Şimdi Ara

MEBS OKL. VE EĞT.MRK.K.LIĞI/ANKARA Mamak Bedelli Yeri Olanlar (20. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
589
Cevap
13
Favori
141.880
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bende şimdi gelip sordum sağlık kuruluşuna gidip yaptır dediler( en yakın) sistem açılınca düşecekmiş otomatik
  • Arkadaşlar an itibari ile sistem açıldı

  • Bedelli Sevk Başvurusu'ndan yapabiliyorsunuz arkadaşlar.

  • An itibariyle ben de en yakın merkezi seçtim. Benim seçtiğim yer bir okul olarak gözüküyor. Bahçelerine özel test çadırı kurmuşlar. Covid testi sonucuna göre sevk belgesi alıp alamayacağımız netleşecekmiş.

  • Test sonucu ne zamana çıkar? Soran oldu mu?
  • mst6e M kullanıcısına yanıt

    Bakanlığın yeni kararına göre 24 saat içinde açıklanması gerekiyormuş.

  • Arkadaşlar, sevk tarihim 21 Kasım, bugün bir iki arkadaş 23 Kasımda gitmen gerekiyor dedi 21 Kasım hafta sonuna geldiği için. Eğer erken gidersem oraya girip bekleyebilirmişim fakat 23'ünde başlıyormuş. Ona göre yola çıkacağım bilgisi olan var mı acaba?

  • bsph B kullanıcısına yanıt
    Hocam sevk belgenizde ne yazıyorsa o.
    Genelde evrak alma bitişi 21 Kasım olanlar 23 Kasım günü teslim olacak. Neden derseniz eğer teslim olacağınız birlik ile aranızdaki mesafe 600 Kmden az ise 1 gün yol izni veriliyor. Dolayısıyla 22 Kasım tarihi yol izni olarak sayılıyor. Teslim tarihiniz de 23 Kasım Pazartesi saat 17.00'a kadar oluyor.
  • bsph B kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler
  • Arkadaşlar test sonucu çıkıp ta hala daha sevk belgesini alamayan varmı e nabız da test çıktı sevk belgesi için hala daha test yaptırınız diyor sisteme düşmeyen varmı benimkinde.mi sıkıntı var

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Trbzn1761

    Arkadaşlar test sonucu çıkıp ta hala daha sevk belgesini alamayan varmı e nabız da test çıktı sevk belgesi için hala daha test yaptırınız diyor sisteme düşmeyen varmı benimkinde.mi sıkıntı var

    İki taraftada şu an sonuç göremedim ben. e-nabız'da da bilgim yok gözüküyor.

  • Benim sonucum çıktı ama sevk belgesini hala vermiyor bir sıkıntı oldu sanırım

  • Edevlet üzerinde sevk belgelerini alabilirsiniz. Aktif oldu.

  • myenes M kullanıcısına yanıt
    quote:


    Sevk tarihleriniz 19.11.2020 - 21.11.2020 tarihleri arasındadır, 21.11.2020 tarihine kadar sevk işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.


    Hocam bende bu şekilde bir yazı çıktı. Halbuki dün test sonucu bekleniyor tarzı bir yazı vardı
  • zwanzig kullanıcısına yanıt

    Allah allah, asal sevk belgesine tıkladığımda sonuç negatif yazdı bende. Daha sonra bir kaç şey onaylatıp sevk belgesini verdi. Dediğiniz gibi katılım tarihi 23 kasım. Yol izni 1 gün.

  • Benim sonucum pozitif cikti ama alakasi yok bence hasta felan degilim. Neyse . Ertelenicek galiba ama ne zman ertelenir acaba. Bide karantinam bittikten sonra hemen yollar lar mi acaba?
  • myenes M kullanıcısına yanıt

    Şimdi tekrar kontrol ettim. Önce hata verdi tekrar deneyince sevk belgemi alabildim. Sanırım COVID-19 test sonucu sisteme yeni düştüğü için böyle oldu. Pazartesi askeriz hocam. Hayırlı tezkereler şimdiden  

  • zwanzig kullanıcısına yanıt

    Hayırlı tezkereler hocam :)

  • Merhaba arkadaşlar, bedelli askerliğimi kasım-aralık döneminde Mamak MEBS okulunda tamamlamış olup buraya bedelli olarak yeni gidecek arkadaşların fikir edinebilmesi için yaşadıklarımı ve öğrendiklerimi sizlerle paylaşacağım. Daha çok kişinin faydalanabilmesi için lütfen beğen butonuna basın.

