Şimdi Ara

Metro 2033 İnceleme

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
0
Favori
19.567
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Açıklama: Bugünün çılgınlığı dün hazırladı. Yarının çaresizliğinin sessiz zaferini

         Ruslar ve diğer Doğu Avrupalı ulusların dünyası gerek Batı Avrupa gerekse de diğer milletlerden oldukça farklı bir yapıya sahiptir. Bunun nedeninin ne olduğu konusunda emin değilim, ama acımasız iklim şartlarında yaşamaları olabilir. Bu acımasız koşullar buradaki insanları da şüpheci, tedirgin, sert yapıyor olabilir. Yaşamın anlamsızlığı, hayatın zorluğu, umutsuzluk üzerine büyük düşünürlerin buradan çıkmasının nedeni sadece iklim mi bilemiyorum. Nihilizm (Yaşamın anlam ve değerden yoksunluğu) gibi bir düşünce akımı bile ilk Rus Edebiyatçılar arasında ortaya çıkmıştır. Dostoyevski'nin Ölü Evinden Anılar'ını okurken Rusya'nın (daha doğrusu Sibirya) o karanlık atmosferi hissetmemek mümkün mü? Bu tür umutsuz öyküler Rusların ve Doğu Avrupalı ulusların yaptıkları oyunlara bile yansıyor. S.T.A.L.K.E.R serisini oynayanlar nükleer savaş sonrası insanların durumunu anlatan bu oyunun karanlık atmosferini ve acımasız dünyasını iyi bilirler. Şimdi de Metro 2033 ile yine nükleer patlama sonrası en az S.T.A.L.K.E.R kadar karanlık bir dünyada geçen maceraya adımımızı atıyoruz. Doğu Avrupa ve Sibirya'nın karanlık atmosferine tekrar giriyoruz.


    ''



         Metro 2033, Dimitri Gulkovsky'nin aynı adlı romanında uyarlanmış bir oyun. Kitabın yazarı da bizzat oyunun hikaye akışı ve dünyasının yaratılmasında rol oynuyor. Zaten diğer FPS oyunlarının aksine Metro 2033'ün gerek hikaye anlatışı, gerekse de atmosferine bir edebiyatçının ellerinin değdiği belli oluyor. İlerleyişimiz birilerini öldür, bölümü geçten ziyade bir film veya kitap havasında oluyor. Yapımcıların oyunun geliştirme aşamasında kendilerine yeraltında bir stüdyo kurmaları dahi işlerini ne kadar ciddiye aldıklarının bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Gulkovsky romanındaki atmosferi oyuna da uyarlamak için iyi çalışmış gibi görünüyor. Bazen bir FPS oynadığınızı unutup bir filmi izlermiş gibi hissedebilirsiniz. Özellikle çatışmların olmadığı bölümlerde oyun tam anlamıyla bir film.

         Yıl 2013 büyük bir nükleer felaket yaşanır ve Moskova'da yaşayanlar bu felaketin etkilerinden kurtulmak için kendilerini Metro tünellerine atarlar. Büyük felaket sonrası insanlar yeraltında yaşamaya alışmak zorunda kalır, çünkü dışarıda radyasyonun etkisi hala devam etmektedir. Dışarda geçmişten kalanlar yıkık binalar, huda arabalar, donmuş toprak ve kirli sudan ibarettir. Tabi sadece geçmişin izlerinden ibaret değil dışarıdakiler, yeni konuklarımız da var. Tünellerde Neo-Nazilere ve bazı çetelere karşı mücadele ederken, dışarıda daha büyük bir tehlike bizi bekliyor. Tünellerde adından sıkça söz edilen grup olan Dark Ones ve bir grup başı boş mutant bizim en büyük korkumuz oluyor. Dark Ones'ın oyunun senaryosunun geneline büyük etkisi olduğunu rahatlıkla anlayabiliyoruz. Ana karakterimiz Artyom da sırf Dark Ones'ın psişik güçlerinden etkilenmediği için önplana çıkıyor. Bunun yanında oyunda da gördüğümüz kadarıyla oldukça da zeki birisi.


    ''



         Metro 2033'ü klasik FPS oyunlarından ayıran bir çok etken bulunuyor, ama benim en çok dikkatimi çeken şey hikaye anlatımının derin “macera” oyunlarındakine yakın kalitede anlatılmasıydı. Hatta hikaye anlatımı ve sunum o kadar hoşuma gitti ki ne kadar az çatışma sahnesi olursa o kadar çok zevk aldım diyebilirim. Özellikle “Khan” adlı karakterle birlikte hayaletlerin (evet bir de hayaletler var, ama onlarla savaşmıyoruz) olduğu bölümdeki mücadelemiz oyunda en çok beğendiğim kısımdı. Son dönemlerde sunum konusunda bu kadar başarılı bir oyun oynamamıştım. Artyom'um bölümler arası geçişlerde hikayeyi anlattığı o umuttan yoksun, vazgeçmiş, sakin ses tonu da atmosfere sizi bağlıyor. Çatışma sahnelerinin de pek iç açıcı olmaması nedeniyle kendinizi tamamen hikayeye odaklıyorsunuz. Hikaye sunumu konusunda S.T.A.L.K.E.R'dan çok daha iyi bir iş çıkarıldığını söyleyebilirim. Her ne kadar oyunda S.T.A.L.K.E.R'da çalışmış elemanlar olsa da ikisi birbirinden oldukça farklı özelliklere sahip oyunlar.


