Şimdi Ara

MOBBİNG - işyerinde yıldırma,psikolojik taciz ...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
3.981
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • alıntı:wikipedia

    Mobbing, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermek anlamına gelen, Latince kökenli sözcük. Özellikle hiyerarşik yapılanmış gruplarda ve kontrolün zayıf olduğu örgütlerde, gücü elinde bulunduran kişinin ya da grubun, diğerlerine psikolojik yollardan, uzun süreli sistematik baskı uygulamasıdır. Son dönemde sosyoloji ve hukuk başta olmak üzere çeşitli alanlarda disiplinlerararası çalışılan bir konu haline gelmiştir.

    Mobbing sözcüğü önceleri çocukların birbiriyle olan zorbalık ilişkilerini tanımlamakta kullanılmıştır. İşyerlerinde de 1950-1960’lı yıllarda yapılan araştırmalar, mobbingin sadece çocuklar arasında yaşanmadığını ortaya koymuştur.

    Mobbing duygusal bir saldırıdır. Yaş, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeden, taciz, rahatsız etme ve kötü davranış yoluyla herhangi bir kişiye yönelen saldırganlıktır. Kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılır. Kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlar. İşveren ima ve alayla, karşısındakinin toplumsal itibarını düşürmeye yönelik saldırgan bir ortam yaratarak kişiyi işten ayrılmaya zorlar.

    Bir araştırmaya göre mobbing, kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda, okullarda ve sağlık sektöründe daha yaygındır. Yüksek işsizlik oranları ve dolayısıyla çalışanın değersiz görülmesi mobbingin artmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak her işyerinde ve her türlü kuruluşta rastlanabilir. Organizasyon bozukluğunun daha fazla olduğu işyerlerinde, disiplin getirmek, verimliliği artırmak, refleksleri koşullandırma (askeri disiplin) öne sürülerek yapılmakta ve meşrulaştırılmaktadır.
    Mobbinge uğrayanların genel özellikleri
    Mobbing genellikle ;
    İşini çok iyi, hatta mükemmel yapan;
    İlişkileri olumlu olan ve çevresindekilerce sevilen;
    Çalışma ilkeleri ve değerleri sağlam, bunlardan ödün vermeyen;
    Dürüst ve güvenilir, kuruluşa sadık;
    Bağımsız ve yaratıcı;
    Zorbanın yeteneklerinden üstün özelliklere sahip olan kişilere yöneliyor. Ama kimi zaman, işyerinde sessiz, iletişim kuramayanlar da mobbingin hedefi olabiliyor.
    Mobbing davranış biçimleri sınıflandırılması
    1-Kendini göstermeyi ve iletişim oluşumunu etkilemek: Sözünüz kesilir, yaptığınız iş sürekli eleştirilir, jest ve bakışlarla ilişki kesilir, yazılı ve telefonda tehditler vs.
    2-Sosyal ilişkilere saldırı: Kimse sizinle konuşmaz, diğerlerinden ayrılmış bir işyeri verilir, çalışanların sizinle ilişkiye geçmeleri yasaklanır, orada değilmişsiniz gibi davranılır.
    3-İtibarınıza saldırı: Arkanızdan kötü konuşulur, asılsız söylentiler çıkarılır, kararlarınız sürekli sorgulanır, özgüveninizi olumsuz etkileyen bir iş yapmaya zorlanırsınız.
    4-Kişinin yaşam kalitesi ve mesleki durumuna saldırı: Hiçbir özel göreviniz yoktur, sürdürmeniz için anlamsız ve sahip olduğunuzdan daha az nitelik gerektiren işler verilir, işiniz sürekli değiştirilir, özgüveninizi etkileyecek şekilde işler verilir.
    5-Kişinin sağlığına doğrudan saldırı: Fiziksel olarak ağır işler yapmaya zorlanırsınız, fiziksel şiddet tehditleri yapılır, doğrudan cinsel taciz ve fiziksel zarar görürsünüz.

