Şimdi Ara

Mozilla CEO’su Microsoft’un Chromium’a geçmesinden rahatsız (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
86
Cevap
2
Favori
4.855
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Eski den beri Mozilla firefox, Opera, vb browser ları hem masaüstü hem de mobile platform da kullandım, ara ara kullanıyorum da.

    Her nekadar herhangi bir ürün hizmet ve segment de hangisinde olursa olsun, tekelleşmeye kesinlikle karşı olsam da, Kendi tecrübelerime göre, şunu söyliyebilirim ki, malesef Google Chrome, hem mozilla hem opera ya göre eskiye nazaran stabilite ve hızlılık açısından bir iki tık önde.

    Özellikle mobile segmentin de bu bariz olarak kendini belli ediyor.

    Chrome dışında hangi browser ı kullansam sanki arada, arkada bir antivirüs çalışıyormuş gibi yavaş veya yavaşlatılıyormuş gibi bir performans alıyorum.Android platformunda Google dan da kendi browser ı dışında diğer browser markalarına karşı sanki bir engelleme var gibi.

    Rekabet tabiki önemli, ancak başta Mozilla ve Opera bu rekabet de malesef 1-2 sıfır geride zaten.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaSSive -- 9 Aralık 2018; 18:8:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Chrome / Chromium 'un sadece 1 yeni ve iyi özelliği vardı:



    V8 Javascript motoru



    ki onu da Google kendisi değil, Java VM'i geliştiren bir kişiye yaptırdı ve 2008'de Chrome'un cok tutulmasının en büyük sebebi V8 idi cunku yoğun Javascript içeren siteleri cok hızlı çalıştırıyordu; Firefox yavaş kalıyordu. Fakat aradan geçen zamanda FF Javascript motorunu geliştirdi ve V8 kadar hızlı çalışıyor. 2018 itibarıyla Chrome felaket RAM harcamaktan başka bir özelliği olmayan bir tarayıcı.



    Aynı anda 500 sekme açınca dahi 1GB RAM'i geçmeyen süper optimize tarayıcı Palemoon, Apple PowerPC bilgisayarlarda kullanılan güncel tarayıcı TenFourFox ve anonim sörf alanında lider konumdaki Tor Project; hepsi Firefox çatısını kullanıyor, yıllardır güvenle ve sorunsuz. Sadece bu 3 örnek dahi Firefox'un gerçek ve hak edilmiş üstünlüğünü göstermeye yeter. Mozilla CEO'sunun herhangi açıklama yapmasına gerek yoktu. Tahminim, Firefox'un üstünlüğünü hatırlatmak için böyle bir açıklama yaptı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Operayı severek kullanyorum. VPN hizmeti olmasa çok şey kaybeder ama onun da chromium tabanlı olduğunu öğrendim. Google'ın arama hizmeti dışında bir özelliğini kullanmıyordum ama onu da mikrofonla bile dinleyerek veri topladıklarını öğrenince kullanmayı bıraktım. Google'ın tekelleşmesi iyi değil. İnsanlar en kolayına yönelir elbette. Chrome böyle bir tarayıcı. Kimsenin gizlilik kaygısı da yok. Bunu çok kafaya takanların zaten Google ile işi olmaz. Benim de yok ama Google'ın kişisel verilere bu kadar saldırgan biçimde yönelmesi hoşuma gitmiyor. İnterneti büyük bir pazarlama ağına peşkeş çekti Google.

    Hangi siteye girseniz potansiyel müşteri muamelesi görüyorsunuz. Çerezlere izin vermediğinizde internetin yüzde 70'ini gezemiyorsunuz. Google yüzünden. Umarım bir gün kurdukları bu çadır tepelerine çöker. Bunları yapmadan da Google zaten büyük bir şirketti. Aç gözlülük sadece. İnternet sitelerinin yüzde 90'ı Google yüzünden verdikleri hizmeti satabilmeyi öğrenmek yerine reklam gelirlerine razı olup bu hizmetleri ücretsiz sunmayı öğrendiler Google'dan. O yüzdne mantar gibi siteler çoğaldı.

    Pazarlama anlamında da bir kısır döngü yaratı bu. Artık tıklama hesabı yapan siteler doldu ortalık. Reklam verenler de bu tıklamalara göre reklam verecekleri siteleri arar oldular. Nitelik düştü. Büyük bir balon yarattılar. Hepsinin nedeni Google'ın bu politikaları. Mozilla CEO'sunun dikkat çektiği konu da bu bence. Google'ın bu kadar güçlenmesi hiç iyi değil. İnternet elbetteki reklam amaçlı kullanılabilir ama bu toplam internetin yüzde 50'sini geçmemeliydi. Bugün reklam alamıyorsa bir internet sitesi kurmak akıllıca gelmiyor kimseye.

