanmaya başlar yeni yeni ısınırsın.

    O sırada ben mühendis olarak 22 yaşında mezun olurum. İlk senelerde piyasada sıkıntı çeker 2-3 bin liraya çalışır tecrübe kazanırım (Tıpçılar gibi kitap başında beyinimi yemem). 30 yaşıma geldiğimde ise 8 senelik tecrübemle güzel şirketlerde güzel işler yapmaya başlarım. Bu 8 sene boyunca kazandığım para zaten 3000*8*12=288.000 gibi bir para ediyor (8 sene boyunca maaş tabiki artacak ama ben min. hesaplıyorum).

    Mühendis yaşlandıkça tecrübelendikçe değeri artar analitik düşünme ne demek ya . 10 senelik tecrübe sahibi kendini geliştirmiş bir mühendis çok kolaylıkla bir şirkette yöneticilikle başlayıp 10-12 bin lira maaş alabilir (Daha fazla alan abilerim var).

    Neyse belli bir süre yöneticilikten sonra kendi şirketimi kuracak kadar tecrübe edinir ve o kadar sene biriktirdiğim parayla ve tanıdığım o kadar kişi sayesinde kendi şirketimi kurabilirim. İşi kurduktan sonra şansım ve tecrübemin de yardımıyla devam eder ve kendime bir doktor tutabilirim. Bunlar hayal değil bunu yapan okulumda çok sayıda hoca tanıyorum.

    Ayrıca benim fikrime göre takım elbise giyip iş yapmak, yurtdışına gidip gelmek, üst düzey ingilizce konuşmak vs. gibi şeyler, hastalara bakmaktan, orasında burasında iltihap çıkmış insanları incelemekten vs.'den daha cazibeli geliyor açıkçası.
    Burda doktorların yaptıkları işleri küçük gördüğüm sonucu çıkmasın onlar bizim başımızın tacıdır ve yaptıkları iş çok zor. Ben şahsen zor işleri pek sevmeyen hayatı yaşamaya çalışan bir adam olduğum için doktorluğun bana göre olmadığını düşünüyorum. Şu anda otomotiv mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Lisede çok güzel bir hayatım vardı ve hiç ineklemedim. Üniversitede de dersleri fazla çalışmadan kafayı yemeden geçtim ve üniversite hayatım da süperdi. Erasmusla Polonya'ya gittim ve 5 ülke gezdim ileri derecede ingilizcem var. Okulu bitirdikten sonra tekrar Polonya'ya gidip kendi paramı kazanıp Fiat-Crysler fabrikasında çalışacağım (anlaşmam hazır) ve sonrasında İtalya'da burslu yüksek lisansı bitirdikten sonra orada belli seneler çalışıp yüksek miktarda para kazanıp Türkiye'ye dönmek ve öğretim görevlisi olup aynı anda şirketimi kurmak istiyorum ve bunları yapmak hiç de zor şeyler değil açıkçası. Ve işin güzel yanı bu kadar çok şeyi yaptıktan sonra Türkiye'ye döndüğümde max. 30 yaşında olacak olmam


    Ne okuduğunu bilmiyorum dostum ama gerçekler bunlar. Kendini geliştirememiş, vizyonsuz insanlardan örnek vermene gerek yok. Zira sui misal emsal teşkil etmez

    Bunu okuyan mühendis arkadaşlar da varsa onlara tavsiyem atılgan ve girişken olmaları. Mühendislik yapılabilecek en güzel ve en temiz işlerden birisidir. Kendinizi geliştirip güzel insanları kendinize rehber seçtiğiniz zaman önünüzde kapılar bir bir açılacaktır.

    İyi forumlar

    Boş hayaller. Devlette zor alırsın o parayı mezun olunca. Ayrıca öyle bir konuşmuşsun ki sanki Tus Allah'ın emri... Kimseyi zorla kulağından tutup Tus'a sokmuyorlar.

    Sen 22 yaşında mezun ol. Doktor da 25 yaşında yeni mezun acilde doktor olsun. Arada üç sene fark var. Sen 3k alırken o 7k alacaktır. Sen iki senede 72.000 kazanmış olurken adam bir senede 84.000 lira kazanacak. İlla uzman veya asistan olmaya gerek yok anlayacağın. Doktorun her türlü gideri var.

