Şimdi Ara

Mühendisin 35-40 yasından sonra akıbeti ne oluyor? (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
409
Cevap
29
Favori
28.198
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yakuza13

    Konu cok derin, uzun uzun enine boyuna yazilir tartisilir. O yüzden kısaca kendi sahsi fikrimi ve su anki durumumu yazip cikicam :)

    5 yıllık Elektrik-Elektronik Mühendisiydim, yakın zamanda meslegi bıraktım. Öyle aman aman ITU, Odtu, Bilkent, Bogazici gibi üniversitelerin mühendislik fakültesinden filan mezun olmadım, ama mezuniyetime dogru ve sonrasinda cok calistim tırnaklarimla kazidim diyebilirim. Baslangicta komik bir ücretle, 1400 gibi bir seydi 2012 de, 2 yıl boyunca bir savunma sanayisi firmasinin ARGE departmanında calistim. Gercekten her anlamda dise dokunur bir isti. Hem vatana millete, hem sirketime oldukca katkı sagladigim. Projeler de calismasi cok zevkli oldugundan hem mühendis oldugumu hissediyordum hem de isimi seviyordum. Ama gel gelelim, yüzlerce saat ücretsiz ekstra mesailere, verilen sözlere ve onca emeklerime ragmen dogru duzgun bir zam alamadim, aldigim maas hala 1400 tl civari idi, ve istifayi verdim dogal oalrak. (Simdi de maaslar 2500 tl civarı o sirketimde) Sonrasinda calistigim is yerim yine bir savunma sanayii sirketiydi, maasim cok daha iyiydi (5000 civari), ama bu sefer de cogunlukla kagit kurek isleri ile ugrasmaya basladim, herkesin can atacagi bir sirkette ve maasa calisirken pozisyonu ve isimi bir türlü sevemedim. O sirketimde tecrübeli cok degerli kisiler (15-20 yıllık) de 8-9 bin civari aliyorlardi (alın doktorlarla kıyaslayın), ama maalesef hala mühendis olarak patronlarin gözünde degerleri yoktu, sadece para icin calisir haldelerdi.

    Her neyse, konuyu cok uzatmadan bitireyim artik. Her iki isimde de cok büyük yurtdısı firmalarla (Boeing gibi) is yaptim, toplantılar telekonferanslar, vs katıldım. Bireysel olarak da kısa bir süre Amerikada yasamistim. Adamlarin is kültürünü ve mühendise verilen maddi manevi degeri gözlerimle defalarca gördüm. Türkiyede ise dogru düzgün mühendislik yapan firma sayisi bir elin parmaklarini gecmiyor, elini attigin yer mühendise carpiyor ve maalesef Türk is kültürü de rezil düzeyde. O yüzden firmalar da mühendisi hem manevi hem maddi olarak hayvan gibi kullanmaya, sömürmeye calisiyorlar.

    B.k var gibi her köse basina mühendislik fakültesi dikildi, üstüne teknik-ögretmenlik mezunlari kıytırık bir sınavla mühendis yapilmaya calisiliyor. Ülkenin yanlis politikalari ve teknolojiye/argeye verilmeyen deger yüzünden mühendislerin bu ülkede hic degeri yok.
    Doktorlara gelirsek de tablo ortada. Hakimlik/Savcılıgi saymazsak meslek olarak prestijleri ortada, mühendislikle kıyaslanırsa da artık ucurum var.

    O yüzden diyecegim o ki mühendislik Türkiyede maalesef bitiktir, para/prestij icin yapacaksanız ve kendi is yerinizi kurmayacaksanız cok cok büyük yanlisa düsersiniz, bunları elde edemeyeceksiniz. Meslegi seviyorum diyorsanız Allah kolaylıklar, sabır versin.



