Şimdi Ara

Metehan Kimdir? (Ana Konu)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
781
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
7 oy
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Türk milliyetçiliğini yaratan Mete'nin adı bile geçmiyor şu forumda. Bunu hatırlatmak adına konuyu açmış bulunmaktayım.

     Metehan Kimdir? (Ana Konu)

    Metehan, Hun İmparatorluğu’nun kurucusu Teoman’ın oğludur. Tarihte Asya milletlerini tek çatı altında toplayan ilk hükümdardır. Çin Seddi'ni aşabilen ilk Türk hükümdar olan Metehan, hükümdarlığı süresince Büyük Okyanus’tan Hazar’a, Keşmir’den Kuzey Sibirya’ya kadar bütün Asya’nın hâkimi olmuştur.

    Osmanlı tarihçileri tarafından Oğuz Han olarak adlandırılan Metehan Osmanlıların da kökeni olan oğuz boylarındandır. Metehan’ın doğduğu yer tam olarak bilinmemektedir, fakat MÖ 209 yılında tahta geçtiği, 35 yıl boyunca imparatorluğunun başında kaldığı ve MÖ 174 yılında vefat ettiği bilinmektedir.

    Metehan'ın tahta çıkış hikayesi kısaca şu şekilde özetlenebilir:

    Çin kaynaklarına göre, Asya Hun İmparatorluğu'nun kurucusu Teoman, oğlu Metehan'ın yerine üvey annesi Yenişi'nin oğlunu tahta çıkarmak istemiştir. Hanlığın beyleri ve Metehan bu duruma karşı çıkmıştır. Dönemin töreleri gereğince Türk annelerden olan, has bir Türk'ün tahta geçmesi gerekmektedir. Teoman, son karısı olan Çinli hatunun Metehan’ı kötülemesi sonucunda dolduruşa gelmiş ve eşi Yenisi’nin oğlunu tahta geçirmek isteyerek veliaht tayin etmiştir. Bu durumdan rahatsız olan Metehan üvey annesinin oyunları neticesinde Yuezhi’ler tarafından rehin alınmıştır. Metehan’ın Yuezhi'lere sığındığını düşünen ve duruma sinirlenen Teoman hemen Yuezhi'lere savaş ilan ederek Metehan’ı öldürtmek istemiştir. Metehan, babası Teoman’ın Yuezhi topraklarına girmeden kaçarak kurtulmuştur. Bu başarısı ve Yuezhi'lerin mağlup edilmesinden dolayı Teoman Metehan’a 10000 kişilik bir ordu vermiştir. Metehan bu ordu ile öncelikle üvey annesini ve kardeşlerini, sonra da babasını öldürerek MÖ 209 yılında kağan olmuştur.

    Metehan’ın Ok hikâyesi kısaca şu şekilde özetlene bilir:

    Tarihte çavuş oku adı verilen ıslıklı okun Metehan tarafından icat edildiği bazı kaynaklarda yer almaktadır. Metehan’ın çocukluğundan beri oynadığı Hedefe Çevirme oyununun, onun tahta geçmesini sağladığı bazı Çin kaynaklarında anlatılmaktadır. Bu oyuna göre Metehan okunu bir yöne doğrulttuğunda, ordusundaki tüm okçular, hemen o hedefe doğru nişan alıp ateş ederler ve hedefi yok ederlermiş. Yine bir gün okunu en sevdiği atına çevirmiştir. Askerlerinden bazıları tereddüt etmiş ve oklarını Metehan’ın atının üzerine doğrultmamışlardır. Bunun üzerine Metehan hemen okunu tereddüt eden askerlerin üzerine doğrultmuştur. Bu nu gören diğer okçular hemen nişan alıp ateş ederek tereddüt eden diğer askerleri öldürmüşlerdir. Bu hareketi ile mutlak itaat kavramını ordusuna aşılayan Metehan, zamanı geldiğinde 10000 kişilik askeri ile birlikte okunu babasına doğru çevirmiş ve mutlak sonuç kaçınılmaz olmuştur.

