Şimdi Ara

MSB AR-GE’den bir sürpriz daha: GÜÇHAN turbofan motoru ilk kez tanıtıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
83
Cevap
1
Favori
5.021
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
20 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • MSB AR-GE’den bir sürpriz daha: GÜÇHAN turbofan motoru ilk kez tanıtıldı
    SAHA 2026, yalnızca balistik füze projeleriyle değil, aynı zamanda sürpriz bir motor tanıtımıyla da dikkat çekti. Milli Savunma Bakanlığı AR-GE Merkezi tarafından geliştirilen GÜÇHAN turbofan motoru, daha önce kamuoyuna hiçbir bilgi verilmeden ilk kez fuar kapsamında sergilendi.

Aniden ortaya çıkan proje için şimdilik son derece sınırlı bilgi bulunuyor ve motorun hangi platform için geliştirildiği de bilinmiyor.

Teknik detaylar sınırlı, veriler dikkat çekici

MSB AR-GE’den bir sürpriz daha: GÜÇHAN turbofan motoru ilk kez tanıtıldı
    Tanıtımda paylaşılan veriler, GÜÇHAN’ın yüksek itki sınıfında konumlandığını gösteriyor. 42.000 pound (lbf) itki üretebildiği açıklanan motor, bu değeriyle modern savaş uçaklarında kullanılan güçlü turbofan motorlar kategorisine giriyor.

Bu güç seviyesi, modern 5. nesil savaş uçaklarının ihtiyaç duyduğu itki gereksinimlerini fazlasıyla karşılıyor. Teknik detaylar arasında motorun 46,5 inçlik çapı ve saniyede 420 lb hava akışı sağlama kapasitesi dikkat çeken diğer unsurlar arasında yer alıyor. Ayrıca sistemin bypass oranının da 0.68:1 olduğu belirtiliyor.

Ayrıca Bkz.6 bin km menzilli kıtalararası füze YILDIRIMHAN tanıtıldı! Hangi bölgeler kapsamda?

Bununla birlikte motorun hangi hava platformunda kullanılacağı veya hangi amaçla geliştirildiği konusunda MSB yetkilileri tarafından henüz resmi bir detay paylaşılmadı. Bu motor, KAAN’ın sonraki blokları için planlanıyor olabileceği gibi tamamen farklı bir platformun veya sistemin itkisi için de kullanılabilir. Bilindiği üzere KAAN uçağının motor ihtiyacı için TEI tarafından geliştirilen TF35000 projesi devam ediyor. Bu motor da yine fuarda sergileniyor.

• balistik füze muhabbeti tırt. 25mach vs sallama rakamlar. önce bir test yapılaydı.

bu motor ne olur bilinmez. sonuçta daha mokcup. arka egzozdan belli oluyor.

42000 pound sınıfında motorları amerika F35 II serilerinde kullanıyor. Muhtemelen Korelinin tek motorlu varyantını yapmak istiyorlar.

Ekleme :Yine boş yapmışsınız.

F35 L II Versiyonları bekleneni veremiyor. gerçi f35'in çöp olduğunu ben buraya her seferinde yazarım. Muhtemelen tek motor varyan için deneyecekler.

ama bu işler o kadar kolay değil. çin 20 yıldır yapmaya çalışıyor.

Çin 1960lardan beridir ruslar hep bin önceki nesil uçaklarına faiş para öder, sonra bu uçakların motorlarını taklit etmeye kalkardı. W5 WP5 motorları vs vs. Rusya da fahiş fiyattan bolca sattığı için ses etmedi.

En son işte SU35 motolarını çin kopyaladı. W10 sanırım konulan son addı.

Ki çin 1960'dan beridir uğraşıyor ve son 30 yılda geldiği nokta süper güç!

Buna rağmen %100 yerli olarak ürettiği W12 motorları overhaul'da 400 saati göremiyormuş. Yani yüksek ısı ömrü 400 saat!

Nano EUV teknolojilerini bile kopyalayıp başaran çin, bu jeti bir türlü aşamdı!

