Şimdi Ara

Matrix mi, Başlangıç mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
70
Cevap
0
Favori
3.396
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

evet bu konuyu açmak farz oldu.forumda gördüğüm kadarıyla Inception 10/10 durumu var.ben de araştırdım acaba eleştirmenler ne diyor diye;

MEHMET AÇAR “Burun farkıyla Inception”
    Öncelikle ‘Başlangıç’ın, ‘Matrix’in popülaritesine ulaşacağını sanmıyorum. İkincisi, benzerliklerine rağmen çok farklı olduklarını düşünüyorum. ‘Matrix’, seyircinin karşısına bir düşünce sistemiyle çıktı ve birçok farklı şeyi birleştirerek neredeyse sinemasal bir füzyon yarattı, bilimkurgunun ‘siberpunk’ geleneğini sinemaya aktardı.

‘Başlangıç’ ise bence biraz daha farklı bir gelenekten geliyor. Bir soygun filminin yapısını taşıması ve iyi-kötü mücadelesini bir kenara bırakması açısından, ‘Matrix’e göre çok farklı ve daha orijinal bir yapısı var. İkisini de beğeniyorum ama ille de cevap vermek gerekirse duygusal bir tercih yapar ve ‘Az farkla Inception’ derim.

SEVİN OKYAY “İkisi de farklı kulvarlarda”

Bana göre ‘Matrix’. Warchowski Kardeşler’in filminin felsefi bir ağırlığı var. Benim için sanal dünyanın bir penceresi de olmuştu. Tıpkı daha önce Gibson örneğinde olduğu gibi. Çok sevdiğim Nolan ise, “Başlangıç”ın üzerinde fazlaca düşünmüş, attığı imzanın altını çizmiş. 1990’ların sonundan, “Matrix” ile “Gizemli Şehir”in (“Dark City”, 1998) döneminden etkilenmiş ama “Başlangıç” bence “Akıl Defteri”nden (“Memento”, 2000) de izler taşıyor. Hepsi, çevrendeki dünyanın hakiki olmayabileceği ihtimali üzerine kurulu.

UĞUR VARDAN “Tabii ki Matrix!”

Elbette ‘Matrix’... Çünkü eni konu öncüydü, kafa karıştırıcı yanı ve felsefi tonlarına rağmen salondan iyi bir film izlemenin keyfiyle ayrılıyordunuz. ‘Başlangıç’ ise, yaratıcısının hedefleri doğrultusunda ifrada kaçmış bir yapım. Bunu söylerken iç içe geçmiş rüyaları değil, gereksiz bir biçimde aksiyona yüklenmeyi kast ediyorum. Benzer bir tavrı Wachowski Kardeşler de ‘Matrix serisi’nin ikinci ve üçüncü adımlarında göstermişti. Ayrıca ‘Matrix’ stil sahibiydi, ‘Başlangıç’ ise farklılığını bas bas bağıran post-modernist bir kurgu sanki...

KUTLUKHAN KUTLU “Matrix, Inception’ın temalarını incelemişti”

‘Matrix’. Bence ‘Başlangıç’a kıyasla daha yenilikçi bir film, özellikle de sinemasal açıdan. ‘Matrix’ birçok sinema üslubunu, hatta birçok öykü geleneğini birbirine bağlayan kocaman girift bir köprü gibi. Ayrıca ‘Başlangıç’ta ele alınan uyku/uyanıklık ve düşüncenin bulaşıcılığı gibi temaları da daha önce, epey etraflı bir şekilde incelemişti, hem de enformasyon çağının yeni kavramlarına uyarlayarak. ‘Başlangıç’ zekice yazılmış bir film ama bence ‘Matrix’ kadar geniş ufuklu ve zengin değil.

KEREM AKÇA “Zaman gösterecek”

İkisini aynı kulvarda ele almanın haksızlık olduğunu düşünüyorum. ‘Matrix’, özellikle ‘Quieth Earth’den (1985) etkilenerek teknolojik gelişmelerle de birlikte ‘sanal gerçeklik bilimkurgusu’ alt türünü doğurmuştu zamanında. 1999’da çekildiği için geçtiğimiz 11 senede, sinema dünyasında büyük etki yarattığı görüldü. Bir filmin değerini kavramak için de; sinemada bıraktığı sarsıntıyı ve devamında ortaya çıkan eserleri görmek gerek. Yani bu soruyu cevaplamak için en az bir 10 sene beklemek lâzım. Esin kaynakları arasına ‘Matrix’i de alan ‘Başlangıç’ın ‘rüya casusluğu bilimkurgusu’, ‘inception bilimkurgusu’ veya ‘rüya soygunu bilimkurgusu’ gibi bir alt tür doğurup doğurmayacağını şu anda tahmin etmemiz zor. Nasıl bir etki yaratacağını zaman gösterecek.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Inception güzel film ama matrix başka..

• Matrix'i ben de daha fazla sevdim, izlerken daha fazla eğlendim ama ikisi de güzel filmler, kurguları birbrine çok benziyor dolayısıyla Matrix'i seven birinin Inception'ı veya Inception'ı sevenin Matrix'i sevmesi olasıdır doğaldır. Tabi zevk renk muhabbeti olduğundan %100 garantisi yoktur.

Uğur Vardan yazmış ki işte Matrix'in 2. 3. filmlerindeki sahneler gereksizdi. Yahu nesi gereksizdi, mantıklı bir açıklaması olduktan sonra niye gereksiz olsun bu aksiyonlar, bence fazlasıyla gerekliydi. Filmin türleri arasında aksiyon da var, aksiyon yaratılmasına gayet müsait bir konu, hani aksiyona aykırı bir durum olsa eyvallah.

