Şimdi Ara

Mantıklı müslümanları, yanıldıklarına ikna edece deliller (25. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
530
Cevap
15
Favori
16.462
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Gök Gürültüsü kullanıcısına yanıt
    öncelikle ilgi için teşekkürler.

    ilahi metnin bize bakan yönü bizi bağladı diyelim. peki ilahı da bağlar mı? o teala sebebsiz yere mesela ilk insan veya sebebi eksiltip bir başka sebeb isnadla mesela isa aleyhisselam veya ölü olanı topraktan yaratabilir. yani bizim sınırlarımızla ilahi kudretin sınırsızlığı nerde kesişecek?

    biz öyle itikat ettik diye sözünün kölesi olan kişi ya da varlık kim olur?

    bu açılardan düşünülecek olursa bu cehenneme gider diyen ben veya sen veya o olabilir. ancak rahmetli mazhar osman'ın müthiş ifadesiyle ben deli demeden kimse kimseyi hastaneye atamaz.

    bu çerçeveden düşünülecek olursa ilk elden anlaşıldığı kadarıyla sınırlı düşünme yetisine sahip insanın muhakemesi de sınırlıdır ve öyle olmalıdır. bu bi suç kusur ya da ayıp değil.

    insanı ilah yerine koyan mantık ise bu açıdan kusurludur. mütevazi olamayan bi ilah varsa mütevazi olmak zorunda kalan bi kişi sınırları belli şekilde bu ilahı tanımlayabilir. sonsuz kudret sahibiyim diyen odur ve bu söz ben olduğum için söylenmedi. ben söyledim diye de bi şey sonsuz güç sahibi olmadı.

    ha benim sonsuz güçten anladığım cennete hurilerde kööşklerde sonsuz bi hayattır ve gerçekten sonuçta budur. koca kainat - bilmem kaç derece hayat memat yok herhangi bir canlıya mutlak cehennem. e peki bu niye var? demek ki biz taleplerimizle birlikte değerlendirilecek olursak sonsuz güç ve kudreti anlayamaz ve sınırlandırırız. e o zaman sınırlandırıyorsak bu sınır nerde?

    buna ebeveyn çıkmazı diyelim. sınırımız anne baba ve evlat denen çekirdek ailedir. bunun dışına çıkmak ise önce kendini anlama tanımlama ve sonrasında yek diğeri için çözüm üretme ile olur.

    şirke düşme denmiş. aslında biz demişiz. düştük diyelim. namaz kıl oruç tut da denmiş. tevbe et de denmiş.

    asla affetmem demiş. demek ki affetmeyeceğine inandığımız bi şey yapmışız. bunu nerden biliyoruz?

    kısaca insan kendisini bağıtlayan bir şeyi kabul edip bu ilahın kitabı derse o kitap da ona kendi sözlerini emri gibi aksettirir.

    yaradanu teala sırf insanı mı yaratmış? koca kürreler var. hayvanat nebatat var. demek ki biz şerik olmuş isek kime ve neye şerik olduğumuzu anlayacağız. ve rabbin hakkını ifa ederken tutumumuzu gösterip bu bedeni kutsa yücelt hatadan ari tut ben beceremiyorum deme ali cenablığını göstereceğiz.

    diyn ve kitap başlığında bahis edilen mevzualar konusunda ortak kanı oluşturmak lazım ve bu zor değil. ancak ortak bir kanı oluşturmamak konusunda gösterilen çabanın da kendince doğruları var deniyorsa bu durum ilahi yaratılışın dışında başka yaratılışlara öykünmeye başlar.

    bana göre bir kişi cehennemlik veya cennetlik olsa da bunu bahşeden gücün bu konudaki son kararı en önemli olandır.

    ben bu adamı suçsuz gördüm dese veyahut bu adamı ben cehenneme bile atmam orayı kirletmem deyip yokluğa atsa bunlar ama sen işte şurda şunu dedin mi diyecek?

    kitap o gün iki ayak ayağa dolaşmıştır diyor.