F22 motorun overhaul ömrü 2000 saat

Rusların SU35 için güncellediği 2020 varyantı mesela overhaul olarak 1500 saat civarı.

Çin ise 400 saat civarı.

yani! bilemiyorum Altan! mach 25 olsun bu motor işi olsun bana Akp palavrası geliyor altan!

Bu inandırıcı durmuyor. TEI 6000 motoru yaptı, 10000'e çalışırken Bakanlık arge'den 42000. Tabana hikaye gibi. TEI'yi hatırlarsak Kaan için çift 25000 projesi var. Afterburner ile 35000, 2032'ye planlanan 5. nesil Kaan'a o an için stealth gerekmediğinde. TEI bundan birkaç sene uzakken şimdi 42000 şüpheli. 2030 üç büyükler, 2035 İngiltere 6. nesil çıkaracak. O klasman için sonraki uzak planın maketi olabilir. Paper launch denilen. Umarım füze dendiği gibidir. Basına baktığımızda tanınmış kanallarda haberi daha çok. Gazap bombasının 3-4 kat büyüğü termobarik cluster başlık çok etkili olur, bombanın testine bakılırsa. Çok sayıda olursa radyasyon olmadığı için nükleer gibi baş da ağrıtmaz. İsrail'de 80 tane var, 8-10 km yıkım yarıçaplı. Türkiye 1-2 km yarıçaplı çok daha fazla üretebilir caydırıcılık için.
    Saçma yorumlar okuyorum, Amerika bile, Çin bile diye başlayan yorumlar. Ne yapalım yani onlar zor yaptılar diye bir noktada yapmaya başlamayalım mı? Sonsuza kadar dışa mı bagimli olalim. Böyle böyle gelişecek. Allah mühendislerimizin ayağına taş değdirmesin. Gurur duydum. Eskiden cesaret edip başlayamıyorduk bile

50 yıllık tecrübesi olan TUSAŞ (TAİ)

F-16 Motorlarının bakımını yapan TEİ

10 yıldır 35 K lb KAAN motoru için çalışıyor, daha ortaya yanma odası bile çıkmadı...

bir kaç aylık MSB Ar-Ge ekibinin 42 K lb'lik uçak motoru ile ortaya çıkması komik bile değildir...

MKE - Roketsan - Tübitak sürekli muadil ürünlere ait prototip gösterip duruyorlar.

zaten kıt olan sermayeyi benzer ürünlere harcayıp duruyorlar.

şu saçmalığa son vermek gerekir artık !

Benim neyli olmamı boş ver de senin Türk olmadığın belli. Stellantis diye bir oluşum var. Bak bakalım oradaki hangi markaların araçları var. Bu araçlarda hangi motorlar var, hangi milletten kim hangi araçların tasarımını yapmış.

Otomobil üretmeyi elma üretmeyle bir sanan bir cahile ne anlatıyorsam...

Tesla Roadster’dan herhangi bir sinyal yayını yapılmadı, dolayısıyla 3–4 saat sonra bağlantının kopması gibi bir durum söz konusu değildir.   Tesla'nın uzaydaki konumu tamamen teleskoplar ve ilk fırlatma verilerinden yola çıkarak yapılan yörünge hesapları ile tahmin ediliyor.

Neyse, bunu bir kenara koyduk. Şimdi anladığım kadarıyla siz, Van Allen kuşaklarının ötesine herhangi bir uyduyun ya da insan taşıyan bir uzay aracının geçemeyeceğini savunuyorsunuz. Doğru mu anladım? Solar radyasyondan dolayı silikon yapılar çalışmaz hale gelir demenizden bu sonuç çıkıyor.