    Öncelikle bir bedelli asker olarak ne malzemelere ihtiyacınız olduğundan bahsetmek istiyorum. Bu durum askeriyenin size vereceği malzemelere göre biraz değişiklik gösteriyor. Bazen askeriye istihkakınız olmasına rağmen bazı malzemeler elinde olmadığı için vermiyor veya geç veriyor. Bu durumda mağdur olabilirsiniz. Fakat bunu gitmeden bilemezsiniz. Bu nedenle yanınıza -askeriye verecek olsa bile- önemli gördüğünüz malzemeleri götürmenizde fayda var.


    Askeriyenin bize verdiği malzemeler:

    -Gömlek (Kamuflaj)

    -Parka (Kamuflaj)

    -Pantolon (Kamuflaj)

    -Palaska (Kamuflaj)

    -Bot

    -Mavi asker pijaması

    -2 haki fanila

    -2 haki boxer

    -2 haki çorap

    -1 beyaz yüz havlusu

    -1 mavi banyo havlusu

    -200ml şampuan

    -Traş Köpüğü

    -2 tane Traş ve 1 tane banyo bıçağı (Traş bıçağı 3 bıçaklı derby marka)

    -Diş macunu ve diş fırçası

    -Künye


    Bu malzemelerin bazıları mevsime yazlık ve kışlık olarak değişiyor. Ben yanımda 4 tane Gilette Mach 3 traş bıçağı götürdüm ve 2 tanesini kullanarak askerliği tamamladım. Askeriyenin verdiği traş bıçağı da gayet iyi iş görüyor. Ben askeriyenin verdiği traş bıçağını banyoda kullandım fakat tercih size kalmış. Verilen şampuan 1 ay için yeterli geliyor. Çok kaliteli değildi ama bence şampuan götürmeye de gerek yok. Eğer özel istekleriniz varsa mesela diş macunu olarak sadece belirli bir marka kullanıyorsanız o zaman yanınızda götürün. Aksi halde verilecek malzemeleri alıp taşımaya gerek yok. Ha olur da bu malzemelerden biri verilmezse askeri kantinden temin edersiniz.


    Şimdi gelelim ihtiyaç duyacağınız malzemelere


    [x] Haki Fanila (İstediğiniz renkte atlet de giyebilirsiniz fakat fanila giyecekseniz boynunuzdan görüneceği için haki olmalı. Ben 6 tane aldım, askeriye 2 tane verdi. Ben 8 tane ile iade ettim fakat toplam 10 tane olması iyi olur. Yaz için daha çok gerekecektir.)

    [x] Haki Boxer (İstediğiniz renkte giyebilirsiniz. 2 tane askeriye verdi, 8 tane ben götürdüm. Toplam 10 )

    [x] Termal İçlik (Mevsim kış olduğu için hem alt hem üst aldım ve çok işime yaradı. Üst olmadan da idare edilir ama alt kesin alın derim.)

    [x] İpli cüzdan (Gerekli)

    [x] Kulak tıkacı (Ben aldım ama bence çok işe yaramıyor. Almanıza gerek yok. Atış yaparken sağ kulağınıza peçete tıkarsanız kulağınız çınlamaz. Eğer alacaksınız 3M marka turuncu sünger olan tıkaçtan alıp kullanın. Diğer tipteki tıkaçlar çok az etki ediyor.)

