Şimdi Ara

Metal birleşim çizgisi takip

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
443
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İki sacın birleşim yerini takip etmemiz gerekiyor. Kaynak için. Türlü yöntemler var ama en damardan hangisi?

    İki sac birleştirilmiş ve birleşim çizgisi boydan boya kaynatılacak olay bu.

    İşi bitiren yöntem görüntü işleme. Kameradan birleşim çizgisi tespit edilerek devamlı takibi sağlanır.

    Manyetik olarak o birleşim çizgisinin farklı davranışı tespit edilerek tespit edilir.

    Arkadan ışık verilerek bu birleşimden sızıntı tespit edilerek pozisyonlanma sağlanır. Kaynak işlemi zaten çok yoğun ışık olduğundan arka tarafa ayna koyarak ve ya kendi yansıması ile de bu çizgisel birleşim yerinden olan ışık sızıntısı tespit edilerek takip yapılabilir.

    Termal kamera ile termal görüntü işlenir ve bu çizgideki ısıl farktan oluşan renk farkı algılattırılır.

    Değişik dalgalar yollamak ve bu birleşim yerinin farklı davranışını algılamak.

    Eğer kaynak ağzı açılmışsa mekanik bir sivri uç ile tespit etmek.

    Şöyle metal yoğunluğu felan ölçen bi alet işe yarar mı bilmem.

    Devamlı titreşim vermek ve bu çizgisel kesişimin çıkardığı sesi algılamak.



    Sizler ne düşünüyorsunuz? İşi tek hamlede bitiren ve çok temel bi yöntem lazım?







  • "seam tracking systems" diye aratırsanız farklı firmaların bu konudaki ürünlerine ulaşırsınız. Kendiniz böyle bir sistem mi üretmek istiyorsunuz?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gerçekten forumun ne derece faydalı olduğunu ispatladınız. Çok teşekkürler!!!

    Bir kaynak robotunu otomasyona uyarlıyoruz. Basitçe kaynak yapması gereken bir robot. Hani rotatörün üzerinde kazanın döndüğü ve gazaltı torcunun kaynağı yaptığı basit sistemler. Değerli fikirlerinizi bekleriz!
  • Bu sistemler genelde büyük parçalar ve toleransları geniş olan parçaları birleştirmede kullanılır. Daha küçük ve dusuk tolerans aralıklarında robotun bir kere programlanması yeterli olacaktır fikstür tasarımına bağlı olarak.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Barkod okumayı modifiye aklımdan geçmekte. Tartışalım lütfen;

    Robotun bir kere programlanması demek çok özel sistemler demek. Halbuki iki metalin birleşim çizgisini takip eden sistem hem basittir hem de sorunsuzdur. Diğer taraftan referans noktaları vb istemez. Sadece işini yapar.

    AYrıca büyük sistemlerde de bu takip kullanılıyor. Hem lazer takip mümkünken neden bilgisayar programlansın ki? Programlansa bile zaten çizgi takip ölçülmesi mecburi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 17 Temmuz 2017; 14:20:44 >
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    quote:

    Robotun bir kere programlanması demek çok özel sistemler demek. Halbuki iki metalin birleşim çizgisini takip eden sistem hem basittir hem de sorunsuzdur. Diğer taraftan referans noktaları vb istemez. Sadece işini yapar.

    Bu konuda size katılmıyorum sisteme eklenen her parça sistemin sorun çıkarma ihtimalini artırır. Barkod sistemi ve kaynak takip sistemlerinin nasıl çalıştığı hakkında bilgim yok ancak yukarıda bahsettiğim firmaların ürünlerinin manuallerinde, sistemlerin temel çalışma prensibi ile ilgili temel bilgi bulabileceğinizi düşünüyorum.
    Daha önce çalıştığım şirketteki, birkez programlanarak yapılan gazalti kaynak sistemine bir örnek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahruti -- 17 Temmuz 2017; 15:56:14 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yapması gereken tekil bir işi elektriksel-mekanik ve ya basit elektronik ile yapabilecek bi sistemi bilgisayarla vb sistemle çalıştırmak ne kadar makul?

    Hem maaliyet artıyor hem bakım hem de arızanın çözümü çok zorlaşıyor. Ayrıca sizin eklediğiniz robota koordinat ile pozisyon girmeniz lazım. Yani çalışırken ne malzemeye mesafesini ne de doğru yerde olup olmadığını kontrol edemez. Halbu ki çizgi takibini lazer ve ya görüntü işleme ile yaparsa hem direk işe başlar hem de kontrollü çalışır. Yani hem koordinat girmenize gerek kalmıyor hem devamlı kontrol ederek çalışıyor hem de parçaları ucuz olduğundan direk yenisi ile değiştirebiliyorsunuz.

    Barkod okuma konusunda da tartışacakları bekliyoruz.
  • https://www.vidivodo.com/cizgileri-takip-eden-akilli-lazer


    renk senröü barkod okuyucu ve ya mouse altı kameralar.... Uzmanlarını davet ediyoruz...




  • mouse altı kamera ,
    A2611 ve dsp olaylarının kurcalanmasını ve aynı mouse basitliğinde bişilerin çıkmasını temenni ediyoruz.
    optik mouse altındaki kamerayı daha düşük pikselli ile değişsek, çekilen resim sayısını azaltsak sonuç alabilir miyiz? Yani çekilen resimlerde çizgi bariz olacağından işi bitir mi?
    Ve mouse resim sayısı ve resim çözünürlüğüne nasıl müdahale ederiz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 20 Temmuz 2017; 22:10:11 >
  • Mouse altına çizgisel bir kesik atılmış kağıt koydum. Yani çok ince çizgisel bir kanal koydum. Kanal 6mm civarında iken mouse aynen çalıştı. Kanal kalınlığını azalttım. 1-1.5mm kalınlığa düşünce, bu çizgisel kanaldan mouse sadece sağ solu algılayabildi yukarı aşşağı hareketi algılayamadı.

