Şimdi Ara

Motor yağı zamanla bozulur mu ? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
0
Favori
39.654
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kürsad

    motor yağının değişme süresi 1 yıldır. istiyorsanız test edin. motor yağı çubuğunun üzerindeki yağı iki parmağınızın arasına sürün ve o iki parmağınızı birbirine değdirin eğer yağ parmaklarınızı az da olsa yapıştırıyorsa o yağda bir problem yok ama su gibiyse işte o yağ değişmesi gerekiyor. geneldede bu süre 1 yıldır...

  • Motor yağı bırakın motorda, metalle temas halinde 1.5 yıl beklemesini, kutusunun kapağındaki koruyucu jelatin açılıp o şekilde rafta beklese bile 1.5 yılda bozulur.
  • normalde araçların bile her sene bakıma girmesi gerekir isterse hep kapı önünde yatıyor olsun,sonuçta dururkende yıpranır, çok yatan araba iyi değildir, işleyen demir ışıldar. senede bir kere yağ değiştirmek zor gelmemeli, yeni yağ ile eski yağ bir olur mu.
  • her zaman yeni yağ tercih edin. kampanyalara da dikkat edin ,cünkü genelde süresi dolmakta olan yağlar için stokları eritmek için yapılabileceğini de akılda tutmak gerekir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    her zaman yeni yağ tercih edin. kampanyalara da dikkat edin ,cünkü genelde süresi dolmakta olan yağlar için stokları eritmek için yapılabileceğini de akılda tutmak gerekir.


    Yağ kutuları üzerinde son kullanma tarihi yok. Bu yağın bozulmayan bir yapısı olduğuna işaret değil mi?

    Yağın bozulması derken kimyasal olarak ne kastediliyor? Nasıl bir değişim oluyor da yağ bozuluyor?


    Birde bir belgesel seyretmiştim, Adriyatik açıklarında Antik Yunan dönemine ait bir batık çıkarmışlardı, zeytinyağı taşıyan bir gemi. Anforalar (testi) içindeki zeytinyağları hala taptaze duruyordu. Hatta salata yapıp tadına bakmışlardı




  • son kullanma tarihleri yoktur ama üretim tarihlerini kodlayan harfler bulunmaktadır.Bir ara castrol bu kodları yayınlamış idi , hangi harf hangi yıla karşılık geliyor ve hangi hafta üretilmiş diye.

    sanırım A harfi 2000 yılı milat alınmış idi.
    B 2001
    C 2002 diye gidiyor du .
    tahminime göre 2008 H veya G oluyordur.


    Yağın kimyasal yapısının bozulması olayında hava ile temasının önemli olduğunu biliyorum. Bileceğiniz gibi zeytinyağı bile olsa açıldığında okside olur tadı acır, ama yağ olayında viskositesini değiştiren bir kimyasal parçalanma oluyor. Bunu kimyacılar daha iyi bilecekleridir. ama teknik bültenlerden araştırayım link vermeye çalışırım.


    quote:

    Orjinalden alıntı: ihg70


    quote:

    Orjinalden alıntı: vezir

    her zaman yeni yağ tercih edin. kampanyalara da dikkat edin ,cünkü genelde süresi dolmakta olan yağlar için stokları eritmek için yapılabileceğini de akılda tutmak gerekir.


    Yağ kutuları üzerinde son kullanma tarihi yok. Bu yağın bozulmayan bir yapısı olduğuna işaret değil mi?

    Yağın bozulması derken kimyasal olarak ne kastediliyor? Nasıl bir değişim oluyor da yağ bozuluyor?


