Şimdi Ara

Modern futbol ve taktikler

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
5.393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Çok basit bir soruya cevap arıyorum ama öncelikle bir ön giriş yapmak istiyorum.Futbolda diziliş tam sahaya yayılma topa hakim olmak alan daraltmak verkaç iyi koşular yapmak takım olmayı bilmek elbette önemli.Fakat futbol kapalı bir matematik denklemi değil yani karşıda 11 oyuncunun ne yapacağını az çok bilirsiniz,nasıl oynadığını hangi futbolcunun ne yapabileceğini,örneğin Barcelona 2 yıldır ne oynadığını her kez biliyor fakat önlem alınamıyor,öte yandan Galatasaray da orta sahayı çabuk geçersen yardıma gelen oyuncu sayısı az olması ve nispeten defansta yavaş oyuncuların olması nedeniyle sıkıntı oluşuyor ve önlem alabiliyorsun.

    Sorum şu:Futbol taktik savaşı mıdır? Yani teknik adamın çıkardığı takım bu kadar önemlimidir?Bir başka deyişle 4-4-2 ler 4-3-3 ler mi asıl önemli olandır,yoksa iyi futbol yada iyi taktik iyi futbolcularla mı oynanır?

    Bu soru şunun için önemli her hafta bu taktikle olmaz bu oyuncu ile olmaz bu hafta yanlış kadro bu sene yanlış oyuncu seçimi vs... alıp başını giden bitmek bilmez tartışmalar...Bu ayrımın neresinde durmak gerekir? Bende biliyorum iyi bir hoca ile kurulmuş iyi futbolculardan oluşan takımların cevap olabileceğini,fakat her zaman evdeki hesap transfer piyasasına yada futbol sahasına uymuyor,,,nedir bunun asıl nedeni?



  • İyi futbol iyi oyuncularla oynanır tabiki.
    Her oyuncunun etkili olduğu mevkii vardır.. Bir o göz önüne alınarak kadro kurulabilir. Elindeki oyuncular 4-4-2 ye daha çok uyuyorsa öyle oynatırsın nasıl barcelona 4-3-3 ten başka taktikle çıkmıyor öyle düşün. Bir de, oyuncuları sisteme oturtabilirsin. Mesela hücum oynatmayı seversin çift forvetle rakip sahada daha çok adamla baskı yapmak istersin o zaman 4-4-2 oynatırsın, oyuncuları da sistemine uydurmaya çalışırsın. Rijkaard onu yapmaya uğraşmıştı Galatasarayda.

    Galatasarayda yaratıcı oyuncu eksikliği var. Final paslarını atıcak, ileriye top taşıyacak, gerektiğinde adam geçip ayağında top tutacak. Arda öyleydi işte. Bence eksikliğini hissediyoruz.

    Yanlış kadro falan filan takılma burda herkes boşa çene çalıyor. Forumdaki hiç kimse Fatih Terim'den iyi bilemez. O adam bütün gün takımla, kimin ne yaptığını görüyor. Biz haftadan haftaya 90 dakika izliyoruz.

    Ayrıca barcelona kusursuz olmayabilir ama kusursuza yakındır. Barcelonanın bazı gazetecilere ve spor adamlarına göre taktiği 0-10-0 dır.
    Ayrıca barcelonada o kadar çok taktik var ki şu kadroyu yenecek takım yok.
    Örneğin barcelona topu kaptırdığında 6 saniye içinde çoklu tam saha pres yapıp rakip takımın oyunu kurmasına izin vermiyor.


    Yani futbolda taktik önemlidir ama maç kazanabilmek için iyi oyuncular şart.
  • Yenilmez armadalar tarihte her zaman iyi taktik iyi futbolcu bileşimini sunmuşlardır sunmalarınada aslında Türkiye liginde bakınca hesap uymuyor sanki zamanında Rijkaard baktığınızda kötü hoca değildi,sonuçta Barcelonayı çalıştırdı e o zaman ki futbolcularda Türkiye ligi için fena sayılmazdı...Ne oldu peki sahaya mı iyi yayılamadık,futbolcularmı oynamadı,yada biz sabır göstermedik,sonra her zaman ki gibi bir sezon sonra bir sezon öncesini arar olduk.Burda bile genel bir kanıya ulaşabiliyor insan,herkes taktisyen herkez teknik adam herkez yardımcı yeri geliyor o haftaki futbolcu durumunu onunla 1 haftası geçen teknik direktörden iyi biliyoruz belkide sıkıntı burada....
  • yaratıcı oyuncu eksikliği çok tartışılır bir konu; genel olarak yıllarca YABANCI 10 NUMARAlarla bizim yeteneksiz oyuncularımızı oynatmaya çalıştık. oysa modern futbolda takımdaki herkesin az çok futbol zekasına ve top tekniğine sahip olması lazım.