    bu yüzden bana göre bu çocukların yükümlülüğü ebeveyn denen kimselerdedir ve bu çocuklar dna nın kopya sureti olarak aslında ebeveynleri olarak mevcuttur yani 2. bir kişilikleri yoktur. yani siz bu çocuğa mı azab edilecek derken aslında ortada o çocuğun olmadığını görmeseniz de bilirsiniz. görmeden iman edilen bi şey aslında cehenneme dair olmamalı.

    saygılarımla...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 12 Mart 2017; 16:40:26 >




  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    Dinin kuşaktan kuşağa aktarılması,adaletsizliğe neden olan bu yapısı,senin adaletli dediğin ilahını ortadan kaldırıyor.Atalarının seçimleri sınav sonucunu,nereye gidip,gitmeyeceğini belirletebiliyor.Bu onu bağlar mı,bağlamaz mı bilemem ama.Onu yok ettiği kesin.
    İkinci olarak demişsiniz ki,insanın düşünme yetisi sınırlıdır.Buradan anladığım kadarıyla şunu diyorsunuz,Kuranın içeriğini kabul edeceksin seve seve.Çünkü senin düşünme yetin,algın sınırlı.Sen orada denilenleri algılayamıyorsun,düşünme yetin sınırlı,o yüzden sana saçma geliyor,içine sinmiyor.Örnek olarak sen yıldızlarla şeytanların taşlandığını,vurulduğunu göremiyorsun,çünkü gözün bunun için uygun değil.O yüzden bunu görmesen de,bunun olduğunu kabul etmek zorundasın.Bunu saçma,gülünç bulamazsın.

    -Neden gönderdiğim betiği kabul etmedin?
    +Göğün bekçilerce,korucularca korunduğunu,bilgi çalmaya çalışan şeytanların koca koca yıldızlarla,ateş toplarıyla,ışınlarla vurulduğunu gülünç,saçma,usdışı,mantıksız buldum.

    Şimdi biri,bu fantastik,doğaüstü,görünmeyen olayı saçma,gülünç,mantıksız,usdışı bulduğu için neden cehenneme gitsin ki?Ya da ben neden bunu kabul etmek zorunda olayım,var mı böyle bir zorunluluğum.Ben Allah denilen bir varlıkla hiçbir zaman iletişime geçmedim,o bana böyle bir şey söylemedi.Allah denilen bir yaratıcıyla,cebrail adlı bir melek aracılığıyla,1400 yıl önce iletişime geçtiği söylenen bir adam var yalnızca ortada.Bu adamın Allah adlı bir yaratıcıyla iletişime geçtiğine iman edeceksin.İslamın istediği bu değil mi zaten.Körü körüne inanacaksın,kabul edeceksin,onaylayacaksın.Yıldızlarla,ateş toplarıyla şeytanların vurulduğunu,taşlandığını kabul edeceksin.Ki bu anlatım, gökyüzünü gözlemleyen birinin, gözlemiyle fantastik ögeleri harmanlamasından başka bir şey de değil.Gözlemiş gökyüzünü çölde,parlak bir şeyler kayıp kayıp duruyor,bu olsa olsa yıldızdır demiş.Sonra fantastik bir masal uydurmuş.Bunlarla şeytanlar taşlanıyor,vuruluyor demiş.

    Yani anlayacağın,Kuran içerik olarak,saçmalıklarla,gülünçlüklerle dolu bir betiktir.Bu betiğin bir Tanrı tarafından gönderilmiş olma olasılığı bana göre yoktur.Ki dinin adaletsizliğe neden olan yapısı,adaletli Allahı olanaksız kılıyor.Bu da islamın kökten yıkılmasına neden oluyor.Bunu yok saysak bile,Kuranın bir Tanrı tarafından gönderildiğini kabul etmezdim,edemezdim.Çünkü Kuranın içeriği oldukça tuhaf,saçmalıklarla dolu,benimsenecek,içine sinecek,kabul edilecek gibi değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gök Gürültüsü -- 12 Mart 2017; 17:32:12 >