    Mobbing, işin akışına ya da bir davranışa ilişkin bir anlaşmazlıkla başlar. Daha sonra zorbanın saldırgan eylemleriyle devam eder, saldırganlığa zorbanın dışında yönetim veya iş arkadaşları da katılabilir. Bir sonraki aşamada kurban, sorunun kaynağı, problemli ya da akıl hastası olarak damgalanır. Süreç, işe son verilmesi ya da kişinin ayrılması ile tamamlanır. Bu sonuç, çoğunlukla mobbingin bitmesi anlamına gelmez, çünkü benzer bir iş kolunda çalışmak zorunda olan kişi kötü huylu, asi ya da işten anlamaz olarak damgalanarak referansları kirlenmiş olur.

    Çalışanların karşılaşabileceği olaylar
    1-Çalışanların şerefi, doğruluğu, güvenilirliği ve mesleki yeterliliğine saldırılar başlar. (Mesleki yeterlilik sorgulandığı zaman bu, o kişiye güvenilemeyeceği anlamına da gelir. Eğer kişiye güvenilmiyorsa yaptığı iş de değersizdir, kendisi de..)
    2-Olumsuz, küçük düşürücü, yıldırıcı, taciz edici, kontrol edici iletişim kurulur. (Verilen süre içinde başarılması zor görevler vermek, izole edilmek, bilginin saklanması, kuralların sıkça değiştirilmesi.)
    3-Doğrudan ve dolaylı, gizli veya açık yapılması. (Göz teması kurulmaz, kişi tutarsız gösterilir, görmezden gelinir, yetkileri azaltılır.)
    4-Bir veya birkaç kişi tarafından yapılması. (Bu duruma bazen yöneticiler ve çalışanlar da katılır.)
    5-Sürekli, çoklu ve sistemli bir biçimde zaman içinde yapılması. (Mobbingin sıklığı ve süresi zararı büyütür.)
    6-Hatalı olanın kurbanmış gibi gösterilmesi. (Aniden yetersizmiş gibi gösterilen kişiyle ilgili, önceden şikayet konusu olmayan bazı hatalar sorun yaratmaya başlar.)
    7-Kurbanın itibarını kaybetmeye, kafasını karıştırmaya, yıldırmaya, yalıtmaya yönelik olması ve teslim olmaya zorlaması. (Utandırma eylemleri yapılır.)
    8-Kişiyi dışlama niyetiyle yapılması.
    9-İşyerinden ayrılmayı kurbanın tercihiymiş gibi göstermek.
    10-Örgüt yönetimi tarafından hoş görülmesi, kışkırtılması, teşvik edilmesi. (Çare aramak için başvurulan merciler kişiyi reddeder.)


    daha fazlası için:http://www.mobbingturkiye.net/ ten faydalanılabilir...

    arkadaşlar eminim aramızda bulunan birçok kişinin yaşadığı veya yaşayacağı bir durum mobbing.
    ülkemizde çok bilinmeyen bir durum,hatta kötü bişey olduğu bile anlaşılabilmiş değil,yapan kişilerce marifet gibi anlatılabilen,maruz kalan kişide oldukça önemli sorunlara neden olan bir davranış biçimi...

    mesela çoğu işyerinde işini düzgün yapan,çalıştığı kurumun kaynaklarını özel işlerinde kullanmayan,mesai saatleri gerçeğini özümsemiş,ciddi ,kurumsal işleyişte parlak fikirleri ile faydalı değişikliklere neden olan kişiler -- önce bir türlü iyi niyetli olabilecekleri hesaplanmadan , diğer personel tarafından değişik biçimlerde (patronun ajanı-ukala-çok bilmiş-itici-yükselme hırsı da bu kadar olur vs.) etiketlenerek dışlanması, sonrasında başlangıç noktasına bağlı gelişmelerle psikolojik şiddete maruz kalması doğru değerlendirilemediğinden,süreç sonunda kötü adam erol taş olan dürüst insanların dramı...

    muhakkak yaşayanlarımız vardır,bu konuda her kesin bilgi sahibi olmasının ülkemiz çalışma alanı için çok faydalı olacağı aşikardır.

    bildiğiniz-yaşadığınız-şahit olduğunuz tecrübeleri paylaşırsanız ortak bir platform ve çalışana rehber bir kaynak olabilir diye düşünüyorum.

