Şimdi Ara

MediaTek'in gerçek 8 çekirdekli mobil işlemcisi test edildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
42
Cevap
1
Favori
1.464
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • MediaTek'in gerçek 8 çekirdekli mobil işlemcisi test edildi


     

    Akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar için geliştirdiği düşük maliyetli yongada sistem çözümleriyle son dönemin yükselen yıldızlarından MediaTek, geçtiğimiz günlerde dünyanın ilk "gerçek" 8 çekirdekli işlemcisinin duyurmuştu. MT6592 kodunu taşıyan işlemci için "gerçek" vurgusu yapılmasının nedeni, ARM'ın big.LITTLE tasarımını kullanan işlemcilerden farklı olarak 8 çekirdeğin de aktif olmasıydı. Rakip olan Samsung Exynos 5410-5420 gibi işlemcilerde ise 4x Cortex A7 ve 4x Cortex A15 serisi çekirdekler, performans ya da enerji verimliliği ihtiyacına göre iki ayrı küme gibi görev yapıyor. 

     

    MediaTek MT6592'de, yük durumuna bağlı olarak gereksinim duyulmayan çekirdekler kapatılırken, Qualcomm'un özelleştirilmiş mikroişlemci tasarımında gördüğümüz asenkron çalışma yetenekleri malesef bulunmuyor. Yani çekirdeklerin vCore olarak bilinen çalışma voltajı ve görev yapma hızları birbirlerinden bağımsız olarak ölçeklendirilemiyor. 8 çekirdeğin hem performans hem de enerji verimliliği sağlamasını hedefleyen MediaTek, bu hedefine ulaşabilmek adına, ARM'ın Cortex A7 tasarımını kullanıyor. Sıralı yapıda superskalar ARMv7 mimarisine sahip olan Cortex A7, saf çekirdek performansı söz konusu olduğunda Cortex A9'dan genel olarak %25 daha yavaş olup, aynı zamanda daha az güç tüketen ve daha küçük zar boyutuna sahip silikonların ortaya çıkmasını sağlayan verimliliğe sahip. 

     

    28nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ve versiyonuna göre 1.7GHz ile 2.0GHz arasında ölçeklenebilen MediaTek MT6592 işlemcisi, Çinli üretici tarafından Qualcomm'un Snapdragon 800 işlemcisine rakip gösteriliyor. Bu işlemcinin APQ8074 versiyonu ile eşleştirilen MediaTek MT6592, rakibinin OoOE yani sıralı yerine düzensiz komut uygulama yeteneğine sahip, ayrıca 64-bit yerine 128-bit NEON motoru ile desteklenmiş ve daha yüksek hızlarda çalışacak şekilde (versiyonuna göre 2.2GHz ile 2.5GHz arası) optimize edilmiş çözümü karşısında 8 çekirdeğin sağlamış olduğu kas gücü ile rekabet etmek istiyor. MediaTek'in açıklamalarına göre 2GHz'de çalışan MT6592, Snapdragon 800'ü performans olarak geride bırakırken, daha serin çalışmayı ve daha az güç tüketmeyi de başarıyor.

     

    Qualcomm'dan farklı olarak, ARM'ın referans tasarımlarına genelde sağdık kalan MediaTek, GPU tarafındaki tercihini ise yine bir ARM çözümü olan Mali-450MP4'ten yana kullanıyor. 28nm üretim geometresinin olumlu bir yansıması olarak 700MHz gibi agresif bir hızda çalışan bu GPU, ARM'ın açıklamalarına göre Mali 400MP4'ten  2 kat daha hızlı çalışmayı başarabiliyor. Buna karşılık rakibi Snapdragon 800'de ise 500MHz'in altında çalışan Adreno 330 GPU'suna yer veriliyor. Peki MediaTek'in ARM Cortex-A7 tasarımını baz alan 8 çekirdekli MT6592 işlemcisi performans anlamında neler vaad ediyor, gelin şimdi buna bakalım. Son olarak unutulmaması gereken önemli bir nokta; PC'lerde olduğu gibi mobil cihazlarda da çok çekirdek desteği için uygulamanın optimize edilmesi gerekiyor. Bugün Google Chrome ve benzeri bazı uygulamalar, 8 çekirdek desteği sunarken, her yerde göremiyoruz bunu.

