Şimdi Ara

Milyonlarca yurttaş çılgınlar gibi tüketmiyor, zorunlu ihtiyacı için indirim kovalıyor:(Efsane Cuma)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.124
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
16 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Efsane Cuma haftası birkaç görüntü nedeniyle ‘tüketim çılgınlığı’ olarak eleştiriliyor. Ancak ülkenin geniş kesimleri için Efsane Cuma zorunlu ihtiyaçların karşılandığı bir haftaya dönüştü. Gittigidiyor.com’da en çok satılan ürün bebek bezi. Geniş kesimler indirim kovalamakta haklı. Zira ülkede en zengin yüzde 20’nin giyim ve ayakkabıya harcadığı para nüfusun yüzde 60’ının harcadığından fazla...

    Efsane Cuma haftasındaki bazı görüntüler “tüketim çılgınlığı” olarak nitelendirildi ve sosyal medyada popülerleşti. Halbuki halkın geniş kesimleri için “tüketim çılgınlığı” bir efsaneden ibaret. İndirimler zannedildiği gibi sadece lüks tüketimi teşvik etmiyor. Karanlık tabloya göre halkın geniş kesimleri zorunlu ihtiyaçları için indirim dönemini bekliyor.

    Gittigidiyor.com’a göre bu hafta en çok bebek bezine para harcandı. Gelir dağılımı gittikçe bozulan ülkede yoksul kesimler ile zenginin tüketim alışkanlıkları sert şekilde ayrılıyor. 2018’de nüfusun en yoksul yüzde 20’si gıda ve ayakkabı harcamalarının yüzde 7,7’sini gerçekleştirdi. En zengin yüzde 20 içinse bu oran yüzde 38. Efsane Cuma ile nüfusun yoksul yarısının giyim ve ayakkabı harcamalarına mercek tuttuk.

    Tüketim çılgınlığı ama kimin için?

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hane halkı tüketim harcamaları çalışmasına göre nüfusun en yoksul yüzde 20’si harcamalarının sadece yüzde 3,1’ini giyim ve ayakkabıya ayırıyor. Gelir yükseldikçe giyim ve ayakkabıya ayrılan bu oran da yükseliyor. En yoksul için yüzde 3,1 olan harcama payı en zenginler için yüzde 4,9. Dolayısıyla giyim ve ayakkabı gibi zorunlu sayılan bir mala ilişkin yoksulların indirim kovalaması doğal. Peki bu grup toplamda giyim ve ayakkabıya ne kadar para harcadı? TÜİK verilerine göre nüfusun en yoksul yüzde 20’si 2018’de giyim ve ayakkabıya 634 milyon lira para harcadı. Harcanan tutar enflasyon nedeniyle 2003’te harcanandan 10 kat daha fazla. Ancak hâlâ nüfusun en zengin yüzde 20’si için giyim ve ayakkabı harcaması 1 milyar 727 milyon lira ile en yoksulların 2,7 katı. Başka bir ifadeyle tüketim çılgınlığı ifadesi nüfusun yoksulları için doğru görünmüyor.

    ***

    Zengin de giyiniyor, yoksul da..

    Giyim ve ayakkabıya toplam 100 lira harcansaydı, bu 100 liranın

    ♦ 7,7 lirasını; en yoksul yüzde 20’lik kesim
    ♦ 12,9 lirasını; ikinci en yoksul yüzde 20’lik kesim
    ♦ 17,1 lirasını; orta gelir sahibi kesim
    ♦ 24,4 lirasını; ikinci en zengin yüzde 20’lik kesim
    ♦ 38 lirasını; en zengin yüzde 20’lik kesim harcayacaktı

    En yoksulun geliri 5 yılda yüzde 69 arttı ama..

    Nüfusun en yoksul yüzde 20’si için giyim ve ayakkabıya ayrılan para zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaktan öte değil. Bu grup 2014’te hane başına 1407 lira gelir sahibiyken 2018’de geliri 2390 lira oldu. Başka bir ifadeyle nüfusun en yoksul yüzde 20’sinin geliri 2014-2018 arası 5 yılda yüzde 69 oranında artmış durumda. Peki bu artış gerçek mi? Bu soruya cevap vermek için başlıca mal ve hizmetlere gelen zam oranlarıyla gelirdeki artış oranını kıyaslamakta fayda var. Bu grup yüzde 69’luk gelir artışına karşılık 2014 ocak ayı ile 2018 aralık ayı arasında çok daha yüksek zam oranlarıyla mücadele etmek zorunda kaldı. Böylece geliri içindeki harcamalarını şekillendirdi.