    Eski kız arkadaşım tıp doktoruydu, ayda 7 kez 24 saat aralıksız nöbet tutuyordu devlet hastanesinde ve gecede baktığı hasta sayısı 100'lerle ifade ediliyordu, gündüzleri de evrak işler oluyordu, 7k almıyordu, ay sonunda aldığı 3k idi 6 ay önce, hadi şimdi de olsun 3,5k.. .Onun da gözü benim internetten haybeye kazandığım paradaydı. haklıydı da... Arıza olmasa terk etmezdim yine de... Kim ne desin çok karizma oluyorlar, bence ayda en az 30k'yı hak ediyorlar...

    Bizim millet "ben neden az kazanıyorum?" diye kendisine sorduğu zaman ve işini iyi yapmadığını fark edip işini iyi yapmaya başladıktan sonra halen az kazanıyorsa "demek ki bana hakkımı vermiyorlar" dediği zaman gelişmeye başlayacak... Aksi taktir de yatıp yatıp "o benden çok kazanıyor"diye 30 yaşına kadar ineklemiş insanları kıskanmaya devam ettiği sürece gerilemeye devam ederiz ve ayaklar baş,başlar ayak olur...

    Sözüm meclisten dışarıdır. Üstünüze alınmayın lütfen. Yazacak yer arıyordum yazayım dedim :D Haklıyım da...

    Dostum kız arkadaşın salt maaşını söylemiş. Ona bir de performansı sabit döneri de eklemen lazım ama haklısın acil çekilecek çile değil. Ben de istifa etmiştim acilden. Allahtan her mezun olan acilde çalışmak zorunda olmuyor. Tsm hekimi olup 8-5 çay içebilir yada 112 hekimi olup telefon doktorluğu da yapabilirsin.

    TSM hekimleri salt maaş dışında döner falan almaz ama....Ha ayda 3,5k'ya oturup çay kahve içmek de güzel fikir ama ben o kadar kazanmasam onun istediği evdir arabadır(BMW) alamazdım... Hoş en güzeli aklı başında birini bulmak... Parası öneli değil, bir pratisen doktor ne kadar çalışsa da kazanacağı en fazla 10binigeçmez,mühendis çalışır kendini geliştirirse 40bin de kazanabilir, geliştirmezse 2bin de de kalabilir.

    Ama bana sorarsan en güzel iş inşaat, adamlar 6 ayda binayı dikiyorlar 1 trilyona, sonra her katı 1 trilyona satıyorlar... Üstelik 5 parasız inşşataa başlayıp, daha inşaata başlamadan 1 katını satıp binayı öyle yapıyorlar... Böyle bir iş yok.. Okumaya da gerek yok...

    En zevkli iş ise nette takılıp para kazanmak :D

    bir de forum da herkes ayda 10-15bin kazanmaktan bahsetmiş, çoğu 1 liralık çikolata için markette sıra bekliyor sıcak fırsat diye...

    Benim anladığım en zor ve en az ücret alanlar ise askerler ve öğretmenler, öğretmenler özel derslerle falan bolbol da tatil yaparak asker kadar kazanabiliyor, askerler hiçbir şekilde başka bir yapamıyor, hoş zaten zamanları da yok,işleri de yeterince yorucu... Ellerine geçecek para 5bini geçmez her ikisinin de 40 yaşından sonra bile... Ne kadar eğitimli olurlarsa olsunlar... Pilot veya hakim değillerse... Bence devler bir anca, asker, öğretmen, doktor hepsine asgari ücrete yaptığı gibi %30 zam yapmalı, hem geçen seneki enflasyon da o kadar zaten...

    şu netten para kazanmayı nasıl yapıyorsun dostum peki anlatsana bana da. özel mesaj da yollayabilirsin

    PM gönderdim :)

    Hocam +1 pm de ben alabilir miyim ?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • deserthawk D kullanıcısına yanıt
    Hocam su an durumunuzdan memnunsunuz herhalde.Bende konuyu okurken gordum bazı kisilerde muhendisim ama memnun degilim demisler.


