Şimdi Ara

Malatya Organik Kayısı Pazarı! 🍑 (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
108
Cevap
29
Favori
10.346
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Konunun Etiketleri
Şehir #Malatya İlan Türü #Satılık Ürün Çeşitleri #Kurutulmuş Gıdalar
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • tobepeople kullanıcısına yanıt
    Malatya'nın farklı bölgelerine her sene mutlaka bir dolu vurur. Dolu olayı bölgeseldir. Anlık birşeydir. Ağacın şekline, yaşına vs. göre bazen çok bazen az zarar verir. Kısacası dolu ile alakası yok.

    Kayısı kalitesi düşmesinin direk üretici ile sorunu var. 2 yıldır en yoğun kayısı bahçelerinin olduğu bölgede zirai satış yapan dükkandayım. En organik tarım bende diyen adam en az 3 defa ilaçlama yapıyor.

    Misal kısa zaman sonra ağaçları gübreleme, kazma yapıp güzdaşı dedikleri koruyucu ilacı atıyorlar ki seneye kadar kışın ayazından, karından kurumasın. İlkbahardan itibaren çiçekler açınca peşpeşe, çiçeğin başına birşey gelmesin diye ilaçlanır, bademe dönünce düşmesin, ağaca tutunsun diye ilaçlanır, çillenmesin diye ilaçlanır, böcek yemesin diye ilaçlanır.

    Kayısı çok kolay bir meyve değil. Hem sık sulama hem bakım yapmak lazım. 1 defa ağaçlara ve toprağa ilaç attıysanız sürekli ilaçlamak zorundasınız demektir. Ağaçlar kurur ve kesmek zorunda kalırsınız. O toprakta da yeni diktiğiniz ağaçlar yine ilaç isterler. Organik kayısı diye birşey yok. Bu sene 250 ton civarı alım satım yaptı kayınpeder. Full organik dedikleri ağaç bile en az 5 defa ilaçlanmıştır. Bizzat ben sattım malzemesini. Adam full organik diye yemin ediyor yanımda.

    Kısacası Malatya insanı genelde aşırı uyanıktır ve çalışkandır. Ürününü çoğaltmak ve satmak için ne gerekiyorsa yapar. Haklıdır da. Ağaç dikildiği andan itibaren ilaçlanmamışsa ancak o şekilde organik olabilir. O zaman da zaten size düşmez, havada kaparlar. Bulsam ihracata kilosu toptanda 60-70'den ben bile satarım.

    Kısacası fazla kurcalamayın, yiyin gitsin. Ama günkurusunu yani kahverengi yamuk yumuk renkli olanını. Aşırı şifalıdır. Bu haliyle de faydasını yazsam 100 satır altalta gider. Sarı olanını komposto, aşure vs. olarak tüketin. Çünkü kükürtle istimleniyor.


    Edit: ilan sahibinin ürün kalitesi ve fiyatı çok iyi gözüküyor. Gözünüz kapalı alabilirsiniz. Marketler hikaye. Arkadaşla herhangi bir bağım yok. Ben özümde bilgisayarcıyım. Sadece 2 yıl ortağı olduğum işyerini toparlamak için geldim Malatya'ya. Oturdu çok şükür. bu ay geri gidiyorum İstanbul'a zaten işim bitti.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mcake± -- 6 Eylül 2020; 11:58:21 >




  • Antepli biri olarak ürünleriniz gayet organik Malatya pazarı ve Antep urunleri ortalama aşağı yukarı aynı sayılır tavsiye ederim belki fıstıklı urunleriniz daha ağırlıklı olsaydı kaliteniz daha yukarı cikar inşallah kendisine teşekkür ederim gayet ilgili bir arkadaş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mcake± kullanıcısına yanıt
    İçime kurt düştü şimdi. Gidip marketten alirim bu duruma her tur ilaci zaten yiyeceksek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • false6 kullanıcısına yanıt
    Sen beni çok yanlış anlamışsın. Kayısı yada diğer kurutulmuş meyve/sebzeler parlak gözüksün diye ilacı var, böceklenmesin diye ilacı var, bozulmasın diye ilacı var, tatlansın diye ilacı var. Ohooo var oğlu var.