    Bugün bakıyorum, Anadolu takımlarından adını bilmediğim oyuncular, adam eksiltecek kadar teknik olabiliyorlar. Oysa bizim BAM zamanında bu arkadaşlardan kimse topa basıp topun yönünü değiştirecek kadar dahi futbol zekasına sahip değillerdi.

    dediğim gibi, tekniği tavan yapmış bir 10 numara yerine, ortalaması Selçuk kadar olan bir koca takım isterdim. bugün buna en uygunsuz görünenler de malesef stoperlerimiz ve beklerimiz. (Sabri hariç )
  • quote:

    Orijinalden alıntı: darbe16
    Örneğin barcelona topu kaptırdığında 6 saniye içinde çoklu tam saha pres yapıp rakip takımın oyunu kurmasına izin vermiyor.

    Yani futbolda taktik önemlidir ama maç kazanabilmek için iyi oyuncular şart.

    Bizde presi genelde kazma oyuncular yapar sanırlar.. Press yapmayan hiç bir takım ve oyuncu günümüz futbolunda iyi yerlere gelemez.. İyi futbolcu hem press yapacak hemde press e maruz kaldığında iyi top kullanabilecek, kriter bu olmalı bana göre..
  • Dizilişin çok önemi yok bence dizilişler daha çok senin istediğin oyuncudan sahaya ne kadar koyabileceğinin üstünde oynama yapmaya imkan verir.Ya da senin anlayışına uygun olarak sahada yayılışındır.
    Önemli olan oyuncu yapılarıdır,oyuncuların pres özellikleri,pas özellikleri,dribling özellikleri artık senin yapmak istediğin neyse o takımı kurarken doğru oyuncuları seçmektir.Bana göre teknik direktörlüğün %80 i de oyuncu seçmektir.Herkesin aşağı yukarı oynatmak istediği futbol kafasında bellidir.
    Barselona 4-4-2 de oynasa 3-5-2 de oynasa şu oyuncu yapısıyla yine oyuna hep hükmeder..ama bir hucum oyuncusundan vazgeçmekleri anlamına gelir ki böyle birşeye gerek yok..
  • Ben gerçek hayattan değilde sanal dünyadan bir örnek veriyim...

    Mesala ben fifa 12'de barça ile maç yaparken,galatasaray'ı aldığımı düşünelim.Top player'da 10 tane maç yapsam direk hazır kadroyla başlayıp 9'unu barça kazanır.
    Ama takımın beyni olan xavi,iniestaya adam markajı verdiğimde pas oranı düşüyor ve rahat galibiyet alınıyor.Adam markajı olmadan ne kadar kasarsam kasayim gerçek hayattaki gibi imkansız bi pas atıyorlar defansın arkasına ve direk gol.

    Tabi gerçek futbol farklı ama geri alma ve defalarca deneme şansımız olduğu için,ben oyunların önemli bi yeri olduğunu düşünüyorum bu konuda.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: proxima centauri

    Yenilmez armadalar tarihte her zaman iyi taktik iyi futbolcu bileşimini sunmuşlardır sunmalarınada aslında Türkiye liginde bakınca hesap uymuyor sanki zamanında Rijkaard baktığınızda kötü hoca değildi,sonuçta Barcelonayı çalıştırdı e o zaman ki futbolcularda Türkiye ligi için fena sayılmazdı...Ne oldu peki sahaya mı iyi yayılamadık,futbolcularmı oynamadı,yada biz sabır göstermedik,sonra her zaman ki gibi bir sezon sonra bir sezon öncesini arar olduk.Burda bile genel bir kanıya ulaşabiliyor insan,herkes taktisyen herkez teknik adam herkez yardımcı yeri geliyor o haftaki futbolcu durumunu onunla 1 haftası geçen teknik direktörden iyi biliyoruz belkide sıkıntı burada....