    Birde bu muhendisim ama hic vaktim kalmıyor olayı var sizde durumlar nedir?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: byns

    la olum herşey paramı öyle konuşuyonuz ki sanki mühendisler acından ölüyor.ayrıca kimisi sizin gibi kapitalist olup mezun olunca alacağı bmwler,mercedeslerin hayalini kurar.Kimisi ise mutlu olmayı, insanlığa faydalı olmayı tercih eder.Siz bu kafayla doktor olsanız ve sonunda birilerinin ailesinden dayak yeseniz zerre üzülmem.Değiştirin şu kafayı lütfen..

    Problem şu ki her şey para değil elbette ama insan emeğinin karşılığını almak ve taktir edilmek ister işte mühendislikte bu yok.
  • PsiKoman kullanıcısına yanıt
    Konuyu acan arkadas birçok yerde amacın para olmadıgını belirtmis.

    Citizenin pengueni adlı uyeninde belirttigi gibi

    "Problem şu ki her şey para değil elbette ama insan emeğinin karşılığını almak ve taktir edilmek ister işte mühendislikte bu yok."

    Ve arkadas ilerde pisman olmak istemiyor olay bu her konuda bu tipleri gornekten bıktım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Angelica kullanıcısına yanıt
    öğretmen 3000 lira alıyor? Millet boşuna mı bir yerlerini yırtıyor
    Baraj üniversite mezunuysanız üstünüze alınmayın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: V3tra

    Konuyu acan arkadas birçok yerde amacın para olmadıgını belirtmis.

    Citizenin pengueni adlı uyeninde belirttigi gibi

    "Problem şu ki her şey para değil elbette ama insan emeğinin karşılığını almak ve taktir edilmek ister işte mühendislikte bu yok."

    Ve arkadas ilerde pisman olmak istemiyor olay bu her konuda bu tipleri gornekten bıktım.

    Benim belirttiğim şey çok net bu yasa kadar, kafasında belli olmadıysa zaten bu yaştan sonra en fazla normal bi çalışan olur seçtiği meslekte. Takdir olma işlerinide gecelim tabi ki para için konuşuyor, ilk paragraflar da mühendislerin yaşlandıkça para kazanamadığı, değer kaybettiğinden doktorların ise git gide degerlenip iyi para kazandığından bahsetmiş. Arkadaş kafasında çoktan tıp seçmiş zaten, umarım mühendislik okuyupta hayatını mahvetmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • PsiKoman kullanıcısına yanıt
    Hocam adam surekli muhendislik istiyorum cevremdekiler de muhendisler pisman oluyor diyor demis bende onlar gibi olmak istemiyorum gercekten olay boyle mi diye konu acmıs.Neyini anlamadınız.Ayrıca bircok yerde mevzunun para olmadıgını muhendislerin vakit bulamadıklarını soylemelerine takıldıgını belirtmis.


    Bende avukatı gibi savunuyom ama neyse



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V3tra -- 5 Ocak 2016; 15:29:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Suan 40 yas üstü muhendis sayisi az. Cunku eskiden degerliydi. Suan muhendislik bolumu okuyan zibil gibi insan var. Büyük üniversiteleri bir kenara koysak ulkemizde her sehirde universite ve hepsinde muhendislik var. Final haftasi ders calisip sadece imza icin derste bulunan devasa bir kitle yetişiyor. Bunlar mezun olunca ne olur, 40 yasin ustune ciktiklarinda ne olur hic bilmiyorum inanin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Wrutera

    eniştem doktor 38 yaşında özel hastaneye ortak %25 olarak ne kadar kazanıyor bilmiyorumda hem hastanede çalışıyor aylık 15.000 lira alıyormuş doktor olarak doçent kendisi.[38 yaşında doçent olmak her babayiğidin harcı değil] belli bir ismi var ismi bile para kazandırıyor.
    Uzmanlara 10-12 bin veriyolar pratisyen çalışmıyor.
    Eniştemin Mal varlığı
    1 adet villa 1.000.000 dan fazla değeri var
    2 tane araba mercedes e250 ve mercedes gla[bu teyzemin]
    2 normal daire 200.000 eder tanesi
    1 tane rezidans 550-600 eder
    2000 dakar tarla babasıyla kardeşi ekiyor tarla eniştemin 5.000.000 falan eder
    1-2 tanede arsası var memleketde
    kuzenimin telefonu ip6s plus 128gb yanında s6 edge var okuduğu okul senelik 25.000 lira ama burs kazandı bu sene cocuk babamdan zengin o kadar söliyeyim elinde banka kartı var ne isterse alıyor cebinde 200 den az para görmedim

