Şimdi Ara

Muhafazakar ailelerin seküler çocukları ...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.521
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Berktwitter
    “muhafazakâr ailelerin evlerinde, uzun zamandır sessiz bir devrim yaşanıyor. bunu reddeden ya da kabullenmek istemeyen ak parti, gençleri kaybetti. fiilen teknoloji devriminin içerisinden geçerken, bazı tabular aşıldı. şu an, ısrarla chp de bunu anlamak ve görmek istemiyor. o da…”
    https://twitter.com/twitoblomov/status/1635705634426433536

    özellikle 1999 dan sonra gelen nesil de sekülerlik çoğunlukta bunun sebebi sizce nedir ?




  • çoluğum çocuğum okusun diye anadoludan büyük şehirlere göç eden insanların şehirde doğan çocukları onlar kadar dindar olmadı. ayasofyanın ibadete açılması babasının ya da amcasının gönül telini titrettiği kadar bu çocuklarınkini titretmiyor, başörtülü kız evde oturup kısmetini beklemiyor, üniversiteye gidiyor sosyal hayata katılıyor sevgilisi var el ele geziyor, sosyal medyada paylaşıyor.


    internet var sosyal medya var artık gizli saklı hiçbirşey yok, herkes ortodoğu ve avrupadaki hayatları kıyaslıyor. batının ahlaksızlığı propagandasını ancak 50 yaş üstüne yaparsın artık. kimse salak değil

    Sekülerlik-muhafazakarlık kavramları sağ-sol kavramları gibi geçerliliğini yitirdi. Daha doğrusu pek çok kavram artık sadece bir tabir. Tek düze bir dünyaya doğru gidiyoruz. İnsanların kişisel yaşam tarzları üzerinden bir çıkarsama yapmak yanlış bir sonuca götürür. Kim muhafazakar, kim seküler bunun bu çağda tam bir açıklaması yok. Herkes aslında kapitalist yaşıyor, diğer kavramlar tamamen düşünce biçimi.
  • çoluğum çocuğum okusun diye anadoludan büyük şehirlere göç eden insanların şehirde doğan çocukları onlar kadar dindar olmadı. ayasofyanın ibadete açılması babasının ya da amcasının gönül telini titrettiği kadar bu çocuklarınkini titretmiyor, başörtülü kız evde oturup kısmetini beklemiyor, üniversiteye gidiyor sosyal hayata katılıyor sevgilisi var el ele geziyor, sosyal medyada paylaşıyor.


    internet var sosyal medya var artık gizli saklı hiçbirşey yok, herkes ortodoğu ve avrupadaki hayatları kıyaslıyor. batının ahlaksızlığı propagandasını ancak 50 yaş üstüne yaparsın artık. kimse salak değil




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi he_man -- 14 Mart 2023; 23:25:2 >
  • Sekülerlik-muhafazakarlık kavramları sağ-sol kavramları gibi geçerliliğini yitirdi. Daha doğrusu pek çok kavram artık sadece bir tabir. Tek düze bir dünyaya doğru gidiyoruz. İnsanların kişisel yaşam tarzları üzerinden bir çıkarsama yapmak yanlış bir sonuca götürür. Kim muhafazakar, kim seküler bunun bu çağda tam bir açıklaması yok. Herkes aslında kapitalist yaşıyor, diğer kavramlar tamamen düşünce biçimi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asau -- 14 Mart 2023; 23:30:25 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sosyal Medya ve Gazetecilik-haber kaynaklarının 90'lı yıllara göre resmen evrim geçirmesi. Eskiden gençler dünya görüşlerini büyüklerinden duyduklarıyla geliştirirdi ha bir de nadiren tüplü televizyondan gördüğü ünlüler falan. Şimdi en ücra köyde bile internet var. İnsanlar İslam'ı resmi din yapan devletlerin halini görüyor. Amerika-Avrupa-Avustralya gibi kıtalarda yaşayan insanların bizden matematik bilimiyle ölçülemeyecek seviyede daha müreffeh bir hayat yaşadıklarının farkındalar. Ünlülerin konumları ve maddi gücü onları cezbediyor ve bu ünlülerin Çoğu Hristiyan, Yahudi veya Ateist.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hunyadi Matyas -- 14 Mart 2023; 23:42:58 >
  • asau kullanıcısına yanıt

    kapitalizm modern çağın dini oldu


    şirketler tanrı

    ürünler nimet

    para sevap

    fakirlik günah...


