Şimdi Ara

Majör ve Minör Mantığı ve Notalara Göre Mantıkları?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
1
Favori
4.480
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu konuda bir miktar araştırma yaptım fakat hiçbirinde tam olarak aradığım basitlikte açıklamalısını bulamadım. Üzerinde iyice düşünüp terimleri vs. araştırma yapıp mantığını çözebilirim muhtemelen, ancak bu kadar karmaşık anlatımlarda olması gerçekten karmaşık olmasından mı kaynaklanıyor?

    C D E F G A B - Do Re Mi Fa Sol La Si

    C Majör, E Majör, A Majör veya Minör...

    Bunların mantığını açıklamak için her notanın ayrı bir kuralımı olmakta yoksa belli kesin kurallar üzerine mi kurulu? Demek istediğim La Majör veya Minörünü kesin olarak LaMajör yapan şey tam olarak nedir? La notasının ismini almasının ana nedeni ne oluyor? Aynı şey diğer herhangi bir nota içinde geçerli eğer bir farklılığı varsa kesin kurallar üzerine kurulu değilse.

    Çözemediğim kısım işte bu; En kısa özet haliyle, Am veya F'i Am ve/ya F yapan asıl sebep/mantık nedir? Teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unknown108 -- 4 Temmuz 2017; 3:22:44 >







  • akorlardan bahsediyorsan, akor kurulum formüllerine göz atmalısın. gamların da formülü var major veya minör yapan. aslında ilişkililer bunlar ve ilgili minör-majör kavramını duymuşsundur. a minor c majör le aynı notalardan oluşuyor gibisinden. fark ne o zaman, başlangıç notası.çalmaya başladığın nota değiştiği için formüller de değişiyor.(bu noktada sıra sayısı vermen lazım notalara anlaman için) şöyle ki:
    arızasız ve kolay anlaşılır diye her zamanki gibi c major ve a minörden gidelim.
    C D E F G A B C D E F G A ..... diye gidiyor
    c(ilk nota r ile ''root'' de gösterilir.1.notamız diyelim) c ile d aralığına bakalım. C, Csharp(dodiyez), D . C ve D arasında 1 tam ses var demek bu da. D ile E arasında da Dsharp var yine 1 tam ses oldu. E ve F arasında bir nota yok, E-F arası yarım ses olmuş oluyor böylece.

    a minör de a dan başlıyoruz. A ve B arası Asharp var, tam ses olmuş oldu.o da ne B ile C arasında nota yok yarım seslik bir aralık. sayılarla ifade edince daha rahat anlayacaksın şimdi

    C Majör 1. nota C 2. D 3. E ve hepsinin arasında tam ses var (2 şer perde)
    A majör 1.nota A 2. B 3. C A ile B arasında tam ses(2 perde var) ama B ile C arasında 1 perde, yarım ses var.

    ve sadece ilgili majör ve minör yok, modern müzikte geçen 7 mod (minör ve majör dışında 5 tane daha var yani) bu şekilde oluşuyor. A dan başlayanın adı minör mesela D den başlayana dorian demişler G den başlayana mixolydian vb.

    akorların da kurulum formülü var, basitçe 3 sesten oluşması lazım. majör akorları ele alalım gamın 1 3 ve 5. notalarından oluşur temelde. C majör mesela C E G notalarından oluşur .

    minör akorlarda da aynı mantık. A minor gamı A B C D E F G diye gidiyor 1.3.5 A C E notaları a minör akorunun temelini oluşturuyor. 7li akorlar vb de bu akorlara eklenen başka notalarla elde ediliyor. başka kuralları var.

    şimdi diyceksinki 3 nota dedin, niye bareli akorlar ya da genel basış şekikliyle 5veya6 tele vurarak çalıyoruz genelde. aynı notanın farklı oktavları içinde geçiyor ve güzel bir tını sağlıyor sebebi bu.




  • karmaşık değil hocam, aslında çok basit birşey. ama düzgün anlatamıyorlar adam gibi.

    okuman gereken kitap "müzik teorisi". ben müzik kursuna gidip ders almıştım. orada sadece enstrümana göre sınıflara ayırıp onu çalmayı öğretiyorlar. normalde bunun yanında müzik teori dersi de verilmeli notaları ve o dediğiniz minor major olaylarını anlayabilmek için.

    ama müzik hocalarına soru sorsan daha vakti değil, oraya ilerde gelecez, sen önce elini şöyle tut, şunu şöyle çal gibi şeyler söylüyordu hepsi. ben de bıraktım kursları kendim müzik teori kitabı buldum netten oralardan çalışıyorum. enstrümanı çalmak da zaten pratik yapma işi, yani bisiklet kullanmayı öğrenmeye benziyor. ne kadar çok zaman harcayıp eline gitarı alıp çalarsan veya piyano çalarsan o kadar iyi yaparsın.
  • leopolidas L kullanıcısına yanıt
    haklısın, istediğin kadar güzel çal ama müzik bilgin olmadıktan sonra her zaman bir eksiklik olacaktır. bazı istisnalar var ama. jimi hendrix gibi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: erdemcakilci

    haklısın, istediğin kadar güzel çal ama müzik bilgin olmadıktan sonra her zaman bir eksiklik olacaktır. bazı istisnalar var ama. jimi hendrix gibi

    gitar için tab bulmak daha kolay internette. atıyorum yeni bir dizi veya film çıktı (harry potter, game of thrones artık ne aklında gelirse), gitar için genelde tabı bulunuyor notalarından ziyade.

    piyano için ise notaları.

    zaten gitar için tab dan çalmak daha kolay, piyano için de notadan. keman da notadan bakılarak daha kolay çalınıyor.

    mesela piyano için örnek (videonun altına linkini koymuşlar):

    https://www.youtube.com/watch?v=sEQf5lcnj_o




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.