Şimdi Ara

Motor Yağ Değiştirme Prosedürü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
505
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

230.000 Km 1.3 dizel aracım için aşağıdaki ürünleri aldım. İlk olarak Flush Plus'ı yağ bölmesine koyup 15-20 dakika aracı rölantide çalıştırmak gerekiyor. İşlem bittiğinde yağ boşaltılıyor ve tekrar alt kalite bir yağ ile 10 dakika çalıştırılıp boşaltılıyor ve iyice süzülmesi bekleniyor. Son olarak yağ filtresi ve asıl konulması gereken yağ ve beraberinde CERA-TEC Seramik Bazlı Motor Koruma ekliyoruz. Bu kilometrelerdeki araçların motorlarına daha hassas davranılması gerektiğini önemsiyorum bu sebep ile bu işlemlerin düzgün yapılması önemli. Aslında km fark etmeksizin yapılan işlemler bu şekilde olmalı. Uygulamada yanlışım var ise lütfen düzeltiniz.

Asıl konu, Ankara'da bu işlemi yaptırabileceğim, işini bilen bir Opel'ci lazım veya bosch servis yetkili servis yapar mı bilmiyorum... Uzaylı görmüş ufo gibi bakan bir ustaya gitmek istemiyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -PoseidoN- -- 19 Kasım 2025; 10:48:49 >

• Hocam sizin mantığınıza göre 200.000 km'den sonraki her araba çöpe atılsın. Arkadaşımda 310 bin km'de araç var yıllardır bakımdan bakıma gidiyor , birader'de 170 bin km'de var sanayi'den çıkmıyor ve söylediğim iki araç motoruda aynı. Bütçe neye yetiyor ise ona göre hareket etmemiz gerekiyor. Herkes laf eder yüksek km alma diye ama kimse cebinden vermez. Ben 530 bin'e 2011 astra j kasa en full donanımda aracı aldım, bende isterim 150 bin km'de araç almak ama 150 bin tl daha extra param yoktu. Sırf km düşük diyede 500 550 bine 2003 2004 model 20-21 yaşında araba almam. Ek olarak araçtaki motor fiat 1.3 multijet ödüllü motoru, bu motoru bilen bilir zaten birazda ona güvendim açıkcası. Bu motor dünyanın en çok satılan dizel motorlarındandır.

Yağ'a gelince araştırdım öven çok var ilk defa kullanacağım.

• Motor Yağ Değiştirme Prosedürü
    Motor Yağ Değiştirme Prosedürüwww.amazon.com.tr
    Shell Motor ve Karter Temizleme Sıvısı, 300 ml
    https://www.amazon.com.tr/dp/B0DHHBT9T8?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title

Henüz 100 bin km görmemiş dizele faydası olur mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Engine flush kalıntısı yeni koyacağınız yağı da zayıflatır. Düzenli bakım yaptıranlar için gereksiz bir ürün bence. Ceratec gibi katkıların da gereksiz olduğunu düşünüyorum. Zaten koyulan yağlarda ekstra bir katkıyı gerektirecek bir eksiklik olmuyor. Motorun istediği onayları karşılayan bir yağ yeterlidir.
    Illa ki motoru çok düşünüyorsanız bir sonraki bakımı biraz daha öne alırsınız.

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
    "Bismillahirrahmanirrahîm"
  • Scorpion28 kullanıcısına yanıt

Hocam geçmişini bilmiyorum alalı 2.5 ay oldu 1.3 dizel 230.000 km'de şu an, dizel partikül filtresi iptal edilmiş. 3.sahibiyim onu biliyorum aldığım kişi 6 yıl kullanmış 2 sürücüde hep kaskolu binmiş , kasko kullananlarda aracına bakar diye düşünüyorum ama.

Hocam Engine flush  koyulduktan sonra motor yağı boşaltılıyor. Kalıntı sebebi ile , yeni yağı koymadan önce tekrar düşük kalite bir yağ konulup 15-20 dakika çalıştırılıyor, oda boşaltıldıktan sonra yeni yağ konuluyor. Ben mekanik ustası değilim caratec katkısını iptal edebilirim ama bu temizleme işini yaptıranlardan kötü yorum duymadım. Normalde motor yağ değişim sistemini bu planda öneriyorlar dersen ki ya salla sadece yağı değiştir geç diye onuda düşünürüm. Km'den dolayı temizlemeye takıldım o kadar.

