Şimdi Ara

Milli Muharip Uçak ilk kez piste çıktı (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
215
Cevap
3
Favori
6.793
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
46 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    videosuda var bazı özel savunma platformlarda verildi. İzinsiz yayınlayamam. ülkede güven problemi yok güvenmemeyi tercih eden sizsiniz saygılar.


    Buda hürjet taksit videosu



    Savunma Sanayii Dergilikyoutube
    Savunma sanayiinin mobil buluşma noktası Savunma Sanayii Dergilik Mobil uygulamamızı, ücretsiz indirebilirsiniz: Google Play Store: https://goo.gl/crSM1x App Store: https://goo.gl/r3MBJK
    https://www.youtube.com/watch?v=FadHfSfhs60&feature=youtu.be



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi comanchee -- 20 Mart 2023; 12:52:48 >
  • comanchee kullanıcısına yanıt

    Bu MMU değil?


    MMU'nun resimleri var:


    Türkiye'de Son Durum Haberleriyoutube
    kaynak:https://www.savunmasanayist.com/milli-muharip-ucakin-piste-ciktigi-anlar/ Kaynak: SavunmaSanayiST.com özel haberidir. Aynen alınmak ve kaynak gösterilmek şartıyla diğer haber kuruluşları tarafından da kullanılabilir. Türkiye’nin özgün savaş uçağı Milli Muharip Uçak (MMU), taksi testlerine başladı. Kendi motorlarını kullanarak piste çıkan Milli Muharip Uçak, testi başarıyla tamamladı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan ve TUSAŞ ana yükleniciliğinde yürütülen Milli Muharip Uçak Projesi, başarıyla devam ediyor. Kısa süre önce ilk kez motorlarını çalıştıran Milli Muharip Uçak, yer testlerinin bir sonraki aşaması olan taksi testlerine başladı. SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; Milli Muharip Uçak, 16 Mart Perşembe günü gerçekleştirilen test esnasında kendi motorlarını çalıştırarak piste çıktı. Bir süre boyunca pistte kendi motorlarıyla hareket eden ve ilerleyen Milli Muharip Uçak, böylelikle ilk taksi testini başarıyla tamamlamış oldu. 18 Mart 2023 tarihinde roll-out diye tabir edilen hangardan çıkış töreninin gerçekleştirilmesi planlanan Milli Muharip Uçak, bu test ile birlikte roll-out’a hazır olduğunu kanıtlamış oldu. MMU kendi kamuflajına kavuştu Milli Muharip Uçak’ın piste çıktığı özel görüntülere ise SavunmaSanayiST.com ulaştı. Görüntülerde Milli Muharip Uçak’ın, gri boyamasına kavuştuğu, hava alıkları ile radom kısımlarının ise daha açık bir renge boyandığı görüntülendi. İlk uçuş bu yıla çekildi Türkiye’nin milli imkanlarla kendi 5. nesil savaş uçağını geliştirmesinin hedeflendiği Milli Muharip Uçak Projesi, 5 Ağustos 2016 tarihinde başlatıldı. 2026 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi hedeflenen Milli Muharip Uçak’in ilk uçuş tarihi, geçtiğimiz haftalarda 2023’yılının sonuna çekildi. Taksi testini başarıyla tamamlayan Milli Muharip Uçak’ın, bu yıl ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyor. Milli Muharip Uçak’ın program gidişatı Türk savunma sanayiinin en büyük projesi olan Milli Muharip Uçak’ın ilk prototipi, bu yıl ilk uçuşumu yapacak. TUSAŞ tarafından 3 adet MMU Blok 0 ve 1 adet de MMU Blok I prototipinin üretileceği biliniyor. 2026 sonuna kadar 3 adet MMU Blok 0 prototipinin üretiminin tamamlanması planlıyor. 2029 yılından itibaren ise MMU Blok I konfigürasyonun üretim faaliyetlerinin başlaması ve 10 adet MMU Blok I A/C’nin, Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi hedefleniyor.
    https://www.youtube.com/watch?v=rlc5n1JaQ_4&feature=youtu.be

    Videosu varsa kaynak koyup burada paylaşabilirsiniz.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • comanchee kullanıcısına yanıt