    [x] Sabun ve kutusu (Tuvaletlerdeki sıvı sabunu kullanmak istemiyorum, kendi kalıp sabunumu kullanacağım diyenler için)

    [x] Traş malzeme kutusu (Çok işe yarıyor, alınmalı)

    [x] Traş Bıçağı (Tercihe bağlı)

    [x] Traş Köpüğü (Tercihe bağlı)

    [x] Traş kolonyası (Oluşan tahrişi önlemede faydasını gördüm)

    [x] Bot Boyası (Gerekli)

    [x] El havlusu (Tercihe bağlı)

    [x] Silikon tabanlık ve vatka (Kışlık bot benim ayağımı vurmadı. Vatka kullanmadım fakat uygun fiyatlı köpük bir tabanlık götürmüştüm onu kullandım. Tabanlık götürmek yinede iyi olur. Botu çok uzun süre giyeceksiniz.)

    [x] Vücut havlusu (Tercihe bağlı)

    [x] Kirli Çamaşır Torbası (Bize çamaşırlarımızı yıkatma şansı verilmedi. Sanırım covid-19 sebebiyle. Bu nedenle gerekli değil.)

    [x] Temiz Çamaşır Torbası (Bize çamaşırlarımızı yıkatma şansı verilmedi. Sanırım covid-19 sebebiyle. Bu nedenle gerekli değil.)

    [x] Çamaşır Filesi (Bize çamaşırlarımızı yıkatma şansı verilmedi. Sanırım covid-19 sebebiyle. Bu nedenle gerekli değil.)

    [x] Haki Bere (Almanızı tavsiye etmiyorum. Askeriyede her şey tek tip olmalı. Bu nedenle askeri kantinden zaten herkese aldıracaklar. Boşa masraf etmeyin.)

    [x] Haki Boyunluk (Almanızı tavsiye etmiyorum. Askeriyede her şey tek tip olmalı. Bu nedenle askeri kantinden zaten herkese aldıracaklar. Boşa masraf etmeyin.)

    [x] Haki Eldiven (Almanızı tavsiye etmiyorum. Askeriyede her şey tek tip olmalı. Bu nedenle askeri kantinden zaten herkese aldıracaklar. Boşa masraf etmeyin.)

    [x] Kol Saati (Benim çok işime yaradı. Telefon götürecekseniz şart değil ama yinede en azından çakma casio f-91 alın derim. Aman ha duşa saatle girmeyin içi buhar doluyor sonra. Benim çakma saat dayanıklı çıktı ama sizinki bozulabilir.)

    [x] Asma Kilit (Botlarınızı kilitlemek için 1 tane, spor ayakkabılarınızı da kilitlemek isterseniz 2 tane götürün. Spor ayakkabılarınızı benim gibi valizinize de koyabilirsiniz. Dolapları kilitleyecek yer yok. Zaten kilitlemek yasak.)

    [x] Tırnak makası (En azından 2 kere ihtiyacınız olacak.)

    [x] Metal elbise askısı (Bize askerde verdiler fakat birkaç arkadaşın askısı kırıldı. Elinizin altında varsa götürmeniz iyi olur.)

    [x] Krem (Elleriniz soğuktan kuruyor ve çatlıyor. 100ml civarında krem götürmeniz askerlik boyunca sıkıntı çekmemenizi sağlayacaktır.)

    [x] Çegelli iğne x10 (Çarşafın düz ve gergin olması en çok üzerinde durulan konulardan birisi. Çarşafın başını ve sonunu yatağın altından düğümler ve sorasında yan tarafları çengelli iğneyle tutturursanız bir ay boyunca hiç çarşaf düzeltmek zorunda kalmazsınız. Hatta yanınızda fazladan götürürseniz covid-19 nedeniyle boş bırakılan yatakları da aynı şekilde yapar ve onları düzeltme zahmetinden de kurtulmuş olursunuz.)

    [x] Mavi tükenmez kalem (Günlük tutmak, not almak ve nöbet listesine imza atmak için olsa iyi olur.)

    [x] Not defteri (Günlük tutacak veya not alacaksanız yanınızda bulunsun.)

    [x] CD Kalemi (Çalınma olaylarının önüne geçebilmek için size ait tüm ürünlere isminizi yazmak için alabilirsiniz.)

    [x] Deodorant (Roll-on da alınabilir.)

    [x] 1 TL madeni para (Otomatlar eskiden madeni para kabul ediyormuş fakat artık mamak mebs okulunda hiçbir yerde kullanılmıyor.)