     

    Fiyat anlamında rekabetçi üst seviye telefon ve tabletlerde kullanılması beklenen MediaTek MT6592, tasarım olarak Galaxy Note ailesinin klonu gibi görünen 6-inç 720p ekranlı Yangtze PAD-3 telefon üzerinde test edildi. Android'in temel aldığı Linux Kernel, yapısal olarak çok çekirdek desteği getiriyor olsa bile, uygulamaların özellikle destek sağlaması gerekiyor. Gameloft yapılan işbirliği çerçevesinde Mart ayında çıkacak Modern Combat 5 oyununu, MediaTek'in 8 çekirdekli yeni işlemcisi için optimize ediyor. Ancak uygulama seviyesinde desteğin yaygınlaşması çok hızlı gerçekleşecek gibi görünmüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Qualcomm, çok çekirdekli tasarımın yanlış bir anlayış olduğunu  ve çekirdek sayısını arttırmak yerine daha verimli mimimarilerin kullanılması gerektiğini ifade etmişti.

     

    Ortaya çıkan test sonuçlarına göre MediaTek MT6592, Qualcomm'un 4 çekirdekli Snapdragon 800 işlemcisinden yavaş kalıyor. Tabi bunda, 500MHz civarı daha düşük çalışma frekansı ve uygulama desteğinin yeteri kadar olmamasının da etkisi büyük. Benzer saat hızı seviyesinde tablo MediaTek'in lehine toparlayabilir ancak o derece yüksek hızlarda 8 çekirdekli bir SoC'nin, akıllı telefonlardan ziyade tabletlerde yaygınlaşması beklenebilir. Alttaki tablodan da görülebileceği üzere Snapdragon 800'lü Galaxy Note 3, MediaTek MT6592'li Yangtze PAD-3'ten neredeyse her testte daha hızlı olmayı başarıyor. 8 çekirdeğin etkisini gösterdiği yegane yer ise 3DMark'ın fizik testi oldu. Gelecekte ne olur bilinmez ama şu anki tablo çerçevesinde Qualcomm Snapdragon ve Apple A7 gibi çok çekirdek yerine "kaliteli çekirdek" yaklaşımı daha iyi sonuçlar veriyor diyebiliriz.

     


    MediaTek'in gerçek 8 çekirdekli mobil işlemcisi test edildi



    MediaTek'in gerçek 8 çekirdekli mobil işlemcisi test edildi


     







  • Değerler müthiş
  • sen buna mobil işlemci demişin ama bu bildiğin i7

  • koruyucu eldivenleri takin çünkü telefon yanacak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

  • < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • note 3 fiyatına o telefondan 3 tane alırsınız bunuda hesaba katlamlı bence :) fakat mediatek kenidini qualcoma doğrudan performans anlamında rakip görmemeli, yöneldikleri alan farklı

  • Mtk 6592 li bir cihazın 350 dolara satıldıgı unutulmasın. 720p ekranda oldukça iyi bir iş yapar.F/p da bu yonga ile daha da ileri gitmiş.
  • mediatek den ümitliyim güzel stabil işlemciler yapıyor. ısınma olarak rakiplerınden az olacağı kesin. gpu seçimide iyi. s2-s3 den bildiğimiz gibi oyunlarla çok iyi uyum sağlıyor mali. uygun fıyattan stabil cihazlar yapılırsa alıcısı çok olur.