    Metehan’ın günümüz ordularının temellerini atmış, onbaşı, yüzbaşı, binbaşı, tümen başı gibi rütbelerin kullanıldığı bir orduyu teşkil ettiği bilinmektedir. Günümüzde Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluş yılı Metehan’ın tahta geçtiği MÖ. 209 yılı olarak kabul edilmektedir.

    Metehan’ın döneminde meydana gelen olaylar kısaca şu şekilde özetlenebilir:

    “Birlikten kuvvet doğar” felsefesine inanan Metehan ilk iş olarak bütün Türkleri bir araya getirmeye çalışmış ve Türk Birliğini kurmayı başarmıştır. Daha sonra Türklerin akrabası sayılan Tunguzları ve Moğolları bir araya getirmiş ve o çağda önünde kimsenin duramayacağı büyüklükte bir ordu teşkil etmiştir.

    Metehan zamanında ülke sınırları Kuzeyde Sibirya, Batıda Hazar Denizi ve Güneyde Hindistan’a kadar olan bütün Asya topraklarını içine almıştır. Daha sonra Çin üzerine harekete geçen Metehan önündeki engelleri sırasıyla aşarak Çin’e doğru yaklaşmıştır. Dönemin en büyük ordusundan korkan Çin, Çin Seddi’ni yaptırmış, aşılamayacağına inanarak rahatlık içerisinde bulunmuştur. Fakat Metehan’ın 320000 kişilik ordusu bu duvarı aşarak Çin İmparatorunun bulunduğu Pateng kalesine ulaşmıştır. Pateng kalesini ablukaya alan Metehan tabiri caiz ise kaleye kuş uçurtmamıştır. Pateng kalesine yapılan kuşatmanın kaç gün sürdüğü tam olarak bilinmemektedir, fakat yiyeceği tükenen Pateng kalesinin ve Çin imparatorunun direnci kalmamıştır. Umudu kalmayan Çin imparatorunun, Kuzeydeki Çin vilayetlerini Türklere bırakmayı ve yıllık vergi ödemeyi kabul etmesi sonucunda kuşatma kaldırılmıştır. Kuşatmanın başarılı sonucu ve elde edilen zafer, Metehan’ın adını tarihe altın harflerle yazdırmıştır.

    Metehan daha sonra geçmişte ülkesinden toprak talebinde bulunan doğu komşuları Donghu üzerine harekete geçmiştir. Donghuları ağır bir yenilgiye uğratmıştır. Donghular Metehan'ın baskısına dayanamayıp anlaşma yapmak zorunda kalmışlardır. Donghuları yıllık sığır, at ve deveden oluşan vergilere bağlayan Metehan, MÖ 208 yılında Donghuları egemenliği altına almıştır.

    Donghular dan sonra Metehan Kuzey Moğolistan'da yaşayan Tunguzlara doğru yönelmiş ve Tunguzları egemenliği altına almıştır. MÖ 177-165 yılları arasında Hunların güney batısında, Tanrı Dağları ile Gansu arasında yaşayan Yüeçi'lerin üzerine seferler düzenlemiştir. MÖ 203'te Yüeçi'leri mağlup ederek, Hun İmparatorluğu'nun egemenliği altına girmelerini sağlamıştır.

    Metehan daha sonra Ordos bölgesinde hakim olmaya çalışan Tahin Türklerini yenilgiye uğratmıştır. Çin üzerine sık sık seferler düzenleyen Metehan Sarı Irmak'ın güneyindeki kaleleri ele geçirmiştir. Bu zafer sonucunda Hunlara büyük gelirler getirecek önemli ticari yollarının kontrolünü ele geçirmiştir. Bölgede yaşayan Altay kavimlerini egemenliği altına alan Metehan, askeri ve stratejik açıdan güçlenmiştir.

    Oğuz Destanında Metehan'ın zaferlerini anlatılmıştır. Metehan'ın övüldüğü Oğuz Destanı dünyanın en ünlü destanlarındandır. Oğuz Destanı'nda Metehan'ın doğumu kısaca şu şekilde anlatılır. "Günün birinde Ay Kağanın gözü parladı, bir oğlan çocuk doğurdu.Çocuğun yüzü mavi, ağzı ateş kırmızısı, gözleri ela, saçları, kaşları kara idi. Güzel perilerden daha güzeldi. Anasının sütünü bir emdi, bir daha emmedi. Yiyecek istedi, konuştu. Doğduktan kırk gün sonra yürümeye, ata binmeye başladı. Ayakları kurt ayağı, beli kurt beli gibiydi. Vücudun her yanı tüylüydü. İşi gücü ata binmekti..."