    [x] Temassız banka veya kredi kartı (Tüm alışverişler banka/kredi kartıyla yapılıyor. Temassız özelliği olması avantaj fakat olmasa da olur, sorun değil.)

    [x] HES kodu (Not defterinize veya telefonunuza kaydedin.)

    [x] IBAN numarası (Not defterinize veya telefonunuza kaydedin.)

    [x] Cep telefon numaraları (Not defterinize veya telefonunuza kaydedin. Daha iyisi sivil hattınızı yanınızda götürün.)

    [x] Yastık kılıfı (Götürmek isterseniz açık mavi olmak zorunda.)

    [x] Eşofman Takımı (Her gün akşam 6’dan sonra ve haftasonu sivil olacağınız için eşofman ile gezeceksiniz. Aynı zamanda yatarken de askeriyenin verdiği pijama yerine kullanacaksınız. Askeriyenin pijamasını bizde giyen olmadı.)

    [x] Spor Ayakkabı (Her gün akşam 6’dan sonra ve haftasonu sivil olacağınız ve bina dışına terlikle çıkmanıza müsade edilmediği için götürmelisiniz.)

    [x] Yara Bandı (Tercihe bağlı, benim ihtiyacım olmadı.)

    [x] Bot Fırçası (Çok da lazım değil, botlar aşırı çamur olmuyor. Islak mendil yeterli geliyor.)

    [x] Cep Mendili (Tuvaletlerde tuvalet kağıdı yok. Ayrıca burnunuzu silmek, elinizi kurulamak vb. amaçlarla da gerekli olacak. Askerlik boyunca 2 x 10 = 20 paket kullandım. İlk etapta askeri kantinden alamama ihtimalinize karşı yanınıza bir miktar alın.)

    [x] Kitap (Nöbetlerde ve boş zamanlarınızda kitap okumak iyi oluyor. Okuma alışkanlığınız olmasa bile kitap okursunuz. 2 orta kalınlıkta kitap götürmeniz yeterli. Kitabınız bitince arkadaşlarınızla değiştirirsiniz. Ben hiç götürmedim ama arkadaşlardan alarak 4-5 kitap okudum.)

    [x] İlaç ve pastil (Grip olmadan askerliği bitirme ihtimaliniz yok. Buna karşı kullandığınız ilaçtan bir kutu götürün. Yasak olsa da sorduklarında yok derseniz emin olun hiçbir sorun çıkmayacak. Götürmeyen pişman olur. Revire gidip ilaç temin etmek her zaman mümkün olmuyor. Boğaz ağrısı çekmemek için de pastil götürmenizi tavsiye ederim.)

    [x] Şampuan (Tercihe bağlı)

    [x] Islak mendil (Tuvalette kullanmak ve botları silmek için oldukça faydalı. Ayrıca bazı yerleri temizlemenizi istediklerinde büyük kolaylık sağlıyor.)

    [x] Çorap (Eğer ayağınız kokmuyorsa kış mevsimi için 2 günde 1 olacak şekilde yani 15 tane yeterli gelecektir. Kalın yani havlu tipte çorap götürmeniz faydalı olur. Ayakları üşüyen biri olmama rağmen kalın çorap giyerek durumu kurtardım. Botlar tabanlığın da desteğiyle ayağımı sıcak tuttu.)

    [x] Duş almaya giderken eşyaları koymak için sağlam bir poşet veya çanta (Eğer büyük bir çamaşır filesi götürürseniz ona da koyabilirsiniz.)

    [x] Terlik (Askeriyenin vereceğini düşünmüştüm ama vermediler. Bu yüzden çalınsa da üzülmeyeceğiniz kalitede bir terlik götürün. En kötü askeri kantinden alırsınız.)

    [x] Çanta (Askeriye size vereceği malzemeleri çanta ile vermiyor. Elinize iki poşet tutuşturup ne varsa onun içine atıyorlar. Haliyle eğer çantanız tıkış tıkış geldiyseniz ve verilen hiçbir malzemeyi atmazsanız dönüşte eşyalar valize sığmıyor. Bunu da göz önünde bulundurun.)