    Marketten asla alınmaz. Bu sayfadaki arkadaştan alırsan minimum seviyede ilaç olur, maksimum seviyede organik olur.

    Tam organik/ full organik diye birşey çok zor onu kastettim. Market kayısısı alınmaz. Parlak, cam gibi aynalı kayısı alınmaz.
  • Bir adet Vezir Tepsisi siparişi verildi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi æxen -- 21 Aralık 2020; 22:32:54 >
  • Sarı olanların organik olmasının imkanı yok. Hepsi kükürte batırılıyor ve zararlı. En yakın arkadaşım kaysı işinde, sarı olanları sakın yeme diyordu kendisi.
  • cenkakay08 C kullanıcısına yanıt

    Merhabalar,


    Öncelikle ilginiz için çok teşekkürler. Sarı kayısı üretimi yönüyle gün kurusu -natural- kayısıdan farklılık gösterir. Bu farklılığa istinaden isimlendirmede de bu detayı dile getiriyoruz. Gün kurusu kayısı tamamen güneş altında, doğal yöntemlerle kurutulurken sarı kayısı daha uzun süre ve zorlu şartlarda muhafaza için daldan indirilir indirilmez belli standartlarda kükürtlü bir ortamda özel olarak işlem görür. Söz konusu arkadaşınızın bahsettiği gibi kayısının kükürde batırılması durumu yoktur. Kükürtlü ve belli sıcaklıktaki özel bir ortamda (yöresel ismiyle islimleme denir) belli bir süre bekledikten sonra kayısı çekirdeği çıkartılıp Güneş altında kurumaya alınır. Gün kurusu -natural- kayısıda bu islimleme işlemi yapılmayıp direkt Güneş'le kurumaya geçirilir.


    Dolayısıyla uzun bir süre, sıcak-soğuk fark etmeden, ulaşım ve tüketim süresi, tarzı yönüyle farklılıklar gösteren durumlarda daha dayanıklı ve uzun zaman formunu koruması açısından sarı kayısı önerilerken; gün kurusu -natural- kayısı biraz daha dikkatli muhafaza edilip çabuk tüketilme gerekliliği içindedir.


    Bu kükürtleme işlemi (islimleme) başta da ifade ettiğim gibi belli standartlarda olmaktadır. Kayısı esasen bir ihracat ürünüdür. Yani iç pazarda tüketiminin çok daha fazlası yurt dışına gönderilir ve Dünya kayısı ticaretinde Malatya kayısısının ve dolayısıyla Türkiye'nin payı çok büyüktür. Burada yurt dışına üretilen kayısı ile iç pazarda satışa sunulan kayısı ayrımı yoktur. Yani standartlar yönüyle irili ufaklı veya zedelenmiş, parlaklık gibi faktörler haricinde iç pazar da dış pazar da insanlar aynı kayısıyı tüketmektedir. Kükürtleme sabit oranları değişmez; fazlası kayısının tadını bozar, azı kayısıyı zorlu şartlara muhafazada zayıf kalır. Bu standartlar ışığında üretilen kayısıyı Türk vatandaşı da tüketir, ABD'de yaşayan bir ABD vatandaşı da Almanya'daki bir Alman vatandaşı da. Kısaca tüm sarı kayısılar üretimdeki bu standartlar yönüyle aynı üretim tarzında ve islimleme yöntemiyle üretilir. Zararlı olan veya zararı yönüyle açıklık bulunan bir ürün olsa öncelikle pazarın en büyük pastasını barındıran yurt dışı kısmına satışlar olmaz; iç pazar da kayısı talep görmez. Zira yıllardır süregelen bir kayısı üretim ve kurutma işleminden bahsediyoruz burada, bu basit ve sıradan bir işlem değildir.


    Konuyu açık bir şekilde ve detaylıca paylaşmak istedim ki sizin nezdinizde merak eden herkese bir bilgilendirme olsun.


    İyi forumlar...

    ______________________________


    Bu kullanıcının dükkanına eklenen son 10 ürün





  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.