    Montaj bu. Görselde halat/kablo artık her neyse onu tutan adamı silmişler. Kablonun izi dahi var. Motor çalıştırılmamış belli ki.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Krone -- 20 Mart 2023; 13:10:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aramızdaki fark benim fotoğraf veya savaş uçağı uzmanı olmadan sanki uzmanıymış gibi gayet emin biçimde konuşmamam, meraklı ve skeptik birisi olarak daha fazlasını, iddia edilen ilerleme aşamasıyla ilgili daha güven veren materyaller talep etmem. Linçciler kışkırtamamanın veya ikna edememenin, kendi sorgusuz sualsiz tapınmacılıklarını başkalarına sataşma ve zorbalık yoluyla dayatamamanın verdiği kızgınlıkla kudurabilirler tabii ki. Fotoğraf bir de montaj çıksa mesela ne olur? Herhalde biraz komik olurdu. Fotoğrafın montaj mı hakiki mi olduğunu nereden biliyorsunuz diye adama sorarlar. Sanki fotoğrafçı, sanki gerçek ve sahte resimleri ayırt etme konusunda yetişmiş bir uzman. Neyse.


    İlaveten MMU Altay tankı gibi prototip aşamasında kalmasın da, en büyük sorun bu zaten. Yoksa prototipi hangardan ha 2 gün önce veya 1 ay sonra, ha 1 sene sonra, kah 5 sene sonra çıkmış olsun. Ne fark eder? Linçciler pekala rasyonel yaklaşamadıkları için somut değil; zamansal veya bağıl şeylere takılıyorlar. MMU'nun tıpkı İran'ın savaş uçağı Kahhir-313'ün gibi bir kadere sahip olması, Türkiye için fizibil olmaması gayet olası. Ki bu kader benim kabahatim olmayacak. Bu konudaki karar alıcıların kabahati olacak. Ama linçciler bu konuda nedense suskun oluyorlar. Seri üretim ürünü haline getirilmeyen Altay tankı konusunda üreticilerinin veya alıcı olacakların suçlandığını, linç edildiğini görmezsiniz. Yalnızca internet köşelerinde şüpheyle yaklaşan insanları güya vatan hainleri diye linç ettiklerini görürsünüz. Yapabildiklerinin en iyisi budur çünkü.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • kyibe kullanıcısına yanıt

    Şu yoruma cevap verebilecek bir tane linçci görebilir misiniz? Pek sanmıyorum. Tebrikler. Altıma imzamı atarım.

  • sadece Türk Savunma Sanayisi için değil, Türkiye ekonomisi ve teknolojisi için de çağ atlatacak proje.

    inş. 5. nesil block 3 versiyonunun uçtuğu ve 500 civarı uçağın Türk Hava Kuvvetlerine katıldığı günleri de görürüz.


    Savunma sanayi, ekonomi ve teknoloji açısından en önemli 3 projeyi sayın deseler;

    1. TFX ve tüm bileşenleri (AESA radar, sensör füzyon, görünmezlik, artyakıcı ve süpercruise özelliği)
    2. MİLDEN ve tüm bileşenleri (havadan bağımsız motor, su altından seyir füzesi atım kabiliyeti, süper kavitasyon torpidosu, sessizlik)
    3. SİPER ve tüm bileşenleri ( radar teknolojileri, yüksek hızlı hiper sonik füzeler ramjet - screamjet, serbest düşüş yörünge füzeleri HCM - HGV)
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Siz ve sizin gibilerin anlamadığı nokta şu, bunların savunma sanayi ürünü üretmek ile alakası yok. O konuları tartışalım konuşalım doğrusunu yanlışını bulalım. Ama bunun savunma sanayi ürünleri üretme ile alakası yok asla olmayacak.


    Ne yani ne istiyorsunuz bunlar oluyor diye savunma sanayi ürünü üretmeyelim mi? ülkeyi savunmayalım mı?

    Biz başka ülkeler gibi fantezi için yada ihraç edelim diye savunma sanayi ürünü üretmiyoruz. Biz kendi ülkemizi savunma için ürün üretiyoruz. Haa başarılı olduğunda ihracatınıda yapıyoruz yapacağız. Ama işte ülkesinde savaş olmayan terör olmayan batı ülkeleri yada ada ülkeleri en çok silah üretip satan ülkeler on yıllarca bu ülkeler bu silahları üretip terör örgütleri başta olmak üzere herkese satıyor veriyor. Ama biz gel gelelim kendimizi savunmak için ürün üretince kıyamet kopuyor.