    [x] Telefon (Tuşlu telefon götürebilirsiniz. Küçük bir kamerası varsa bile sıkıntı yapmazlar. Yeter ki tuşlu telefon formunda olsun. Götüreceğiniz telefon mp3 ve radyo çalabiliyorsa çok iyi olur. Müzik dinlemeye hasret kalacaksınız. Ayrıca radyo dinlemek haberleri duyabilmek ve zaman geçirmek için çok güzel bir aktivite.)

    [x] Kulaklık (Ucuz bir kulaklık götürün ki radyo ve müzik dinleyebilin.)

    [x] Sivil hattınız (Tüm numaralarınıza erişmek ve askercell’in kısıtlamalarına takılmamak için götürün.)

    [x] Powerbank (Yasak denilse de çok yüksek ihtimal sokabilirsiniz. Zaten içerde de satılıyor fakat başka bir yerde olduğundan biz temin edemedik. Akıllı telefon sokarsanız powerbank sokmak şart zaten. Ha tuşlu telefon sokarsanız powerbank sokmak sizi telefonum çalınacak mı korkusundan kurtarır. Ayrıca 1 dolu powerbank tuşlu telefonunuzu boyutuna göre 5-10 kez şarj edebilir. Şarj için miye isimli bir odada çoklu priz oluşturulmuş. Telefonu şarj için orda bırakmanız veya başında beklemeniz gerekiyor. Bu durum da size kalmış.)


    Burada yazdığım ürünlerin neredeyse tamamını askeri kantinden de alabileceğinizi bilin. Fakat ben önceden alıp gitmenizi tavsiye ederim.


    İlk Günler

    Eşyalarınızı yerleştireceksiniz. Bol bol evrak dolduracaksınız. Yanınızda mutlaka 1 veya 2 tane 0.5Lt içme suyu götürün. İnsan gerçekten o koşuşturma sonrasında susuyor. Hemen su satın alma şansınız da olmuyor. Yatakların yapılması ve botların bağlanması gösterilecek. Size tavsiyem ya ufak bir sırt çantası ile gidin yada tekerlekli bir bavul ile. Teslim olduktan sonra yani kapıdan girdiğiniz andan itibaren baya yol yürüyeceksiniz. Saat 13.00 ile 14.00 arasında teslim olmak ideal. İşleriniz anca bitecek. Size "Tuşlu telefon getirdin mi?" diye sorduklarında evet derseniz askercell almak zorundasınız diye biliyorum. Eğer yanınızda askercell varsa mecbur tutmayabilirler. Bu arada askercell 150 TL. Eğer uyanıklık edip telefon getirmediğinizi söylerseniz sevk belgenize "telefonu yoktur" kaşesi basılır ve kimse üstünüzü aramayacağı için askercell almak zorunda kalmazsınız. Çok geç saatlere kalmadan teslim olursanız akşam yemeğine yetişebilirsiniz. Zaten ilk hafta insanlarla tanışmak ve ortama adapte olmakla geçecek. Her gün erken kalkmak ve traş olmak gibi şeylere yavaş yavaş alışacaksınız.


    Otomatlar

    4 tip otomat bulunuyor. Bunların 3 tanesi özgü otomat isimli bir şirkete ait. Diğeri ise pepsico firmasına ait. Özgü otomatlardan faydalanmak için 5 TL karşılığında para yüklenebilen otomat kartı almanız gerek. Her gün beyaz clio veya beyaz transit ile görevli geliyor. Kart alma ve para yükleme işlemini yapabilirsiniz. Bu otomatlarda su, maden suyu, kek, gofret, bisküvi, cips, sıcak çikolata, çay, kahve çeşitleri, karadut gibi içecek ve yiyecekler bulunuyor. Pepsico otomatı ise temassız kredi/banka kartı ile çalışıyor ve pepsi, tropicana, ice tea çeşitleri veriyor.


