Şimdi Ara

Macbook Air yeterli mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
3.084
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,

    Late-2013 Macbook Pro cihazımın ekranı bozuldu ve yüklü bir servis masrafı çıkardı. Cihazın artık 6 yaşını geçmesiyle, servis masrafını çekmektense yeni cihaz almayı da değerlendiriyorum. 2020 Macbook Air kağıt üstünde kendime uygun bulduğum bir cihaz olsa da özellikle yabancı sitelerden incelemelerine göz attığımda sadece hafif kullanıma uygun bulmuşlar, fan yapısı ve bu yapıya bağlı çıkan ısınma problemlerinden dolayı. Ben haftada 1-2 kez Photoshop’ta genelde sosyal medya odaklı çalışmalar yapmak haricinde ağır bir program kullanmıyorum. Photoshop’un açık olduğu esnada mutlaka Safari’den birkaç sekme ve eşzamanlı olarak Spotify da açık oluyor. Macbook Air bu kullanımda beni sıkıntıya sokar mı? Bunu sormak bile komik geliyor bana, zira bu bahsettiğim işi bu makinayı neden zorlasın diye dişünüyorum, fakat sipariş vermeden önce buradan da fikir almak istedim. Bahsettiğim kullanımı yıllardır Pro cihazımda yapıyordum ve o cihaz serinin güçsüz modellerinden biriydi (i5, 8 GB RAM). Yine de hiçbir zaman, ağır yükler verdiğimde dahi, beni beklentimden farklı bir yere götürmedi. Fan sesi duymak veya cihazın ısınması doğal geliyordu, bunların yaşanmadığı bir notebook var mı? Kafamdaki konfigürasyon i5, 16GB RAM ve 256GB SSD. Sizce bu cihaz benim kullanımıma uygun mudur, alıp da test edebilmiş olan var mı? Gelecek ay da yeni 13 inç Pro’nun tanıtılacağı söyleniyor, fakat Air yeterli olacaksa ekstra beklemeyi ve ödemeyi tercih etmem.







  • İşini göreceğini biliyorsun, gözüm pro'da diyemiyorsun tabi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: azizfikri

    İşini göreceğini biliyorsun, gözüm pro'da diyemiyorsun tabi.
    Belli ki güzel okumamışsın ya da taşlama sanatına özel bir ilgin var :) “ Gelecek ay da yeni 13 inç Pro’nun tanıtılacağı söyleniyor, fakat Air yeterli olacaksa ekstra beklemeyi ve ödemeyi tercih etmem.” Thermal throttling denen mevzu ne kadar ciddi bilemiyorum, bilgisayar donanımları hakim olduğum bir mecra değil. 10k ödenecek bir cihazda önlenebilir problemler yaşamak istemem, ilk mesajımda dediğim gibi kendim de mantıklı bulmasam da bir bilene sormak yanlış mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Monsterican -- 23 Nisan 2020; 0:42:18 >
  • Ben de aynı durumdayım.
    Sadece Photoshop ve Lightroom için i3 veya i5 MBA yeterli olur mu?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: umityasar

    Ben de aynı durumdayım.
    Sadece Photoshop ve Lightroom için i3 veya i5 MBA yeterli olur mu?
    2020 i3'te lightroom kullanıyorum. Fan bile çalışmıyor.

    Ek olarak 10. nesil i3'ün 8. nesil i5'ten daha performanslı ve daha az güç tüketen işlemci olduğunu forum duvarına yazmak lazım. Herkes aynı şeyi soruyor.

    Cevap: yeterli.
  • MacBook Air i5 i7 işlemcilerde ısınma sorunundan söz ediliyor. i3 de bu daha azmış. Aklınızda bulunsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tekrar merhabalar,
    Geç de olsa bazı cevaplar gelmiş, yeni görme fırsatım oldu. Benzer sorular özellikle reddit'te karşıma çok çıkıyordu, yerli kaynak olarak yolu buraya düşen olursa diye birinci ağızdan deneyimlerimi aktarmak isterim.