    (hatta aramızda bilmeden mobbing yapanlarımız bile olabilir.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi driver -- 30 Haziran 2007; 23:45:32 >







  • Çalışkanlara "inek" denilmesi mobbing midir?
  • mc donald's ta çalışırken mobbing uygulamalarına çok tanık oldu hani o zamanları basit kelimeler ile olayı izah etmeye çalışırdım ama şimdi bu yazı ile daha bilimsel olarak kavradım olayı saol driver
  • itiraf ediyorum bende çok yaptım ama adam tam bir prosedür hayranıydı çileden çıkarıyordu bizi,
  • quote:

    Orjinalden alıntı: was


    Çalışkanlara "inek" denilmesi mobbing midir?



    evet sanırım @was abi,ancak mobbing te süreklilik hali var,yani kişiyi elemine edinceye kadar sürüyor...

    inek denilmesi de bu durumun başlangıcı ile ilgili güzel bir örnek.

    işyerlerinde ise daha farklı çıkar düşünceleri ile bu inek e benzer etiketlemeler,sistemli bir şekilde kişiyi iş yapamaz duruma getirinceye kadar sürüyor,
    üstün astına uyguladığı durumlarda ise çok daha farklı saldırılara (psikolojik) uğrayabiliyorsunuz...

    şurada çok ilginç saptamalar var,mobbing e maruz kalan kişinin çoğu zaman kimseyi inandıramaması hatta sorunun kendisinde olduğunun düşünülmesi bile olağan oluyor...

    http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=17044

    linkteki yazıların okunmasını tavsiye ederim,aslında yaşayan birinin paylaşmasını isterdim.bir arkadaşımın bana sürekli işyerinde yaşadıklarını anlatması ve sonunda oradan çıkması ile başlayan ailevi problemlere kadar giden nazik bir durumu vardı.
    inanırmısınız arkadaşıma çok güvendiğim halde anlattıklarından hep sorunun ondan kaynaklandığını düşündüm,profesyonel olmasını,herşeyi çok fazla kafasına taktığını,böyle düşünürse hiç biryerde çalışamayacağını filan söylerdim.
    ne zaman nette tesadüfen mobbing kavramı ile tanıştım,bir anda herşeyi yerine oturttuğumu düşündüm,arkadaşıma da bu mobbing i anlattım.
    kavramla ilgili bilgi sahibi olduktan sonra,tekrar eski işyerinde olanları hatırladı,anlattıkça irkildik.
    tamamen kendine olan güvenini kaybetmiş arkadaşım,tekrar toparladı,keşke çalışırken bu bilgiyi bana verse idin diye söylenip durdu...
    işin ilginç yanı bu arkadaşım mobbing e maruz kaldığı ve işsiz olduğu dönem diyelim 1 yıllık bir süre boyunca hiç bıkmadan işyerini anlatırdı.
    saplantı yaptığını düşünüp,terapist e bile götürdük,stres e bağlı depresyon başlangıcı diyip,ilaç vermişlerdi,sonuç alınamadı,hergördüğümde sürekli işyerindeki olayları anlatıyordu,ezberlemiştim.mobbing kavramını öğrendiğinde dünyanın en mutlu insanı oldu.sevincini tarif edemem,hanımına filanda anlattık,inanılmaz faydalı oldu.
    nerede ise bir aile yıkılacaktı diyebilirim.
    tüm çalışanların bu bilgiden haberdar olmasının faydalı olacağını düşünüyorum...