    Metehan hayatı boyunca hudutlarının emniyetini sağlamıştır. Yapmış olduğu bir çok fethin yanı sıra devleti de teşkilatlandırmıştır. Milattan önce 174 yılında vefat eden Metehan'ın yerine, Çin kaynaklarında adı “Ki-yo” olarak bilinen oğlu, Kiyükhan (Gökhan) geçmiştir.

    Metehan vefatından önce, Asya'da birçok kavimi çatısı altında toplamayı başarmıştır. Doğudan batıya Japon Denizi'nden İdil Nehri'ne ve kuzeyden güneye Sibirya'dan Tibet ve Keşmir'e uzanan büyük bir imparatorluk kuran Metehan'ın ülkesi yaklaşık 18 milyon km2 büyüklüğe sahip olmuştur.



    _____________________________
  • Osmanli oguz degildir.oguzlar osmanliyi sevmezlerdi. Gerisini okumadim....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    [center[/center]
  • quote:

    Orijinalden alıntı: uniquebison

    Osmanli oguz degildir.oguzlar osmanliyi sevmezlerdi. Gerisini okumadim....

    osmanlılarında kökeni olan diyo..anal yolla okuyup tarihçi kesilmeyin burda
    _____________________________
  • Offf git tarih ogren. Bosa zaman harciyamam. Kayi boyu bulgarlardir. Bunun uzerine osmanciklar gok alpe uydurmaya calisiyorlar... vakit kaybettirme...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    [center[/center]
  • Çinlilerin çizgi filmlerinden filmlerine herşeye konu olmuş baş kötüdür kendileri. Kabus gibidir çinliler için cengizhandan bile daha korkutucu olarak görürler büyük hakandı mekanı uçmağ olsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • quote:

    Orijinalden alıntı: uniquebison

    Osmanli oguz degildir.oguzlar osmanliyi sevmezlerdi. Gerisini okumadim....

    Sen mi soyluyosun bunlari, sen git kanini arastir bakalim kac cesit mezopotamya dna si cikacak?!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Türk adli kitap dusunun.
    Bir kesim orada Ataturke ,bir kesimde Osmanli ya takili kaliyor.
    Kitapda bir kac sayfa yer kaplamasi gereken kisiler icin Tum tarih hic ediliyor.

    Ataturkculer icin gecmis prim yapmadigi icin
    Osmanlicilar icinde gecmis Musluman olmadigi icin.

    Burada Osmanlidan evvel kimler musluman onlari tek tek yazmiyorum.
    Ataturkculerede primci demiyorum.(Turkluk deyip Ataturkte kalanlara lafim)

    Sebepler bunlar.
    Bir taraf icin Muslumanlik Diger taraf icin Prim yapmamasi bunu belirliyor.

    Hadi bir dusunun Muslumanlik harici bir inanca sahip Turklugu anlatan bir dizi yapilsin.
    2. Bolumu goremez.

    Veya xxx Kisi Ataturkten su kadar daha iyi komutan su kadar daha iyi ileri goruslu desin.

    Yakarlar bu gezegeni.
    Neyse gene yazayimda laflarima takilim cevap verecek troller bir kac kere daha okusunlar sonra cevap yazsinlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    TURAN APP [ANA KONU]
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • büyük türk hakanıdır.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    KASIM 2014 = KISA DÖNEM ER (357/KD)
    ACEMİ BİRLİĞİ =58. PİYADE ALAY KOMUTANLIĞI / BURDUR MERKEZ
    USTA BİRLİĞİ = GENELKURMAY BAŞKANLIĞI / ANKARA ÇANKAYA
  • iyi yapmışın
    _____________________________

  • < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Yazı hatalarla dolu.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ParaPalaZula


    quote:

    Orijinalden alıntı: uniquebison

    Osmanli oguz degildir.oguzlar osmanliyi sevmezlerdi. Gerisini okumadim....