    Allah bu düzeni yerle yeksan etsin inşallah

  • Bu ben. Özellikle son 3-4 yıldır ailedekiler bana bizim sülalede köyde böyle marjinali yok diyorlar sen kime çektin. Ben hepsine diyorum ben kendi kendimi yetiştirmek zorunda kaldım ve sizin gözünüzde sizden farklılaştım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yapma kanka güzel bir kültürümüz var bunu kapitalist abd kültürüne değişme

  • Dünyaya şuan hakim olan kültür batı kültürü haliyle istesen de insanları eski muhafazakarların hayat tarzıyla yaşatamazsın

    Ve tüketmeden mutlu olamıyoruz maalesef buna ben de dahilim.

    Şuan Akp'nin yaptığı gibi gidip bir gence günde 10 saat çalış, evlen, karnın doyuyor başını bir çatıya sokabiliyorsun bu sana yeter dersen olmaz.

    5 yıl ekonomik krizle geçti ve bunun 1.5 senesi hastalık korkusu, karantina vs ile oldu. İnsanları psikoloji bozuldu artık bir 5 yıl daha devam ederlerse toplum çok yara alır. İnsanlar bunu biliyor, görüyor

    Umarım bu çile 2 ay sonra biter. Benim hiçbir maddi sıkıntım yok. İnsanların şikayet ettiği hemen hemen her şeye ulaşabiliyorum lakin ülkenin bu havasından çok rahatsızım

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • he_man kullanıcısına yanıt

    Sorun anne babaları dindar değil sadece dinin aileden çevreden gördükleri ritüellerini yapıyorlardı. Ülkemizde dindarlık ibadet üzerinden yürüyor namaz kılıyor mu kılıyor, hacca gitti mi gitti görünüş olarak da klasik müslüman gibi giyiniyor ise tamam bu iş deniyor. Fakat bunlar işin belki de %10'u bile değil dinin özünü öğretmez ise ortaya saçma sapan bir durum ortaya çıkar ki şu anki durumda bu.


    Allah rızası için birşey yapmak, komşusu aç iken tok yatmamak, israf ve lüksün dinde hoş görülmemesi en önemlisi de müslümanın yalan söylememesi gibi birçok erdem bu çocuklara öğretilmedi. Haliyle günümüz tüketim dünyasında erdemli yetişmeyen herkes bozulmaya mahkumdur. İster dindar olsun ister dine inanmasın fark etmez.

  • Tanıdığım koyu malum partili bir aile var.Bunların üç çocuğu var ve üçüde tamamen muhalif.Hatta bazen aileleriyle tartışmaya bile giriyorlar.Gençler arasında özellikle muhafazakar ailelerde malum partiye ve islamcı ideolojiye bir tepkinin olduğu doğru.


    Bunun birkaç nedeninin olduğunu düşünüyorum.Bunlar;


    1-Aşırı din baskısı

    2-İnternetin her eve girmesi

    3-Sosyal medyanın ortaya çıkması


    Bu üç madde muhafazakar ailelerdeki çocukların daha çok seküler olmaya ittiğini düşünüyorum.Zaten birçok tarikat ve cemaat hocasıda benzer açıklamalar yaptı ve yapmaya devam ettiklerine şahit oluyoruz.Yani onlarda durumun farkında.