    Biz bu işe canımız sıkılıyor keyfe keder başlamadık. Biz Her sıkıntıda sorunda ambargo maruz kaldık. Her istediğini dikta edemediklerinde yada darbeler sonrasında yine "hizaya" gelmeyip ülke menfaatlerine göre hareket ettiğimiz zaman al sana ambargo al sana bunu vermiyorum vs, sürekli biz bunları yaşadık. Yav yeri geldi silah için mermi bulunamaz hale geldi. Böyle mi ülkeyi savunacağız. O yüzden ne olursa olsun ne pahasına olursa olsun, savunma sanayisinde tam bağımsız olmalıyız. Bir proje "başarısız" oldu diye yada gecikme oldu diye bütün savunma sanayisi projelerini kaldırıp atacakmıyız. Bakın bakalım şuan ürün çıkartan başarılı olan ülkeler kaç projede başarısız oldu yapamadı, bizim sorunlarımız gecikmelerimiz başarısızlıktan dolayı da değil sürekli yapmak istediğim ürünlerin parçalarının bile ambargoya uğramasındandır. Bunu bile göremiyor yada akıl edemiyorsanız ben size ne desem boş.


    MMU projesi bu ülkenin savunma sanayisinde tam bağımsız olması için gerekli bir proje, evet maalesef motor konusunda sıkıntı çekiyoruz. Keşke zamanında abd den bedava uçak alıyoruz diye uçak fabrikalarını kapatmasaydıkda şuan başka şeyler yapıyor konuşuyor olsaydık. Yada keşke montaj aileleri (koç-sabancı) gibi sürekli montaj yapmak yerine AR-GE ye önem verip hiçbirşey olmasa dahi montaj yaptığı arabaların motorunu yapmaya çabalayıpda kendi markaları adı ile araç üretselerdi yada başka bir motor üretselerdi. Ama bunun yerine sürekli batı ülkelerinin araçlarını yerli diye kakalamayı seçtiler.

    Bakın biz kendimiz kendi savunma sanayi ürünleri ile savunamaz isek bize ALLAH göstermesin bir savaşta ne abd ab si ne rusyası ne çini nede başkası destek vermez. Destek verebilecek yada vermek isteyen ülkelerinde buna gücü yetmez. Bakın işte Rusya - Ukrayna savaşında batı ukraynaya destek veriyorda ne oluyor ülke yıkılmış bitmiş halde sürekli batıdan silah dileniyor sürekli bana silah verin kendimi savunayım diyor. Hiçbirşeyi görmüyorsanız bunu görün yav. ayrıca öyle hale geldikki pkk terör örgütünün helikopteri var ve daha neyi var neyi yok bilmiyoruz bile, terör örgütünün helikopteri olan bir dönemdeyiz daha ne diyeyim ben size





  • ŞAKACI kullanıcısına yanıt

    Üretmeyelim diyen yok. En azından ben demiyorum. Daha en baştan hasır adam safsatası bir girizgahla anlamlı bir iletişim veya tartışma olmaz.


    İyi günler.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    "kyibe@17 sa.


    Önce pandemide insanına maske dağıtabilmeyi, deprem enkazı altında bağırarak ve donarak ölen insanlarını kurtarabilmeyi, selde çadırların suya batmasına engel olabilmeyi öğrenmeli bir ülke/toplum/devlet/hükümet. 1 insanın dahi canı önemli değilse, sabahtan akşama kadar uçak yap, araba yap, onu yap, bunu yap, hiç bir işine yaramaz.

    Depremde üzerinize koca bir beton bloğu düşmüş, yakınlarınız enkaz altında "beni kurtarın" diye inliyor, mobil iletişim çökmüş, hava buz gibi, kurtarmaya gelen yok. Yemişim senin MMU'nu."


    Bu cümleyi alıntılarsanız o cümlede sarf edilir. Yani Savunma sanayisi ürünü ile ilgili konuda hayat pahalılığı yada diğer sıkıntı sorunların dile getirilmesi ile alakası cümle kurulmasının anlamı ne oluyor o zaman, yani ekonomi düzelene kadar savunma sanayi projelerini askıya alalım mı demek oluyor yada yapmayalım mı demek oluyor?


    Neyse bende sizin ile tartışma konuşma meraklısı değilim


    Hayırlı günler.





  • ŞAKACI kullanıcısına yanıt

    O mesaj 1) önceliklere 2) zihniyete vurgu yapması bakımından çok anlamlı. O sebeple altına imzamı atarım dedim. Savunma sanayii ürünü lazımdır; savunma sanayii altyapı ve teknolojileri diğer sivil sektörlere kanalize edilebilir ve ekonomiye ve insan refahına katkıda bulunabilir ancak tek başına karın doyurmaz veya sizi depremler, salgınlar gibi tabii / doğal felaketlerden korumaz. Savunma sanayinin tek başına karın doyurmadığı ve doğal felaketleri önleyemediğinin örneğini istiyorsanız hemen verelim: Eski Sovyetler Birliği, günümüz Kuzey Koresi. Bu ülkelerdeki zihniyet bozukluğu da, bilhassa kendi insanına uyguladığı baskı ve zorbalık da herkesin malumudur. Her şey bir bütündür. Askeriye, ekonomi, politika, zihniyet hepsi birbirleriyle yakından ilişkilidir ve birbirinden keyfi biçimde ayırt edilemez.