    ama eniştemin babası zengindi babasında da var bayağı mal hastane zamanı baya yardım etmişti

    amcamda diş hekimi aylık 20-30 kazanıyor oda
    diğer eniştem odtü mezunu arcelikte genel müdür 20 bin lira alıyor aylık

    Baban ne iş yapıyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lion

    öğretmen 3000 lira alıyor? Millet boşuna mı bir yerlerini yırtıyor
    Baraj üniversite mezunuysanız üstünüze alınmayın.

    Hangi mesajima yazdiniz bunu?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: perSNN

    quote:

    Orijinalden alıntı: deoksiriboz1000


    quote:

    Orijinalden alıntı: perSNN

    quote:

    Orijinalden alıntı: deoksiriboz1000


    quote:

    Orijinalden alıntı: perSNN

    quote:

    Orijinalden alıntı: Hippokrates


    quote:

    Orijinalden alıntı: saveyourself

    quote:

    Orijinalden alıntı: Sichern

    Edit:Dikkat ediyorum bu konularda surekli hangisini seviyorsan o ol,idealin neyse o ol deniyor tamam bende katılıyorum buna herkes kendi sevdigi meslegi secse daha guzel olur evet sonuna kadar katılıyorum ama türkiye idealistligin soktugu bir yer degil anlayın artık sunu biyolog olmak isteyen kac kisi ideallerinden vazgeciyor genetik okumak isteyen kac kisi okulunu bırakıyor kac meslek ölü durumda su an millet istese de gidemiyor ben ne kadar adam gordum isteyerek girdim bu meslege ama isler vahim gelme diyen bunları bir dusunelim, normal sartlar altındaki gibi karar veremiyoruz sunu idrak edelim artık yeter.



    Bir muhendis dusunelim itü,odtü mezunu makine,ee veya bilgisayar mühendisi olsun genc caglarında hayat guzeldir tamam ama 40 yaslarından sonra 50 lere dogru ne yapıyorlar?

    Doktorlar gitgide deger kazanırken mühendislerde durum ne oluyor?Bu konuda cok fazla bir bilgi yok hicbir yerde.

    Cogu kisi artık yaslandıgı icin bayagı sıkıntı cektiklerini analitik dusunme yeteneklerinin iyice koreldigini soyluyor.Muhendisligin genc caglarda iyi bir meslek oldugunu iler ki yaslarda uygun meslek olmadıgını bazı sanslı kisiler haricinde geri kalanların emir komuta zincirinde bir yasam surup pisman olarak emekli oldugunu dusunuyor peki gercekte durum bu mu degil mi?

    Bazıları da artık yönetici olduklarını ve hayatlarının iyilestigini soyluyor.Yonetici olmasa bile iyi bir maas alarak refaha eristiklerini dusunuyor.

    Bu konuda yardımlarınızı, yorumlarınızı,dusuncelerinizi bekliyorum.

    Not:Kural dısı bir konu degil yoneticilerden ricam konu silinmesin lutfen.


    EDIT:Kafamı karıstıran bir yazı örnegi:


