Şimdi Ara

Mars helikopterinde yazılım sorunu çıktı: Uçuş haftaya kaldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
2
Favori
359
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Mars helikopterinde yazılım sorunu çıktı: Uçuş haftaya kaldı



    NASA'nın Mars helikopterinde ilk uçuş tarihi üçüncü kez ertelendi. Uzay ajansı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, Ingenuity helikopterinin uçuştan bu hafta bir yazılım güncellemesinden geçmesi gerekiyor. Ingenuity'nin en erken önümüzdeki hafta kalkışa geçebileceği belirtildi.



    Ingenuity'nin aslında 11 Nisan tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi bekleniyordu. Ancak 9 Nisan'da yapılan bir rotor testi beklendiği gibi gitmeyince tarih 14 Nisan'a ertelenmişti. NASA şimdiyse yazılım tarafında bazı güncellemelerin yapılması gerektiğini ve bu durumda uçuşun en erken haftaya gerçekleştirilebileceğini söyledi.



    Konuyla ilgili bazı açıklamalar yapan NASA yetkilileri,"Ingenuity'nin uçuş kontrol yazılımda bazı küçük modifikasyonlar ve güncellemelerin yapılmasının ilerlemek için en iyi yol olduğu sonucuna vardık. Hedef tarihimiz şu anda akışkan durumda, ancak önümüzdeki hafta bir tarih belirlemek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.



    NASA mühendisleri önümüzdeki günlerde Ingenuity'nin yeni yazılımını hazırlamak ve bu yazılımı Mars'a göndermek için yoğun bir çalışma içerisinde olacak. Dünya ve Mars arasındaki müthiş uzaklıklar nedeniyle bu tarz iletişimler tahmin edebileceğiniz gibi biraz uzun sürebiliyor. NASA ise bu süreci en kısa sürede sorunsuz bir şekilde tamamlamayı planlıyor.



    Ingenuity helikopteri bu ayın başlarında Perseverance gezgininden ayrılmıştı. Helikopter şu anda Mars yüzeyinde tek başına günlerini geçiriyor. 





    Ingenuity'nin ilk test uçuşunda yüzeyeden yaklaşık 3 metre havalanması bekleniyor. NASA'lı araştırmacılar Ingenuity'nin Dünya'yla iletişimini Perseverance gezgini üzerinden gerçekleştirecek, bu nedenle Ingenuity gezginden en fazla 1 kilometre kadar uzaklaşabilecek.



    NASA, Ingenuity helikopternini sadece bir ilk adım olarak görüyor. Uzay ajansı, tamamıyla bir teknoloji testi olarak geliştirilen helikoptere herhangi bir bilimsel ekipman yerleştirmemiş. Sadece bir adet yüksek çözünürlüklü kamera yer alıyor. 




    Kaynak:https://www.theverge.com/2021/4/13/22381554/ingenuity-mars-first-flight-delayed-nasa-fixes-software-bug







  • Kesin akıllarına gelmemiştir, düşünememişlerdir!!!

    Mesela Dk da 2900 rpm in üstüne çıkamya başlayınca bıçakların ucunun ses hızını geçip çeşitli sorunlara yol açacağını öngörmüşler, Mars'ın atmosfer ağırlığını ölçmüşler, tüm hesaplamaları yapmışlar gibi ama senin dediğini düşünmeleri çok zor olsa gerek.

    Tüm helikopter 1.8kg, laptoptan hafif....

    Adamlar test için kullandıkları olta iplerini bile test etmişler :D

    Adamlar test için özel rüzgar tüneli inşa etmiş...
  • olayın tamamı yazılım bence

  • xamaximax kullanıcısına yanıt
    donanım da aşırı önemli, yüzeyi aşırı ince olan bir gezegen olduğundan donanımın hesaplamaları da fazlası ile detaylı yapılmıştı.

  • xamaximax kullanıcısına yanıt
    tamamen yazılımla yürümez donanım eksiği var diye konuşuluyor
  • İnsanlara rezil olmamak için yetersizliklerini örtbas etmek için bahane üretiyor olabilirler. Uçurmayı başarırlarsa sorun yok, sonucu er geç görürüz. antigravity74100

  • Denesinler her yolu 1 tane helikopter gönderdiler bir şey olursa bidaha nasıl yapıcaklar

  • Helikopteri Mars'a göndermeden önce uzayda yerçekimsiz ortamda ve Mars atmosferi basıncında denemeleri gerekirdi. Yerçekimi azaldıkça itme kuvveti de azalma gösteriyor. Birim metreküpe düşen hava miktarının azalan ağırlığı nedeni ile itme kuvveti oluşturmak temel bir sorun olabilir. Ben yazılımsal bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bu ayrıntıyı hesap edemedikleri için motorun itme gücünün yeterli gelmemesi ihtimali var. Yazılım yolu ile motoru biraz daha yüksek devirde çalıştırabilirlerse belki uçabilir. Ben bu bilgiyi sadece deneylerime dayanarak paylaşmaktayım.