    En yoksul yüzde 20’nin geliri 2014’ten 2018’e dek yüzde 69 arttı. Peki ya tüketimi zorunlu ürünler ne kadar pahalılaştı? 2014 ocak ayından 2018 aralık ayına dek yaşanan pahalılaşma şu şekilde;

    1- ET: yüzde 81,9
    2- BALIK: yüzde 83,2
    3- SÜT, PEYNİR, YUMURTA: yüzde 83,7
    4- KATI ve SIVI YAĞLAR: yüzde 102
    5- SEBZELER: yüzde 116

    Görüldüğü üzere yoksullar alım güçlerini zorunlu giderler karşısında ilgili dönemde kaybetti. Böylece yoksul gelir grupları için gıdanın payı giderek arttı ve giyim kuşamın payı azaldı. 3 ayda bir çıkılan giyim alışverişi böylece giderek seyreldi. Peki giyim ve ayakkabıda aynı dönemdeki zam oranları ne kadar oldu? Bunun için TÜİK enflasyon sepetine mercek tuttuk, 2014 başından 2018 sonuna dek yaşanan pahalılaşma şu şekilde;

    1- ERKEK TAKIM ELBİSE: yüzde 104
    2- ERKEK EŞOFMAN: yüzde 114
    3- ERKEK İÇ ÇAMAŞIRI: yüzde 117
    4- KADIN EŞOFMAN: yüzde 110
    5- KADIN SPOR AYAKKABI: yüzde 111
    6- ERKEK SPOR AYAKKABI: yüzde 121
    7- ÇOCUK SPOR AYAKKABI: yüzde 89
    8- ÇOCUK İÇ ÇAMAŞIRI: yüzde 93

    Başka bir ifadeyle en yoksulun geliri yüzde 69 artarken gerek zorunlu gıda harcamaları karşısında gerekse giyim ve ayakkabı karşısında yoksulun alım gücü eridi.


    KAYNAK











  • belli kesim efsane çadırları çabuk unutmuş.
    1-2 liralık farkla domatesler için.
  • Hurdacıların atv ile gezdiği ülkede kimse bana fakirlikten bahsedemez.
  • Malvolorne kullanıcısına yanıt
    Hurdacıların fakir olması gerektiği ön kabulüne nasıl ulaştın?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Malvolorne

    Hurdacıların atv ile gezdiği ülkede kimse bana fakirlikten bahsedemez.
  • Telefon için önde koşanlar AL-SAT çı be kardeşim.. Simsar işte.
  • trendyol 300/100 koduyla ben çay ve şeker aldım :) %33 indirim :)
  • Bu çok doğru. Mesela ben bebek bezi, zeytinyağı ve belli başlı gıda maddeleri aldım yani indirimden. Ne yapalım çok pahalı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Malvolorne

    Hurdacıların atv ile gezdiği ülkede kimse bana fakirlikten bahsedemez.
    Hurdacılar zaten iyi iş yapar memurlardan bile fazla kazanırlar ki. Ama çok çalışırlar onların elini soktuğu pisliğe kimse elini sürmez. Hasta olabilirsin yani. O adamların aldığı riske göre iyi kazanıyorlar. Kanalizasyonculuk gibi yaptıkları iş.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bebeğine bez almak için indirim bekleyen çomarın teki "Site kitlenmiş yoğunluktan, hani ekonomik kriz var" yazmıştı. Ortalama Akp seçmeninin iq'sunu ortaya döküyordu yazdıkları.
  • Bu sene aldıklarımıza göz atalım:
    Sıvı çamaşır deterjanı
    Bulaşık makinesi tableti
    Tuvalet kağıdı
    Kağıt havlu
    Çorap
    Bide bir hafta kadar önce carrefourdan diş macunu

    Hepsi senelik stok..
    Tüketim çılgınlığı diyenin alnını karışlarım...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tüketim çılgınlığıymış
    Ülkenin durumu bundanmış

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 7 adet kargo yolda. Hepsi bebek bezi. Bebek bizi muhabbetini iki iş arkadaşıma çıtlattım. 6 kargo da onlar için geliyor. A101'den sabun ve sıvı yağ stokladım. En son ne zaman keyfi elektronik aldım bilmiyorum. Halbuki çok meraklıyım. Bir bilgisayar toplama niyetim var. Her parça için ayrı ayrı indirim kovalıyorum. Şahane cuma indirimleri yeterli gelmedi. İndirimli fiyatlarına bile elim gitmedi düşündüğüm parçaların. Etrafımdaki çoğu kişi de aynı şekilde alışveriş yapıyor artık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • E-ticaret sitelerinin bu seneki ciroları düşük kaldı.