    Kimya tutmadı desek daha doğru olacaktır. Net bir örnek vermek gerekirse; Servet gibi top tekniğinden yoksun defans oyuncusuna topu 10 metre ilerideki arkadaşına at desen yerine getiremez. Kapasitesi bu kadardır. Rijkaard'ın burada barınamamasının en büyük etkenlerinden biri de Türk futbolcularının gençken aldıkları altyapı eğitimleridir. Sıkıntımız burada başlıyor. İleride Rijkaard gibi bir hoca takımın başına geldiğinde istenilen olmuyor haliyle.

    Hazır modern futbol ve özellikle taktik mevzu bahis iken şunu belirteyim; 4-3-3 taktik değil bir diziliştir.

    Öncelikle taktik ile diziliş arasındaki farkı belirlemek gerek. Taktik, en basit anlatımla, futbolun temel amacı olan "gol atmak" ve "gol yememek" işlerinin, hangi yollar tercih edilerek başarılmaya çalışacağını belirler. Yani; savunma hattının kaleden ne kadar uzakta kurulduğu, kaç oyuncunun üzerine defansif, kaç oyuncunun üzerine ofansif planlar kurulduğu, alan-adam markajı tercihleri, topa sahip olmak veya topun rakipte olmasını kabullenip alan daraltma arasındaki tercih gibi; daha onlarcası bulunan etkenler birleşip taktikleri ya da sistemleri oluştururlar.

    Dizilişler; teknik direktörlerin, ellerindeki kadro yapısı doğrultusunda, sahadaki aktif 10 futbolcuyu, belirledikleri sistemi en iyi uygulamaları adına sahaya yayma biçimleridir. Aslında diziliş, taktiği oluşturan, bir anlamda taktiklerin işini kolaylaştırmayı amaçlayan bir sürü faktörden sadece bir tanesidir.

    Diziliş eleştirisi yaparken, taktik-diziliş farklarını göz ardı etmek dışında, futbolcuların oyun karakterlerinin dizilişi en fazla etkileyen faktör olduğunu da es geçmemek gerek. Örneğin; topu kendi takımında tutmayı hedefleyen Rijkaard'ın elindeki orta alan oyuncuları Sarp, Cana, Ayhan olduğunda; sahayı boyuna 50-60 metre parsellemek mümkün olmadığından; takımınız, blokları arasında hiçbir bağlantı olmayan, üçer kişilik birbirinden bağımsız oyuncu gruplarından oluşan bir takım şeklinde görünecektir.

    Modern futbola gelirsek. En açık örneği Barcelona ile verebiliriz sanıyorum.

    Barcelona üç senedir, benim şu ömrümde gördüğüm --belki bir daha göremeyeceğim- en güzel futbolu oynuyor. Bu güzel futbolun ne kadar değişik unsurlar üzerine kurulduğunu görmek, üç senelik süre zarfında izlediğimiz bu takımın nasıl goller attığına bakmakla bile çözüleceği gibi; resmin tamamına baktığınızda ulaşılması güç sağlam bir yapı görüyosunuz. Sadece sahadaki duruşla değil, kulüp duruşu ve Avrupa futbolundaki değişik yeriyle, üç senedir neredeyse şimdiden yüzyılın takımı seçilecekler.

    Barcelona'da ki bu sistemin nasıl kurulduğuna girersek forum sayfası dolar. Bu yüzden kısa keseceğim.

    Günümüz şartlarında en pozitif futbolu oynayan ekip Barcelona'dır. Şampiyon olmak için değil güzel futbol oynamak için oynarlar, ve bu sayede başarılar kendiliğinden gelir. Amaç kupa kazanmak ise sağlam bir savunma ile Dünya kupası, Avrupa şampiyonası ve Şampiyonlar ligi dahil tüm kupalar kazanılabilir. Eğer göbek bağımız şampiyon olan kulüp ile kesilmediyse, yani nötr futbol izleyicisi isek oynanan maçlardan pek keyif almayız.