    "Arkadaşlar ben 14 yıllık bir elektronik mühendisiyim. İTÜ mezunuyum ben girdiğimde puanım hacettepe Türkçe tıbbı tutuyordu.
    Şu anki aklım olsa gözüm kapalı Tıp yazardım. Kafanız attı mı istifayı basabileceğiniz tek meslek doktorluktur.
    Mühendislik önemsiz bir meslek demiyorum kesinlikle Tıptan daha önemlidir , doktorların kullandığı aletleri de mühendisler tasarlıyor sonuçta.
    Ama ülkemizde mühendislik yok, biz mühendislik yapmıyoruz bizim yaptığımız teknisyenlik... Benim ne kadar mühendis arkadaşım varsa hepsi pişman.Keşke Tıp yazsaydık diyorlar.
    Mühendislik 30 yaşına kadar krallıktır. 30 dan sonra Tıp yazan akranlarınız birer birer uzman doktor olup 20-30 bin liraya imza atmaya başladığında anlarsınız anyayı konyayı.
    Mühendisler aç geziyor biraz fazla abartılı bir yaklaşım, Allah adam gibi çalışan herkese rızkını verir.
    Ama türkiyede doktorluk mu iyi mühendislik mi derseniz cevap açık ve nettir o da doktorluktur.
    "Bir de mühendis olucam yurtdışına gidicem" yaklaşımı çocukca. insan belli yaşını geçti mi memleketinde olmak ister.
    Ben Amerika,Çin,Danimarka ve Fransada bulundum. Amerikadan iş teklifi aldım ama gitmedim benim kaç tane arkadaşım ne hayallerle yurtdışına gitti
    çoğu da geri döndü, eğer Dininizi ve Milliyetinizi unutmak sizin için problem değilse, "ne olacak canım Amerikalı olurum" diyorsanız yurtdışında yaşayabilirsiniz. Öyle arkadaşlarım da var yıllardır Amerikada,İngilterede olan. Yüzleri gavur yüzü gibi olmuş orda kala kala.
    Tıbbın 6 yıl olması sizi korkutmasın. Tıbbın zorluğu 3 yıldır, ilk 3 yıl teorik biter sonra pratik başlar. Pratikte de hocalarınızın suyuna giderseniz kimse sizi sınıfta bırakmaz... Korkmayın iki dakka Adam olun TIP yazın diyorum :)."

    Bir baska yazı örneği"

    athensaus adlı arkadaşın yazdıkları (elektrik elektronik mühendisi)



    "2002'de sayisal 368. olup 2006'da odtü elektrik-elektronik mezunu olan biri olarak net bir şekilde söyleyebilirim hacettepe tıp yazmadığıma çok pişmanım.Açık ve net. Nokta.Tıp artık her şekilde mühendisliği döver maalesef.

    1- Tıp mezunları mı daha çok saygınlık görüyor toplumda yoksa mühendisler mi? Bizim ülkede bir hakimlere bir de doktorlara sorgusuz itaat veya inanma saygı hürmet gösterme var nedenini bilmiyorum (sorgulamıyorum da belki haklı nedenleri vardır) ben sadece aleni bir gerçeğe dikkat çekiyorum. Dolayısı ile seneler geçtikçe artan bir şekilde doktorken saygınlığınız artarken mühendislik için aynı şey geçerli değil en iyi okuldan da mezun olsanız da her sene daha gençleri ve sizden daha çok potansiyel vadedenleri geliyor mühendis mum gibidir yandıkça potansiyeli azalır gibi düşünün. Tıpsa damlayan musluğun altındaki göl gibidir(Atasözündeki gibi zaman geçtikçe gölünüz hem maddi ham manevi anlamda büyür)
    2- Tabi ki maddiyat ve gelir en nihayetinde hepimiz geçinmek için çalışıyoruz bu noktada kendi işini kurup inovasyon yapmayanlarımız (Sonuçta her ay bir Steve Jobs çıkmıyor memlekette) dışında biz mühendislerin tıptaki doktor arkadaşları yakalamamız zor görünüyor.
    3- İş hazzı diyeceksiniz ben de buna kanıp lisede matematik olimpiyatçısıyım matematiği seviyorum diye mühendislik yazdım. Ancak gerçekler acıdır iş hayatında çoğu zaman üniversite de gördüğünüz bir dersin bir ünitesinin bir alt konusu sizin işiniz olur ve öğrendiğiniz bildiğiniz kalan bütün şeyler gereksiz olur. Şu an o kadar aldığım accelerated calculuslar iş hayatında hiç bir anlam ifade etmiyor. Ha bilgisayar opsiyonu mezunu idim mikroişlemcisine kadar bilgisayar anlattılar zorladılar ben şu an sadece bilgi güvenliği ile ilgili çalışıyorum. Yani alınan onca mikroişlemci manyetik modern fizik calculus telekom sinyal circuit digital electronics analag electronics gibi dersler hayatımın dört yılını harab etmekle kaldılar işime yaramıyorlar (Çoğunluk için böyle). Aselsan TAİ için bile böyle. Tıptakiler ise öğrendiklerini net bir şekilde işlerinde kullanıyorlar zannımca.