Bu Matrix kıyaslaması bakarsınız Inception'ın da 3leme olmasına vesile olur ama iyi mi olur kötü olur bilemeyiz.
  • Inception
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kartal Göz

Matrix'i ben de daha fazla sevdim, izlerken daha fazla eğlendim ama ikisi de güzel filmler, kurguları birbrine çok benziyor dolayısıyla Matrix'i seven birinin Inception'ı veya Inception'ı sevenin Matrix'i sevmesi olasıdır doğaldır. Tabi zevk renk muhabbeti olduğundan %100 garantisi yoktur.

Uğur Vardan yazmış ki işte Matrix'in 2. 3. filmlerindeki sahneler gereksizdi. Yahu nesi gereksizdi, mantıklı bir açıklaması olduktan sonra niye gereksiz olsun bu aksiyonlar, bence fazlasıyla gerekliydi. Filmin türleri arasında aksiyon da var, aksiyon yaratılmasına gayet müsait bir konu, hani aksiyona aykırı bir durum olsa eyvallah.

Bu Matrix kıyaslaması bakarsınız Inception'ın da 3leme olmasına vesile olur ama iyi mi olur kötü olur bilemeyiz.

kardeşim o da apayrı bir tartışma konusu ama bana göre de 2 ve 3 gereksiz filmlerdir.sadece the matrix.

• Inception'un kurgu ve senaryosu çok iyiydi ama Matrix'i hiçbirine değişmem
  • Başlangıç sadece güzel bir film, izler unutursun üzerine düşünmeye kafa yormaya gerek yoktur... The Matrix ise felsefesiyle baş yapıttır kısacası tartışmaya gerek bile yoktur bu ikisini kıyaslamak Elma ile Armudu kıyaslamak ile aynıdır...@thomas_anderson'ın söylediği gibi keşke 2 ve 3. film çekilmeseydi The Matrix efsane olarak kalsaydı ipini koparan her filmle kıyaslanmazdı belki o zaman...
  • marix
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Otomatik mi solar mı ve öneri?
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • The Matrix mi İnception mu dersen Kesinlikle Matrix bence ama Matrix 2-3 Mü dersen İnception son 2 filmi çok rahat ezer geçer üstünden.
  • Inception
  • Seçmek zor 2 side ayrı
  • "Sinemasal füzyon"!!! oy oy oy laflara bak.. artistik iki laf edeyim diye anca bu kadar kasılabilirdi! Birilerinin bi tarafları iyi çalışıyor demek ki!

Neyse filmlere gelecek olursak, bu iki filmin neden karşılaştırılıp durduğunu anlayamıyorum. İkisi de birbirinden farklı filmler halbuki, elma armut misali..

En düzgün yorum Kerem Akça'dan gelmiş bence.
  • Hala izleymedim. (inception)
  • Matrix'in yeri çok ayrıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: thomas_anderson

quote:

Matrix'i ben de daha fazla sevdim, izlerken daha fazla eğlendim ama ikisi de güzel filmler, kurguları birbrine çok benziyor dolayısıyla Matrix'i seven birinin Inception'ı veya Inception'ı sevenin Matrix'i sevmesi olasıdır doğaldır. Tabi zevk renk muhabbeti olduğundan %100 garantisi yoktur.

kardeşim o da apayrı bir tartışma konusu ama bana göre de 2 ve 3 gereksiz filmlerdir.sadece the matrix.

Gereksiz dediğin 2. filmi bütün dünya bekledi bilmem hatırlandımı.He film bekleneni veremedi o ayrı.

• Inception 2. ve 3.filmden daha iyi ama Matrix ilk filmi efsanedir.
  • Matrix hepsinin !Başlangıcıydı bana göre
  • ilkerin yeri ayrıdır MATRIX
  • Kıyaslanamaz. Açık ve net.
  • Matrix demeyen mavi hap'ı içmiş demektir
  • quote:

Orijinalden alıntı: muratgun

quote:

Orijinalden alıntı: thomas_anderson

quote:

Gereksiz dediğin 2. filmi bütün dünya bekledi bilmem hatırlandımı.He film bekleneni veremedi o ayrı.

Valla Matrix Reloaded'ı pek beklememiştim ama izleyince serinin en sevdiğim halkası olduğuna kanaat getirdim beklediğimden çok daha fazlasıydı. Hele o ajanların birbirlerini kopyaladıkları sahnelerin içi öyle mizah doluydu ki hem koptum hem coştum hem de eğlendim. Bunu beğenmemin sebebini sadece aksiyon ve görsel efektlerin çok olması olarak belirtemem, zira görsel efekt ve aksiyon düşkünü olsaydım Avatar'ı Transformers'ı yere göğe sığdıramazdım. Reloaded simülasyonun gerçekdışılığı ortaya çıkarsa olayların nerelere varabileceğini çok güzel göstermiş tabi daha psikopat şeyler de yapılabilirdi. İlk filmde bir olay vardı ve sonuçlandı bitti dolayısıyla sonraki filmleri gerekli kılan bir şey yoktu ama 2. film gelince 3. filmin gelmesi şart oldu çünkü film çat diye bitiyordu devamı sonraki filme der gibi. Ama en kötüsü de Revolution idi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 2 Kasım 2010; 15:38:55 >

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.