Şimdi Ara

Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
869
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi

    Cinsel ilişkinin güvenlikten daha önemli bir ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Neden listede daha öncelikli?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >



  • çünkü güvenli cinsel ilişki neticesinde çocuk meydana gelmez
  • Yarım kg pirinç

    Bulaşık detarjanı

    100gr peynir

    100gr zeytin

    3 yumurta

    2 ekmek

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eger psikolojik sorunlarin varsa, hastaysan guvenligin bir onemi kalmaz.
  • En alta bir tabaka daha koyup cinsel ilişkinin oraya taşınması gerekir.
    üreme içgüdüsü yaşamın, yaşam amacımızın temelidir.
    yaptığın her hareket, aldığın her nefes buna ulaşmak içindir.
  • cinsel ilişki güvenlikten daha önceliklidir çünki temel ihtiyaçtır. örneğin; iranda insanlar öldürülmeyi göze alarak sex partileri yaparlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cinsel ilişki fiziksel ihtiyaçtır, güvenlik ise psikolojik ihtiyaçtır. Fiziksel ihtiyaçlar tamamen genler tarafından güdülürken, psikolojik ihtiyaçlar daha çok genlerin ve dış dünyanın karşılıklı etkileşimi ile şekillenirler.

    Bir başka deyişle cinsel arzu iç dünyamıza ilişkindir. Güvenlik ihtiyacı ise iç ve dış dünyanın etkileşimiyle ortaya çıkan bir motivasyondur. Hatta çoğu durumda yalnızca dış dünya ile ilintilidir.

    İç dünyaya ilişkin dürtüler hormonlar tarafından yaratılırlar ve beynin ilkel kısmında yani amigdala ve beyincik/beyin sapında işlenirlerken, güvenlikle ilgili dürtüler beynin daha üst katmanlarında işlenmektedir.

    İnsanın iç dünyası bir tür denge durumunda olmak zorundadır. Buna homeostaz denmektedir. Bu dürtüler bireyin bekası için sürekli olarak hormonlar tarafından uyarılırlar ve birey içgüdüsel olarak bu dürtüleri hafifletmeye yani dürtülerin nesnesini bulup tüketmeye yönelir ve vücut tekrar denge durumuna gelir. Bunu şu örnekle açıklayabilirim: Arabanın benzini var, yola çıktık, benzin azalınca gösterge paneli görsel ve sesli uyarı vermeye başladı, benzin daha da azaldıkça, uyarıların dozu da arttı. En sonunda bu kakafoniye dayanamayıp, benzinliğe girdik ve benzin aldık. Hop, artık denge durumundayız ama yola devam ederken bu durum yinelenecek çünkü ben hep 20 liralık benzin alıyorum

    Homeoztaz böyle bir denge durumu ve tamamen fizyolojik. Yani birey hayatta kalmak zorunda. Bunun cinsel ilişkiyle ilgisi ne? Şu: diğer fizyolojik ihtiyaçlar kısa süreli bekamız için. Cinsel ilişki de uzun süreli yani asırlar ve hatta milenyumlar boyu bekamız için. Yani cinsel ilişki de yemek-içmek de hep hayatta kalmak için. Sen genlerini çocuğuna aktarıyorsun, o da çocuğuna aktarıyor ve böylece öldükten sonra da hayatta kalıyorsun. Aslında sen hayatta kalmıyorsun, genlerin hayatta kalıyor. Sen genlerin için yalnızca geçici bir yuvasın, bir makinesin. Her gen kendi makinesi yönlendirince tüm genler de ortaklaşa türü yönlendirmiş oluyor. Türün bekası da böyle gerçekleşiyor.

    Bencil genler bahsinde daha fazla bilgi için bkz. "Gen bencildir -Richard Dawkins"

    Not: bunlar benim görüşüm, %100 doğru olarak kabul etme, bir başka kaynaktan doğrular bence.




  • Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi

    https://www.quora.com/Abraham-Maslow-Is-sex-really-a-physiological-need
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_selection

    seks yaptığında, bu hazzı bir kez aldıktan sonra karşı cinse güzel görünmek için dikkat çekme aşamasına geçiyorsun. çevrenin yarattığı şartlar doğrultusunda hemcinslerinle rekabete girerken aynı zamanda toplumla senkron kurarak hayatın bir anlam kazanmış oluyor ve piramitte yukarı çıkmaya başlıyorsun.




  • Konuyu açarken bu kadar tatmin edici cevaplar geleceğini düşünmemiştim. Aydınlattığınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Isengardlı

    Konuyu açarken bu kadar tatmin edici cevaplar geleceğini düşünmemiştim. Aydınlattığınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar.

    Ben teşekkür ederim. Yorumumu yazarken yazarken 2 hususu eklemeyi unuttum. gerçi bir doğrudan ilintili değil.

    1. Güvenlik ihtiyacı sürekli güvenli bir ortamda kaldığınız sürece tetiklenmez ama piramidin ilk basamağındaki temel ihtiyaçlar dış ortamdan bağımsız olarak sürekli tetiklenir. Yalnız burada cinsel dürtüyü dişiler ve erkeler olarak ayırmakta fayda var. Erkekler bu dürtüyü daha güçlü hissederken, dişiler daha zayıf ya da daha dönemsel hisseder (genellemedir, istisnaları vardır).
    Bunun nedeni erkek sperminin değersiz, kadın yumurtasının aksine çok değerli oluşudur (sayıları nedeniyle). Buna cinselliğin ekonomisi denmektedir.