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Tobin

    mc donald's ta çalışırken mobbing uygulamalarına çok tanık oldu hani o zamanları basit kelimeler ile olayı izah etmeye çalışırdım ama şimdi bu yazı ile daha bilimsel olarak kavradım olayı saol driver



    rica ederim.

    itirafınız içinde teşekkürler...
  • Aslında çok önemli bir konu. Özellikle ülkemizde tazminat vermden işten çıkartmak için bu tür politikaları kullanan çok şirket var. Yalnız olayın özü şudur ki; bu baskılar kişinin hayatının bütününe yayılıyor, hayatın genelini zehir ediyor. Kimsenin buna hakkı yok, bu bir zûlüm...
  • anlayamadığım bir husus var: doğrudan yasalara aykırı bir şiddet yok ise(maddi, manevi), kişinin aldığı ücret hakettiği ücret olarak devam ediyor ise mobbing bence suç değil gibi geliyor.ama yanılıyor da olabilirim.bana göre insanlar arası iyi ilişki olabileceği gibi kötü ilişki de(mobbing) olabilir ve bunu önlemek kişinin elindedir onun da aynısını yapması ya da kendini müdafaa etmesi gerekir.en basitinden işten ayrılır ya da koşulları bir üst kademeye iletir.en üst kademe de yapıyorsa adam zaten istenmiyo kovulma kapıdadır belki tazminattan kurtulmak için çalışan kendi istifa etsin diye mobbing yapılıyordur.verieln ücrette bir sorun yoksa çalışanın iş yapmasına izin verilmese kaç yazar yatar kafa dinlerim maaşımı da alırım.

    tabii direkt şiddet, taciz istismar varsa bu zaten bilinen genel bir suç.belgelenip hak aranabilir.yanlış düşündüğüm varsa yorumlarınızı bekliyorum.iyi günler




  • @driver

    hocam arkadaşın a Mobbing kavramını anlattığında, nasıl oldu da düzeldi orayı anlayamadım yani suçun kendisinde değilde onlarda olduğunu düşünerek mi, bu düşüncemi kurtardı yani arkadasını...

    acaba arkadasın, eşi kendisi hakkında kötü düşündüğünü düşündüğü içinmi "tabiki iş hakkında yani ailesine karşı sorumsuz olduğunu düşünmüş olabileceğini düşündüğü için"mi o hale gelmişti de sonradan düzeldi sanırım böle bi düşünce ama tam emin değilim onaylarsan sevinirim


    Odysseus347

    hocam herkez senini gibi rahat olmayabilir senin rahat olduğunu yazından anladım kusura bakma bakmakla yükümlü olduğu birileri de olabilir başka geliri de yoktur karşılık verirse adaletsiz davranılacağınıda biliyodur o yüzden gittiği yere kadar gitsin gözü ile bakabilir tabi bu arada psikolojide bozuluyo olabilir... işçi farkında olmadan zaten farkında olsa direk üstteki örnek teki gibi hep aynı olaylardan bahsetmez bu böyle çorap söküğü gibi gider


    bu Mobbing yasası nı yazıya dökenden Allah (c.c) razı olsun herkezin bildiği fakat uygulayamadığı bişey e benziyo sadece düşündüklerini söyleyemeyenler için iyi olmuş çok teşekkür ederim faydalı bi topic ama anlamak lazım tabi iyi anladımsa

    ayrıca bi iki arkadasımın başına gelmişti Mobbing yasası tabi bilmediğimiz için yardımcı olamadık iş e girdikten bir kaç ay sonra arkadasım işyerine girdiğinde kimse o an konusmadığı halde o gelmeden önce onun hakkında konusulduğunu düşünüyordu ona değer verilmediğini "bişey konusurken dinlemediklerini" falan dikkat çekmek için sallama haberler uydurduğunu yani başına gelmiş gibi, bi olay olduğunda üzerine atıldığını bu yüzden saldırgan bi davranışta bulunduğunu fakat kendine zarar verdiğini biliyorum...