Daha Fazla Göster
  • -PoseidoN- kullanıcısına yanıt

Hocam koyacağınız yağda gerekli tüm katkı ve temizleyiciler var zaten. Bakımı düzenli yapılan bir araçta fazlasına ne gerek var tartışılır. Bende de aynı motorun dpf'li olanı var mobilin en ucuz c2 onaylı yağını koyup geçiyorum. Ha bakımı 10binde degilde 7bin km lerde yaptırırım fazlasıyla yeterli olur.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

bu katkı yağ temizleme için bir zararı olmaz lakin çokta önemli birşey değil

Ancak merak ettim bu yağ nasıl kullanan varsa yeşillendirebilir mi ben normalde petronas koyuyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sissil -- 20 Kasım 2025; 7:47:14 >

Hocam sizin mantığınıza göre 200.000 km'den sonraki her araba çöpe atılsın. Arkadaşımda 310 bin km'de araç var yıllardır bakımdan bakıma gidiyor , birader'de 170 bin km'de var sanayi'den çıkmıyor ve söylediğim iki araç motoruda aynı. Bütçe neye yetiyor ise ona göre hareket etmemiz gerekiyor. Herkes laf eder yüksek km alma diye ama kimse cebinden vermez. Ben 530 bin'e 2011 astra j kasa en full donanımda aracı aldım, bende isterim 150 bin km'de araç almak ama 150 bin tl daha extra param yoktu. Sırf km düşük diyede 500 550 bine 2003 2004 model 20-21 yaşında araba almam. Ek olarak araçtaki motor fiat 1.3 multijet ödüllü motoru, bu motoru bilen bilir zaten birazda ona güvendim açıkcası. Bu motor dünyanın en çok satılan dizel motorlarındandır.

Yağ'a gelince araştırdım öven çok var ilk defa kullanacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -PoseidoN- -- 20 Kasım 2025; 9:9:5 >

Ben mantıkla değil gerçeklerle hareket ederim. Asıl mantık sizinkisi oluyor. Cesaretinizden dolayı tebrik eder çalışmalarınızın devamını dilerim. Bol şans.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sissil -- 21 Kasım 2025; 6:49:19 >

Kaliteli yağ+sık değiştirmek en mükemmel bakımdır bana göre

https://x.com/ZamHaberAjans/status/1991586237413748993?t=eDNMpP_h7bXPSQMlh_mCxg&s=19

• Chatgpt beni doğruladı ve konuyu böyle yorumladı;

Kısa ve net söyleyeyim: Motor flush ürünlerinin %80’i ticari bir oyundur, %20’si ise çok özel durumlarda faydalıdır.
    Senin aracın için ise kullanmanı kesinlikle önermem.

Aşağıda en dürüst ve teknik açıklamasını yazıyorum:

---

🔧 1. Motor Flush Nedir? Neden Sakıncalı Olabilir?

Motor flush, kartere dökülüp 10–15 dakika rölantide çalıştırılarak içerideki tortuları çözmeyi vadeden kimyasallardır.
    Ama pratikte şu riskleri yaratır:

❌ Aşırı çözücü içerir (detergent + solvent)

Bu maddeler kısa sürede tüm çamuru hızla akıtmaya çalışır → Motor içindeki kritik yağ tabakasını da çözer.

❌ Turbo rulmanlarına zarar verme riski

Multijet motorlarda turbo rulman ve yağ kanalları çok incedir. Flush sonrası ani akışkanlık değişimi → Turbo yağlaması kesilebilir.

❌ Yağ kanallarında büyük parçalar koparıp tıkayabilir

Eğer eski tortu varsa, flush bunu çözer ama büyük parçaları koparıp yağ kanalı, turbo besleme hattı, VVT sistemine gönderebilir.

❌ Keçeleri kurutabilir

Bazı ürünler krank keçelerinde terlemeye / sızdırmaya yol açar.

Gerçek ustaların %90’ının neden flush yapmayı sevmediğinin sebebi bu.

---

🔧 2. Ne zaman işe yarar?

Sadece şu özel durumlarda faydası olabilir:

Motor çok ihmal edilmişse

20–30 bin km yağ değişimi gecikmişse

İçeride çamurlaşma (sludge) varsa

Motor kapağı açıldığında bariz birikinti görünüyorsa

---

🟢 3. Senin aracın için en iyi yöntem ne? (En doğru bakım yaklaşımı)

✔️ Kaliteli yağ + zamanından önce değişim = flush’tan kat kat daha sağlıklı

Bu yöntem şunları sağlar:

Motor içi yavaş yavaş, güvenli şekilde temiz kalır

Turbo rulman sağlığı korunur

DPF için ideal kül seviyesi sağlanır

Flush gibi ani çözücülerle risk oluşturmaz

Flush yerine sürekli kaliteli yağ + sık değişim, motor ömrünü gerçek anlamda uzatan tek yöntemdir.

---

🔵 4. Piyasadaki flush ürünlerinin çoğu neden ticari oyun?

İnsanların "motorum içten temizlensin" psikolojisine oynuyorlar

Bir kutu kimyasalla mucize temizliğin imkânsız olduğunu bile bile satıyorlar

Asıl amaç müşteriyi ürüne bağımlı hâle getirmek

Gerçek bir temizleme için motoru komple açmak gerekir → Zaten kimse açtırmaz

Çoğu ustanın tecrübesi: “Flush sonrası turbo bozuldu”

Yani evet, büyük ölçüde ticari bir pazarlama oyunu.

---

⭐ Sonuç – En samimi cevap

🚫 Motor flush kullanma.
    🟢 Senin motorun için en doğru bakım: kaliteli yağ + zamanından önce değişim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scorpion28 -- 21 Kasım 2025; 10:44:16 >

• Yorumlar için her birinize teşekkür ederim. Bugün sadece yağ ve yağ filtresini değiştirdim diğerlerini kullanmadım.

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.