Şimdi Ara

MSB Ar-Ge, Türkiye’nin en güçlü uçak bombası GAZAP’ı tanıttı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
1.472
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
17 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • MSB Ar-Ge, Türkiye’nin en güçlü uçak bombası GAZAP’ı tanıttı
    Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirilen GAZAP ve NEB HAYALET bombaları, sahip oldukları teknik üstünlük ve yıkıcı güçle İDEF 2025 Fuarı’nın sürprizlerinden oldu. Kamuoyu önüne ilk defa çıkan MSB Ar-Ge tarafından sergilenen MK-84 AZAP, Türkiye'nin en yüksek tahrip gücüne sahip uçak bombası oldu.

GAZAP: Termobarik etkide yeni seviye

MSB Ar-Ge tarafından geliştirilen GAZAP bombası, Türkiye’nin şimdiye kadar ürettiği en yüksek tahrip gücüne sahip uçak bombası olarak öne çıkıyor. 2000 libre (970kg) ağırlığındaki termobarik yapılı GAZAP, patlama anında 10.000 özel şekillendirilmiş parçacığı çevreye yüksek hızda saçarak maksimum yıkım etkisi oluşturuyor.

Bu parçacıklar sayesinde metrekare başına ortalama 10,6 parçacık düşüyor. Bu oran, NATO standardı olan MK-84 bombalarının yaklaşık üç katı yoğunlukta bir parçacık etkisi anlamına geliyor. GAZAP’ın bu özelliği, özellikle geniş hedef alanlarını etkisiz hale getirme açısından büyük avantaj sunuyor. Aktarılanlara göre etki menzili yüzlerce metre ile ölçülüyor. Bomba, mevcut MK-84 güdüm kitleriyle tam uyumlu olarak tasarlandı.

Yeni NEB bombaları 90 metre derine etki ediyor

IDEF 2025’te tanıtılan bir diğer kritik mühimmat ise NEB-1 HAYALET ve NEB-2 HAYALET oldu. MSB Ar-Ge Merkezi Müdürü Makine Yüksek Mühendisi Nilüfer Kuzulu, bu mühimmatın sahip olduğu nüfuz kapasitesinin muadillerinin çok ötesinde olduğunu vurguluyor.

Yüksek mukavemetli C50 beton bloklar ve nervürlü çeliklerle kaplanmış hedeflere yönelik yapılan testlerde NEB HAYALET’in 7 metreyi aşan delici etkisi ortaya kondu. Daha da çarpıcısı, testlerde mühimmat 1,5 tonluk beton blokları da aşarak kum havuzuna kadar ulaştı. Bu sonuçlar, uluslararası standartlarda 2 bin librelik mühimmatların 1,8 ila 2,4 metre aralığındaki delme kapasitesini açık şekilde geride bırakıyor.

Ayrıca Bkz.ROKETSAN, konteyner içinden seyir füzesi fırlatma sistemini tanıttı

Bu arada yapılan testler C50 tipi beton üzerinde gerçekleştirildi. C50 tipi betonun viyadük, köprü, stratejik noktalar ve nükleer tesisler gibi son derece hassas alanlarda kullanıldığı belirtiliyor. Normal şartlarda testler ise C35 betonlarda test ediliyordu.

Ayrıca yapılan uçuş testlerinde NEB, yaklaşık 90 metrelik bir kayalık alanı delip geçerek hem gücünü hem de hassasiyetini ortaya koydu. Kuzulu, ürünün tüm kalifikasyon ve sertifikasyon süreçlerinin tamamlandığını, dolayısıyla TSK envanterine girmeye hazır olduğunu belirtiyor.

180 kilometre menzilli hava-hava füzesi

MSB Ar-Ge Merkezi’nin çalışmaları yalnızca mühimmatla sınırlı değil. Nilüfer Kuzulu, şu anda proje aşamasında olan hava-hava füzesi hakkında da bilgi verdi. Füzede güdüm sistemlerinin tamamlandığını belirten Kuzulu, hedeflerinin 180 kilometre menzil olduğunu açıkladı. Yıl bitmeden 401. Filoda ilk atışlı testlerin yapılması planlanıyor.

