Şimdi Ara

Milli Muharip Uçak'ın yerli motor süreci ile ilgili yeni bilgiler paylaşıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
1.019
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Milli Muharip Uçak (MMU) projesi kapsamında sürdürülen faaliyetlere hız kesmeden devam ediliyor. Geçtiğimiz günlerde MMU’nun radar görünmezlik faaliyetleri ve testleri konusunda yapılacak çalışmalar için TÜBİTAK BİLGEM ile TUSAŞ ortaklığında bir merkez kurulacağı duyurulmuş ve söz konusu tesisin de 2021 yılında hizmete gireceği belirtilmişti.



    MMU’ya ait motorun tasarlanmasına yönelik olarak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafından kurulan TR Motor AŞ Genel Müdürü Osman Dur ise bu konuda önemli bilgiler paylaştı. 80 kadar mühendisin görev aldığı yerli ve milli motor projesiyle ilgili konuşan Dur, “2026-2027 gibi motorumuzda ilk çalıştırmayı sağlayacağız. Daha sonra da test çalışmaları başlayacak. 2029 gibi Milli Muharip Uçağımız yerli motorumuzla uçacak.” ifadelerini kullandı.



    Ayrıca Bkz.Cebe giren dev İHA: Black Hornet 3



    Öncesinde TAI’nin sürdürdüğü motor çalışmalarının sorumluluğunu üstlenen TR Motor’un projeye bakış açısını da değerlendiren Dur, “Şu anda TR Motor dünyadaki yetişmiş beyinleri, ülke içerisinde bu sektörde olan insanları, akademik camiada bu konuda araştırma yapan bilim adamlarını ve üniversite gençliğini bu alana yönlendirmek adına ciddi anlamda çalışmalar yapmaya başladı." dedi.



    Motor üretimine yönelik olarak dörtlü bir çalışmanın yürütüldüğünü belirten TR Motor Genel Müdürü, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile TR Motor ekiplerinin MMU’nun fonksiyonunu ve SSB ile TAI’nin ise tasarlanan bu uçağa uygun motorun ne olacağı konusunu incelediğini ifade etmiş.





    Uçak motoru konusunda uzman olduğu bilinen uluslararası mühendislik ve tasarım firmaları ile görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Dur, projede ne kadar insanın çalışacağı ve hangi teknolojilerin ne kadar sürede tamamlanacağı gibi konularla ilgili yol haritasının da belirlendiğinin altını çizmiş.



    Sivil sektörden savunma sanayine teknoloji transferi 



    Sivil sektörün geçmişteki uygulamaların aksine savunma sanayine ciddi katkılar yaptığını hatırlatan Dur, bu sektörün bilişim, yazılım ve yapay zeka alanında kaydettiği gelişmeleri savunma sanayi ile paylaştığını belirtiyor. İnsan kaynağı konusuna da değinen Dur, kritik teknolojilerde kritik sektörlerde çalışmış insan sayımızın az olmasına rağmen dünya çapında bu kaynakları bir araya getirebilecek birikimimiz ve ilişkilerimiz olduğunu hatırlatıyor.



    Son olarak kariyer planları yapan gençlere de seslenen Dur, Türkiye’de havacılık motorlarıyla ilgilenen birkaç firma olduğunu belirtirken eğitim safhasına devam edenlerin bu firmalarda çalışmalar yapmalarını tavsiye ediyor.








  • Savunma sanayide en fazla merak ettiğim proje, inşallah başarı ile sonuçlanır MMU savaş uçağı projesi.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • yerli uçak motorlarının 10 seneye envantere alınması planlanıyor yani. bu süre zarfında uçak alımı şart.

  • Bu günleri gördüm ya artık gözüm açık gitmez

  • Türkiye savunma sanayinde gerçekten iyi işlere imza atıyor. Gerçi tank paleti meselesi hala açıklığa kavuşmuş değil. Bunun açıklaması yapılması gerekiyor neyin ne olduğu konusunda

  • motor işi zor iş. çin yıllardır yapıyor ama hala abd ve rusya'nın motorlarının yakınlarında değiller. çok uzun vadeli bir iş ve biz ülke olarak uzun vadeli işleri pek sevmeyiz.

  • gercekci rakamlar. ustune dusulurse uretilebilinir. Menderes`in kapattigi fabrikalara donmez umarim.
  • Allah yolumuzu açık etsin. Köstek olanların Allah belasını versin.