    Birde bir belgesel seyretmiştim, Adriyatik açıklarında Antik Yunan dönemine ait bir batık çıkarmışlardı, zeytinyağı taşıyan bir gemi. Anforalar (testi) içindeki zeytinyağları hala taptaze duruyordu. Hatta salata yapıp tadına bakmışlardı




  • yağın bu kadar kısa sürede bozulması bana garip geliyor. tamam oksitlenir ama 1-1,5 yılda kolay kolay bişey olacağını sanmam. ama yinede 1 yılı geçirtmemeye çalışıyorum.
    10bin km de dahi bozulacağını sanmıyorum. tüketimi artırmak için ilgili sektörün koyduğu bir sınır olarak düşünüyorum.

    bende bir soru sorayım depoda bekleyen motorin yada benzin bozulurmu?
  • benzin kolay kolay bozulmaz ama dizel eğer ortam nemli ise içine su alıp problem yaratabiliyor.Ancak yine de silindirlerde güzelce yanar.Hatta beklemiş dizel veya yakıt iyidir derler ,
    quote:

    Orjinalden alıntı: lokosit

    yağın bu kadar kısa sürede bozulması bana garip geliyor. tamam oksitlenir ama 1-1,5 yılda kolay kolay bişey olacağını sanmam. ama yinede 1 yılı geçirtmemeye çalışıyorum.
    10bin km de dahi bozulacağını sanmıyorum. tüketimi artırmak için ilgili sektörün koyduğu bir sınır olarak düşünüyorum.

    bende bir soru sorayım depoda bekleyen motorin yada benzin bozulurmu?
  • kızartma yağı gibi düşünebiliriz. ısınıp soğuyan yağı ewde 1 ay kullanamazsın bile. hergün kızartma yapsan 1 hafta anca kullanırsın. bi süre sonra su gibi birşey olur. yağında süresi 1 yılsa değiştirilmeli.

    fakat anlamadığım bi nokta havayla teması sonucu yağın bozulması. okside olma gibi durumları. yağ firalarının kitapçıklarına bnm güvenim yok maalesef. bunu bu işin ilmiyle uğraşan bi arkadaşımızdan dinlemek isterim.

    benim kimyacı arkadaşım var. bu konularda bilgili. msn ye gldiğinde ona sorayım en iyisi. burayada yazarım. hiç aklıma gelmemişti
  • yağ oksitlenmesi işi benim için biraz uzak bir konu kimyacıların ilgi alanına giriyor ama elimde olan bir link vereyim kabaca bilgi vermiş olurum.


    http://www.noria.com/learning_center/category_article.asp?articleid=14&relatedbookgroup=Lubrication
  • hocam teknik terim çok fazla ama zannedersem hidrokarbon içeridiğini ve hidrojen atomları bulunduğu için oksitlenme olabileceğini anlatıyor özetle. bazı yerleride çözemedim ama..
  • Bilgisi olmayan insanlar yanlış yönlendirme yapmasa ne güzel olacak.
  • peki daha basit anlatımı olan bir yazı daha veriyorum.



    http://www.midtownoil.com/downloads/What%20Is%20Oxidation%20In%20Lubricating%20Oil.pdf
  • daha da karıştı gibi. yüksek sıcaklık reaksiyona haliyle hız kazandırıyor ve sülfirik acid zaman geçtikçe oluşuyor. oksijen de sıcaklık artığı için reaksiyona daha çok etki ediyor. bu sanırım..
  • Motor yağının bozulma sebebini iki maddede açıklayalım.

    a) Yağın Kimyasal Olarak Bozulması: Motor yağı, motor çalıştığında sıcaklığı çok yükselir. Yağın içindeki mineraller, yüksek sıcaklıklarda hava içindeki oksijenle birleşerek oksitlenir. Ayrıca iş zamanında yanma sonucu oluşan diğer kimyasal maddeler, yağla birleşerek organik asitler meydana getirir.Oksitlenme ve asit etkisiyle motor yağı özelliğini kaybederek parçaların üzerinde aşınma, oksitlenme ve sakızlaşma (reçine) meydana getirir. Sakızlaşma, segmanların ve supapların yuvasında sıkışıp kalmasına sebep olur.

    b) Yağın Fiziksel Olarak Bozulması: Emme zamanında silindire giren havanın içindeki tozlar, yanma sonu meydana gelen kurumlar ve diğer arak maddeler, parçaların aşınmasından doğan talaşlar, kartere kaçan gazların içindeki benzin veya mazot yağın kirlenmesine ve özelliğinin bozulmasına sebep olur. Gerçi yağ filtresi, yağın içindeki parçacıkların bir kısmım temizlese bile zaman içinde yeterli olamaz.. İşte, yukarıda ana hatlarıyla açıklanan sebeplerden dolayı motor yağı bozulur. Bu nedenle araç katalogunda tavsiye edilen sürelerde motor yağının yenilenmesi gerekir.

    www.motosiklet.net



    Arkadaş basit ama anlaşılır biçimde açıklamış.