    Mouse altı ince bir çizgisel kanal bırakılarak kapatılırsa mouse çizginin yer değiştirmesine göre çıkış verecektir.

    Kanal ince olduğundan mouse altı kamera ince olan kısımdan bariz bir hareket verisi alamadı ve uzun olan kanal boyundan yeterli veriyi aldı ve buna göre hareket etti. Kaynak çizgisi takip edilirken de komple malzemenin yüzeyinden veri alması engellenip sadece bu kaynak çizgisi bariz bir veri olarak kalırsa mouse artık çizgiye göre çıktı verecektir.

    Peki mouse kamerasının bağlı olduğu entegrelere ne müdahale yapılabilir?? Mesela takip edilecek çizgi ortadan saptığında çıktı alabilir miyiz? Yani çizginin sağa mı sola mı kaçtığını ne kadar kaçtığını tespit edebilir miyiz?

    Mouse altını kanalla kapatmak yerine direk entegrelerden en bariz olan görüntüye sabitlenebilir miyiz?




  • Diğer açılan konuda gördüm burayı.
    Var olan uygulamalardaki gibi çizgi lazer tutup aradaki boşlukta oluşan V şeklini bütün lazer çizgisinin ortasında tutmaya çalışarak bir uygulama olamaz mı?. Bilgisayarda OpenCV ile görüntü işleme kısmı yapılır büyük ihtimalle.
  • Hocam bilgi veremiyorum ama konuyu baştan sona okudum. Lisans öğrencisiyim. İlerlemelerinizi takip ediyorum. Lütfen buraya da yazın her yaptığınızı. Çok teşekkürler:)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • OpenCV den bahsetsenize?
    Az da olsa herkes bir ipucu verirse düğüm çözülebilir:
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    OpenCV aslında açık kaynak bir yazılım kütüphanesi içinde binlerce fonksiyon var. C++, Python, Java bu dillerle kullanılıyor. Temel amacı görüntü işleme ama olay makina öğrenimi ve yapay sinir ağlarına kadar uzanıyor. Daha önce renk ile cisim tanımlama, cismin yerini belirleme, ağırlık merkezi, sınırları vs şeylerde kullanmıştım.
  • Ağırlık merkezini tespit eden birşeyler görmüştüm ben de.

    Bildiklerinizi aktarırsanız çözebiliriz. Buyrun:
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Ağırlık merkezi değil aslında 2 boyutlu geometrik merkezi doğrusu.





    Fotoğraftaki gibi bir sistemle olur. En basit anlatımıyla lazer çizgisinin uzunluğu hem metrik hem de piksel (görüntüde) belirli. Bu şekilde bir oran bulunur. Sonrasında V şeklinin çizginin ortasından ne kadar ayrıldığı piksel cinsinden belirlenir ve metrik dönüşümü yapılır. Kapalı çevrim kontrol ile robot yönlendirilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Görüntüden homojenlik belirlenemeyeceği için biz de zaten görüntünün merkezini kast etmiştik. Yalnız zaten bizim öss ağırlık merkezi hesaplamalarımız da hep böyledir.

    Üstte yer alan kaynak profilini çıkaran sistemden haberdarız. seam tracking zaten bu oluyor. Bu yansıyan ışıktan pozisyon çıktısını nasıl alıcaz?

    Bu takip edilecek çizginin sağ baştan sola doğru olan mesafesine göre bir gerilim değeri alabiliriz. EN sağda 0 en solda 10V olursa ortada 5V olur ve devamlı 5Vda tutmaya çalışırız. Ya da kameranın görüntü işlemesi ile çizgi sağa kayınca bir röle sola kayınca diğer bir röle çektirilir.

    Kamera ile nasıl yapıldığı lazım bize. Mesela sıralı fotoseller olsa akla bazı çözümler getiriyor. Kamera sıralı fotosel gibi kullanılabilir mi? Çizginin bulunduğu piksel ne tip bir şifreleme ile dataya çevriliyor?

    Biraz da mouse altı sensörden konuşmak lazım. Onunla çok basit olabileceğini duymuştum.




  • Çizgisel kameralar var. Bu da bir yaklaşım olabilir.
  • Mouse işe yarıyor gorünüyor sağ - sol ileri geri filan;
    https://www.google.com/search?q=welder+with+mouse+optic&sxsrf=ACYBGNSpx2_HVJS8FULWxNugLTO1w3TNuw:1571542234051&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=0ahUKEwiQv_CE86nlAhUNi1wKHWgMDX0Q_AUIFCgD&biw=1280&bih=881

    diğer aklıma gelenler ldr li güneş takip hatta çizgi izleyen arabalardaki mantıkla çizgiden az çıkınca tekrar gizgiye dönmesini sağlayacak sistemlerin birleşimi yapılabilir.




  • mavi-kaplan M kullanıcısına yanıt
    Dh efsanei mi olmak istiyorsunuz Sayın Kaplan???

    mouse çok pratik görünüyor zaten uzun zaman önce de bahsetmiştim. Ancak bu tip ptrojeler, değişien ışık oranı, yüzey farklılığı vb en problem şartlarda dahi jillet gibi işi bitirmesi lazım. Bu yüzden görüntü işlemeye mukabil bir sistem şart.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.