    Misalen; Barcelona geçtiğimiz yıllarda Chelsea'den kıl payı kurtulsa da İnter'den kurtulamamıştı. Savunma futbolunun aşamayacağı engel yoktur. Kabul ederim bunu ama şahsen izlemekten hiç keyif almam.

    Biz de Lucescu zamanında zevk istedik. Hamdolsun 10 yıldır kalemizde o zevki yaşıyoruz.
  • Josep Guardiola yönetimindeki Barcelona maçlarını izle 2008'den beri rahat 400-500 maç oynamışlardır kötü oynadıkları futbol sayısı bir elin parmaklarını geçmez.
  • Vay be bende üzülmüştüm hakikaten futbol konuşamayacağım için burada,çünkü asılsız haberler,bilinen ve artık klişe haline gelen haberler sayfalarca kısır döngü haline gelip tartışılıyor fakat futbolun özünü konuşalım desek eh işte...
    Bu arada cevap atan arkadaşlara teşekkürler,modern futbol ülkemizde aslında çokta modern değil bunu bir merkeze oturtmak gerekir.Planlı bir futbol yok bizde,2-3 yılı kurtarmalık transferler + sabırsız taraftar+yetersiz altyapılar +güven sorunu (gençlere fırsat verememek)... hepsi ve aklıma gelmeyen bir sürü başlık bir araya geldiğinde aslında çok sağlıklı bir yapı oluşmuyor.
    Peki ne yapılabilir çok ekstrem fikirleri olan var mı? Türk futbolundan nasıl yıldızlar yetişir bizde Barcelona gibi 70 lerde Hollanda gibi nasıl futbol oynayabiliriz?NBA gibi bir draft havuzu oluşturtulsun tüm yetenekler her sene draft hakkı olan takımlar tarafından seçilsin ve yıldız muamelesi yapılsın ve kadroya alınsın,gibi ekstrem yenilikçi fikirler va rmı acaba?
  • Kendi şahsi görüşüme göre futbolcu kalitesi %50, oyuncu form durumları %30, sistem ise %20 etki eder. Eğer iyi bir futbolcu kadronuz varsa-iyi derken 11 tane yıldız oyuncusu olan değil, yıldız ve savaşçı kombinasyonunu iyi yapan bir kadro, yani misalen 7 savaşçı 4 yetenekli oyuncu- ve oyuncu form durumu iyi ise, üstüne sisteminiz de iyi ise %100'lük bir oyunla başarıya ulaşırsınız. Buna dünyada örnek verebileceğim 2 takım var, birisi Barcelona, birisi Manchester United. Eğer ki iyi bir sisteminiz yok ise ama futbolcu kaliteniz ve form durumları iyi ise %80'lik bir başarı sergilersiniz. Misal olarak Milan ve Real Madrid ve Manchester City'i verebilirim. Eğer ki iyi bir futbolcu kadronuz var ise, amma ve lakin form durumları kötü ve sisteminiz de bozuk ise istikrarsız yarı yarıya bir performans sergilersiniz. Örnek Chelsea ve İnter. Yani ben dünyada 5-10 teknik direktör hariç hiçbirinin bir deha olmadığını düşünüyorum. Hepsi bizim kadar biliyor futboldan ama elindeki oyuncu kadrosu ve form durumu iyi ise başarılı oluyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: proxima centauri

    Vay be bende üzülmüştüm hakikaten futbol konuşamayacağım için burada,çünkü asılsız haberler,bilinen ve artık klişe haline gelen haberler sayfalarca kısır döngü haline gelip tartışılıyor fakat futbolun özünü konuşalım desek eh işte...
    Bu arada cevap atan arkadaşlara teşekkürler,modern futbol ülkemizde aslında çokta modern değil bunu bir merkeze oturtmak gerekir.Planlı bir futbol yok bizde,2-3 yılı kurtarmalık transferler + sabırsız taraftar+yetersiz altyapılar +güven sorunu (gençlere fırsat verememek)... hepsi ve aklıma gelmeyen bir sürü başlık bir araya geldiğinde aslında çok sağlıklı bir yapı oluşmuyor.
    Peki ne yapılabilir çok ekstrem fikirleri olan var mı? Türk futbolundan nasıl yıldızlar yetişir bizde Barcelona gibi 70 lerde Hollanda gibi nasıl futbol oynayabiliriz?NBA gibi bir draft havuzu oluşturtulsun tüm yetenekler her sene draft hakkı olan takımlar tarafından seçilsin ve yıldız muamelesi yapılsın ve kadroya alınsın,gibi ekstrem yenilikçi fikirler va rmı acaba?