    Özellikle İnternetin olması sayesiyle en kapalı muhafazakar ailelere mensup çocuklar bile Dünya'yı tanıyabiliyor.Dünya üzerinde çok farklı kültürlerin ve inanışların olduğunu görebiliyorlar.Bundan 20-30 yıl önce böyle bir durumu hayal bile edemezdik.30 yıl önce muhafazakar bir ailede olan bir çocuk veya genç için tüm Dünya ailesi ve bulunduğu çevre kadar olurdu.Doğal olarak başka görüşleri,kültürleri ve inanışları bilmeden büyür giderdi.Ama şimdi durum öyle değil.





  • benim dedem dindardi babam daha az dindardi benim dinim yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben kendi açımdan söyleyim


    ablam ve ben basit bir hayat yaşadık. ablam meslekdaşı bir mühendis ile evlendi karşı olmamıza rağmen (kaynanası yılan dilli ve bu evliliği istemediğini yüzümüze söylemiş bir kadın). ablamın kocası zaman içinde fetöcü kardeşinin fısıltıları ile ablamın kapanması namaz kılması konusunda garib bir baskı yaşasa da doğal bir şekilde kabul edip ablam namaza başladı. Eniştemin namaz ile alakası yoktu. içki içen kumar oynayan biri de değil kendisi oldukça vasat biri idi rahmetli. ama fetöcü kardeşinin fısıltıları ve alakasız sorunlar çıkmaya başladı. zaman içinde adı dindar veya mütedeyyin olan kadın grublar içinde hiçbir islami kitabda olmayan yorum ve adetler edinmeye başladı ki kadınlar arasında hurafeler daha çabuk yayılır

    en belirgin bir hurafeye edirne de rastlamış idim. iş sebebi çalıştığımız bayinin çalışanı edirne de selimiyeyi filan gezdirirken cami içindeki ufak şadırvana su sağlayan belediye su boru hattını gösterdi halıları kaldırarak. kadınlar arasında ki kurafeye örnek bu. "ramazanda oruçlu iken bu sudan içenin orucu bozulmazmış....." ulan o su cennetden direk geliyor bile olsa orucun şartları belli. yani hiçbir şart ve durumda içemezsin.

    yatır veya isimsiz mezarlara dikilen mumlar ki mum dikmek gibi bir adet bizde yok. hristiyanlara ait bir alışkanlık. heleki isimsiz veya kutub diye bilinen ama altında hiçbir mezar olmayan binaların içine atılan bozukluklar kimleri zengin ediyorsa

    neyse.. bu fetöcü kayınço-dan bir süre haber alınamayınca polise müracat edildi ve aylar sonra bir kanal benzeri yerde ölü bedeni bulundu. bu sefer aile içinde.. cemaat tarafından öldürülmüş olabilir söylentisi başladı. bilemiyorum.

    diğer aileler içinde neler yaşanıyor.

    çocuklar özellikle gelişen teknolojik cihazlar sayesinde dünyanın herhangi bir yerindeki kişiler ile anlık iletişime geçti. aylık cüzi denecek rakamlar ile. bu bazen bir oyundaki görevleri yapma derdi ile ölümlere sonuç versede.. farklı kulvarda bireysel hesapların ele geçirilip şantaj malzemesi oldu. ve görmediği duymadığı.. halen karı koca arasında tabu sayılan sex-i gördü. merak etti. bazen bunu bir hayvan üzerinde bazen de bir çocuğu kaçırıp tecavüz ile sonuçlandı. ama diğer yanda aileden gelen TABI fikirsel olarak beyninde duruyor. bir kocanın karısını öpmesi sevmesi sarılması hala TABU iken kadının kocasına bu tür eylemler yapması HAŞAAAAA onursuzluk. 2 dak lık git gel ler ile olan ve amacı ve gerekliliği maddi imkanlar ile ters olan çocuk sayısı.. kedi köpek gibi üremeleri için hükümet tarafında sürekli söylenen "enaz 3 çocuk istiyorum" söylemleri ve çocuk yardımı altında sadakadan beter yardımlar ki sosyal altyapı sağlanmamış iken.