  • @ trajikomik

    hayır kesinlikle rahatlık değil yanlış anlaşıldım sanırım.benim de öyle bi rahatlığım yok zaten. bahsettiğim bi kısırlık olduğu olayda.hani size mobbing yapılmasının nedeni önemli.işe alan mobbing yapacaksa yapar etik olmamasına rağmen, çalışan da şikayet ediyorsa işten çıkarır biter.

    doğru birşey değil tasvip etmiyorum ama konulacak yasa kadar yasanın uygulanabilirliği de önemlidir.şimdi istenen kişiler arası kötü ilişkilerin(mobbing) sonlandırılması ve işin kaybedilmemesi.çalışana diyelim mobbing yapılıyor, çalışan da gidiyor mahkemeye şikayetçi oluyor.belki tazminat olacak ama mobbingi yapanın hal hareketlerinde bir değişim olacağını zannetmiyorum.daha doğrusu gerginlik ortamı devam edecek yine aynı işyerinde çalışılırsa hatta artarak.yani mobbing artacak bile.ve sonuç ne olacak işten çıkma.istenen işten çıkmamaydı ama yine işten çıkıldı.bana tam iki tarafında memnun olduğu bir çözüm yok gibi gözüküyor.

    yukarda dediklerim de zaten ücrette bir değişiklik diğerlerinden ayırma ve hakkının karşılığının verilmemesi durumunda idi.yoksa maddi rahatlıkla alakası yok



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Odysseus347 -- 3 Temmuz 2007; 21:09:30 >




  • @Odysseus347
    hocam anladığım kadarı ile işçi Mobbing e uğradığı anda işten ayrılabilir işveren de bunu haksız olduğu halde yapabilir ama haksızdır... bu yüzden işçi burda çalısmasada olur

    hocam esasında ben o yazıyı ilk okuduğum da yazıyı işçi yi koruyan bi yazı olduğunu düşündüm yani diyelim ki ben çok saf bi insanım yada bi özrüm var boyum kısa yada çok uzun ne biliyim tipim kayık diyelim böyle adamlar la genelde dalga geçilir bu dalganın sonu Mobbing e kadar varır etrafımızdakilerden görüyoruz eğer bu kişi işten çıkıtığı zaman etrafındakilere anlatımıyosa benle dalga geçtiler o yüzden çıkıyorum diye bu yazıyı gösteriip alın size belge böyle bişey varmış diyebilir...

    ondan başkada bi iş e yarıyacağını sanmıyorum yani işçi ve işverenin arasını yapacağını sanmıyorum zaten bi kere bozuldummu öyle gider

    senle aynı fikirdeyiz esasında sadece eklemek istediğim senin yazmadığın şu cümle var
    "" bu sadece işçinin kötü koşullarda çalısmıs olduğunu ve ayrılma sebebini anlatmasına yardımcı olur ""




  • @TRajikomik
    bir kere şunu belirteyim,arkadaşımın sadece işten çıkması değil,henüz çalışırken yaşadıkları onu o kadar etkilemişki,özgüvenini kaybetmiş,iş yerinden başka bişey düşünemez olmuş,ilk zamanlar haksızlığa uğradığını sonraları kendisinin hatalı olduğunu vs. söylüyordu,duygu durumu bozuk olduğu için hanımı ile ilişkileri bitik duruma gelmiş,önceleri evde anlatıyorken sonradan tek kelime etmiyormuş evde.hanımı başka biri var diye düşünmeye başlamış,2 ay kadar aynı evde küs yaşamışlar... tabi benim bildiğim bunlar,gerisini hayal gücüm kestiriyor.
    mobbing kavramını öğrendikten sonra,arkadaşımın kafasındaki soru işaretleri dağıldı.sorunun kendisinden kaynaklanmadığına emin oldu.
    adam it gibi çalışıyormuş,işten ayrıldıktan sonra aslında raporlar için daha hızlı yapılabilirdi filan diyordu,ben beceremedim diyordu.
    mobbing i öğrendikten sonra,ne bileyim kendisine sözlü söylenenleri,maille gelenleri,toplantılardaki durumunu,agresifliğini daha bir güzel anladı sanırım.
    arkadaşım işyerinde zor insan olarak damgalanmış,bir kaç kişi ile agresif tavırları nedeni ile sorun yaşamış,kendisi ile konuşmak isteyen bir yöneticisine bağırmış filan... yani geldiği noktanın kendisini yavaş yavaş oraya sürükleyenlerin suçu olduğunu öğrenmek belki onu rahatlattı.