    Öncelikle kendi sorumu kendim de cevaplayayım: evet, Macbook Air bahsettiğim işlemler için yeterli. Buraya başlığı açarken dahi bu soruyu sormak saçma geliyordu, fakat internette yoğun bir bilgi kalabalığı mevcuttu. Buraya başlık açtıktan kısa sonra iade hakkına da güvenerek bilgisayarı sipariş ettim ve 3 gün önce elime ulaştı. Planladığım gibi i5, 16 GB RAM ve 256 GB SSD olarak konfigüre ettim cihazı. 3 gün uzun çıkarımlar yapmak için yeterli değil, ondan dolayı çok detaya girmeden biraz bahsedecek olursam: özellikle kurma aşaması ve bilgisayar beklerken biriktirdiğim işleri yapmakla geçen ilk iki gün boyunca uyanık olduğum saatlerin büyük çoğunluğunda cihaz açıktı. İlki kutudan çıktığı %70 civarı dolu hali olmak üzere 3 kez şarjı bitirdim ve sonrasında şarj ettim. Bilgisayarın açık olduğu süre zarfının neredeyse tamamında Spotify açıktı, Spotify kapalıyken de zoom açıktı. Arkaplanda Bitdefender Antivirüs sürekli çalıştı ve hala çalışıyor. Bunlara ek olarak, 2 ayrı ödev için aynı anda bolca Safari sekmesini (aynı anda en az 5) ve birden fazla Pages penceresini açarak çalıştım. Yine Safari'de bolca sekme üstünden Behance açıkken birkaç saat süren bir Photoshop projesi yaptım. Projenin kendisi hafif olsa da bu süre zarfında Photoshop'u hiç kapatmadım. Gerekli olan durumlarda Chrome da açıldı ve Finder sürekli aktifti. Bütün bunlar esnasında cihazdan bariz bir fan sesi duymadım, yüksek olarak fan sesi duyduğum tek sefer Photoshop'u kurmak için debelenirken cihazı yeniden başlatmam ve açılır açılmaz az önce açık olan her şeyi tekrar açmaya çalışması esnasında oldu. Bütün yaptığım işlemler sırasında cihaz sıcaktı, fakat rahatsız edici derecede sıcak değildi. Ekstra yazılımlarla sıcaklık ölçümü yapmadım, ondan dolayı size derece veremem. Yine de daha iyi tarif edebilmek adına ellerim kasanın üstündeyken rahatsız olmadıyı bir ölçüt olarak verebilirim. En sıcak haline de yine bir şeyleri kurma aşamasındayken ulaştım. Bütün kullanımım esnasında deneyimim oldukça akıcıydı, tabii ki iş yükünü artırdığım zaman sekmeler arası geçiş gibi hissedilir yerlerde bir nebze ağırlaşmalar gözledim. Fakat bunun beklenmedik olduğunu söylemek kendini kandırmak olur. Benim görüşüm ısınma ve gürültülü fan sesi meselelerinin abartılmış olduğu. Şu ana kadar vasata yakın bulduğum tek konu batarya ömrü oldu ama bunda da cihazın henüz çok yeni olmasının ve benim açar açmaz eşek yüküyle iş vermemin payının olduğunun farkındayım. Yine de internette gördüğüm bataryaya dair eleştiriler, muhtemelen bu cihaz hakkında yapılan en hakkaniyetli eleştiriler.

    Eğer benim gibi 2016 öncesi bir Macbook Pro modelinden veya eski kasaya sahip bir Air'den geçeceksiniz söylemek istediklerim:
    -Ne reklamlarda kullanılan, ne de insanların çektiği gerçek fotoğrafların hakkını veremediği şekilde yeni kasa çok güzel. Ben orijinalden şaşmadım ve gümüş seçtim. Temel yaklaşım aynı olsa da Apple bir yolunu bulup her detayı olduğundan daha alımlı göstermeyi yine başarmış. Kelebek mekanizmalı klavyeleri uzun süreli hiç kullanmadığım için onlar hakkında yorum yapamıyorum; fakat yeni klavye, bahsettiğim eski modellerdeki klavyelerle kıyaslanırsa, aynı kasadaki değişimde tarif ettiğim gibi daha alımlı ve kullanımı daha keyifli hale gelirken temel prensiplerini muhafaza etmiş.
    -Parmak izi çok kullanışlı, daha önceleri çok da gerekli bir özellik olmadığını düşünürdüm, belli ki bu Apple'ın donanım entegrasyon kabiliyetini hafife almak olmuş.
    -Cihazın ekranı Pro'lardan renk spektrumu olarak daha zayıf olsa da, eski cihazlara göre TrueTone kazanımı var ve bunu daha önce büyük bir ekranda deneyimlemediyseniz kullanımınıza olan katkısı sizi de şaşırtacaktır.