    Mf den muhendislik ve tip harici okunulacak bolum soylermisiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • mühendisim işini seven her daim kendine yapacak bir şeyler bulur :)

    Edit: Ticaretle uğraşıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KekiR -- 4 Ocak 2016; 19:10:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mobilephone

    Memlekette makine mühendisi kıtlığı başlamış heralde :-) askerliğini yapmamış tecrübesiz 3200. Bol keseden dağıtıyo şirket sanırım

    Evet memlekette kaliteli mühendis kıtlığı var. bu dediğim ilk cv kontrolünden sonra İngilizce sınavı akabinde yarım gün vaka analizini geçerse bu dediğim miktarla işe başlayabilir. kariyer.net te ilanlar var. inanmayacaksınız ama kariyerdeki başvurulara dönüş yapılıyor.
    Sadece ürün geliştirmeye yılda onlarca mühendis alınıyor. toplam mevcut ürün geliştirmede 1500.

    Firmamız Türkiye'nin en büyük otomotiv şirketi. ilanlar ürün geliştirme. açın bakın kariyerden.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iakten -- 4 Ocak 2016; 19:07:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Angelica kullanıcısına yanıt
    İşini düzgün, severek yapan üniversite eğitimi düzgün olduğunu mülakatlarda kanıtlayabilenler bu maaşla başlıyor. İstersen özelden ilan linklerini atayım kendine güveniyorsan.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yine puana göre meslek kıyaslamış cahiller
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kill1033

    İşini düzgün, severek yapan üniversite eğitimi düzgün olduğunu mülakatlarda kanıtlayabilenler bu maaşla başlıyor. İstersen özelden ilan linklerini atayım kendine güveniyorsan.

    3200 liraya ise basladim tesekkur ederim.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Smile Man


    quote:

    Orijinalden alıntı: Lion

    Şuan ne okuyorsun?

    Koü otomotiv muhendisligi bitti 2 sene once.

    Ben koü de otomotiv mühendisliği 4. sınıfta okuyorum. Bizim fakülte benim girdiğim sene kuruldu sen ne ara mezun oldun




  • hocam benim bildiğim kadarı ile tıptaki bir yakınım 5.500 tl ile başlıyoruz demişti sağlık ocağı ek ayrı bir ikramiye yada başka bir şey var mı bilmiyorum ama
  • batuqwert7878 B kullanıcısına yanıt
    Hocam ben 4500 maas alan uzman doktorda biliyorum yani oyle surekli yuksek yuksek diyorlar ama herkes oyle degil.Yani adamların kazananı bile emegimize degmiyo deyipte dertleniyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 600-700binincide mühendis oluyor özelde tıp ise özeli bile 40bin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yemin ediyorum ne bölüm okuyacağına karar vermemis ergen konusu gormekten biktim.Konuya yazilan yorumlarin cogu da ibretlik.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SuperPunch -- 4 Ocak 2016; 20:59:47 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: saveyourself

    quote:

    Orijinalden alıntı: Smile Man


    quote:

    Orijinalden alıntı: Lion

    Şuan ne okuyorsun?

    Koü otomotiv muhendisligi bitti 2 sene once.

    Ben koü de otomotiv mühendisliği 4. sınıfta okuyorum. Bizim fakülte benim girdiğim sene kuruldu sen ne ara mezun oldun