  • Mediatek tarafında test 720P ekranda Qualcomm tarafında ise 1080P çözünürlükte yapılıyor. Bir kere test adil değil. Ama yinede 4 çekirdekli Qualcomm 8 çekirdekli Mediatek'i geçiyor. Kaldıki Qualcomm tarafında da 720P kullanılsaydı aradaki fark bayaa açılacaktı. Gördüğüm kadarıyla Mediatek'in bu işlemcisi 1.9 GHZ'de çalışan Qualcomm'un S600 ile eşdeğer performans veriyor. Yani S4 ile :) Mediatek'i kutlamak gerek aslında. Adamlar ilk 3'e girecek işlemci üretewbiliyorlar. Tek handikap ise kullandıkları gpunun ( mali 450 )'nin opengl es 3.0'ı desteklememesi. Bu da yeni çıkacak kaliteli oyunlarda çok fazla detayın görünmeyeceği anlamına geliyor.

  • 6592 yerine 2ghz de çalışan 4 çekirdek yapsın daha iyi olur. 6588T olabilir.

  • Open GL 3 olmaması Qualcomm'a çok avantaj sağlayacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çekirdek sayısı önemsiz diyemem AMA İşletim sistemine optimize edilmesi ve frekans değerlerinin iyileştirilmesi daha önemlidir. Donanım görmüş arkadaşlar bunu gayet iyi biliyordur.

    NOT: Laboratuvar da hem saf performans hemde optimize edilmiş performansları, enerji tüketim değerlerini ve ısıl değerleri gördüm.

  • Performans farkı ufak, fiyat farkı büyük, mediatek'in en büyük avantajı bu. Ayrıyeten fazla ısınmaması , düşük güç tüketimi vs.. diğer artıları.
  • Olmaz imkansız. Düşük performans çok çekirdek iyi bir fikir değil. Windowsta bile 2 cekirdekli intel 8 cekirdek amdleri katlarken android gibi bir türlü kararlılığı sağlayamamiş bir sistemde 8 çekirdek destekleyen, desteklese bile yüzde yüz performans veren uygulamalar görmek cok zor

  • Uygulamaların optimize edilmeside önemli.Fiyat konusuna gelince yurtdışındakilerin buna takıldıklarını sanmıyorum.2 veya 4 çekirdek yeterlidir.Hatta 4 bile fazla.Önemli olan performansı.Zaten mimari farklılıklar var arasında.Belki 4k video çekme veya 4g ile ilgilenmiyor olabilir insanlar.Ama Snapdragon S800 bunu yapabiliyorsa diğer mtk ve exynos ta da olmalı.Akıllı telefonlar gün geçtikçe büyüseler bile sonuçta mobil cihazlar bunlar.Donanımı abartmanın anlamı yok.Yapabilseler 16 gb ram koyacaklar.Bunlar üretici firmaların açgözlülüğü ve tüketicinin aç gibi saldırmasının sonucu.Sistem düzgün çalışsın 2 çekirdek 1 gb ram de yeterli.
  • Görüldüğü gibi bu firma dahil Samsung artık Octa çekirdeği bırakmalı. Gerçek 8 çekirdek performansının piyasadaki uygulama oyun vs. uyumsuzluğu yüzünden vasat kaldığı da ispatlanmıştır.

    Kağıt üstünde güçlü olması mevcut uygulamalarda ve oyunlarda vasat kalışı ile boşuna harcanan para ve emekten başka birşey değil.

    Testlerde sanal birincilik bir anlamı yok bilinen uygulamalarda hızlı mı güç tüketimi az mıdır ona bakılır.

    Kaliteli çekirdek bile denilemez. Günlük kullanımda vasat olduğu ispatlanmış..

    Bazıları dikkat edememiş 720p de yeni ürünü test ediyorlar ama rakibi FULL HD de ... Arayüz 720p bile olmayabilir malum sanal tuşlar test çözünürlüğü daha düşük alanda olabilir. O zaman aradaki fark eşit şartlarda daha da açılacaktır.
  • Çok saçma geldi. Her işi yapabilme gücünü kendi bünyesinde toplayabilen, güçlü bir çekirdek; her zaman daha az iş yapabilen ya da daha az yetenekli bir sürü çekirdeğin bir araya gelmiş halinden iyidir.