    Özetle ben tercihimden çok memnun kaldım. İnternette çeşitli platformlarda herkesin bir ağızdan söylediği "sürekli olarak yoğun iş yükleri yaptırtacaksınız Pro tercih edin" yorumu doğru olsa da; Air'in sahip olduğu güce de haksızlık yapıyor. Eğer kati suretle ihtiyacınız olan model Pro değilse ve arada kaldıysanız, Air'in sizi pişman edeceğini düşünmüyorum. Benim çıkarımlarım i5, 16 GB üzerinden, fakat i5, 8 GB konfigürasyonunu da gözlemleme fırsatı buldum ve çıkarımlarımın onu da kapsadığını düşünüyorum. Eğer ilerleyen günlerde herhangi bir fikrimde değişiklik olursa mutlaka güncelleyeceğim.




  • Monsterican kullanıcısına yanıt
    Tam da aklımdaki soruların hepsine cevap olmuş bu yazı. Ellerinize sağlık. Tamamen aynı konfigürasyonu yaptım ve sipariş hazırlanıyor kısmında bekliyorum iki gündür. Ben de benzer işler ve kendimi geliştirmek için basit editing Photoshop gibi şeyler kullanmak için aldım. Beni üzmeyeceğini tahmin ediyorum bu mesajdan sonra. Çok iyi oldu ☺️

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Monsterican kullanıcısına yanıt
    Hocam merhaba, cihazı bir kac haftadır kullanıyorsunuz sanırım.Kullanici deneyiminizde bir değişiklik oldu mu? Özellikle ısınma problemi vs?Bende sizin donanımın 8gb ramli modelini yada i3 8gb ram almayı planlıyorum.Daha önce mac kullanmadığim için kafam karıştı,hobi düzeyinde Android ve java proglama,slayt,word tarzı belgeler hazirlamak icin kullanacam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Monsterican kullanıcısına yanıt
    Dostum bilgiler için çok teşekkürler, sana iki sorum olacaktı. Cihazı özelleştirdiğin için yurt dışından geliyor diye biliyorum. Sende süreç nasıl işledi, bu konu hakkında biraz bilgi verirsen mutlu olurum. İkinci olarak, ben de aynı özelleştirmeler ile satın almayı düşünüyorum yalnız 15.6" i5 5.nesil işlemcili 1366*768 çözünürlüklü normal PC'den 13" MBA'a geçince ekranın küçüklüğünü vs. hisseder miyim onda tereddüt ediyorum.
  • parooksetin P kullanıcısına yanıt
    Evet, 3 hafta geride kaldı elime ulaşalı. İlk günlerde vardığım sonuçlar hala geçerli. Genel kullanımımda ne ısınma kaynaklı, ne de fan gürültüsü kaynaklı bir problem yaşamıyorum. Burada altını çizmem gereken nokta: işim düşmediği sürece Chrome değil Safari tercih ediyorum. Chrome üzerinden bağlandığım Google Meet toplantıları mutlaka bir süre sonra yoğun fan gürültüsüne sebep oldu. Aynı gürültünün bir noktadan sonra Safari'yle bağlanırken de olduğunu es geçemem, fakat Chrome ve genel olarak Google Uygulamaları normalde olduğundan daha fazla ısınma ve fan sesine sebep oluyor demek yanlış olmaz. Aynı yorumları Microsoft Teams için de duydum. Eğer gündelik kullanımınız bu programlara çok bağlıysa biraz fan gürültüsüne kendinizi alıştırmanız gerekebilir, aksi durumlarda kolay kolay sizi rahat edeceğini sanmıyorum bu meselelerin. Bahsettiğiniz kullanım türü de i3, 8GB modeli için uygun gözüküyor; fakat kendim i5, 16GB kullandığım için de sizi yanlış yönlendirmek istemem. Ortalama işlerde 8GB veya 16GB RAM'in kısa vadede bir fark yaratmadığını söyleyebilirim. Ayrıca i3 modelinde ısınma problemi de daha az gündeme geldi şu ana kadar.