    Sen mi soyluyosun bunlari, sen git kanini arastir bakalim kac cesit mezopotamya dna si cikacak?!

    Ben karaman kaganligi boyunun halkindan geliyorum. J2 j1 bende yok gardas. Uzgunum ama anadolu gen coplugudur. Rum yunan ermeni siryani pers vs ... osmanlin bile balkanlarin yahudilerinden kari aliyordu... balkan yani slav irk yani beyaz pamuksu kilsiz yapi...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    [center[/center]
  • quote:

    Orijinalden alıntı: uniquebison


    quote:

    Orijinalden alıntı: ParaPalaZula


    quote:

    Orijinalden alıntı: uniquebison

    Osmanli oguz degildir.oguzlar osmanliyi sevmezlerdi. Gerisini okumadim....

    Sen mi soyluyosun bunlari, sen git kanini arastir bakalim kac cesit mezopotamya dna si cikacak?!

    Ben karaman kaganligi boyunun halkindan geliyorum. J2 j1 bende yok gardas. Uzgunum ama anadolu gen coplugudur. Rum yunan ermeni siryani pers vs ... osmanlin bile balkanlarin yahudilerinden kari aliyordu... balkan yani slav irk yani beyaz pamuksu kilsiz yapi...

    Sen istersen mete hanin oglu ol, turk olamazsin!

    Turkluk agir bastir, her omuz kaldirmaz demis kemal sunal. Bu adamada kurt derler, yersen.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ParaPalaZula


    quote:

    Orijinalden alıntı: uniquebison


    quote:

    Orijinalden alıntı: ParaPalaZula


    quote:

    Orijinalden alıntı: uniquebison

    Osmanli oguz degildir.oguzlar osmanliyi sevmezlerdi. Gerisini okumadim....

    Sen mi soyluyosun bunlari, sen git kanini arastir bakalim kac cesit mezopotamya dna si cikacak?!

    Ben karaman kaganligi boyunun halkindan geliyorum. J2 j1 bende yok gardas. Uzgunum ama anadolu gen coplugudur. Rum yunan ermeni siryani pers vs ... osmanlin bile balkanlarin yahudilerinden kari aliyordu... balkan yani slav irk yani beyaz pamuksu kilsiz yapi...

    Sen istersen mete hanin oglu ol, turk olamazsin!

    Turkluk agir bastir, her omuz kaldirmaz demis kemal sunal. Bu adamada kurt derler, yersen.

    Kemal Sunal alevi Turkmen kardes.

    hani sizin yavuzun halifeligi almak icin araplara iyi gorunucem diye katlettirdigi sii turkmenler vardi ya. iste kemal sunalin atalari gocebe kalan alevi turkmenlerinden.


    alevi sunni tanrici beni ilgilendirmez. Turk degilse turk kulturunu bilmiyorsa ... tiri viri
    _____________________________
    [center[/center]




  • uniquebison U kullanıcısına yanıt
    Ben de tam bundan bahsediyorum iste, bir yalani ne kadar cok soylersen o kadar cok inanani olur. Sen ne kadar turkum dersen de ben inanmiyorum, kemal sunalin kurt oldugunu soyluyenlerede inanmadim.

    Alevi katliaminada inanmadim, ayrica benim alnimda sunni diye yaziyor mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
  • Yazı baştan sonra hatalarla dolu. Hadi onu geçelim, Türk milliyetçiliğini yaratan kişi nedir lan ? Günümüzden 2200 sene önce milliyetçilik.. Hmm...
    _____________________________
    A! Elbereth Gilthoniel! Silivren penna míiriel. O menel aglar elenath, Gilthoniel, A! Elbereth! A Elbereth Gilthoniel. O menel palan-díriel. Le nallon sí. Di-nguruthos. A tiro nin, Fanuilos!
    MSI X99A Gaming 7, Nvidia Gtx980, Core i7 5820K, Dark N10, Logitech Z523, Samsung 46C750, Philips 273ELH, Samsung Note 10.1, iPhone 6 Plus 64GB, Razer Kraken 7.1, Sony PS4,
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.