  • Kırarım Boynuzunu İblis kullanıcısına yanıt
    Güzel bir cevap teşekkürler fakat ben yinede aptalcada olsa bu riski almamayı tercih ediyorum herkesin kendi tercihi tabii saygımız var fakat bu riski almak almamaktan daha ahmakça şahsen yinede herkesin bir bildiği var saygılar hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gök Gürültüsü kullanıcısına yanıt
    ilgi için teşekkürler.

    kitap yani dolayısıyla kitapla öğrenilen mülk ilahındır.(cennet cehennem dünya vs) kendi mülkünü tartışmaya açmışçsa ben bilemem ancak bunu tartıştırmazsa bu da anlaşılmayacak bir şey olamaz.

    biz daha kitabın maksadını anlamış değiliz diye düşünüyorum. bizim lisanımıza aklımıza göre şöyle diyoruz.

    şu konuyu da netleştirmek lazım meseleye bakış açımızda da fark olabilir. en amiyane tabirle bardağın yarısı dolu boş olayı gibi.

    kabaca benim bahsettiğim kitap insana seslenmiyor. insan olması beklenen veya insan olduğu düşünülen bi şeye sesleniyor.

    bakın bu durum-tespit bile algı farkımızı ortaya koyabilir.

    ben veya bi başkası size kitabullahta ecderha arayın konuşan karıncalarla veya kuşlarla muhabbet edin demiş olamayız ve de demedik de. ben namaz kılın oruç tutun da demedim. demem de. bu beni herhangi bi şey yapmıyor.

    ilaha inanana göre her şeyde onun işareti vardır ve karşısındaki her şey bi şekilde ona doğru yol alır.

    tabiata inana kimse için de karşısındaki şey tabiattır ve her şey bi şekilde odur.

    siz veya ben ise bu şundan böyledir bundan böyledir diye yaptığımız evhamı gerçek sanıyoruz.

    kadınla evlen sonra boşan bi de bak ki ulen tanışmasam belki merabam olurdu şimdi yüzünü görmeyeyim diye şehri değiştirdim. ne iş be... insan sevince öldürürümüş sevgiyi falan.

    kafalardaki şu aidiyet duygusunda kurtulmak gerekiyor. bi zaman meraba dedik evlenmedik ama. yani kendi evhamlarınızı başkalarının hakikati gibi düşünmek hatası var.

    şeytanlara göndermelik taşlar yaptık. ben mi sen mi o mu yaptı?

    burada özünde sizi evhama düşürecek bi şey yok. bana komik geliyor saçma duruyor. bu bi evhamdır. söz ve muhattap siz değilsiniz ki. inançlı adam ruh vasıtasıyla inançsız adam da ortak ata falen feşmanla ilahi kudretle bayağı yakın bi ilişk kurmuş.

    sizin aslında evham yaptığınız şey aidiyet duygusundaki gereksizlik.

    şimdi o öyle bi ilah ki size cenneti zevki neşeyi vaad eder ki bunları bilmediğinden nasıl yapacağını size sormak istedi.

    aidiyetten kurtulursanız eğlenceyi bilen yemek içmek denen zevki yaşamasa da tattırabilen bi varlığa şehadet edersiniz.

    ayetlerin meali ayrı konu. ancak faraza hak teala boşuna yaratmamakla birlikte bi latife yapmış olamaz mı?

    burada esprileri sadece ben yaparım diyen biri mi var?

    biraz sakin olmak sukuna ermek ve öyle düşünmek lazım...


    saygılarımla...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 12 Mart 2017; 17:43:2 >