  • raspedolmi R kullanıcısına yanıt
    Siparişi verdikten yaklaşık 4 gün sonra kargoya verildi. Kargonun Hong Kong'tan İstanbul'a ulaşması da 4 gün kadar sürdü. Sonrasında uzun bir gümrükleme süreci başladı. Mayıs ayındaki bütün resmi bayramlar ve sokağa çıkma yasakları aleyhime çalıştı açıkçası; çevremdeki siparişlerde 5 iş gününde tamamlanan gümrükleme süreci, benim için 10 günü buldu ve tatil günlerinin fazlalığın sebebiyle İstanbul'a girdikten sonra elime ulaşması 3 hafta sürdü. Benim siparişim esnasında henüz pandemi koşullarının daha sıkı yürütüldüğünü de hatırlatmalıyım.

    Bence ekranın küçüldüğünü pek hissetmezsin. Ben uzun zamandır 13 inç Macbook kullandığım için böyle radikal bir değişim yaşamadım ama bir örnekleme yaratabilmek adına, 13 inç ekranı kardeşimin 15 inç gaming laptopunun ekranıyla veya 15 inç Macbook sahibi arkadaşlarımın ekranıyla kıyasladığımda, kendi ekranım en optimal ve konforlu olanıymış gibi geliyor. Çözünürlük olarak kazancın da ekran büyüklüğü kaynaklı kaybına göre çok daha dramatik olacak. Ondan dolayı çok objektif olamasam da bu konuda çekincen olmasın derim :)




  • Monsterican kullanıcısına yanıt
    Anladım dostum, çok teşekkür ederim. Özellikle yurt dışından gelim süreci hakkında aydınlandım. Ekran konusunda da en iyisi teknoloji mağazasında kısa bir test yapıp öyle karar vermek daha iyi olacak gibi.
  • maddi sıkıntı yoksa pro al derim ama air de işini görür gibi hocam
  • Monsterican kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

    O kadar güzel özetlemişsiniz ki, ben de uzun süredir ikilemdeyim, sizin paylaştığınız bu bilgileri kendime en uygun modele karar verirken kullanacağım. Sırf size soru sorabilmek için forum'a üye oldum

    İngilizce ve Türkçe o kadar çok kaynaktan-forumdan inceleme yazısı okudum, kıyas videosu izledim ki artık her şey çorba oldu. Apple Mac dünyasından 2020 model bütçeye de uygun bir aygıt seçmek çok zormuş. Uzun vadede kullanabileceğim bir ürün almak istiyorum ben de.

    Siz Haziran ayında MBA'nıza kavuşmuşsunuz. Genelde de çoğu konuda olumlu konuşmuşsunuz. Pek çok kullanıcı gibi videokonferans uygulamalarında, Chrome'da fan sesi /ısınma konularında memnuniyetsizlikleriniz var. Bu şikayetlerin çoğundan sebep olarak i5 işlemci ve üstü kullanıldığında görülen heatsink olmaması sebebiyle işlemciyi soğutmama gösteriliyor malumunuz. Ama sizin yorumlarınız güzel. Ürünün de iyisine mi denk geldiniz acaba?


    Eylül ayının sonuna geldik, yeni bir sorunla karşılaştınız mı? Sizin konfigürasyonunuzda bir Macbook Air satın alınmasını önerir misiniz? i3 işlemciyle 16gb ram absürb bir seçim olur mu mesela?