    Bu devirde tasarruf ve ucuzluk olsun diye A7 çekirdeği kullanıyorsun, ama 8 tane?

    Bu devirde az enerji tüketsin diye A7 çekirdekleri kullanıyorsun ama yüksek hızlara çıkarıyorsun?

    Performansa yükleniyorsun ancak aynı bant üzerinden veri toplamaya çalışan 8 tane çekirdek var? 4 tane A9 çekirdeği bile mevcut bant genişliğine fazla gelip dar boğaza girmeye başladığı için A15 tasarımı yapmak zorunda kaldılar, A7ler'i tıkıştırmak neden? NEON 128 bit olmasa tam bir darboğaz işlemcisi olur..

    Çok çekirdekte gerçek enerji tasarrufu asenkron teknloji ile yapılır. Quallcomm bununla bugün rakiplerini alt ediyor. Bütün işlemciler farklı hızlarda çalışabiliyor ya da diğerlerinden bağımsız olarak uykuya dalabiliyor. Her biri kendi vontajından, işleminden sorumlu. A7, A9, A15 işlemcilerinde ise böyle bir durum yok. Bir çekirdeğe an itibariyle 500MHz yeterliyken, sırf uyanık olan bir diğer çekirdek ihtiyaç duydu diye uyanık bütün çekirdekler aynı anda 1200MHz'e fırlayabiliyor. Bunun 8 çekirdekte olduğunu düşünün.. Neden?

    Daha bilgisayarlarda yaygınlaşmadan, hatta en baba oyunlar bile çift çekirdekli yeni işlemcilerle çalışırken, Apple'ın 64 bite geçip çift çekirdekte kalmasını takdir ettim an itibariyle.

    Kısaca Nvidia'nın Tegra 3'te kullandığı 5. çekirdek; Samsung'un BigLittle'da kullandığı +4 A7 çekirdeği kadar saçma olmuş. Nvidia, çekirdeklerinden sadece birini 50MHz'e düşecek kadar kalibre edip toplam zar boyutunu düşürebilir ve ısınmanın önüne geçebilirdi. Samsung da aynı şekilde sadece bir A15 çekirdeği ile 4 A7'nin yapacağı işi aynı enerji ile yapıp yine zar boyutunu düşürebilirdi. Olay göz boyamaktan öteye geçemedi. Sonra Moto X geldi, özel olarak optimize edilmiş Dalvik kütüphanesi ve çift çekirdeği ile hepsini geçti.

    Bu durumda MediaTek'in benim gözümde tek yaptığı ikinci el kıvamına gelmiş işlemcileri değerlendirmektir. Yoksa 2-3 tane A15 ya da 2 tane Krait 400 de aynı işi görürdü. Gerekli şekilde kalibre edildikleri zaman da 50-70MHz'e kadar hızlarını düşürüp pil tasarrufu da sağlarlardı. Üstelik bir veri yolu bandına 8 çekirdek hücum etmek yerine tek ya da çift,yüksek nitelikli çekirdek hücum ederdi. Dar boğaz da olmazdı.

    Kısaca bana yeni bir şey yok gibi geldi. İkinci el dükkanında kalan fazla işlemcileri bir araya getirmişler gibi daha çok. Gövde gösterisi olarak da Quallcomm'un S800'ü ile karşılaştırılmış. %20'ye varan şebeke sinyali gücü tasarrufu konusunu karşılaştırsınlar o zaman? Bir işlemci sadece fizik testleri yapmıyor ya da Pi sayısının 10000000. hanesini hesaplamıyor.




  • MTK seszizce pastadan pay ayirtiyor.

  • '''Qualcomm, çok çekirdekli tasarımın yanlış bir anlayış olduğunu ''' madem yanlış anlayış o zaman qualcom da tek çekirdekte kalsaydı???

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.