    Son olarak kısadan hisse benim ile aynı sene Hacettepe tıpa giden bir dönem arkadaşım ingiltere'de kaliteli bir okulda uzmanlığını alıp şu an USA'da kanser üzerine çalışıp gününü gün ederken (yaşam standardı yğksek bir yaşantı sürerken) ve yüzbin dolarlar cinsinden birikim yapmış iken (dikkatinizi çekerim 2008 hacettepe mezunu henüz) ha ben de kendime göre hayatla ilgili istediklerimi her ne kadar maddi anlamda elde etsem de gelecek kaygısı iş garantisi anlamında geleceğe umutla bakamıyorum. Açıkçası maddiyat olarak ta arkadaşa yaklaşamam ama şükür TR ortalamasının çok üzerindeyim. Lakin objektif karşılaştırma yaptığımda yukarıdaki nedenlerden ötürü tıp mühendisliği dövüyor zannımca arkadaşlar.
    Sadece bir doktora muayeneye gittiğinizde annenizin doktora gösterdiği hürmete bakın bir de iş yerinde başarılı bir şekilde imkansız bir projeyi tamamladığınız halde patronun tatmin olmamasını düşünün veya aldığınız aferinin hiç bir anlamı olmamasını. Veya bindiğiniz arabalara bakın ben Toyota'ya binerken tıp mezunu arkadaşlar BMW'den şaşmıyor."



    Bir baska örnegi

    enrichment adlı arkadaşın yazdıkları



    "bazı arkadaşlar bu soruyu soran arkadaşa çok kızmış ama aslında sorusunun haklılık payı var...
    bana tıpla bilgisayar mühendisliğini karşılaştırmasını istediğim boğaziçi mezunu bir bilgisayar mühendisi şunu demişti;
    doktorluğun mühendisliğe göre en büyük avantajı yaşlandıkça tecrübesi arttıkça doktor değerlenir ama bir bilgisayar mühendisi yaşlandıkça insanın doğası gereği analitik düşünme hızı azalır eskiden 1 saatte yazacağı programı 3 saatte yazar hale gelir ve en büyük tehlike onun arkasından ondan daha genç daha hızlı düşünen bilgisayar mühendislerinin yetişmesidir demişti...valla bu direk söylediğim kişinin beyanı...benim düşüncem bir bilgisayar mühendisi 40 yaşına gelene kadar yönetici olamazsa geçmiş olsun...olur da 40 yaşında bir bilgisayar mühendisi işsiz kalırsa iş bulması çok zor olur..."




    Sen neden bahsediyorsun kardeşim 30-40 altın çağıymış da analitik düşünme bitiyormuş da bilmem ne

    Mühendisler için hayat asıl 40 yaşından sonra başlar. Sen doktor olucam diye bütün lise hayatın boyunca ineklersin. İlk senende kazanamaz 2. sene de ineklersin kazanırsın tıpa gidersin. 6 sene eşek gibi çalışır ezberler beynini yersin. Benim kaç tane tıp kazanıp gençliğini ders çalışmakla geçiren ve bırakmayı düşünen arkadaşım var neyse.

    6 sene sonunda tıpı bitirsin işe hoop bide karşına çıkarırlar TUS diye bir sınav. Bu da eşek gibi çalışırsın inekler saçını başını yolarsın. Sonuç olarak 30 yaşında anca adam gibi para kazanmaya başlar yeni yeni ısınırsın.

    O sırada ben mühendis olarak 22 yaşında mezun olurum. İlk senelerde piyasada sıkıntı çeker 2-3 bin liraya çalışır tecrübe kazanırım (Tıpçılar gibi kitap başında beyinimi yemem). 30 yaşıma geldiğimde ise 8 senelik tecrübemle güzel şirketlerde güzel işler yapmaya başlarım. Bu 8 sene boyunca kazandığım para zaten 3000*8*12=288.000 gibi bir para ediyor (8 sene boyunca maaş tabiki artacak ama ben min. hesaplıyorum).