  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    Aslında hata bende,Allaha inanan,ama ne dediği pek anlaşılmayan biriyle,olmayan bir Allahı tartışıyorum burada.Ben yapısal olarak adaletsizliğe neden olan din konusunda sınav yapan adaletli Tanrı olamaz diyip,geri çekilmeliydim.Kuranın içeriğine girince,işin içinden çıkamazsın,debelenirsin,boşa soluğunu,özünü tüketirsin.Ne yani adam yıldızlarla şeytanların vurulduğuna,taşlandığına inanıyormuş,bunu kabul ediyormuş.Bu adamla bu konuyu tartışmanın,bir anlamı,gereği var mı,yok.Bu tartışma bizi bir sonuca ulaştırır mı,yok.Adam inanıyor yahu,inanıyor.Var mı,bunun üstüne bir söz,yok.Ne diyeceksin,yahu yıldızlarla şeytan taşlanır mı,vurulur mu diyeceksin inanan adama.Benimki de saçmalık yani.Kendime kızdım şu anda.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gök Gürültüsü -- 12 Mart 2017; 17:53:57 >
  • Gök Gürültüsü kullanıcısına yanıt
    siz insan ürünü olan bi şeyin yani insanın yaşadığı diynin kıstasını kitapta arıyor iseniz insan kıstasındaki hataya değinin yoksa ilahın da diyni var ve bu diyn için kitap geldi dersiniz.

    hadi birincisi neyse de ikincisine şahitlik etmek ne demek?

    iman etmek yaşamaksa şimdi ben kardeşimi öldürüp gökten bir karga mı bekleyecem gömmek için. dersin ki yahu öyle adamlar var ki sırf kitapta yazdı diye bak ne yaptı?

    şu dünyada binlerce kişi kardeşini bir kitapta yazdığı için öldürmedi ve gökten de bi karga beklemedi.

    ayetlerin gerçek manasını ilah bilir deyip e peki şimdi ne olacak aha burda şunu demiş aha burda bunu demiş dersek bu evhamımıza,

    yeni bi tabir olduğu için copyright'ı benim olsun kabuledilmişçelişkisendromu diyelim.

    meali veren adamlar zaten sizi en başta muhayyer bırakmış en doğruyu o bilir bana niye soruyosun bi de cevap verince beğenmiyosun diye. şimdi kitabı inceleyen biri olarak o ayette gerçekte ne denmek istediğini araştırıp bize de anlatın olay bitsin.

    hemen size inanacam ve kitaba iman edecem. o kadar kolay olamadığını bi de böyle görelim.

    saygılar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 12 Mart 2017; 18:5:9 >




  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    Yok sana kızmıyorum,kendime kızıyorum gerçekten.İnanan biriyle,Kuranın fantastik masallarını, tartışma saçmalığına giriştiğim için.Sonuç olarak kişi inanıyor yani,ne diyebilirsin ki.Yazmam anlamsız,bu konuda.Tamam bana gülünç,saçma geliyor,ama kişi inanıyor,kabul ediyor.İnanıyor,var mı ötesi,yok.Bu konuda daha fazla yazmanın bir anlamı var mı, yok.
    Din yapısal olarak adaletsizliğe neden oluyor demişmisin.Din,inanıp,inanmama konusunda sınav yapan adaletli Allah olamaz çıkarımına ulaşmış mısın,tamam bunu söyle,geri çekil,değil mi ama.Kuranın içeriğine ne giriyorsun ki,oraya girersen,inanan biriyle,fantastik masalları tartışıp,boşuna soluğunu,özünü tüketirsin,anlamsız bir yazışmanın içine girersin.
  • bestzedDH B kullanıcısına yanıt
    Yok hocam aptalca olur mu hiç. Gayet mantıklı. Sonuçta inanmayanda risk alıyor. Önemli olan birbirimize görüşlerimizi zorla dayatmamak. Saygılar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bestzedDH B kullanıcısına yanıt
    Dünya tarihi boyunca birçok (4300 din ve mezhep olduğu biliniyor) din ve inanç gelmiş 1 tanesine inanmakla hiç birine inanmamak arasında istatistik olarak çok fazla fark var mı sence ya odin veya zeus ile onların öğretileri doğruysa ?
    Yani risk olarak çok fazla farkı olduğunu sanmıyorum şahsen . Sen 4299 tanesi uydurma diyorsun deist biri 4300 tanesi sonuç olarak
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Torlak Kemal

    HAYALLER (tez): İslam mükemmel bir dindir, kusursuzdur, onda hiç bir çelişki yoktur, her şeyin çözümü islamdadır, insanlığı islam kurtaracak, huzur islamdadır, lay lay lom. lay lay lom...