    Askeri Kantin

    Her zaman sıra olması ve belirli saatlerde mola vermesi gibi sıkıntıları haricinde aradığınız birçok ürünü bulabileceğiniz bir yer. Satılan ürünler talebe göre hızlıca tükenebiliyor. Ne zaman geleceği belli olmuyor. Fikir vermesi açısından satılan ürünlere örnekler vereyim. Sigara çeşitleri, kola, gazoz, caprisun, çikolata, gofret, bisküvi, pringles ve doritos gibi cipsler, mentos ve tofita gibi şekerler, kuruyemiş çeşitleri, ankesörlü telefon kartı, don, atlet, fanila, çorap çeşitleri, termal içlik, traş bıçağı, havlu, traş kolonyası, deodorant, parfüm, kolonya çeşitleri, el dezenfentanı, mendil çeşitleri, boğaz pastili, valiz, sırt çantası, hediyelik kupa, aksesuar, anahtarlık, askeri kıyafet, şapka, bere, boyunluk, eldiven vb.

    Yazdığım ürünler hangi kantine gittiğinize göre değişebiliyor. Mesela valiz, sırt çantası, hediyelik eşya ve hediyelik kıyafet çeşitleri bizim binanın bulunduğu kantinde yoktu fakat hamamın arkasında bulunun merkezi askeri kantinde vardı.  


    Duş

    Haftada üç gün olmak üzere askere duş alma imkanı veriliyor. Her manganın ne zaman duşa gideceği belli. Manga komutanınız eşliğinde hamam adındaki binaya gidiyorsunuz. İçerisinde herkese yetecek kadar yer var ve üstünüzü değiştirmeniz de dahil olmak üzere 30-40dk süre veriliyor. Bu süre yeterli geliyor. Saklamak istemediğiniz çamaşırlar ve biten ürünlerinizi atabilmeniz için çöpler mevcut.


    Çamaşır Yıkama

    Sebebi bedelli olarak gitmemiz mi yoksa covid-19 mu bilmiyorum ancak çamaşırları çamaşırhaneye götürüp yıkatma şansımız olmadı. Zaten imkan verilseydi bile çamaşırlar çok büyük endüstriyel çamaşır makinalarında yıkanacağı için tek seferde bir manga adamın çamaşırı yıkanıyor. Bu pek iyi bir yöntem değil. Zor durumda kalırsanız çamaşırlarınızı lavobolarda soğuk suda elinde yıkayabilirsiniz. Kurutmak için de ranzanın bir kenarına veya peteğin üzerine atabilirsiniz. Eğer makinede yıkatma imkanınız olur ve bunu tercih ederseniz çamaşırlarınızı fileye koymanız ve üzerine isim yazmanız veya karışmaması için bir çözüm bulmanız gerekiyor. Aklınızda olsun.


    Valizlere Erişim

    Normalde valizlerinizi sivil eşya deposu isimli odaya bırakmanız gerekiyor. Daha sonra bu depoya askerlik bitinceye kadar erişiminiz olmuyor. Bazı birliklerde haftada bir bu deponun açıldığını da duymuşluğum var. Fakat daha iyisi bize valizlerimizi dolapların üzerinde bırakmamız için müsade ettiler. Dolaplar küçük olduğu ve düzenli tutulması gerektiği için bu büyük kolaylık sağladı.


    Dolap Düzeni

    Eşyalarınızı dolaba belirli bir düzende yerleştirmeniz gerekiyor. Bunu örnek dolaba bakarak yapabilirsiniz. Tam olarak örnek dolaba uymanız önemli değil. Önemli olan eşyalarınızı katlanmış biçimde ve düzgün görünecek şekilde bırakmanız.