    bu amaçsız ve maddi imkanları 1 çocuğa bakmaya yeterli olmayan aile dediğimiz evliliklerden olan çocuklar çevrelerinde - medya da sokakta gördükleri bu teknolojik veya kişisel objelere merakı ve isteği oldu. aile den edinemeyince bu sefer gayri yasal yollar ile edinme yoluna gitti. ebeveynleri namaz kılıyor olsa bile neden kıldıklarını bilmeyen kişiler iken çocuklarına bu tür baskılar yapsada sonuç alamadı.

    gördüklerini duyduklarını yaşama isteği ve aile içindeki baskılar.. beraberinde ülke genelindeki ekonomik ve sosyal sorunlar


    bu arada.. tv dediğimiz şeytan icadı aletde ise.. sürekli reyting derdi ile alakasız şaklabanlıkları içeren yayınlar ile "neden ben de yapamıyorum" içsel dürtüler.

    tv de gördüğü dizi ve filimlerdeki kabadayı racon kesmeleri. kendi katıldıkları grublarda avatar ve nick olarak kullanmaları.. sürekli birilerine kabadayılık yapma üstün gözükme arzusunu tetikliyor.

    sonuç ?

    ekonomik - sosyal ve dinsel çatışmalar


    bu arada dini grublar boş mu duruyordu ? ASLAAAA

    sahib oldukları yeşil sermaye sayesinde kendi tv ve yayın organları ile üfürdükleri terlik - seccade - kefen satmalar. reşit olmayan kız çocukları neden evlenemesin... ilk eşim eskidi yenisine ihtitaç var söylemleri yanında..

    aman, kanaat edeceksiniz ve asgari ücret bile olsa maaşınızdan bir miktarını şeyhinize - dini liderinize bağışlayacaksınız. paranız yok ise gelip boş vakitlerinizde burada temizlik vs işlerinde çalışacaksınız

    bu da yetmedi. benim müridim olmanız ve cennete gitmeniz için sizi BA'DE lemem gereke. beni de şeyhim rüyamda badeledi ama benim sizi gerçekde BA'DE-lemem şart gibi fuhuş grublarında olmayan fikirler ile din dışı istek ve eylemlerin kapısını açtı


    bir kısım gençler ister istemez bu tür zorunluluk ve eğlence içermeyen .. veya cinsel baskılara sebeb olan eylemlerden dolayı veya yaşamak istedikleri hayatın hiçbir dine uymadığını görerek DİN mevhumundan uzaklaştı.

    ana babalar yetiştirildikleri dar pencereden çıkamıyor. çünki yeni bilgi veya edinim sahibi olmanın gereksizliğini düşünüyor. dolayısı ile yeni nesil ile aralarında uçurumlar oluştu


    yani....

    din-lerin ortak amacı sosyal eşitlilik ve huzur olsa da; dini liderler edindikleri hem maddi hemde etki sebebi ile olmadıkları yapmadıkları şeyler konusunda baskı yapmaya ve sömürmeye başlaması


    ben kurşun geçirmez araca binmeyen bir dini lider bilmiyorum. buna vatikandaki papa da dahil, fatih deki bilmem ne cemaatinin (1000 mensubu bile yok) lideri de benzer lüx bir araç ile geziyor

    hani dinlerin amacı sosyal eşitlilik ve huzur idi ?

    iyide son dönemde adına cep tlf dediğimiz 5 yaşındaki çocuğa bile verilen tekno aletler ile anlık gördükleri gariblikleri kayda alıp paylaşılabilen bir zamanda, cemaat içindeki "sokmıcam, sadece sürtcem" ifadeleri o dolap dönmeye devam mı edecek


    nerede bir dindar olduğunu söyleyen veya dini lider olduğunu ifade eden biri var ise.. klasik Türk tepkisini verip TAŞLAYALIM.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.