    GERÇEKLER (antitez): Afganistan, Suudi Arabistan, Yemen, Ürdün, Mısır, Cezayir, Nijerya, Fas, Irak, Suriye, Bangladeş, İran, Somali, Libya, Pakistan, Küveyt, BAE, Katar vs..

    SONUÇ (sentez): Ama onlar gerçek islamı uygulamıyor ki



    yahu böyle saçma sapan bi yorum bile 68 beğeni topluyor ya ne diyeyim ben size ya , birincisi güzel kardeşim
    İslam ile Müslüman arasındaki farkı öğren ,
    Saydığın ülkelerin hepsinde evet İslam vardır ama sadece İslam yoktur bununla birlikte kültürel öğeler,dil ,coğrafi etkenler vardır.Zaten bu saydığın ülkelerin çoğunluğu yüz sene önce yoktu . Sen 500-600 yıllarda ortaya çıkmış ve günümüze kadar gelmiş bir dini dış etkenlere,siyasi ve ekonomik etkenlere bakmadan yorumlayamazsın.
    Senin ben anlayacağın dilden anlatayım ,söz gelimi Atatürkün partisi olan Chp Atatürk'ün istediği politakaların ne kadarını uyguluyor veya Atatürkün istediği politikalar şu anki çağımıza göre yeniden yorumlanıyor mu ,mesela bundan 100 sene sonra Atatürk'ün politikaları hala uygulayacak olursak çağı ne kadar yakalarız (laf gelimi söylüyorum Atatürk'e veya Chp'ye laf etmiyorum).
    Sen bir olguyu ,fikriyatı uygulayana bakıp da o fikri kötülersen çok büyük yanlış yapmış olursun .Burda sorun fikir,olgu da değil onu uygulayandadır.
    Gerçek İslam bu değil olayına gelince , bu lafı herkes kullanıyor gerçek Chp bu değil gerçek Atatürk bu değil, gerçek sol ,gerçek milliyetçilik bu değil diye .Burda dediğim gibi mesele bir olgu da değil onu uygulayan da sen eğer onu uygulayanlara bakıp bir sonuca varırsan çok büyük hatalar yapmış olursun .Bak mesela fıstık gibi 4 4 2 sistemi var futbol da .Ama herkes uygulayabiliyor mu yok .Sorun sistem de değil uygulayan da ,gel sistemi de tartışmaya açalım Kuran'ı Kerimi eğer okuduysan gel buyur
    Ek olarak belki zahmet buyurursun da okursun :
    -




  • cebeshasoniki C kullanıcısına yanıt
    Tane Tane anlatayım:

    1.İslamın öğretileri ile Müslümanların uygulamaları arasında fark olabileceğini biliyorum ama sen verilmek istenen mesajı kavramadığın için çok zeki olmayı gerektirmeyen ve daha önce defalarca duyduğum tipik savunma argümanına başvurmuşsun.

    2.Benim anlayacağım dilin ne olduğunu bilmiyorsun. Ben ne CHP’liyim, ne de Atatürkçüyüm. Yine çok zekice olmayan bir çıkarım yapmışsın ve haliyle verdiğin örnekler de benim açımdan bir şey ifade etmiyor.

    3.“Sorun fikirde değil, onu uygulayandadır” diyerek sorunlu bir fikir ortaya atmışsın! O zaman ben de buna bir-iki örnek vereyim: Satanizm sorunlu değildir, sorun kedi kesenlerdedir. Pol Pot’un gözlüklüleri, okur-yazarları öldürmeye dayalı arınma fikirleri sorunlu değildir, sorunlu olan Pol Pot’un kendisidir. Hristiyanlık sorunlu değildir, sorun onu anlamayıp yerine yeni din uyduranlardır. Antik Yunan Panteonu sorunlu değildir, onu yanlış kavramış olan Yunanlılardır, vs. vs.