    Yemekler

    Yemekler özel bir şirket tarafından askeriye içinde pişiriliyor. Yemek yemek için aynı hamama gider gibi içtima verip yemekhane binasına gidiyorsunuz. Günde üç öğün yemek yiyeceksiniz. Kahvaltı sizi hep üzecek. Güzel bir kahvaltı yaptığımı hatırlamıyorum. Miktarı az olsa da alışıyorsunuz. Askerlik boyunca bal, reçel, tereyağı, zeytin, peynir, kaşar, bisküvi, çikolata, fındık, üzüm, börek, poğaça ürünlerinin çeşitli kombinasyonları şeklinde kahvaltılar çıktı. Kulağa güzel gelse de az miktarda oluyor. Gidince neden beğenmediğimi anlayacaksınız. Ayrıca her gün karton bardakta 1 bardak çay veriyorlar. Öğle ve akşam yemekleri fena değil. Et ve tavuk çıktığında gayet güzel oluyor. Fakat sıklıkla sebze yemeği çıkıyor. Porsiyonlar yeterli ve eğer hepsini yerseniz benim gibi askerden kilo alıp dönmeyi başarabilirsiniz. Yemeği beğenmediğiniz zaman Hacıbaki adındaki büfe benzeri işletmeden tavuk fileto, köfte ekmek, poğaça, tost, pizza tost, supangle, yaş paşta, izmir bombası ürünlerinden alıp yiyebilirsiniz. Fakat uyarayım hayatınızda yediğiniz en tatsız gıdalar olabilir. Hele o 4.5 TL verip yediğim sucuksuz tost şimdiye kadar yediğim en kötü tosttu. Aralarında en güzeli köfte ekmek. Siz yine de mümkün olduğunca yemekhaneden yemek yiyin.


    Eğitim ve Spor

    Doğrusunu söylemek gerekirse olacabilecek en rahat askerliği yaptık sanırım. Eğitimler sağa dön, sola dön, çift kol aralıklı hizaya gel, uygun adım yürü, selam ver, tekmil ver gibi basit komutlardan oluşuyor. Covid-19 nedeniyle yemin törenine aileler katılamıyor. Bu sayede gösterişten uzak bir yemin töreni eğitimi alıyorsunuz. Eğitim işi gayet basit yani. Kafaya takacak bir durum yok. Ancak hazır askere gelmişsiniz sizi süründürmeden göndermek olmaz. Bir bahane bulup (muhtemelen yatakların bozuk olması) sizi 1 dakika kadar süründürecekler. Aynı şekilde biraz da çök-kalk yaptıracaklar ki askerlik sonrası anlatacak bir şey olsun J


    Nöbetler

    Her gün veya şansınıza bağlı olarak iki güne bir nöbet den geliyor. Gündüz 08.00-13.00 ve 13.00-18.00 olarak iki tane 5 saatlik nöbet var. Sonrasında gece yarısına kadar 2 saatlik nöbetler var. Gece yarısından sonra saatte bir nöbet var. Size hangisi denk gelirse onu tutuyorsunuz. Yanınızda bir kişi daha oluyor. Bu kişi badiniz veya bir başkası olabilir. 1 saatlik nöbetler hızlı geçiyor fakat uykunuz bölünüyor. Gündüz nöbetleri de 5 saat olduğu için pek geçmiyor.


    Silah Eğitimi

    İkinci hafta silahı nasıl kullanmanız gerektiği anlatılıyor. Kullanacağınız silah meşhur G3. Talimatları öğrenip atış sırasında harfiyen uygularsanız bir sorun yaşamazsınız. Gözlük takıyorsanız korkmayın ben denedim silah gözlüğünüze çarpmıyor. Hedefi vurmanız önemli değil. Daha önce silah ile atış yaptıysanız vurabilirsiniz. Atıştan önce koşup size ait atış kağıdını hedefe takacağınız için atış sırasında silahı sarsmadan tutmak iyice zorlaşıyor. Hedefi vurmak istiyorsanız mümkün olduğunca acele etmemeye çalışın.


    Terhis Günü

    Askerlik 1 ay olarak geçse de 2 gün izin hakkınız düşülüyor. Mesela ben 23 Kasımda teslim olup 19 Aralıkta terhis oldum. Siz de terhis olacağınız zamanı teslim olma tarihinizden 2 gün düşerek hesaplayabilirsiniz. Terhis günü askeriyenin sağladığı otobüs ile havaalanına, otobüs terminaline veya tren garına bırakma hizmetinden faydalanabilirsiniz. Eğer gideceğiniz şehire 1 tane bilet varsa ve o bilet erken saatlerde ise (sabah 07.00-08.00 gibi) sizi sabah erkenden (05.00) bırakacaklardır. O zaman kendi imkanlarınızla gidebilirsiniz. Aksi halde saat 09.00 gibi askeriyeden çıkmış olacaksınız.