    Modern futbol ülkemizde modrn degil diye bir olay söz konusu degil. Genelde futbolda basarili ülkelerin hepsinin bir sistemi vardir kendilerine özgü ve yakaladiklari oyuncu yapisina görede basariyi kazaniyorlar bazende o sistem var cok ögüülen Barsa yada ispanya sistemi bir ülkeninde cok iyi oyuncularina ragmen nal toplamasina yol aciyor en iyi örnek Hollanda aslinda bunun icinde.
    Barsa ve Real para babasi takimlar olarak her zaman basarili oldular hem kendi altyapilarina bagli hemde iyi parasini basarak istedikleri adamlari alabildikleri icin.
    ispanyadan önce italya dünya kupasini kazanirken öyle ahim sahim oyuny apisi yoktu ama dengeli savunma iyi bir kesiciyle kupayi kazanmayi bildiler. Gene kadro yapisina bagli olarak Brezilyanin 90 sonrasi kazandigi kupalar yada finallere bakin.
    Bugun icin Barsanin sistemine modern denilebilir ama 1 2 sene sonra baska bir takim baska bir sistemle o cizgiye mutlaka gelicektir onun icinde ayni pofpoflama yapilacak.
    Türkiyede basari icin ilk olarak kluplerin borclanmasi engellenmeli, borclarinin yapilanmasi ve senelik net gelirlerinin 100 % 90 sadece bonservis, oyuncu ücret, degisik masraflar icin kullanmasi saglanmadigi sürece bizde basari olmaz sistem olusturmaya calisan kisileride zaten postalarlar Luce haricide Türkiyede kimse bir sistem olusturmaya calismadi zaten günlük basarilar pesinde oldular hepsi.
    Topal, Arda gibi gitmek icin aldigi paradan feraget eden oyuncu cok az cikar kendisine bir hedef belirliyen Hasan Sasin aciklamalari var mesala bana Liverpool 1 milyon dolar ücret verdi Gsdan 2 katini aldigim icin gitmedim gibi gerci bizde kendini bunlarla es deger gören taraftar bazinda sivri sayisi cok olsada oyuncularimizin ilerleme yapmama sebebini anlatiyor.
  • Belirli bir futbolcu kalitesi olduktan sonra her şey taktik ve dizilişten ibarettir bence. Ancak futbolcu kalitesi düşük liglerde taktik, diziliş vs. pek önemli değil. Avrupa'nın iyi liglerinden herhangi bir orta sıra takımı büyük takımlara karşı iyi futbol oynayabilir hatta kazanabilir. Bunun bu seneki örneği de Levante.
  • Futbol saha içinde yetenek ,özveri ve zeka gerektiren bir spor.Saha dışında ise planlama,düzen ve uyum gerektirir.Hem sha içi hem saha dışı uyumlu ise mükemmel ortaya çıkar.Saha içi konuşulacaksa herşeyden evvel yetenekli ve zeki oyuncu gerekir .Çok klişe bir tabir vardır futbol iyi futbolcularla oynanır .Ama bu söz klişeden öte ,derinlemesine irdelenmesi gereken bir mevzu .Almanya futbol tarihi diye bir kitap okudum.Kitapta 2012 den sonra dünya futboluna çok teknik ve yetenekli oyuncuların Almanya tarafından kazandırılacağı yazıyordu ki nitekim Götze Nuri Mesut gibi oyuncular bunu destekler mahiyette.Bu gelecek tahmini miydi ? Yada müneccimlikmiydi ?Tabiki hayır .Çünkü aynı kitap bir dönem dünya futboluna egemen Alman ekolonun nasıl geliştirildiğinide yazıyordu .O dönem içinde kullanılan tabir dayanıklılık ve güçtü .Yani saha içi saha dışı tarafından planlı bir şekilde dizayn edilmekte gelişmiş futbol ekollerinde.Daha başka bir ifade ile saha içinde ne görmek isteniyorsa saha dışı bu beklentilere cevap verebilecek oyuncu yetiştiriyor.Ama bizde saha dışı planlama diye bir şey sözkonusu olmadığından rastlantısal ve tesadüfi başarılar elde ediliyor ve bu başarılar kalıcı olmuyor.Futbol dönemsel olarak değerlendirilmesi gereken bir olay.Belli bir süreçte sadece güce fiziğe ve dayanıklılığa endeksliydi fakat artık bunların yanına teknik ve zekada eklenmek zorunda kaldı .Kısaca saha içini aslında saha dışı etkenler olarak tanımlanabilecek planlama ve uyum gibi nosyonlar belirlemekte.Salt saha içi yada salt saha dışı değerlendirmeleri eksik ve yanıltıcı olur.Başarılı olmak isteyen takımlar alt yapılarına önem vermek durumunda ,bunun yanında takım kültürüne uygun yabancı oyuncular alınarak alt yapıda kemikleşen kadrolar daha da güçlü hale getirilmeli .Uzun süreli birliktelikler daha efektif sonuçların doğmasına zemin teşkil eder.
  • Bence önemli olan ya elinizdeki kadrodan max fayda sağlanıcak taktik ve dizilişi seçmek yada kafanızdaki futbol anlayışını uygulayabilecek oyuncularla bir kadro kurmak. Bkz. Stoke City