    Mühendis yaşlandıkça tecrübelendikçe değeri artar analitik düşünme ne demek ya . 10 senelik tecrübe sahibi kendini geliştirmiş bir mühendis çok kolaylıkla bir şirkette yöneticilikle başlayıp 10-12 bin lira maaş alabilir (Daha fazla alan abilerim var).

    Neyse belli bir süre yöneticilikten sonra kendi şirketimi kuracak kadar tecrübe edinir ve o kadar sene biriktirdiğim parayla ve tanıdığım o kadar kişi sayesinde kendi şirketimi kurabilirim. İşi kurduktan sonra şansım ve tecrübemin de yardımıyla devam eder ve kendime bir doktor tutabilirim. Bunlar hayal değil bunu yapan okulumda çok sayıda hoca tanıyorum.

    Ayrıca benim fikrime göre takım elbise giyip iş yapmak, yurtdışına gidip gelmek, üst düzey ingilizce konuşmak vs. gibi şeyler, hastalara bakmaktan, orasında burasında iltihap çıkmış insanları incelemekten vs.'den daha cazibeli geliyor açıkçası.
    Burda doktorların yaptıkları işleri küçük gördüğüm sonucu çıkmasın onlar bizim başımızın tacıdır ve yaptıkları iş çok zor. Ben şahsen zor işleri pek sevmeyen hayatı yaşamaya çalışan bir adam olduğum için doktorluğun bana göre olmadığını düşünüyorum. Şu anda otomotiv mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Lisede çok güzel bir hayatım vardı ve hiç ineklemedim. Üniversitede de dersleri fazla çalışmadan kafayı yemeden geçtim ve üniversite hayatım da süperdi. Erasmusla Polonya'ya gittim ve 5 ülke gezdim ileri derecede ingilizcem var. Okulu bitirdikten sonra tekrar Polonya'ya gidip kendi paramı kazanıp Fiat-Crysler fabrikasında çalışacağım (anlaşmam hazır) ve sonrasında İtalya'da burslu yüksek lisansı bitirdikten sonra orada belli seneler çalışıp yüksek miktarda para kazanıp Türkiye'ye dönmek ve öğretim görevlisi olup aynı anda şirketimi kurmak istiyorum ve bunları yapmak hiç de zor şeyler değil açıkçası. Ve işin güzel yanı bu kadar çok şeyi yaptıktan sonra Türkiye'ye döndüğümde max. 30 yaşında olacak olmam


    Ne okuduğunu bilmiyorum dostum ama gerçekler bunlar. Kendini geliştirememiş, vizyonsuz insanlardan örnek vermene gerek yok. Zira sui misal emsal teşkil etmez

    Bunu okuyan mühendis arkadaşlar da varsa onlara tavsiyem atılgan ve girişken olmaları. Mühendislik yapılabilecek en güzel ve en temiz işlerden birisidir. Kendinizi geliştirip güzel insanları kendinize rehber seçtiğiniz zaman önünüzde kapılar bir bir açılacaktır.

    İyi forumlar

    Boş hayaller. Devlette zor alırsın o parayı mezun olunca. Ayrıca öyle bir konuşmuşsun ki sanki Tus Allah'ın emri... Kimseyi zorla kulağından tutup Tus'a sokmuyorlar.

    Sen 22 yaşında mezun ol. Doktor da 25 yaşında yeni mezun acilde doktor olsun. Arada üç sene fark var. Sen 3k alırken o 7k alacaktır. Sen iki senede 72.000 kazanmış olurken adam bir senede 84.000 lira kazanacak. İlla uzman veya asistan olmaya gerek yok anlayacağın. Doktorun her türlü gideri var.

    Eski kız arkadaşım tıp doktoruydu, ayda 7 kez 24 saat aralıksız nöbet tutuyordu devlet hastanesinde ve gecede baktığı hasta sayısı 100'lerle ifade ediliyordu, gündüzleri de evrak işler oluyordu, 7k almıyordu, ay sonunda aldığı 3k idi 6 ay önce, hadi şimdi de olsun 3,5k.. .Onun da gözü benim internetten haybeye kazandığım paradaydı. haklıydı da... Arıza olmasa terk etmezdim yine de... Kim ne desin çok karizma oluyorlar, bence ayda en az 30k'yı hak ediyorlar...