  • antigravity74100 A kullanıcısına yanıt
    Adamlar Marsa helikopter götürmüş uçmazsa mi rezil olacak?!

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • antigravity74100 A kullanıcısına yanıt
    Koskoca NASA’dan bahsediyoruz. Sizce dedikleriniz onların zeki mühendis ve biliminsanlarının aklına gelmemiş midir(!)? Alın iizleyin bakalım. Helikopteri nasıl da test etmişler.
  • antigravity74100 A kullanıcısına yanıt
    Kesin akıllarına gelmemiştir, düşünememişlerdir!!!

    Mesela Dk da 2900 rpm in üstüne çıkamya başlayınca bıçakların ucunun ses hızını geçip çeşitli sorunlara yol açacağını öngörmüşler, Mars'ın atmosfer ağırlığını ölçmüşler, tüm hesaplamaları yapmışlar gibi ama senin dediğini düşünmeleri çok zor olsa gerek.

    Tüm helikopter 1.8kg, laptoptan hafif....

    Adamlar test için kullandıkları olta iplerini bile test etmişler :D

    Adamlar test için özel rüzgar tüneli inşa etmiş...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ardicli2000 -- 15 Nisan 2021; 12:24:58 >
  • Başarılı olsunda 1 ay sonraya ertelensede olur

  • Alıntıladığınız kişi bugüne bugün anti gravity teknolojisini bulmuş biri(öyle iddia ediyor) tabi ki Nasa'ya fırça çekecek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 15 Nisan 2021; 13:15:29 >
  • Rachsuchtig kullanıcısına yanıt
    Siz belki yakıştırabilirsiniz fakat Nasa bu tür bir hatayı bence kendisine yakıştıramaz.

  • antigravity74100 A kullanıcısına yanıt
    Bu dediğine göre adamlar yaptıklarına güvenmeseler o helikopteri Mars'a götürmezlerdi zaten

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Helikopterin testi için Dünya'da sadece Mars atmosfer basıncına eş bir ortam oluşturulabilir. Dünya'da atmosfere etki edecek Mars yerçekimini oluşturmaları mümkün değildir. Hesaplamalarını eğer Mars yerçekimi kuvvetine göre yapmışlarsa eğer sorun yok. Dünya'nın yerçekimine göre oluşturulmuş bir helikopterin motorunun Mars'ta en az %60 daha fazla devirle çalışması gerekmektedir. Yani diyelim ki Dünya'da Mars atmosferi ortamında 40000 devirle uçurmayı başardılar, o zaman Mars'ta uçurabilmek için 64000 devir gereklidir. Dünya'da yapılan testlerdeki motor devir sayısının üzerine çıkabilecek yeterli kapasitesi varsa uçacaktır, yoksa kesinlikle mümkün değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 15 Nisan 2021; 15:4:52 >
  • Üçüncü kez ertenmesi ve yazılım sorunlarının devam etmesi garip bir durum. Başarısız olursa çok gülünç bir hal alabilir

  • Morichannn M kullanıcısına yanıt
    Onlar koskoca NASA ise ben de bu zamana kadar kimsenin başaramadığını başarmış bir kişi olarak geri zekalı değilim.

  • Vatandaş NASAkolik gibi eleştirince bana hemen cephe alıyor, kimin haklı olduğunu zaman kanıtlayacaktır. Ben lafla değil icraatımla konuşurum.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: por favor

    Bu mesaj silindi.

    hükümetin , "dıj güjler" diye 7/24 sayıp sövdüğü ülkelerden teknoloji satın alıp, yine "dıj güj" yardımı ile yaptıklarını milletine %110 yerli diye yedirip salak yerine koyduğundan belki o insanlar tepki veriyor olaibilir.


    kamera lensleri güme gitti. şimdi israil"den mi alınacak tekrar? Malum asel flir'in ilk serisi İsrail den teknoloji alımları ile Türkiye'de birleştiriliyordu. Çin'den alınanlar kanadalı firma ile yarışamaz da ...


    gerçi gps ve işlemci ambargosunu da ABD'de diretiyordu ermeniler.


    eee sen, sana "esatı ve rusu" vur diye verilen silahlarla gidip ermeni vurursan, adam ambargoyu koyar. kendin üret ki kendin koy nereye koyuyorsan. ama sen milletin ahına koyuyorsun bak baka yalan söyleyerek.





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.