Şimdi Ara

Melez Elektrik Üretme Sistemleri

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
356
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Malumunuz elektrik ve doğalgaz fiyatları aldı başını gidiyor. Bu yüzden fatura maliyetlerini düşürmek için güneş ve rüzgârdan melez olarak enerji üretme fikri aklıma daha çok yatmaya başladı. Lakin bu konuda bir bilgim yok. Basit bir sistem düşünüyorum. 2 odalı bir ev için. 1 TV, 1 buzdolabı, 1 çamaşır makinası, 1 set üstü ocaklı fırın gibi genel kullanım amaçlı elektrik aletler mevcut. Su ve ev ısıtması doğal gaz ile yapılmakta.

    Nasil bir sistem kurmaliyim. Kaç watt, kaç voltluk rüzgar ve güneş paneli, akü kullanmalıyım? Yanlışım yoksa bir inverter lazım olacak düşük gelen voltajı yükseltmek için. Bir de aküyü şarj etmek için bir cihaz gerekli. Dikey mi yoksa yatay mi rüzgar sistemi daha verimli olur?

    Başkaca bir şey lazım olur mu?

    Bulunduğum yerde kışın yeterince rüzgar olduğunu düşünüyorum, yazın ise ortalama 20-24C lik bir sıcaklık var 4-5 ay boyunca.


    Yukarıda anlattığım sistem için gereken bileşenlerin listesinde tam olarak neler olmalı?

    Not: Yurtdışında yaşıyorum ondan dolayı eBay AliExpress ya da Banggood dan sipariş verebilirim.

    Şimdiden teşekkür ederim.

    Selamlar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yambaxx -- 12 Mart 2022; 18:39:0 >







  • Merhabalar,

    Anladığım kadarı ile Elk. üretimi, tesisatı, rüzgar ve güneş kaynaklı üretim teknikleri üzerine bilginiz yetersiz.


    Bu doğrultuda size vereceğim en dürüst tavsiye, buradan alacağınız yetersiz ve muhtemelen parçalı bilgiler ile yola çıkmak yerine, bulunduğunuz ülkede "işi bu olan" birkaç firmadan teklif alarak yola çıkmanız.

    Yoksa sadece yatay mı yoksa dikey mi konusunda bile her kafadan bir öneri çıkar.

    Örn. Dikey olanlar yataylardan daha verimlidir (doğru bilgi) ancak düşük rizgar hızlarında yatay daha iyi sonuç verir ( bu bilgi de doğru) yada dikey daha verimlidir ama daha yüksek ses çıkarırlar ve düşük desibelli bir ses seviyesi sizin için önemli ise yatayı tercih edebilirsiniz gibi gibi..

    Solar panellerin mono ve poli kristal olması da benzer tercihleri beraberinde getirir.

    Sonuçta belirsiz parametrelerle yanlış olmasa da , çok doğru olmayan tercih yapabilirsiniz.

    Bu doğrultuda işin uzmanına gidilmesi bir parça işin maliyetini arttırsa da en azından daha doğru bir sisteminiz olur.


    Son olarak özellikle rüzgar kaynaklı bir sistem için, kendi başınıza alibaba'dan siparişi verir , bir tane de direk bağlarım olur biter gibi bir işe hiç para dökmemenizi tavsiye ederim.

    Bölgenizdeki ort. rüzgar hızı /sürekliliği gibi bilgiler elinizde yoksa, alırsınız 600wlık rüzgarınıza uymayan bir türbin sonra bakarsınız ki 10 w anca üretiyorsunuz.





  • Cevap için teşekkür ederim ,

    Eski elektronik teknikeriyim her ne kadar uzun zamandır bir projeye gomulmemis olsamda, elim havya, lehim, tornavida vs tutar. Bu işi ayni zamanda hobi olarak da görüyorum. Ondan dolayı öğrenmem gerekli. Bir şema, bulunduğum yerin yıllık rüzgar ve sıcaklık ortalamalarını buldum. Asagida bunu paylasiyorum. Buna uygun bir düzenek kurmak istiyorum.

    Melez Elektrik Üretme Sistemleri

    Ruzgar


    Melez Elektrik Üretme Sistemleri

    Sıcaklık

    Melez Elektrik Üretme Sistemleri

    Şimdi elimde bu detaylar varken kuracağım sistem konusunda daha fazla detaya ihtiyacım var. Ortalama kaç volt ve amperlik akü kullanmaliyim. Gene ortalama kaç wattlık rüzgar tribünü, güneş paneli ve inverter kullanmam mantıklı olur.

    Varsa tecrubelerinizden yararlanabilirsem isim kolaylaşacaktır, yok kendi tecrübeniz yoksa bile yararlanılabilecek kaynak YouTube vs videolariyla da işi görmeye çalışırım. Bu konuda paylaşım yapabilirseniz sevinirim.

    Şimdiden teşekkür ederim.





  • Tekrar merhaba,

    Isı yerine Işıma bilgisi gerekli, Sıcaklık bilgisi (neredeyse) alakasız. Güneş panelleri sıcaklık ile değil, Üzerlerine düşen ışık ile çalışırlar. ( Sıcaklık bilgisi ancak kabul edilebilir değerlerin üzerine çıkıldığında panellerin verimliliğini düşürdüğü için gerekebilecek ikincil parametredir, Zaten sizde de böyle bir durum yok)


    Madem teknikersiniz, total peak Amper saatiniz ve total tüketim değerinizin hesabı size gerekli. Bundan sonra olası kaç gün güneşsiz kalabileceğiniz yani ne kadarlık zamana yetecek akü hesabını yapmanız gerekli.


    Bu arada gördüğüm kadarıyla neredeyse kesintisiz rüzgar var, bölgenizde dağ taş rüzgar türbini dolu olmalı, eğer camdan baktığınızda türbin görmüyorsanız, elinizdeki data gerçekçi değil ya da yerden bilmem kaç metre yükseklikteki rüzgar bilgisi.


    Sonuçta, tekrar ve bir kere daha kardeşce tavsiyemi isterseniz , lütfen bir bilene danışmadan hiç zaman ve para harcamayın. Ben buradan, sizin bu konuyu hiç mi hiç bilmediğinizi anlayabiliyorum.


    Yok , ben çok inatçıyım ille de uğraşacağım diyorsanız, Size tavsiyem önce neye ihtiyacınız olduğunu anlamanız için On-grid ve Off-grid inverter farkı nedir öğrenmeniz, Youtube'da bir dolu bilgi var konu ile alakalı.. Önce inverterdan başlayın ve bir hedef sistem belirleyin. Sonrası biraz daha kolay olur





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.