    Ama insanların indirim kovaladığı doğru. Ben de kovaladım bulamadım.
  • Bilmem ne Cuma ayağına millet kekleme operasyonun katılmadım.
    Cumartesi sabah Starcity garaj günlerine gittim. İhtiyacım olanları (gelede çocuklarım için)
    aldık ve çıktık. Aynı günü akşamı garajda bulamadığımız (kuyruk çok diye almadığımız) birkaç
    çocuk kıyafetlerini web sitesinden fiyatları uygun diye aldım. Sözünözü alışveriş çılgınlığı değil,fırsatı diye,
    uzun zamandır askıda tutulan ihtiyaçlar alında tek tük.
    Ama sene içinde indirimdir, kupondur, bilmem nedir ayağına gerçekten uygun şeyler yakalarsak,
    genelde toz deterjan,şampuan gibi kolay bozulmayan ürünleri 3-5 aylık stokluyoruz.

    Algı operasyonu ayağına, hükümet yalayıcı beyanatlara ve haberlere tamah etmeyin, millet yokluktan saldırıyor,varlıktan değil.
    Aynı bu yazın yapılan sebze-meyva satışı/kuyruğu gibi yani.
  • En zengin kesim en yoksul kesimden 2,7 kat daha fazla giyime para harcamış. Yani 50tl ye suni deri ayakkabı almak yerine 130 tl ye deri ayakkabı almış (var mı artık bu fiyata deri?). 100 tl ye LCW'den mont almak yerine 270 tl ye Cotton dan mont almış. Bu mudur haber?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu sene indirimlere bakmadım bile. Geçen sene lazer epilasyon ürünü alayım fiyat takibi yapayım dedim, hazirandan sonra takibi bile bıraktım. Annem çocuğa ayakkabı aldı, babaanne de mont alacağım diyor. Kendime en son yaz sonu indirimlerinden seneye giyerim diye 4 tişört aldım

    Geçen seneden beri 25 kilo vermiş bir kadın olarak özenmeyi bırakın, kıçıma tam oturan bir pantolonum yok, hepsi bol. Neyse kışın içlik giyicem zaten bol olması iyi diye kendimi kandırıyorum. Neyse ki iş yerinde yönetici gömleğim var, üste para harcamıyorum.

    Şimdi giderimiz fazla, hesap dışı taksitlere girmek zorunda kaldık, çocuk kreş masrafı derken yamulduk ama bu kadar kıpırdayamadan yaşamak koyuyor. İzin günümüz haftada 1 gün, burnumuzu çıkaramıyoruz sokağa. Ayda 1500 kredi 1200 kreş 1000 kira 1000 fatura/telefon taksidi sabit ödeme hane geliri sabit 5000. Neyse ki kredinin 1000 tl'sini çocuğa gelen annemin el koyduğu harçlıklarla ödüyoruz nisana kadar, acil araç almak zorunda kaldığımız için borç olarak verdi annem sağolsun.

    Her ay hesaplıyorum nisanda sadece 1000 kredi kalıyor, diğer taksitler bitiyor. Gamer aile olarak bl3 çıktığından beri bi laptop da bana alalım diyoruz, led tv'mizin ortasından 60 tane çizgi geçiyor, değiştiremiyoruz. Nintendo switch lansmanından beri istiyoruz, imkansız. Çamaşır makinesi de bulaşık makinesi de 10 sene çizgisini geçti, buzdolabı dayanmadı bile bu kadar onu yeniledik o 500 onun kredisi, işte, ama o da imkansız.

    Lotoya vericem kendimi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • İtiraf ediyorum hanıma kıyafet aldık. 1 yıldan fazla oldu evleneli, evlendiğimizden beri kizcagazin üstüne birşey alamadım. Ne zaman dışarı çıksak 1 saat eskilerin arasından üstüne birşeyler oldurmaya uğraşıyor. Bir erkek olarak onuruma dokunuyor. İşsizim. Bu sefer eşime 400-500 tl lik üst baş aldık yetmez tabi ama idare eder. Uzun zamandır üstünde başında birşey kalmadı. Dun akşam da para kalmadığı için eve alışveriş yapamadık gece melemen yedik sabah bugün yine yumurta yedik. Peynir falan da bitmis. Az sonra çıkıp annemden borç isteyecez. Arabayı sattım 10.000 borc odeyip daha ucuz bir araba aldım hergün eksi eksi gidiyoruz.

    Ülkede kriz yok diyenin de beni su hale sokanin da Allah bin türlü belasını versin. (küfür etmiyorum dua ediyorum daha önce de dua ettim diye ban yemiştim uyarayım dedim. Allahtan ne isteyeceğimi kim için isteyeceğimi bazı adminlere soracak halim yok.)

    Evet Allahtan bunu istiyorum. Emeği geçen herkesin Allah belasını versin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Milletde para yok diyen, kargocuları bi gezsin bakalım, ben yıllardır kargolarla çalışırım, şu 20 gündür kargolarda yaşanan yoğunluğu hayatımın hiç bir döneminde görmedim. Kargolar dağ gibi yığılı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.