    Halbuki vereceğin hizmeti sunup satmak için site açarsın. Büyük şirketlerin yaptığı gibi. Ya da her bilgisayarın bir sunucu görevi gördüğü açık bilgi paylaşım siteleri açarsın. Torrent gibi. Bunu ister satın alırsın istemezsen almazsın. Kimse sana reklam dayamaz. Sonuçta sunucu benim bilgisayarım. Sunucu masrafı yok. Çalışan masrafı yok. Google çok derinden etkiledi. Elbette bu döngünün şu an durması milyonlarca siteyi çalışanı mağdur eder. Ancak Google bir yerde durmalı yoksa kullanıcılar bilinçlenip kullanmayı bırakmalıdır.





  • Anlamadığın ne kardeşim Chrome da Chromium tabanlı zaten, Edge de Chromium tabanlı olacak. Hız için Chrome yüklüyorsan aynısı Edge de de olacak. Ama yok Chrome beni daha iyi gözetliyor ve reklam verenlere daha iyi pazarlıyor diyorsan Chrome kullan zaten MS da aynı pok o yönden. Firefox tan başka kullanıcı gizliliğine önem veren popüler tarayıcı yok.

  • Mozilla, Firefox projesini tamamen kapatmadan chromium tabanlı yeni bir proje başlatsa çok daha hayırlı olur. Zira web teknolojilerinde standartlaşmanın artması bilişim eko sistemine daha fazla katkı sağlayacaktır.

    Kaldı ki chromium da açık kaynak bir yazılım. Mozilla'nın bu tavrı gerçekten anlaşılmaz.

  • bende herşeyin chromium tabanlı olmasına karşıyım , lakin edgehtml 'de olmamalı koskoca yazılım devinin bir tarayıcı yapamaması gerçekten çok ilginç .

  • Mozilla ceo'su, önce firefox'un hantallığnı eleştirsin, sonra google'yi eleştirsin. Chrome'de ki performans hangi tarayıcıda var?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    Mozilla ceo'su, önce firefox'un hantallığnı eleştirsin, sonra google'yi eleştirsin. Chrome'de ki performans hangi tarayıcıda var?
    Firefox, web çağını başlatan tarayıcıdır. Dünyanın ilk grafik özellikli tarayıcısı NCSA Mosaic ve ondan forklanan Netscape Navigator ile tüm dünya tarayıcı gördü. Netscape Navigator 1998'de açık kaynaklı olunca firma Mozilla ismini aldı, sonra tarayıcı Firefox ismini aldı ki open source / açık kaynak ifadesi de ilk kez bu hareket sonrası kullanıldı.



    2018 itibarıyla benim tüm bilgisayarlar (Mac, PC, Laptop, Linux, FreeBSD) ve cep telefonumda (Android 7) default tarayıcı Firefox 'tur ve ne RAM, ne CPU harcamadan canavar gibi hızlı çalışmaktadır. Tek seansta 500 tarayıcı açsam RAM kullanımı abartmamakta ve yavaşlamamakta. Bu makinalardan herhangi birine Chrome veya onun benzeri WebKit engine temelli Safari, Edge, Yandex vs kursam makina RAM ve CPU kullanımı dalgalanmaya başlıyor. cunku Chrome ek proses kullanmaya odaklı tasarımdır. 3-5 sekme aç; bir bakmışsın 10 tane Chrome prosesi; kimisi 300-500MB; makina ağırlaşıyor doğal olarak.



    Geçenlerde Almanya'dan bir arkadaşım aradı, kız arkadaşının Laptop biraz kullanınca şişiyormuş, sordum ne kullanıyor diye Chrome dediler (herkes kullanıyor ya : ) onu kaldır, Firefox kur. Ha o da kesmezse Firefox temelli Palemoon kur ; 500 sekme bile açsan makina yavaşlamaz dedim, uyguladılar ve sorunsuz kullanıyorlar. Budur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • en iyisi chrome tartışacak bişey yok firefox ağır kalıyor opera nın performans sorunu ve extra reklam özelliği ile gelmesi uzun sürede fark ediliyor vpn cazip gelsede tam ayarlanabilirlik sunmuyor vpn özelliği yerel sitelerde de çalışıyor aç kapa yapmak gerekiyor eklenti ekleyincede kasmaya başlıyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • superpenguen S kullanıcısına yanıt
    H264ify eklentisini bir deneyin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Raven kullanıcısına yanıt
    Ha tamamdır saol yardımcı olmaya çalıştığın için bir sorun yok hallettim durumu ufak bir ayrıntıyı gözden kaçırmışım hatta ondan sonra chrome u ve brave browserı kaldırdım bile mutluyum firefoxla artık.
  • Mosaic tarayıcıyı Windows 7 laptopuma kurdum. Ufak bir hack ile: Windows 7 Mosaic setup'ı uyumsuz diyerek kurulum yapmadı o yüzden önce Windows XP laptopuma kurdum ve Program Files altındaki klasörü zipleyip Windows 7 'de Programs adında kendi oluşturduğum klasöre açtım.