    Daha ayrıntılı bilgi isteyene verebilirim.



    Bekleyen araçlarda şanzıman ve motor yağı tamamen boşaltılır. Bozulduğu için.

    Bunu tecrübeli arkadaşlar daha iyi bilirler.



    Diyeceksiniz ki onu değil, paketteki yağı soruyoruz:


    Diyebiliriz ki;

    Hava almadan paketlenmiş yağlar bozulmadan uzun süre dururlar.

    Koruma kapağını açtığınız anda oksitlenmeye başlar yani bozulmaya da başlar.

    Açıldıktan engeç 1, 1.5 sene sonra da artık kızartma dahi yapamazsınız





  • aynen anladığınız gibi, Bosbee arkadaşımız belki daha teknik detaylara girebilir ama yağ içinde bulunan ist seviyesi sıcaklık ile birleşince bozulmaya başlıyor. Bu nedenle sıcak havalarda yağı serin yerde saklayın deriz.Motor yağını içmediğimiz için farkına varamıyoruz ama organik zaytin yağlarının asit seviyesi yüksek olnlar kısa sürede bozulurlar bu yüzden kutu açılmadan saklanması gerekir.Ayrıca çürük koku da ayırt edici bir özelliktir.Ait seviyesini motor yağlarında ölçen bir ASTM satandartı vardı ama şimdi hatırlayamadım bulursam veririm.


    quote:

    Orjinalden alıntı: oneMoreaCupofCoffee

    daha da karıştı gibi. yüksek sıcaklık reaksiyona haliyle hız kazandırıyor ve sülfirik acid zaman geçtikçe oluşuyor. oksijen de sıcaklık artığı için reaksiyona daha çok etki ediyor. bu sanırım..




  • anlıyorum. zeytinyağı asit yüksekse para etmez mesela motorda üstelik hiç binmesen 1-2 kere 90 dereceyi gördümü zaten bozulmaya yüz tutmuş oluyor.

    kutu üzerinde üretim tarihine gerek yok diyebilir miyiz? kapağı açılmamış yağ yıllarca saklanabilir o halde?
  • arkadaşlar verdiğiniz bilgiler çok aydınlatıcı teşekkür ediyorum
    kimi firmalar km dolsada dolmasada 6 ayda yağ değişimi gerekli derler. sizce 6 aydamı yoksa 1 yıldamı değiştirelim?
  • evet saklanabilinir bu konuda maksimum üsre 3-5 yılı geçmez.

    Bu arada asit seviyesini gösteren ASTM standartını buldum. Maalesef bu işeler hep parayla oluyor bu yüzden giriş okumak yeterli

    http://www.astm.org/Standards/D2896.htm

    Total Base Number (TBN) is the measurement of a lubricant's reserve alkalinity, which aids in the control of acids formed during the combustion process. The higher a motor oil's TBN, the more effective it is in suspending wear-causing contaminants and reducing the corrosive effects of acids over an extended period of time. As shown in the graph, amsoil motor oil 10W-30 has the highest TBN of the tested oils.

    The high TBN of amsoil motor oil 10W-30 allows it to effectively combat wear-causing contaminants and acids, providing superior protection and performance over extended drain intervals.

    The low cold crank viscosity of amsoil motor oil 10W-30 reduces drag on moving engine parts and allows engines to achieve critical cranking speed in extremely frigid temperatures. Engines turn over quickly and dependably in the coldest winter temperatures.




     Motor yağı zamanla bozulur mu ?




  • yağın açılmadan saklanma süreleri için kabaca fikir vermesi için


    Product Shelf Life
    Base Oils, Process Oils 3 years
    Hydraulic Oils, Compressor Oils, General Purpose Lubricating Oils 2 years
    Engine Oils and Transmission Oils 3 years
    Industrial and Automotive Gear Oils 2 years
    Metal Working and Cutting Oils 1 year
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.