    Ve tabi ilerleyen süreçte hiç Macbook Pro alsaydım keşke dediniz mi? Cevaplarsanız çok sevinirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi srmnshn -- 28 Eylül 2020; 21:4:43 >




  • srmnshn S kullanıcısına yanıt

    Merhabalar,


    Foruma düzenli girmiyorum, ancak mesajınızı görebildim. Gecikmeli de olsa yanıtlamak isterim. Umarım işinize yarar.


    Dediğiniz gibi internette birçok kaynakta çok farklı tarzda bilgiye ulaşma imkanı mevcut. Yüksek meblağlar ödeyip bilgisayar satın alırken insan kusurlu bir cihaz satın almak istemiyor ve durum daha da kafa karıştırıcı bir hal alıyor. Size naçizane tavsiyem: eğer başka bir sebepten ötürü Air'den daha kuvvetli bir cihaz almanız gerektiğinden emin değilseniz, Air sizi mutlu edecektir. Zira ilk baştan beri dile getirilen fan sesi ve ısınma problemleri varlar; fakat ne kullanımınıza engel oluyorlar, ne de bir süreden sonra farkındalığınız kalıyor. Uzun süren ve kameranızın açık olduğu videolu toplantılar ne yazık ki bir zamandan sonra fanları harekete geçiriyor. Aynı şekilde Chrome üzerinden yapacağınız yoğun işler de benzer cihaz tepkilerine neden olacaktır. Ben en başından beri bundan bir rahatsızlık duymadım. Son durumda artık fark dahi etmiyorum; sonuçta fan gürültüsünü artıran işler, genelde odak durumumun da yüksek olduğu işler oluyor. Diğer kullanımlarımın %95'inde olmasını beklediğiniz gibi serin ve sessiz bir kullanımdan söz edebiliriz. Ürünün iyisine denk gelmemden öte, sanırım şikayet etmek istemiyorum :) Aldığım ürünün hiyerarşik olarak çok yukarılarda olmadığının farkındayım ve ara sıra karşıma çıkıp bana engel olmayan bir durumun tecrübemi zedelemesine çok izin vermiyorum. En donanımlı MBP'yi de alsaydım dahi zaman zaman cihazın sesini duyacaktım.


    i3, 16 GB hem mevzubahis problemlerin az olduğu, hem de cihaz ömrünün uzun olacağı bir kullanım sunabilir. Absürtlükten öte belki bu nesil cihazlar için en iyi konfigürasyondur. Ben kendi konfigürasyonumdan memnunum, fakat i3 yerine i5 tercih ettiğim için gündelik olarak ne kazandığımdan çok emin değilim. Basit görevlerde zaten iki cihaz da aşağı yukarı aynı performansı verecektir, daha komplike işler için de kaybedilen performans-kazanılan konfor eğrisi nerede duruyor merak ettim doğrusu :)


    Açıkçası eski cihazım çok zamansız bozulmasaydı ve aradaki fiyat farkı çok fazla olmasaydı, ilk başta hiç Air'e yönelmeyebilirdim. Her zaman asıl Macbookların Pro versiyonlar olduğunu düşündüm. Şu an keşke Pro alsaydım demiyorum ama daha uygun şartlar oluşsaydı Pro alırdım diyorum :) Air daha ihtiyacıma göre bir alışveriş yapmam için vesile oldu, bilgisayarımdan çok memnunum. Bana daha versatil hissettiriyor. Normalde birçok günlük işi iPad'imde yaparken Air aldıktan sonra tekrar laptop kullanan bir insan haline geldim. Apple'ın kendi işlemcisini tanıtmış ve ilk kez Air üzerinde kullanıma sürecek olması, işlemcisinin reklamını yapabilmek için heatsync problemini de çözdüğü çok daha başarılı yeni nesil Air'lere sebep olur mu düşüncesi daha çok kafamı kurcaladı.


    Eğer çoktan bir cihaz aldıysanız hayırlı olsun, almadıysanız ve Air ile ilgili başka sorularınız varsa önümüzdeki günlerde forumu tekrar kontrol edip yanıtlamaya çalışacağım.





  • Dostum apple’dan al zaten 14 gün koşulsuz iadesi var. Beğenmezsen geri verip beklersin

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.