    Merak edenler için
    http://noatsamisa.blogspot.com/2011/03/quaresma-ile-rugby-oynuyoruz.html
  • 1_) Alt yapımız yetersiz mi kalıyor? Bu sorunun cevabı hem evet hem hayır,evet yetersiz kalıyor gerektiği kadar yatırım yapılmıyor denilebilir,alt liglerden ve kulüp bazında alt yapı takımlarından teknik eğitimini almış "oyun zekası" mesela bir "Alex" tarzı oyuncu bulmak çok zor oluyor.Alt yapı yetersiz kalmıyor çünkü dediğimizde ise ilk başta altyapıdan çıkan oyuncuya her zaman bir ön yargılı yaklaşım oluyor,mesela Galatasaray açısından alt yapıdan çıkan ve A takımda oynayan ama 2 3 sezon istenilen noktaya gelemeyen oyuncular ve kapasitesi belli olan oyunculara sabır göstermek çok zahmetli bir iş,yedek kulübesi sağlam olan takımlar sezon içerisinde başarılı olur,bir başka nedeni de alt yapıdan çıkan gençler yeterince şans bulamıyor.

    2_)Neden kulüp ve milli takım düzeyinde geçmişi 100 yıla dayanan bir ülkede belirli sistemlerden konuşamıyoruz.Bunun cevabını vermek aslında işte yapısal bozukluklardan kaynaklanıyor.Sabır,eğitim,yeterli destek,futbolun sadece antreman yapmak olmadığı,milyonlarca seyircisi olan bu oyunun herkes tarafından tırnak içinde söylüyorum " çok iyi bilinmesi" gibi.Bir hafta oynamayan bir oyuncunun form düzeyini teknik direktöründen daha iyi bilmemiz gibi...

    Bence yabancı futbolcu hayranlığı biraz arka plana alınmalı,bence yetenekler çıkacaktır eğer biraz binlerce kilometre ötelerde futbolcu aramaya son verir ve daha alınmadan güven sağlayan oyunculara sağlanan güvenin yarısı sağlanırsa.

    Konu başlığımın nedeni modern futbol ve taktik anlayışın bir türlü Türkiye'de istenilen düzeye gelememesinden kaynaklanıyor.Ben futbol maçı izlerken paslaşma kalitesi,şova yönelik bireysel hareketler,özellikle kanat atakları görmek isterim,şut çeken fakat 10 şutunda 10da 10 dışarı gitmemesini,fizik olarak 60. dakikada oyundan düşülmemesini,7 haftada teknik adamların gitmesi gerektiğinin konuşulmamasını ve özellikle Türkiye'de futbolun bir aktivite bir sinema gibi olmasını isterim,insanlar keyif almalı,ve sonrasında spekülasyonlar olmadan o haftanın tamamlanmasını isterim,ben futbol seyircisiyim,A yada B kulüp benim yaşama amacım yada var olma sebebim değil sonuçta.Bir film izlersiniz iyi yada kötü dersiniz sonrasında senelerce üzerine konuşmassınız,keşke futbol böyle olsa,en azından işin psikolojik boyutu...
  • Buna kesin bir cevap verilemez. Futbol dünyasındaki takım sayısı kadar oyun stili var. Bir takımın karakterini oyuncu profili çizer.