    Kışlaya Ulaşım

    Eğer Ankara’ya otobüsle ulaşırsanız zaten AŞTİ’de ineceksiniz. Sonrasında MEBS okuluna ulaşmanın en kolay ve maliyetsiz yolu Ankaray’ı kullanmak. Eğer kartınız yoksa ücretsiz olarak alabilir ve ücretsiz 2 biniş hakkı elde edebilirsiniz. Ankaray’a bindikten sonra son durak olan Dikimevi’nde inip bir taksiye binerseniz taksi sizi 20 TL karşılığında MEBS okuluna götürecektir.


    Akıllı Telefon

    Askere akıllı telefon sokmak herkesin hayali. Bunun için çeşitli internette çeşitli yöntemler anlatılsa da aslında bu biraz şans ile alakalı. Eğer telefon xray’den geçerken görünmezse ve valizinizi detaylı şekilde aramazlarsa (ki inanın o kadar çok teslim olan asker var ki aramaları mümkün değil) rahatlıkla içeriye akıllı telefon sokabilirsiniz. Aslında korkacak bir şey yok. Kimse fark etmezse sorun yok. Ancak içeriye sokarken telefonunuzu fark ederlerse PTT ile göndermenizi isterler. Siz de gönderirsiniz olur biter. Benim tanık olduğum kadarıyla akıllı telefon sokan çok asker vardı. Komutanların gözünün önünde çıkarıp göstermediğiniz sürece sorun yok. Zaten manga komutanınız ilk hafta mutlaka gelip kimlerin soktuğunu sorar. Burada amaç bir üst rütbeliye yakalatmamak. Çünkü üst rütbeli yakalarsa hem manga komutanınıza kızar hem de size tutak tutup izinlerinizi iptal ederek (2gün) askerliğinizin uzamasını sağlar. Asteğmen veya üstü rütbede birine yakalanmayın yeter.  İlk haftayı atlatıp komutanınız ile kaynaştıktan sonra asçavuşların sorun çıkaracağını sanmıyorum. Koğuşunuzda akşamları rahat rahat kullanırsınız.


    Aşı ve Kan Verme

    Aşı olmak ve kan vermek isteğe bağlı. Şu covid-19 riskinin bulunduğu günlerde aşı olup veya kan verip direncinizi düşürmenizi şahsen tavsiye etmem. Yine de tercih size kalmış.


    Covid-19

    Böyle bir dönemde askere gitmek hem avantaj hem de dezavantaj oldu bizim için. Sürekli maske takın ve mesafeye dikkat edin uyalarıları yapıldı. Her gün olmasa da 2 güne biri maske dağıtıldı. Bu süreçte karantinaya alınan mangalar oldu. Bir manga içinde covid-19 olan veya şüphesi bulunan bir kişi olduğunda tüm manga başka bir binaya götürülerek karantiya alınıyor. Duyduğumuz kadarıyla karantiya alınan mangaların keyfi yerindeydi. Televizyon izleme ve telefonlarını daha rahat şarj etme imkanları olduğunu duydum. Ayrıca eğitimleri daha da az yaptılar. Artık ne kadar az yapılabiliyorsa J Karantinada olmanın kötü yanları da var elbette. Otomatlara ve hacıbakiye erişiminiz zorlaşıyor. Eşyalarınızı toplayıp gitmek ve bir süre sonra geri dönüp tekrar eşya yerleştirmek bir problem. Karantina binası son dönemlerde çok kalabalık olduğu için karantinaya gidenleri yeterli zaman geçmeden geri getirmişlerdi hatırladığım kadarıyla. Umarım siz de bizim manga gibi hasta olmadan askerliği bitirebilirsiniz.



    Aklıma gelen tüm konuları eklemeye çalıştım. Eğer bunlar haricinde merak ettiğiniz bir konu olursa haberdar edebilir veya özelse PM atabilirsiniz. Hatırladığım kadarıyla cevaplamaya çalışırım. Hepinize hayırlı tezkereler.





  • 
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.