Şimdi Ara

Mars helikopterinden kötü haber, yön sensörü devre dışı kaldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
171
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Mars helikopterinden kötü haber, yön sensörü devre dışı kaldı



    NASA'nın Perseverance gezici robotuyla beraber Şubat ayında Mars'a iniş yapan Ingenuity helikopteri bugüne kadar Kızıl Gezegen’de yapılan keşiflere büyük katkı sağlamıştı. Ne yazık ki helikopterin sensörleri bu yoğunluğa dayanamadı.



    Mars helikopteri neden bozuldu?



    NASA’nın Ingenuity helikopteri hem Perseverance hem de NASA ekibiyle iletişim kurabildiği için büyük önem taşıyor. Helikopterin eylemsizlik ölçüm birimi, lazer mesafe bulucu, navigasyon kamerası, eğim ölçer navigasyon sensörü gibi bileşenleri ile mevcut konumunu, hızını, yönünü bulmak mümkün oluyor.



    Ayrıca Bkz.NASA, Mars InSight aracına bu yıl veda edecek



    NASA Ingenuity şef pilotu Havard Grip yaptığı açıklamada eğim ölçer navigasyon sensörünün bozulduğunu belirtti. Bu sensör iki ivme ölçer barındırıyor ve yer çekiminin yönünü belirlemeye yarıyor. Uçuş esnasında kullanılmasa da kalkışa başlama esnasında dönüşü hesaplamaya çalışıyor.



    Araştırmaların verimliliğini olumsuz etkileyen bu arızanın eylemsizlik ölçüm birimindeki ivme ölçeri temel alarak giderilebileceği açıklandı. Helikopter ekibi yakın dönemde bununla ilgili bir yama yayınlayacak.




    Kaynak:https://www.tweaktown.com/news/86712/sensor-on-mars-helicopter-dies-losing-sense-of-direction-in-flight/index.html







  • Bu aracın temel amacı bilimsel enstrümanları ile keşif yapmak değil Mars’ta helikopter uçurabilir miyiz acaba diye yaptıkları keşif misyonu. Tabi yine kamerası sensörleri ile Mars’ın yörüngesel dönüş hızı hava olayları ve uçması için gerekli verilerin toplanması sağlanıyor.

    Bu araçtan yola çıkılan bilgi birikimi ile Mars yüzeyinfe daha fazla uçabilen araç üretebilmek.
  • ucan bir arac yapmisken uzerine konabilecek sayisiz gozlem ve test enstrumanini dusunuyorum, cekilebilecek genis aci manzara fotolarini dusunuyorum ama ingeunity den hic oyle seyler gormedik. anladigim gercek bir arastirma aracindan ziyade konsept test araci, "baska bir gezegende ucan araclar yapabilirmiyiz?" "ne kadar basarili olabilir?" sorularini cevaplamak icin yapilmis. boyle bir konsept titanda cok basarili olabilir. hem atmosfer cok kalin, dunyadan bile kalin hemde cekim kuvveti dusuk. nukleer enerji ile hic konmadan hareket eden bir arac bile mumkun olabilir.

  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Bu aracın temel amacı bilimsel enstrümanları ile keşif yapmak değil Mars’ta helikopter uçurabilir miyiz acaba diye yaptıkları keşif misyonu. Tabi yine kamerası sensörleri ile Mars’ın yörüngesel dönüş hızı hava olayları ve uçması için gerekli verilerin toplanması sağlanıyor.

    Bu araçtan yola çıkılan bilgi birikimi ile Mars yüzeyinfe daha fazla uçabilen araç üretebilmek.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.