    Barcelona'nın taktiğinin belli olmasına rağmen önlem alınamaması, oyuncuların bireysel yeteneklerinden dolayı. Barcelona katı bir prensip benimsemiyor bu konuda örneğin oyuncular anlaşmalı olarak yer değişebiliyor, Messi forvet görünümündeyken kanatlarda boşa kaçabiliyor, bunlar uzun yıllar sonucu oturmuş ve önlem alınması zor taktiklerdir.

    Fakat benim görüşüm şu durki eğer bir takım "modern taktik" adı verilen yakın dönem futboluna hakim taktikleri oynayacaksa, "modern futbolcu"lara sahip olmalı. Dolayısıyla istediğiniz kadar taktik savaşı verin eğer sizin oyuncu gurubunuz, sahaya sürdüğünüz taktiğe yatkın değilse sonuç beklemek abes olur. Örneğin Türkiye'de büyük takımların, Barcelona'nın en iyi yaptığı önde presi uygulamasına dikkat ederseniz, bu sözde bir uygulama oluyor çoğu kez. Çünkü takımlarımızın oyuncularının geneli bu tür taktikleri uygulayacak kondisyona bile sahip değiller. Sonucunda ne oluyor? Yanlış uygulanan pres sonucunda, top kazanılmıyor, pres yapan futbolcular enerji kaybediyor, zaten fiziki olarak yetersiz durumdaki oyuncular anında devre dışı kalıyor(adelesi atıyor vs), takım maç bitmeden ikinci yarı oyundan düşüyor.

    Özetle, klasik deyimle elindeki malzeme neyse ona göre yemeğini yapacaksın. Sırf yapmış olmak gibi görünmek için ağzının tadını bozmayacaksın. Birde uygulayacağın taktikte ısrarcı ve istikrarlı olacaksın.
  • Herkes taktisyen maşallah..
  • konu canlansın bence modern futbol kaptığın yerde hızlı dikine pasla çık ve kaptırdığın yerde anında şok pres yaptır özeti bu sizin fikirleriniz?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: buse_sporsanatbilim

    konu canlansın bence modern futbol kaptığın yerde hızlı dikine pasla çık ve kaptırdığın yerde anında şok pres yaptır özeti bu sizin fikirleriniz?
    Konu 2011 de açılmış, senin dediğin olayı barcelona yapıyordu o yıllarda en iyi yaptığı işti rakip nefes alıp atak yapamıyor topu hemen kapıyorlardı adamlar müthişti hepsi nerde nasıl ne zaman basacağını biliyordu.

    Dünyada bunu yapıcak takım sayısı şu an da çok az yapanlarda world klass takım, bunu yapmak için kondisyon fizik iyi olcak 90 dk yayabilceksin yoksa fener gibi 35 dk yaparsın sonra pestilin çıkar bunun için süreklide çalışman lazım gerektiği zaman yapman gerek her zaman yapaman..teknik vs her şey iyi olcak kolay kolay kimse yapamaz dikine demişin pas atmak o kadar kolay mı ? karşında rakip var hele bide defans yapıyorsa becerin en üst seviye olcak bu dediklerini herkes yapsa dünyada dolu iyi takım olurdu :D

    dediğim gibi bunu pep takımları çok iyi yapar benim en güzel örnek olarak barcelona bunu isterse çok iyi yapıyor, city'de iyi yapıyor bizim ligtede yaptığını sanıyor oyuncular ama enerji verim kullanma olayını bilmiyorlar sonuçta 90 dk oynanıyor oyun çok çalışma gerektiren birşey bu ve de oyuncu olması lazım bizim ligtekilerle felan yapaman bunu yapsanda 20 30 dk işte sonra en kötü takım erzurum gibi sana goller atar
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.