• projemi? bitti mi? 42000 yeterli bir seviye

+G435+G305+Apex 3 TKL /Asus VG258QR+Samsung 4K M70D
    Windows 10Pro-Custom Full Edit/Xbox Series S /game pass ultimate /
    hepsini boşver ..."Creative THX 550"...
  • Bu inandırıcı durmuyor. TEI 6000 motoru yaptı, 10000'e çalışırken Bakanlık arge'den 42000. Tabana hikaye gibi. TEI'yi hatırlarsak Kaan için çift 25000 projesi var. Afterburner ile 35000, 2032'ye planlanan 5. nesil Kaan'a o an için stealth gerekmediğinde. TEI bundan birkaç sene uzakken şimdi 42000 şüpheli. 2030 üç büyükler, 2035 İngiltere 6. nesil çıkaracak. O klasman için sonraki uzak planın maketi olabilir. Paper launch denilen. Umarım füze dendiği gibidir. Basına baktığımızda tanınmış kanallarda haberi daha çok. Gazap bombasının 3-4 kat büyüğü termobarik cluster başlık çok etkili olur, bombanın testine bakılırsa. Çok sayıda olursa radyasyon olmadığı için nükleer gibi baş da ağrıtmaz. İsrail'de 80 tane var, 8-10 km yıkım yarıçaplı. Türkiye 1-2 km yarıçaplı çok daha fazla üretebilir caydırıcılık için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi justbejust -- 6 Mayıs 2026; 05:07:44 >
  • Maket bu tabii, ama geliştiriliyor. Daha zamanı var bence.

• t24
    İran'ın "insansı robotları" gerçekten insan çıktı! | T24
    https://t24.com.tr/dunya/iran-in-insansi-robotlari-gercekten-insan-cikti,1278811

:)

• mokap ortaya koyup bir yol haritası ve planları oldugunu gosterdiler..kaan mokabında da dalga geçenler sadece maket ucamaz diyenler coktu...bakalım bunda nasıl ses gelecek..özellikle yıldırımhan mokap ı yani planı etklieyici....

• 42000 lb lik turbo fan motor üretilirse DÜNYADA 2. en güçlü motor olacak. Bu tarz güçler için çok yüksek sıcaklıklara dayanan alaşım teknolojisi gerekiyor. TS1400 e ve TF6000 e kadar böyle bir teknolojimiz yoktu. TF35000 için üst nesil teknolojiler çalışılıyor.

Bu tarz bir motor üretmek yıllar süren, ciddi insan gücü, akıl gücü, AR-GE, teknoloji gerektiriyor. Hepsi masraf demek.

Bir yandan 35000 diğer yandan 42000 lik motor geliştirmeye çalışmak maddi olarak makul durmuyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ardicli2000 kullanıcısına yanıt
    motoru sorunsuz olarak üretsen bile sertifikalandırmak yıllar alıyor. bu yüzden ihtiyaç duyulan tüm motorların yapımı için çalışmalara başlamak maddi olarak zorunluluk.

Motor yüzünden Pakistan a Atak helikopteri satamadık. Motor eşiğini aşmak için ne gerekiyorsa yapılmalı. gerekirse kuru ekmek yeriz.

• gayet güzel bir çalışma.. bu motor bittiğinde ve stabil çalıştığında Türkiye uçak sanayinde bambaşka bir boyuta gelecektir.. çalışanları tebrik ediyorum ayaklarına taş değmesin..

bu motor ne olur bilinmez. sonuçta daha mokcup. arka egzozdan belli oluyor.

42000 pound sınıfında motorları amerika F35 II serilerinde kullanıyor. Muhtemelen Korelinin tek motorlu varyantını yapmak istiyorlar.

Ekleme :Yine boş yapmışsınız.

F35 L II Versiyonları bekleneni veremiyor. gerçi f35'in çöp olduğunu ben buraya her seferinde yazarım. Muhtemelen tek motor varyan için deneyecekler.

ama bu işler o kadar kolay değil. çin 20 yıldır yapmaya çalışıyor.

Çin 1960lardan beridir ruslar hep bin önceki nesil uçaklarına faiş para öder, sonra bu uçakların motorlarını taklit etmeye kalkardı. W5 WP5 motorları vs vs. Rusya da fahiş fiyattan bolca sattığı için ses etmedi.

En son işte SU35 motolarını çin kopyaladı. W10 sanırım konulan son addı.

Ki çin 1960'dan beridir uğraşıyor ve son 30 yılda geldiği nokta süper güç!