    @Odysseus347

    birkere şunu söylemekte fayda var,arkadaşlar bu mobbing dediğimiz şey hakkında bilgili olmak,meselenin sadece hakkını aramak için bir yol olarak görülmesi değildir.aslında bu bilgi mobbing(yapan-yapılan) olmadan önleme gibi.zaten yasalarımızda henüz cezai uyguluma yok bildiğim.

    bakın mobbing e uğrayan kişilerin ortak özellikleri hepsinin kaliteli personel olması,bu durum kaliteli kişilerin elenmesi,yalancı,entrikacı,salla başı al maaşı zihniyetinin ödüllendirilmesi demek.

    birde tam olarak her durum mobbing e girmiyor,dikkatli incelemek gerekir.
    asıl önemli olan kurumlarda mobbing in olmaması için önlem alınması,kurum kültürünün buna göre şekillenmesi.

    bakın şurada mobbing de taciz çeşitleri var:http://www.ustundanismanlik.com.tr/service.php?XaWrQ9bODzM=
    Top 10 “duygusal taciz”
    ¢ Aslında olmayan hataları bulup çıkartma
    ¢ Sözle olmayan (ters bakış gibi beden diliyle) taciz
    ¢ Toplantılarda fikirleri aşağılama. “Çok saçma!”
    ¢ İzole etme, uzaklaşma, uzaklaştırma
    ¢ Duygu ve ruh halinde iniş-çıkışlar
    ¢ Kendisinin bile uymadığı saçma ve katı kurallar koyma
    ¢ Başarılı işleri açıkça yok sayma
    ¢ Sürekli olarak ve sertçe hedefler konusunda eleştirme
    ¢ Dedikodu yapma, yaptırma
    ¢ Taciz ettiği kişiye karşı diğerlerini örgütleme

    eğer sevdiğiniz bir işiniz varsa,gelirinizden sosyal imkanlarınızdan memnunsanız,çalıştığınız yere sadakatle bağlı en iyisini yapmaya çalışıyorsanız,işyerinde diğer personel sizin gibi sadakatle çalışmıyorsa,işinizi çokda güzel yapıyorsanız ve size yukarıdaki gibi davranıyorsa üstünüz ,işyeri sizin için artık bir savaş alanıdır.adam işe giderken sürekli strateji düşünüyormuş,son günlerde işinde performansıda düşmüş,sürekli benle uğraştıklarını ortaya çıkaracağım diye bişeyler yapmaya çalışmış.sonradan hakkında söylenenlere kendide inanmış.yetersiz olduğunu düşünüyormuş.bana anlatırken hem bana böyle yapıyorlar,bu iş böyle olmaz ki doğrusu bu filan derdi,konuşur konuşur sonra ya ben de hatalıyım,keşke şöyle yapmasa idim filan derdi.hem haklıyım hem haksızım yani
    arkadaşımın anlattıklarından çıkardığım sonuç : üstünün ondan korkması,kendinde pozisyonunun yeterliliği olmadığı için,onunda çok başarılı işler çıkarması ile onu kendi yerine aday olarak görmesi.birde sanıyorum bunun çok iyi çalışması,üstünün ve diğerlerinin hatalarının daha bir görünür hale gelmesi demek.vs.