    İncelemenin devamı için tıklayınız










  • O kadar iyi bir oyun değil ama bilim kurgu tarzında bıraz neyse ama oynanabılırlıgı ıyı.
  • 1. Klasik FPSlerden ayıran bir çok etken ne mesela?
    2. Nerelerde Stalkerdan daha iyi iş çıkarılmış?
  • Bence çok güzel bir oyun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lifetaker -- 25 Mart 2010; 18:41:42 >
  • Fallout 3'den senaryo sunumunda iyi mi? Bir daha düşün derim...
  • System Shock
    Fallout 3'ten senaryo sunumu olarak daha başarılı buldum, senaryonun derinliği konusu ise ayrı bir konu bence.

    Emrah
    Klasik FPS'lerden ayıran birkaç farkı yazdım incelemede, buradan ayıran farktan kast ettiğim şey "diğer fps'lerde asla olmayan" değildir. Basit bir FPS oyunu olmaktan kurtaran şeyler.

    Stalker'dan hikaye sunumu açısından daha iyi iş çıkardığını da söyledim, stalker'ın diğer yönlerden daha iyi bir oyunu da.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Bernhard
    Hikaye sunumu konusunda S.T.A.L.K.E.R'dan çok daha iyi bir iş çıkarıldığını söyleyebilirim


    Hocam siz hiç, Stalker serilerini (soc, cs, cop) oynayıp üstüne de dayanamayıp bikaç kere oynadınız mı?
  • güzel oyun ama çok zor yapılmış oyunda zorluk yaşıyoruz paso ölüyoruz.silah eksikliği mermi eksikliği para eksikliği, kıtlıkta doğdu kıtlıkta ölecek bizim metro cengaveri.
  • Stalkerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr başka birşey demiyorum oyuncuların böyle hikayelere karnı tok atmosfer varya atmosfer işte o önemli bize stalker bunları yaşattı hissettirdi onun için metro 2033 onun eline su dökemez ama hakkını yememek lazım güzel grafiklere kısa hikaye moduna sahip çok beklediğimize deymedi diyebilirim ben bu kadar şişirilen oyunu daha uzun olmasını beklerdim sıradan bir oyun gibi geldi benim için geçti bana s.t.a.l.k.e.r 4 haberi verin havada kaparım...
  • Gerçekten iyi bir oyun olmuş.Bu kadar iyi senaryo sunan oyunlar çok az en son MW2 bu konuda iyi bir iş çıkarmıştı.Örneğin oyunda amcası ölmüş (uncle) diye ağlıyan bir çocuğu sırtımıza alıp,kısa bir yolculuktan sonra ailesine kavusturduğumuz bölüm son derece güzeldi.Çatışmayı bırakıp kitap okur gibi oynadığımız bölümler göz ardı edilmeyecek kadar güzel.
  • Msw

    Evet Stalker'ı defalarca oynadım ve çok beğendim. Hala da bilgisayarımda duruyor. Benim için çok özel bir oyundur, fakat genel olarak Stalker bu oyundan iyi dememişim farkındaysan. Sadece hikaye sunumu olarak daha çok beğendim. Metro 2033 bir arkadaşın da dediği gibi kitap okur gibi ilerleyen bir oyun.

    Lütfen stalker ile hikaye sunumu açısından kıyasladığımı unutmayın, yoksa ben de genel özelliklerine baktığımızda stalker'ı bu oyundan daha fazla beğendiğimi incelemede belirttim.
  • İncelemede neden oyunun grafiksel detaylarına değinilmemiş :S Ben mi yanlış okudum yoksa..
  • Her incelemede grafiksel ayrıntılardan bahsetmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Artık o kadar çok video, walkthrough yayınlanıyor ki oyun çıkmadan grafiksel kalitesini anlamak mümkün oluyor.
    İnternetin yaygın olmadığını dönemlerde grafiklerden uzun uzun bahsetmek gerekiyordu, ama artık bu şart değil.
    Örnek:http://xbox360.ign.com/articles/107/1078872p1.html
    sadece puanlama bölümünde grafiklerden bahsedilmiş.
    Bunun yanında uzun uzun bahseden siteler de bulunmakta.
    Anlatmak istediğim bu bir seçim meselesiydi, unutkanlık değil. Seçimim yanlış olabilir, bir dahaki incelemede belki başka bir yol izlerim. Bu anlamda deneme yazısıydı.




  • ...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sahafiec -- 4 Temmuz 2010; 13:13:14 >
  • Güzel inceleme, teşekkürler. Bende bir inceleme yazmayı düşünüyorum bu oyun için.
  • video ıncelemesı yokmu
  • Video incelemeler çok zaman aldığından malesef her oyunun video incelemesini yapamıyoruz. Aslında biz de istiyoruz her oyunun video incelemesini yapmayı ve elimizden geldiğince öyle yapıyoruz, fakat zaman sorunumuz oluyor. O nedenle bazı incelemeleri yazılı olarak sunuyoruz.
  • Video incelemesi biraz ötelendiği için vakit kaybetmemek adına yazılı incelemesi sizlerler. Önümüzdeki hafta bir boşluk yakarlarsam video incelemesini çekmeyi düşünüyorum.
  • metro 2033 64 bit desteklimi yani oyun tam anlamıyla 64 bit olarak çalışıyomu ?
  • Bu kez biraz farklı bir FPS oynacağız gibi gözüküyor özellikle hikayenin romandan alıntı olması olayı çok güzel olmuş bence..
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.