Buna rağmen %100 yerli olarak ürettiği W12 motorları overhaul'da 400 saati göremiyormuş. Yani yüksek ısı ömrü 400 saat!

Nano EUV teknolojilerini bile kopyalayıp başaran çin, bu jeti bir türlü aşamdı!

F22 motorun overhaul ömrü 2000 saat

Rusların SU35 için güncellediği 2020 varyantı mesela overhaul olarak 1500 saat civarı.

Çin ise 400 saat civarı.

yani! bilemiyorum Altan! mach 25 olsun bu motor işi olsun bana Akp palavrası geliyor altan!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pskillercheto -- 6 Mayıs 2026; 18:36:40 >

• pskillercheto P kullanıcısına yanıt
    Bana da KAAN üzerinden tek motorlu bir varyant olabilir gibi geliyor. Daha az mühimmat taşıyan ve daha ufak.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Şahsım olarak her ay düzenli yardımda bulunuyorum..Bu seneki banka puromosyonunuda oraya aktaracağım.

Simdiye kadar bir tane yerli savunma sanayi ürününe olumlu bir mesaj yazdığını görmedim

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

F-16 Motorlarının bakımını yapan TEİ

10 yıldır 35 K lb KAAN motoru için çalışıyor, daha ortaya yanma odası bile çıkmadı...

bir kaç aylık MSB Ar-Ge ekibinin 42 K lb'lik uçak motoru ile ortaya çıkması komik bile değildir...

MKE - Roketsan - Tübitak sürekli muadil ürünlere ait prototip gösterip duruyorlar.

zaten kıt olan sermayeyi benzer ürünlere harcayıp duruyorlar.

şu saçmalığa son vermek gerekir artık !

• Başlarlar yine kalorifer parçası, yok bilmem ne parçası. Yok bitmemiş yok boş haber yok oy toplama filan demeye başlarlar :) sonra ortaya çıkınca mal gibi bakar kalır mutsuz olurlar. Sanırsın bu ülke vatandaşı değiller aw. Herşeyi en detayıyla anlatmazlar beklemeyin öyle birşey. Prototip derler aslında bitmiştir. Bu tamamen gövde gösterisidir. Şuan 6 bin km içerisinde kim varsa Türkiye'ye karşı bir düşmanlığı olan diken üstüne çıktı bir anda.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Sir Crocodile
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    MSB içinde üretilecek askeri motorun sertifikasyon süreci Genel havacılıktan bağımsız olarak işliyor SHGM'nin konusu değil. Pakistana satamamızın nedeni motor lisans sahibinin ABD olması ve Pakistanın Çine olan yakınlığı aynı durum Philip'inlerdi sanırım ihaleye Atak ve Cobra katılmıştı ABD çok yakın müttefiki gördüğü için kendi kobrasını bile es geçip satışa onay verdi...

Amerika aya ayak basmadan 10 yıl önce hedefini ilan etti. önce bir ayak basma testi yapalım sonra hedef belirleyelim demediler.

hedef olmadan bayrak direği ipi bile üretemezsin.

• CleanCoders C kullanıcısına yanıt

ayak basma olayı palavra. nasıl ki bugünki Türkiye hala jet motoru vs kendisi üretemez diyorsam, 1960 teknolojileri ile de insan ay'a gidemezdi.

zaten ilk apollo görevinde yanan astronotlardan birinin o dönemde "görev pek makul durmuyor" şeklinde açıklaması vardı. detaylı bir söyleşi gazeteye çıkan.

ondan sonra bir çok iddaya göre o kapsüllere sonraki apollolarda insan bile konmadı şeklinde. bu onların iddaları. benim katıldığım nokta teknolojik yetersizlik.

aya gidilmediğine inanıyorsan tartışma yapmayı bile gereksiz görürüm. eğer aya gidilmeseydi Rusya ABD yi dünyaya rezil ederdi. derdi ki sen aya indim diyorsun ama benim gözlem uydularım aya indiğini doğrulamadı indiğini söylediğiniz yerde hiç bir iz yok derdi

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.