ABD üretimi AIM-120D AMRAAM füzesinin menzili 160 kilometre. Avrupa füzesi Meteor 200 kilometre ve üzerine çıkıyor. Çin PL 15 füzesi de 200 artı kilometre menzile sahip. ABD’nin JATM AIM füzesi de 200 artı menzile sahip.

Kaynak:https://www.trthaber.com/haber/gundem/msbnin-vurucu-gucu-ilk-kez-vitrine-cikti-914632.html

• Çok kötü isimlendirme. İran olmaya doğru tam gaz gidiyoruz. Onlarda da böyle kahhar gibi abidik gubidik isimli füzeler var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Phenom II X4 940, Asus M3A78T (790GX), 2x2 GB DDR2-800 ,Samsung 2333SW 23"", Sapphire Ati HD6870 1GB, 160 Gb Intel X25-M SSD ve SCYTHE Silent Box içinde 3,5" Western Digital 750 Gb 5400 rpm sessiz HDD, 16 Mb önbellek , Lian-li PC-C32 Fanları kısılmış Kasa, Be-Queit 450 Watt güç kaynağı, Samsung DVD-RW Gümüş ön yüz, Microsoft Sidewinder X6, Cyber Snippa Intelliscope fare, SONY KDF-E50A11E 50" 3LCD HDTV, 2x Saitek P3000 Gamepad Scythe Zipang soğutucu
  • EmuDev E kullanıcısına yanıt
    katılıyorum

Mesela senin profilinde olduğu gibi Avrupai isim mi olmalıydı ne var gazapta görüyoruz Avrupa'dan zamanında kopya ettiğimiz şeylerin ne kadar faydalı olduğunu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Arapça yerine Türkçe olabilirdi mesela?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trkocaer -- 27 Temmuz 2025; 22:10:9 >
  • İsmini bildiğiniz partilerin çözümsüzlüğü bitince ihtiyaç olacaktır. Acilen envantere girmesini bekliyoruz.

• Nükleer sahibi olmadığımız sürece hepsi o yola giden bir adım olarak kalacak, en önemli hedefimiz nükleer silah ve ICBM'ler olmalı

yoksa olası bir savaşta nükleer silahı olan ülkelere karşı caydırıcılığımız olmaz.

• Hava hava füzeleri muhakkak 200+ olmalı artık. Ne kadar olursa o kadar avantaj. Pakistan rafaleleri 200 km lik çin füzeleri ile vurdu.

• İsim bence harika olmuş.

• etkisi? yapabilicekleri bakımından Bu urun Amerikanın 12 tonluk bombasıyla kıyaslansa ne kadar fark var ?? 1 tonluk bomba aynı etkiyi muhtemelen vermeyecek ama fark ne kadar ??
    tr.wikipedia.org
    GBU-57A/B MOP - Vikipedi
    https://tr.wikipedia.org/wiki/GBU-57A/B_MOP

Sonuc chatgbt ye sordum...bi ker aynı sınıf değillermiş 90mt nufus edebilir cumlesi yanılttı bide konu hakkında zır cahil olma durumu var...)) bizdeki fuzenin muadili GBU-72 A5K gibi gozukuyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El_domingo -- 28 Temmuz 2025; 10:02:22 >

• ekremerdem 4DR78 E kullanıcısına yanıt
    bunlar füze değil hacı. uçaktan atılan bomba.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoreXXX -- 28 Temmuz 2025; 14:06:28 >
    gazap türkçede kullanılan bir kelime. nere kökenli olduğu farketmez. dilimizde var. ingilizce koysalar hoşuna gidermiydi anlamadım

• CoreXXX kullanıcısına yanıt
    Anladım hacı sen birinci haberden ( bombalardan) bahsediyorsun ben hava hava füzelerden bahsediyorum haberin devamında onu gördüm. 😉

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.