    İyi günler.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Tabiki savunma sanayi teknolojisi sivili entegre edilmeli gelişime katlısı olur buda kısman oldu (solunum cihazı konusunda mesela) oluyor olması da gerek, ama biz daha savunma sanayisinde gelişen gelişmeye çalışan bir ülkeyiz. Yani savunma sanayisine ağırlık verirken başka yerlere kanalize olmasında gecikme olabilir ama bunu özel sektörler yapmalı yapılması gerek. Yani burada konuşulması taraftarı değilim ama bu ülkede bir TOKİ gerçeği var. Zamanında kimsenin beğenmediği kibir ile baktığı bu sektörde yapılan binaların sağlamlığı konusunda şuan kimsenin tereddütü yok ve bu kentsel dönüşüme karşı çıkan zihniyetlerin varlığı da ortada bunu maharetmiş gibi örgütleyip mahkemelere verip gecikmesi için her türlü yolu deneyenlerde ortada iken ne dememi bekliyorsunuz. Yapılan eksikler yanlışlar dile getirilsin. Ama bunu savunma sanayisi ürünlerinin üzerinden yapılmasın.

    Yav biz savunma sanayi üretmeye ne zaman başladıkta daha kendi gereksinimlerimizi karşılayamadık hemen kuzey kore sscb moduna girdiniz. Bizim daha eksiklerimiz var bunu savunma sanayisi ile ilgilenen herkes söylüyor. Daha biz kendi eksiklerimizi gidememiş iken sanki fazlasını yapıyormuş gibi davranmanın alemi yok. Ayrıca biz ihraç eden ülkeyiz şuan SİHA larımız dünya pazarında en çok ihraç edilen ürün bununda katma değeri var bunu görmüyor muyuz acaba?


    Neyse ben bu konuda diyeceğimi dedim. Gerisi zaman kaybıdır.


    Hayırlı günler




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ŞAKACI -- 20 Mart 2023; 16:46:38 >




  • johnmcclanes J kullanıcısına yanıt

    paran kadar iş yaparsın. buda ticaret kuralı.

  • cabriyo kullanıcısına yanıt

    bu ticaret değil milli güvenlik meselesi.

  • Arkadaşlar birilerine bir şeyler ispat etmek için kıymetli vaktinizi harcamayın. A'raf Suresi 179. Ayeti okursanız meseleyi hall-ü fasl edebilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi warchief46 -- 20 Mart 2023; 20:30:54 >
  • savunma sanayii sayesinde bütün Türk sanayiicisi proje yapmayı, şartname okumayı-yazmayı, gereksinim yazmayı, gereksinim doğrulamayı falan öğreniyor :) sivil sektöre direkt olmasa da dolaylı yoldan en büyük katkısı bu.


    bu gibi büyük projeler bir mühendislik meydan okumasının yanında bir süreç yönetimi, proje yönetimi meydan okuması da aynı zamanda... bunlar da öğreniliyor. bugüne kadar Türk sanayiisi sadece ona denileni yaptı.


    Motorun alevini görmedim diyenler umutsuz vaka olarak devam ediyor :) Yıl sonuna doğru uçtuğunda görürsünüz.. o zamana kadar "eleştirel düşünce" ye devam..

  • Esas sorun fizibiliteden dolayı prototip aşamasında kalır ve seri üretim ürünü yapılmaz; Altay tankının ve daha birçok yabancı ve yerli silah platformunun kaderi bu olmuştur, asıl riski bu deniyor; zaman önemli değil, bağıl bir unsur deniyor; 1 seneye uçurulur kısmında kalmış olanlar var. Kah 1 ay, 1 sene, 5 sene bu önemli değil. Ama yukarıda paylaşılan şahane ayette söylendiği gibi muhtemelen okuduğunu da anlayamayacak olanları kapsayan idrak yoksunlarının vaziyeti zaten değiştirilebilir değil. Bazısı cehennemlik yaşıyor. İslam'da cehennem odunu olarak geçenler genelde aklını kullanmayan putperestler. Putun formu değişebilir. Ama put puttur. Sadece bir tanesini özel tapınım yerine koyup yaratman lazım, ki fanatikler put sehpasını sarsmaya cüret edene okumadan etmeden son hız hücum etsin. Hiçbir nesne, ne kadar kıymetli olsa da, ne kadar büyük bir emek, enerji, birikiminin ürünü olsa da, takdiri hak etse de, ancak uzun ve inanılmaz karmaşık bir süreç sonucunda geliştirilebilse de, yalnızca elle sayılacak kadar az ülke tarafından imal edilse de babamızın malı değil. Elbette iddialar, bulgular ve sonuçlar hakkında skeptik olacağız. Bir çeşit putperest olmaktan iyidir. Güya tüm Türk sanayiisi bugüne kadar yalnızca kendisine denileni yapmış, şartname okuma yazmayı öğrenmiş. Abartın da abartın. Öyle bir şey yok. Kaç milyar dolarlık büyüklükte bir ekonomidesiniz. Bu kadar genelgeçer ve kolayca yadsınabilecek bir yalana inanabiliyorsanız her türlü yalana inanabilirsiniz.