  • ya güzel olmuş bilgilendirmeler,,ellerinize sğlık....
    ben daha önce işyerinde psikolojik baskıdan haberdardım ama adının mobbing olduğunu bilmiyordum...
    mobbing uygulamasını bende yasadım,, eşimde yasadı...eşim şu an sırf mobbingten dolayı istifa etti ...
    şu an ikimiz de işsiziz 3 aydır...
    bende eski ve çok büyük bir özel bankadan çıkartılanlardanım...ama mobbingten değil,,ama daha önce devamlı mobbinge maruz kalıyordum....
    Mobbingi bence yöneticileri yada yapan her kimse iş arkadaşı da olabilir,,akıllı ve işini kaliteli üretmeyi seven kimselere farkettirmeden uyguluyolar....belki de farkında bile değillerdir, ,,,bu belki de bazı insanlarda hayvani bir iç güdü de olabilir diye düşünüyorum......mobbing yapan aciz insandır...ve hesabını bir gün verecektir...
    Elinden bi iş gelmeyen adam elinden iş gelen adama yerini kaptırmamak için uyguladığı sinsi ve alçakça bir davranış biçimi diye nitelendirsem mobbingi biraz özetle anlatmış olamam heralde...çünkü sürüsüyle uygulamaları var...




  • @mehmet bilen

    rica ederim,aslında örneklerle yaşadıklarınızı anlatabilirseniz hoş olurdu...?
  • hocam çaliştığın iş yerinde hiçbir şey öğretilmemesi mobbinge girer mi,mesela bir muhasebe elemanına 3 yıl boyunca sadece fatura girdirlip diğer elemana herşeyin öğretilmesi..
  • tacimmüdür kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle! Eğer o kişi sizseniz ve hala orada durabiliyorsanız kutlamak lazım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: El Fuego

    Kesinlikle! Eğer o kişi sizseniz ve hala orada durabiliyorsanız kutlamak lazım.

    kıdem ve ihbar tazminalarımı alabilmek için ne yapmalıyım nasıl ispatlayacağim
  • tacimmüdür kullanıcısına yanıt
    İspatlamak biraz zor tabi. Birikmiş haklarınızı alabilmeniz için kovulmanız lazım.



    Şöyle bir yol izleyebilirsiniz: İşleri savsaklamak, müşterilere kötü davranmak, sürekli kasten hata yapmak, geç gelip, erken gitmek, sürekli insanları taciz edip, huzursuzluk çıkarmak...



    Muhtemelen sizin çıkıp gitmeniz bekleniyor. Gitmeyin, ama üstteki gibi ucuyla iş yapın. Mecburen sizi çıkaracaklar ve tazminatlarınızı ödemek zorunda kalacaklardır.



    Sonra da usulsüz işleri varsa maliyeye ihbar edin internet üzerinden. Yasal olmayan işleri arşivleyin. Kısasa kısas...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: El Fuego

    İspatlamak biraz zor tabi. Birikmiş haklarınızı alabilmeniz için kovulmanız lazım.



    Şöyle bir yol izleyebilirsiniz: İşleri savsaklamak, müşterilere kötü davranmak, sürekli kasten hata yapmak, geç gelip, erken gitmek, sürekli insanları taciz edip, huzursuzluk çıkarmak...



    Muhtemelen sizin çıkıp gitmeniz bekleniyor. Gitmeyin, ama üstteki gibi ucuyla iş yapın. Mecburen sizi çıkaracaklar ve tazminatlarınızı ödemek zorunda kalacaklardır.



    Sonra da usulsüz işleri varsa maliyeye ihbar edin internet üzerinden. Yasal olmayan işleri arşivleyin. Kısasa kısas...

    hocam mahkeme bilirkişi gönderse,bilirkişi bilgisayar programını incelese,programda kimin ne girdiği görülebiliyor,böylelikle ispatlanamaz mı




  • tacimmüdür kullanıcısına yanıt
    Bu durumu hukuk bölümünde konu açarak öğrenin, daha sağlıklı olur. O detayları ben bilemem.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.