    Mosaic setup dosyasınıhttps://archive.org/download/mosaic-ncsa-evolt_browsers/windows/3.0/32bit/ adresinden indirebilirsiniz.

    Mosaic HTML 2.0 desteklediği için html 3.2 ve üstü sayfaları düzgün açamaz. Fakat SS'te gördüğünüzhttp://floodgap.com sitesinin tüm sayfalarını düzgün açıyor. Ayrıca http 1.0 ile derlendiği için sanal barındırma / virtual hosting üzerinden yayın yapan siteleri de (yani birçok siteyi bu yüzden) açamaz fakat bu kısıt sadece Mosaic'in Windows versiyonunda var, Mac için derlenen Mosaic 'in http kodları 1.1 hedefiyle derlendiği için Mac 'teki Mosaic bircok websitesini açıyor.

    Mozilla CEO’su Microsoft’un Chromium’a geçmesinden rahatsız




  • Bu arada Mozilla Kurulu'nun Netscape geliştiricisine kaynak kodları için ödediği bedel $250,000'dır. Firefox'un doğuşuna neden olan sözleşme budur.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Önceki ay arkadaşın kız arkadaşı Chrome yüzünden nerdeyse Laptop'unu servise götürecekti. Kız mühendis ve aşcı aynı anda onlarca sekme açarak Internette dolaşınca laptop yavaşlama şikayeti ile aradılar beni hemen sordum "Chrome mu kullanıyor" evet dediler, hemen onu kaldırın Firefox kurun, kullandığınız eklenti yoksa veya eklenti önemli değilse Pa lemoon kurun dedim. Kızın laptop hayata döndü. Bu örnek kâfi.

    Chrome 4GB - 8GB RAM'li makinalarda az sekme açınca iyi. Aynı anda 500 sekme açan kişilere göre değil Chrome iyi gün dostu :)

    Ha bir de VPN eklentisi falan diyorlar. Tor Project Firefox altyapısı kullanıyor, ne VPN'i.

    @Mete Can Karahasan $250.000 sembolik bir rakam olmalı. Yoksa gerçek degeri cok daha yüksektir. Netscape geliştiricileri vizyoner.
  • Dotcom balonundan çok öncesine tekabül ediyor bu rakamlar. Adamın belgeselinde izlemiştim, kapanış cümlesiydi. Güzel bir bitiriş olmuş demiştim, Microsoft ile onca hengameden arta kalan.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hem haksiz hem de rahatsiz

    Firefox yillardir kullaniyorum rezalet !

    Chromium gibi acik kaynak kodlu olsun ve en ideali bence Vivaldi Internet Tarayicisi ....

    Elbette Google Chrome da dahil hem daha hizli hem arayuzu daha da hizli ozellikle dokunmatik ekranda cok akici seri iken Firefox hem yavas hem de dokunmatik ekranlilar icin ozellikle Windows tabanli Firefox tam bir rezalet.

    Her seferinde bilmem ne su kadar hizlandirildi filan ama hicbir zaman Chromium tabanlilar gibi ne hizli ne de dokunmatik ekranlilarla dost ...
  • şunu net olarak söyleyebilirim Chrome'nin seri gibi olması isp optimizasyonları ve google nın inteernet altyapısına hakimiyetinden kaynaklanıyor. Ayrıca basit bir tarayıcı olması da cabası ANCAK
    Bu demek değildirki bant hızı en iyi olan o
    google ın sahtekarlıklarının birini sadece söyleyeyim;

    hem Crome hem firefoxta gmail ve youtube de oturum açmadan en yüksek hangi görüntü kalitesinde video izleyebildiğinize bakın kimin gerçek bant genişliği sunduğunu görürsünüz.

  • Kendim Firefoz kullanıyorum arkdaşlarımın bilgisayrımı kullandıklarında kullanması için chrome yüklü. chrome ram ve işlemciye tecavüz ediyor desek yeridir. hız deseniz kimi sayfalarda firefoz önce kimi sayfalarda chrome

  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.