    Bu arada halen bir yerden video bulup da kaynağıyla koyan veya koyabilen bir linçci yok. :DDD Diyeceklerimi zaten birkaç kez söyledim. Zaman ise önemli değil. Video kah yarın, kah 1 hafta sonra çıkar. Ama MMU'nun şu an ucuz propaganda malzemesi yapıldığı, muhtemelen seçimler yaklaşmakta olduğu için gelişim aşamasının daha ilerisinde veya örneğini verdiğim Güney Kore uçağının aksine şu an olduğu üründen daha iyi bir ürün olarak kamuoyuna yansıtıldığı (bu konuda Türkler İranlılar, Sovyetler veya Kuzey Koreliler gibi davranmaya çok müsait bir halk, kusura bakmayın, bu da benim kabahatim değil) izlenimi edinmemek ortada bir video dahi yokken ama bir hype yaratılıyorken çok zor. Bildiğim kadarıyla (henüz) MMU'nun yerli motoru da yok. İlkin yabancı, Amerikan menşeili bir motorla kabiliyetleri anlaşılmaya çalışılacak diye biliyorum. Bu arada bu da araştırma geliştirme deneyim kazanma mantığında prensipte hiç sorun değil. Sorun şu ki, propaganda (ve buradaki linçciler) bu noktaya parmak basmaktan kaçınır. Putlaştırdığı nesnenin teknik meselelerden anlamayan kamuoyuna nahoş gelebilecek taraflarından size pek söz etmezler.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • para en önemli silahtır.


    diğer silahlar 2. 3. sırada gelir.


    napolyona sormuşlar savaş kazanmanın ilk 3 şartı nedir diye?


    1. para
    2. para
    3. para


    ...demiş.


    sovyetlerde silah çoktu. ama parasızlıktan dağıldı. nükleeri abd den daha güçlü, uçakları sr71den daha hızlı idi. sadece parası abd den daha azdı. sovyetler kaybetti. önce para sonra diğerleri.

  • SavunmaSanayiST.comtwitter
    “Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir: “BAYRAKTAR TB3 SİHA’mız, TCG ANADOLU üzerinde operasyonlarına başlamaya hazırlanıyor.””
    https://twitter.com/SavunmaSanayiST/status/1638087572374036481
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Altay tankın sorunu. Güya müttefik denilen Alman devletinin Suriye operasyonlarını bahane edip MTU ve Renk firmalarına satış izni vermemesinden dolayı problem çıktı ve üretim süreci durdu. İsrail Merkava III tankı da MTU motor kullanıyor. ABD Abrams M1 tankında 120mm Rheinmetall namlu kullanıyor. 60+Ton ağırlıktaki bir tank için maalesef başka alternatif motor yoktu o zaman. BATU motoru laboratuvar testlerini bitirmiş deniliyor. Ayrıca KOrede bu riski gördü ve Alman MTU motor ve Renk transmisyondan vazgeçti olası ihracat kısıtlamaları nedeniyle. Bizim Tank, Doosan motor ve kore şanzumanla ilk etapta üretilecek. 2024-2025 te sırasıyla Batu + kore şanzuman takılacak tank üstüne akabinde batu + yerli şanzuman entegrasyon testi başlayacak. Bu arada 1000hp utku motoru geliştirme süreci tamamlandı.Ayrıca şu an üretilecek altay ile ilk altay arasında ciddi farklar varmış.Tank biraz daha hafiflemiş ve modernleşmiş Suriyede edinilen tecrübeler ışığında.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi comanchee -- 21 Mart 2023; 13:0:3 >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt

    Bu hürjet yazmıştım zaten.MMU taksi videosunu izinsiz maalesef paylaşamam.

  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.