  • Maşallah, kısa zamanda çok iş yaptık.
  • murdocklawless kullanıcısına yanıt
    80'li yıllara kadar Rusya(Sovyetler) de çok gerideydi. Hatta Amerika neredeyse göz göre göre Rusya ile rahatlıkla dalga geçebiliyordu. Önce U2 yapıldı. O zamanlar için o kadar yüksekten uçabiliyordu ki, hiç bir rus uçağı ya da savunma sistemi o kadar yükseğe füze gönderemiyordu. Amerika rahatlıkla U2 ile rusya üzerinde gezinip istihbarat toplamaya başladı. Taki 1960'a kadar. İlk kez U2 uçağı Rusya tarafından vurulabildi. O zaman U2 rafa kaldırıldı ve 1965'te SR-71 sahneye çıktı. Bu seferde SR-71 yine yüksekten uçmasıyla birlikte asıl özelliği hala günümüz için bile çok hızlı kabul edilebilecek 3.6 mach hızlarına ulaşabilmesiydi. Yine kovalamaca başladı ama yine amerika dalga geçer gibi gezinmeye başladı. Zira ne rus uçakları ne uçaklardan çıkan füzeler, Sr-71'in hızına yetişemiyordu.

    Ha bunları yazıyorum ama Amerika çok matah bir şey olduğundan değil. Asıl matah, asıl zeka Almanlardaydı. Amerika'nın bu uçakları üretmesini Almanya'dan getirilen bilim adamları sağladı. Yine Rusya'nın bir çok teknolojideki atılımını Alman bilim adamları sağladı. Hitler dönemindeki Alman bilim adamları birer efsaneydi. Yine sözde Amerika'nın nükleer bombası hazırlamasının arkasında yatanlar Alman bilim adamları ve tabi direk bombayla alakalı olmasa da keşfi ile diğerlerine çığır açan Almanyadan getirilen Einstein sayesinde.





  • murdocklawless kullanıcısına yanıt
    Çin belki kendi imkanları ile üretmeye çalışıyor olabilir. detaylarını bilmiyorum. ama Türkiye bu işte kendini kanıtlamış mühendislerle yapmak istiyor. uzun soluklu bir proje, belkide projenin ortalarında AKP iktidarda olmayacak. eğer ilerki hükümetler projenin arkasında durursa bence yapılabilir.

  • Şimdiden "2029 mu oha" diyecekler için yazıyorum bu işler 2-3 yılda yapılmaz yapılamaz bunlar aşamalar içeren ve uzun yıllar süren şeyler, diğer firmalarda yaklaşık 100 yıllık firmalar ve bunlar için milyar dolarlar ve yıllarını harcamışlar bizim belki bir 100 yılımız yok ama 9 10 yıl gibi bir süremiz var. Yatırımlarda bu sürece yayılıyor. Kısacası emeklemeden 100 m koşusunda dereceye girmeyi beklemek açıkçası cahilliktir.
    Düşüncelerinizi sorgulayın neden araştırmadan sallıyorum diye.

  • murdocklawless kullanıcısına yanıt
    kardeşim asıl olay ne biliyor musun? adamın motoruna kalite olarak yetişip yetişmememiz değil. Misal radarı zartı zurtunu yaptığımız helikopteri adam motoruna izin vermediği için sırf TR malı diye almak isteyen ülkelere satamıyoruz. Yeter ki bizden bir çıksın da öyle ya da böyle know how yaparak öğrenilir üstüne konulur. çin de aynı kafada malum. bu salak abd'nin eline kalsaydı huawei görüyorsunuz. uçak uçurtmazdı herif. abonelik gibi harcadığımız bakım ücretleri falan çok ciddi rakamlar. inşallah başarılı olur ya.

  • Şunu kim açıklayabilir? TR Motor diye bir şirket kuruluyor. Haberde SSB'nin kurduğu denmesine rağmen ortaklık yapısında %55 hisseye sahip olan BMC adlı bir şirket var. Bu şirketin havacılıktaki başarısı nedir? Havacılıkla ilgili bu zamana kadar neler yapmıştır? Üretimdeki kara taşıtlarında kullandığı 1 adet kendi tasarımı ve üretimi motoru var mıdır?

    Neden BMC TR Motorun %55 hissesine sahip?

  • Ridianod kullanıcısına yanıt
    bende yapalım istiyorum lakin dediğim gibi uzun vadeli işlerde başarılı değiliz maalesef. şu kanal istanbul'a harcanacak milyarları savunma sanayine yatırsalar komple ve o para sadece arge'ye harcanıp bitse ben razıyım.
  • çin rus uçaklarının motorlarını söküp tersine mühendislik ile yaptı motorunu. biz ingilizler sayesinde yapacağız ama ingiliz'lere gram güvenim yok.
  • murdocklawless kullanıcısına yanıt
    Hava araçları konusunda çok ileri seviyede olsa da Amerika daha düne kadar tank motorlarını Almanya'dan alıyordu. Mesela Çin şu anda kendi uçak motorlarını üretemiyor, Rus motoru kullanıyor. Hal böyleyken Türkiye'nin kendi savaş uçağı motorunu üretmesi ihtimal dahilinde değil. Bu çalışmalar daha çok bilgi birikimi kazanmak için yapılıyor. Belki 15-20 yıl sonra kendi motorlarımızı yapabiliriz.

  • Yerli yerli vuralım pislikleri.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • murdocklawless kullanıcısına yanıt
    Bu mesaj üstüne söylenecek tek kelime yok maalesef :((

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.