    Sesi geldi hocam yavaş olun biraz

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • waleur5 kullanıcısına yanıt
    haklısın mühendislik gelişmekte olan ülkeler için önemlidir. tıp ise gelişmiş ülkeler için önemlidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deoksiriboz1000 -- 4 Ocak 2016; 22:02:43 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Achilles. kullanıcısına yanıt
    diş hekimliği ve eczacılık da yazılabilir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende bilgisayar mühendisliği okuyorum ve bunlara katılıyorum. Özellikle google gibi facebook gibi halka ofislerini açan şirketlere baktığımızda şaka gibi ama çalışanların çoğu ya hala uni okuyor ya yüksek lisans yapıyor yada mezun olalı bir kaç sene olmuş. Ofisin yaş ortalaması 25 30 belkide. Yönetim kısmına baktığımızda hem gençler var hem olgun insanlar ama asıl çalışanlara baktığımızda bahsettigim gibi gençler. Bende yaşlanınca ne olacağını merak ediyorum açıkçası. Bu ferraride mühendis olmak değilki ileride senin müthiş tecrübelerini isteyen yeni kurulacak şirketler seni çağırırda büyük paralar verir.(nissan gtr yapılırken lotus dan yaşlı bir mühendis çağırıp baş mühendis yapmışlardı) bilgisayar mühendisliği bu steve jobs elon musk bill gates vs yaşlı ama bunların hayatı başarı öyküsü bunlar gibi olmak baş hekim olmaktan belkide Sağlık Bakanı olmaktan zor. Ben ilk senemde(12. sınıf) dershanemin azizligine , dolandırıcılığına kandım ve 107k sıralama yaptım. 2. sene standart ucuz bir dershaneye yazıldım dersimi çalıştım ygs de sosyal çözmemek gibi bir hata yaptım ve 55k geldi. lys de bunu 37k ya çektim ve ygs de cidden basit hatalarım vardı. O deneme dershanede yapılsa 10bin lik derece yapardım. Zaten işin şakası deneme ne zaman kolay olurda çıkınca mükemmel geçti derseniz sonuç kötü gelir ama benim ki baştan belliydi basit hatalar bomboş sosyal herneyse 37k ya girdim 390 civarı puanla. 40 puan zaten sosyalden gitti. fulle yakın yaptığım fenden 30 net yaptım ve niceleri ama sonucum fena değildi. 30 net bir sosyal yapmış olsam ygs sonucum 385 gelirdi yani ilk 20 25k civarı zaten o gazla rahat tıp kazanırdim ama 55k gelince tıp ihtimali kalmadı 1 ay koptum pek çalışamadim. 37k geldiğinde şaşırdım çünkü lys sonucum çok iyiydi bunu kolay olan sınav ygs bozmuştu. Aileme yalvardim doktor olmak istiyorum 1 sene daha kalayım ygs denemlerimi biliyorsunuz ham da 430 civarı falan dedim dinlemeyip zorla tercih ettirdiler. Şimdi köpek gibi pişmanım. Sınava tekrar çalışacaktim uni beni öğlenci yaptı. Bundanda önemlisi okul puanım zaten 42 idi 21 e düştü. 21 puanla dershane falan olmadan 450 puanı nasıl yapayım söyleyin ? bu sene dershaneye gitsem faso deneme çözerdim cunku bilmediğim konu yok ve %90tıp kazanırdim. Aile zoruyla geldim yetmez gibi ailemde benimle geldi. Şehir değiştirdigim için arkadaşlarım gerise kaldı. Buraya geldim yurtta olmadığımdan arkadaş bulamadım. Sınıf zaten 20 kışı günde 10dk muhabbet edemiyoruz hepsi yurduna kaçıyor. Resmen ailem yüzünden dibe vurdum. Onlara göre 3bin lira maaş aldam yeter :) 40 yaşında pc müh ün ne iş yapacağını onlar takmıyor tabi kafalarına :) gece dışarıda yollamıyorlar oralara hiç girmeyim :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Haci ne sen ne ben bu okulu birakmayiz devam edecez mecbur..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesinlikle ama kesinlikle en haklı cümlelerden biri şu; b.k var gibi her yere mühendislik fakültesi açtılar. Kardeşim yanlış anlamayinda 200binden me mühendisliği ? 50 bin de sınır olsa tıp gibi değerlenir. 15bin sınırı var tıpta giren ve kalan belli bir yerde. Tıpta derlerki her sene 8bin mezun var 5 sene sonra 40bin mezun olacak ve tıp artık doktora doyacak bir yerde. Yeni mezunlar direk doktor falan olmayacak diyorlar doğru ama müh te gençler hep var seni makamımdam edecek

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu yasa kadar kafanda bir sey oluşmadiysa, sırf para için bir birleriyle hiç alakası olmayan iki mesleği karşılaştırıp okuyacaksan, kusura bakma ama senden hiç bir sey olmaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • memurlar net'te konu açmışlar 3 hafta önce.

    http://forum.memurlar.net/konu/2169746/
  • Bir mühendisin dünyası isimli kitabı herkesin okumasını tavsiye ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1213141516
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.