    4.4 4 2 sistemi örneği de yine kötü bir örnek olmuş savunduğun argüman açısından... Bu sistemi becerip uygulayamayan takımlar olduğu gibi gayet başarılı şekilde uygulayan takımlar da var. Ayrıca bu sistem fıstık gibiyse neden diğer sistemlere ihtiyaç duyulmuş?

    5.Yıllar önce Kuranı baştan sona okudum ve o yüzden dinsizim. O zamandan bu yana Kuran değişmediyse tekrar okumama gerek yok.

    6. Senin gibi konudaki ilk mesajıma takan başkaları da oldu. Onlara daha ayrıntılı cevaplar verdim. Merak ediyorsan açıp okursun, aynı şeyleri tekrar etmek yorucu oluyor çünkü...




  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    Başka bi tane Kur'an daha oku abi, gerçek Kur'an o okuduğun değildir belki




  • quote:

    Orijinalden alıntı: John Wick

    Başka bi tane Kur'an daha oku abi, gerçek Kur'an o okuduğun değildir belki

    O değil de şimdi biri gelir, Kuranı Arapça okumadan anlayamazsın, der, zekamızla alay eder.




  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
    "İdrâk-i maâlî bu küçük akla gerekmez. Zira bu terazi o kadar sıkleti çekmez."ciler gelmeden gidelim
  • İyi olur, ben kaçtım.
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Torlak Kemal


    quote:

    Orijinalden alıntı: John Wick

    Başka bi tane Kur'an daha oku abi, gerçek Kur'an o okuduğun değildir belki

    O değil de şimdi biri gelir, Kuranı Arapça okumadan anlayamazsın, der, zekamızla alay eder.

    Kuranı çince okumadan anlayamazsınız!??!!!??!

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • ay süper kafalar varmış konuda.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Torlak Kemal

    İyi olur, ben kaçtım.

    Bana neden dinsiz olduğunu argümanlarınla birlikte anlatır mısın ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: paardon

    Ateist bir arkadaşı Müslüman yapabilmek adına, benle Kuran'ı hatim etmesi konusunda ikna ettim. İyi de gidiyorduk ama yavaş yavaş büyüyen şüphe damlaları Ahzab Suresi ve en ılımlı İslam alimlerinin dahi, "Yahu peygambere tabi ki ayrıcalık tanınacak.." demesinden öteye gidemeyen açıklama çabalarıyla doldu taştı..

    Farkındalığın ilk gecesi çok sarsıcı oldu. Saatlerce ağlaya ağlaya Allah'a beni doğru yola iletmesi için yalvardım. Birini Müslüman yapmaya çalışan bir müminken, neden dinden uzaklaştım diye düşündüm. Kalbimin köreltilmesi cezası için hiçbir sebep yoktu. Kendimi Cehennemde cayır cayır yanarken düşündüm..

    Ama merakıma engel olamayıp daha da derinlere indim. Indikçe, indim. İndikçe ilk gece içimi parçalayan şeylerin aslında yılların korku imparatorluğundan ibaret olduğunu gördüm. Tebessüm ettim. Şanslıyım ki kırdım o zinciri. Bir kez kırılınca, bambaşka oluyor herşey. Dinler uğruna düşman olduklarına inandırılan kişilere nefret ettiğim her hücremi daha fazla bilgi ve sevgiye ayırdım. O kadar boşluk açıldı ki hayatımda hala inanamıyorum. Mutluyum.


    "O, sana Kitab’ı indirendir. Onun (Kur’an’ın) bazı âyetleri muhkemdir, onlar kitabın anasıdır. Diğerleri de müteşabihtir. Kalplerinde bir eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onun olmadık yorumlarını yapmak için müteşabih âyetlerinin ardına düşerler. Oysa onun gerçek manasını ancak Allah bilir. İlimde derinleşmiş olanlar, “Ona inandık, hepsi Rabbimiz katındandır” derler. (Bu inceliği) ancak akıl sahipleri düşünüp anlar".




  • 
Sayfa: önceki 2324252627
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.