    2. Konuyla doğrudan ilintili değil ama insan beyninin yapısı Maslow'un piramidini izlemektedir. Beyin sapı beynin en ilkel kısmıdır, onu beyincik ve amigdala izler ve en üste hri bölge yani serebral korteks yer alır. Primitif güdülerimiz en içteki ya da en alttaki beyin bölgelerinde işlenirken, entelektüel faaliyetlerimiz kortekste işlenir. Beynimiz soğan zarı gibi katman katman evrimleşmiştir. En alttaki amigdala beyin sapı ve beyincik ilk gelişen kısımlardır. Son gelişen kısım ise serebral kortekstir. Bu yapıyı hemen hemen aynen Maslow'un piramidinde görmek mümkündür. Serebral korteks günümüzde ağırlıklı olarak memelilerde görülür. Büyüklüğüne oranla en fazla nörona bizim korteksimiz sahiptir ve çoğu canlıyla aramızda bu anlamda ciddi fark vardır. Bu da bize insan beyninde motor faaliyetler dışında entelektüel faaliyetlerde kullanmak için çok sayıda nöronun olduğunu gösterir. Kuşkusuz bu konuda bize en yakın canlı yine primatlardır. üzgünüm ama durum bu.




  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Yalnız kadın libidosunun erkeğinkinden geri kalır yanı yok, aksi halde kendisine göre sürekli üreme güdüsü taşıyan bir erkeği yanında tutamaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: avcılarınavcısı

    Yalnız kadın libidosunun erkeğinkinden geri kalır yanı yok, aksi halde kendisine göre sürekli üreme güdüsü taşıyan bir erkeği yanında tutamaz.

    O durum daha çok insanlar için geçerli. Hayvanlar aleminde bu beklenti içinde olmayan türler ezici çoğunlukta. Köpekler ve kediler mesela. Çakar, kaçar...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Torlak Kemal


    quote:

    Orijinalden alıntı: avcılarınavcısı

    Yalnız kadın libidosunun erkeğinkinden geri kalır yanı yok, aksi halde kendisine göre sürekli üreme güdüsü taşıyan bir erkeği yanında tutamaz.

    O durum daha çok insanlar için geçerli. Hayvanlar aleminde bu beklenti içinde olmayan türler ezici çoğunlukta. Köpekler ve kediler mesela. Çakar, kaçar...

    Köpekleri bilmem de arkadaşımın dişi kedilerindeki kızgınlığı görseniz bunlar hasta filan derdiniz Kemal hocam. Kedilerinden biri her zamanki gibi balkonda garip garip miyavlıyormuş. Arkadaşım bir gün balkondan bir bakmış bir grup erkek kedi aşağıda bekliyor. Kedi artık nasıl bir balkon konuşması yapmışsa sokaktaki tüm erkek kedileri mitinge toplamayı başarmış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 27 Mart 2017; 20:52:42 >




  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    Bilmez miyim, bizim de 2 kedimiz var. Kısırlaştırmadan önce bizim kediler de evde azgın azgın dolaşıyordu. Acayip güçlü bir içgüdü bu. Ama benim dediğim o değil. Dişi kedi nihayetinde aday erkelerden birini seçiyor, hatta işi sağlama bağlamak için birden fazla seçiyor ama işi bittikten sonra bir daha erkelere dönüp bakmıyor. Erkek kediler öyle değil, nerde dişi kedi bunlar peşinde durumu var. Bizim dişi kedi kısırlaştırıldıktan sonra aseksüel oldu. Erkeği kısırlaştırdık, olmayan testisleriyle hala dişinin peşinde.
  • Cinsellik her zaman hatta doğal olarak güvenlik ihtiyacından önce gelir. 2. dünya savaşına katılan tüm ülkelerde doğum oranlarında artış olmuştur. Günümüzde fakirlik ve çatışmaların olduğu ülkelerde doğurganlık daha yüksektir. Şavaştan kaçan mültecilerde de doğurganlık yüksek bulunmuştur. Bu da yakında neden Suriyeli ile dolacağımızı açıklar. Fareler üzerinde yapılan deneylerde bile zaman zaman elektrik şoku verilerek stres altına alınan farelerde çiftleşme ve doğan yavru sayısında artış gözlenmiştir.

    Bunun sebebi genlerimizin bencil tabiatıdır.Herhangi bir tehlikeyi, genlerimiz neslin tükenme riski olarak algılar. Bunu engellemek için yeni bireylerin ortaya çıkarılması gerekir. Tehlike altında Hem kadın hem erkekte cinsel duygular arttığı gibi cinsel ilişkinin yeni birey oluşturma başarısı da artar. Zaten korku ve aşk duyuları beyinde çok benzer hormonal etkiler meydana getirdiğinden birbirinden tam ayırt edilemez.




  • Jeopol kullanıcısına yanıt

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fizyolojik kısım güdüseldir, cinsel ilişki de dahil sebebi bu.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.