    Bizim millet "ben neden az kazanıyorum?" diye kendisine sorduğu zaman ve işini iyi yapmadığını fark edip işini iyi yapmaya başladıktan sonra halen az kazanıyorsa "demek ki bana hakkımı vermiyorlar" dediği zaman gelişmeye başlayacak... Aksi taktir de yatıp yatıp "o benden çok kazanıyor"diye 30 yaşına kadar ineklemiş insanları kıskanmaya devam ettiği sürece gerilemeye devam ederiz ve ayaklar baş,başlar ayak olur...

    Sözüm meclisten dışarıdır. Üstünüze alınmayın lütfen. Yazacak yer arıyordum yazayım dedim :D Haklıyım da...

    Dostum kız arkadaşın salt maaşını söylemiş. Ona bir de performansı sabit döneri de eklemen lazım ama haklısın acil çekilecek çile değil. Ben de istifa etmiştim acilden. Allahtan her mezun olan acilde çalışmak zorunda olmuyor. Tsm hekimi olup 8-5 çay içebilir yada 112 hekimi olup telefon doktorluğu da yapabilirsin.

    TSM hekimleri salt maaş dışında döner falan almaz ama....Ha ayda 3,5k'ya oturup çay kahve içmek de güzel fikir ama ben o kadar kazanmasam onun istediği evdir arabadır(BMW) alamazdım... Hoş en güzeli aklı başında birini bulmak... Parası öneli değil, bir pratisen doktor ne kadar çalışsa da kazanacağı en fazla 10binigeçmez,mühendis çalışır kendini geliştirirse 40bin de kazanabilir, geliştirmezse 2bin de de kalabilir.

    Ama bana sorarsan en güzel iş inşaat, adamlar 6 ayda binayı dikiyorlar 1 trilyona, sonra her katı 1 trilyona satıyorlar... Üstelik 5 parasız inşşataa başlayıp, daha inşaata başlamadan 1 katını satıp binayı öyle yapıyorlar... Böyle bir iş yok.. Okumaya da gerek yok...

    En zevkli iş ise nette takılıp para kazanmak :D

    bir de forum da herkes ayda 10-15bin kazanmaktan bahsetmiş, çoğu 1 liralık çikolata için markette sıra bekliyor sıcak fırsat diye...

    Benim anladığım en zor ve en az ücret alanlar ise askerler ve öğretmenler, öğretmenler özel derslerle falan bolbol da tatil yaparak asker kadar kazanabiliyor, askerler hiçbir şekilde başka bir yapamıyor, hoş zaten zamanları da yok,işleri de yeterince yorucu... Ellerine geçecek para 5bini geçmez her ikisinin de 40 yaşından sonra bile... Ne kadar eğitimli olurlarsa olsunlar... Pilot veya hakim değillerse... Bence devler bir anca, asker, öğretmen, doktor hepsine asgari ücrete yaptığı gibi %30 zam yapmalı, hem geçen seneki enflasyon da o kadar zaten...

    şu netten para kazanmayı nasıl yapıyorsun dostum peki anlatsana bana da. özel mesaj da yollayabilirsin

    PM gönderdim :)

    Hocam lise 3uncu sinifim. Cokca bos vaktim var. +1 pm alabilirmiyim hic yoktan sigara yemek param vs. ciksin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 40 yaşından sonra mühendis gübre yapılıyor
  • Nicotinell N kullanıcısına yanıt
    Hocam bence siz tıpa gitseniz bile "bu kadar emek verdim hic tatmin etmiyor boyum kadar kitaplara calıstım su halimize bak keske muhendis olaydım" derdiniz.Bence sizin yapınız bu hocam.


    Ve sunuda eklemek istiyorum:



    Bu ulkede muhendis olamayacak mıyız ya ne kadar sacma bir sey insanlar hayallerindeki meslegi olamayacak mı?Herkes saglık sektorune mi gitmeli ne sacma bir olay bu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.